@Shnitzelia כתבו פה הרבה לפני אבל רובם לא זכו במחיר למשתכן או רכשו דירה [ג"נ - אני זכיתי לפני כמה שנים במקום "אטרקטיבי" במרכז הארץ וטרם קיבלתי את הדירה]. כמה נקודות למחשבה:
1. גודל דירה שלפיו תשלם זה גודל דירה לפי חוק המכר דירות, שכולל לדוגמא חצי מהקירות וכו' אז דירת 3 חדרים 70 מ"ר יכולה להיות במציאות גם 58 [תלוי כמה הקירות עבים] - צריך לבדוק היטב היטב הכל.
2. במכרז בו זכה הקבלן בקרקע יש תאריך לפיו הוא התחייב להיות עם טופס 4. אל תטעה לחשוב שזה מחייב אותו ביחסים מולך כי זה לא ובבוא היום הוא יבקש ממשרד השיכון להאריך את המועד בטענות שונות והם יאשרו לו הארכה שיכולה להיות גם כזאת של שנתיים שלוש נוספות [אצלי בפרוייקט אישרו מעל שנתיים למרות שכבר היה על הקרקע שנתיים ... כיום אנחנו כשנה אחרי המועד אליו התחייב הקבלן מול משב"ש ויש לי עוד כ-5 רבעונים עד לתאריך החוזי לקבלת הדירה (בלי לספור את החודשיים של הגרייס). וכדי לדפוק אותנו עד הסוף, משב"ש גם אישר לקבלן להמשיך ולגבות הצמדה אחרי המועד אליו התחייב ולמעשה עד (אך לא כולל) התשלום האחרון במעמד המסירה).
3. לאור #2, גם אם ההצמדה למדד תשומות הבניה מתחילה רק עם קבלת ההיתר, קח בחשבון שהקבלן לא יבנה בפחות משנתיים וחצי - שלוש את הבנין. עד לפני שנה מדד תשומות הבניה עלה בקושי באחוז לשנה. מאז הוא עלה מעל עשרה אחוזים [ראה כאן -
https://mashcantaman.co.il/מדד-תשומות-הבניה/].
והבעיה כפולה ומכופלת כי אם תקבל משכנתא, היא תהיה על סכום הרכישה, לא על הסכום המוצמד ואז תצטרך להביא את כל ההפרש מהון עצמי ... נכון שהעבירו חוק שכאילו תחוייב רק ב-40% מההצמדה אבל זה ישראבלוף מארץ הישראבלופים כי את התשלומים השני שמקימים אותו לכאורה (13% אחרי 7% ראשונים; את ה-7% משלמים תוך כמה ימים מהחתימה ואת ה-13% משלמים אחרי 45 יום מהחתימה) זה בדיוק מדד אחד או שניים שזה לא משמעותי באמת. גם הקבלנים כבר הכריזו מלחמת חורמה וימצאו את הדרכים לבטל את רוע הגזרה, בטח כשאין ממשלה חזקה ולא צפוי שנראה אחת בשנים הקרובות.
4. בפורום הזה האיש/ה הממוצע/ת לא דומים למה שקורה באוכלוסיה. יחד איתך זכו ב-80% אנשים פשוטים שיגרדו כל שקל כדי לרכוש דירות כולל חד הוריות, אנשים עם ילדים נכים וכו' - אלו אנשים שבקושי יכולים לרכוש דירת 3 חדרים ובדרך כלל אלו הולכות ראשונות; חלק מהזוכים ירצה 4 חדרים כי הכי קל להשכיר אותה למשפחות/לגור בעצמך עם המשפחה וגם הן הולכות מהר. ה-5 חדרים כבר תלויים בכמה אנשים שיהיו לפניך יהיו מה-20% שיש להם כסף ובמקרה לא רכשו דירה ... אבל גם חלק מהם יקנה 3 או 4 חדרים - אין חוקיות. אתה בערך באמצע מבחינת הבחירה [פחות או יותר כמוני], ומנסיוני אחרי שבערך שליש מהאנשים בהתחלת הרשימה בחרו עם דרגות חופש טובות, המבחר ודרגות החופש מצטמצמים משמעותית ... הדירה שרכשתי לא היתה בין 10 הדירות שדירגתי כמועדפות ובסוף נאלצתי לרכוש דירה בבנין אחר בפרוייקט מזה שרציתי וגם הדירה עלתה כ-15% יותר מדירות המטרה [אך יכולתי להרשות לעצמי]. אצלי בבוקר הבחירה שלי 2 הדירות העליונות שדירגתי היו עדיין פנויות ושתיהן הלכו אחת אחרי השניה 3 שעות לפני שבחרתי ...
5. זה מחייב אותך להיות יסודי ומוכן לכל תרחיש כי יש לך 45 דקות לבחור וזהו אז אתה חייב להגיע מוכן ולדעת לוותר אם זה לקפוץ מעל הפופיק. תזכור גם שאתה עדיין מפרנס יחיד ולאור המצב המאקרו כלכלי אני מניח שהבנקים ירסנו את אחוז ההכנסה הפנויה שיתירו לך - 40% זה יותר זוג שלשניהם יש עבודות יציבות בשנת 2021, אצלך זה אולי יהיה יותר לכיוון ה-30-33% - רק תהיה מוכן לזה כי אתה לא רוצה לבחור דירה ואז לגלות ששום בנק לא מוכן לממן. ב-33% אתה ב-4,300 בערך וזה אם תרצה דירה של 2 מיליון ותרצה לקחת 70% משכנתא או 1.4 מילייון לא יעבוד - ההחזר על 900 אלף בקל"צ ל-30 שנה זה כבר 4,300 ב-4% ולך תדע אם תוכל לקבל אפילו את זה וזה חונק אותך עד הפנסיה ... אלא אם כן אתה מצליח לגייס עוד הון עצמי כדי לשדרג ל-4 חדרים אבל אז גם גודל החשיפה למדד תשומות הבניה עולה ...
לסיום - מזל טוב, יש לך אופציה מעניינת שרבים היו שמחים מאוד להיות איתה אבל הדילמות אמיתיות - לא כולנו בני 28 עם 70 אלף ש"ח TC ו-2 מיליון בעו"ש. מה שכן, ככל שאתה יכול לשדרג שכר / לדאוג שעוד מישהו יסכים לשלם איתך את המשכנתא זה יעזור לך מאוד (וכנראה גם הכרחי) אם תרצה לרכוש משהו שהוא לא 3 חדרים.
נ.ב. אני אישית מכיר אנשים שיכלו לרכוש רק 3 וכשהדירות האלו נגמרו הם פשוט נאלצו לוותר על הזכיה. זה כואב, אבל לצערי זאת התנהגות אחראית, בטח כשהמצב במשק לא ורוד כמו שהיה במשך שנים.
בהצלחה!