• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

למה הפסקתי לאהוב אג"ח

החלטה שלך בהתאם למה שאת רוצה שיהיה לך בארגז הכלים...עולם השקעות המדדים מתאים בעיני בעיקר כהשקעות לטווח ארוך מאד...עשורים...

נגיד ויש לך סכום שאת צריכה לעוד חמש שנים? שווה להכיר בעיני את האלטרנטיבות...יכולת נגיד לקנות אג"ח דולרי של בנקים ישראלים לחמש שנים לפני כמה חודשים בריבית 6-7%...לא רע...היית מלווה ללאומי כסף לחמש שנים בשביל התשואה הזו?
צודק לגמרי.
פשוט, אם הבנתי נכון (ויתקן אותי @חתול לילה), ההחלטה להשקיע 50% מהכסף שלו באג״ח, לא הייתה בגלל שהוא היה זקוק ל- 50% מההון שלו לטווח קצר/בינוני. אלא כדרך לאזן את התיק, למתן את הסיכונים ולהימנע מקריסה של כל התיק. וההחלטה שלו עכשיו להחזיר את הכסף למסלול מנייתי (בשלבים) היא שוב, החלטה אסטרטגית לגבי הכסף המיועד להשקעה לטווח ארוך (שאני מקווה שלא יתחרט גם עליה :>).
אין כאן שאלה מה לעשות עם סכומים שרוצים בעוד חצי שנה/שנה/חמש שנים.

כלומר השאלה בשרשור הזה (להבנתי לפחות, ואשמח לשמוע את תשובתך) היא לא האם אג״ח מתאים להשקעה לטווח קצר. אלא האם הכלי הזה מתאים *גם* עבור המטרה הזו - השקעה לטווח ארוך מאוד/עשרות שנים. לפי ההודעה של @חתול לילה, *לטווח ארוך*, זה לא מתאים לו (והוא הסביר את הרציונאל שלו).

אגב, לגבי השקעה לטווח קצר/בינוני…
אצלנו כספים שמיועדים להוצאות בטווח קצר בכלל לא נכנסים לחישוב של החיסכון… הם נמצאים בפקדונות/קרן כספית וכדומה. והם נכנסים ויוצאים מחשבונות הבנק בהתאם לצורך. כך שלסכומים קטנים יחסית (חופשה שנתית/רכב/קרן ביטחון) זה אולי יכול להתאים, אבל מודה שהקרן הכספית מספקת אותי.

אבל בסכומים משמעותיים מאוד (ברמה של אחוזים משמעותיים מהתיק) קשה לי לדמיין משהו שאני אדע שאצטרך את הסכום הזה למשיכה בבת אחת ובדיוק בעוד חמש שנים/או לפי טווח זמן מוקצב אחר של האג״ח שרכשתי. אולי מלבד דירה שכבר קניתי ואני יודעת שאצטרך לשלם עליה בתאריך X...
למעשה כל ההשקעה שלנו מיועדת לטווח ארוך כשהמטרה היא עצמאות כלכלית. כלומר משיכה חודשית של התקציב הנדרש/רצוי לנו. אין איזה יעד למשיכה בבת אחת של סכום מאוד גדול.

גם סכומים (גדולים) שמיועדים לילדים לרכישת נדל״ן מושקעים במניות. גם שם אין תאריך יעד ולכן כאשר זה יהיה אקטואלי הם יראו כמה כסף יש להם שם ולפי זה יבצעו את ההחלטה מתי ובאיזה הון ראשוני הם יכולים לרכוש את הדירה. בתוחלת, בגלל שהכסף מושקע במניות, יהיה שם (כנראה) יותר כסף. כמובן, שזה גם יכול להיחתך בחצי (או יותר). במקרה כזה הם יצטרכו להחליט האם רכישת הדירה מספיק חשובה להם בשביל למכור בהפסד את מה שיש שם, או להמשיך לשכור דירה ולחכות עם רכישת הדירה.

כשהריבית הייתה אפסית אז השקעתי את החלק הסולידי והנזיל בתיק בפיקדון קרמבולה צמוד מדד שאפשר להוציא כל יום. כל השאר השקעתי בעיקר במניות עם מוצרים שצפוי שיהיה להם ביקוש גם באינפלציה וקצת במניות צמיחה. כמובן שאת הפנסיה וקרן ההשתלמות שמתי במנייתי כמה שיותר פאסיבי ומפוזר.
בשנתיים האחרונות התחלתי לשים את החלק הסולידי באגח מקמ ופיקדונות. אפילו קניתי אג"ח ארוך לא צמוד במלחמה כשחשבתי שהמצב במלחמה משתפר. בדיעבד הייתי מרוויח יותר במניות. אבל ככה זה בדרך כלל עם הרכיב הסולידי מרוויחים פחות בשביל יציבות. צריך לשים לב שאגח לטווח בינוני ומעלה לא כל כך טוב בתור גידור למניות כי יש לו רוב הזמן קורלציה חיובית עם שוק המניות.

צודק לגמרי.
פשוט, אם הבנתי נכון (ויתקן אותי @חתול לילה), ההחלטה להשקיע 50% מהכסף שלו באג״ח, לא הייתה בגלל שהוא היה זקוק ל- 50% מההון שלו לטווח קצר/בינוני. אלא כדרך לאזן את התיק, למתן את הסיכונים ולהימנע מקריסה של כל התיק. וההחלטה שלו עכשיו להחזיר את הכסף למסלול מנייתי (בשלבים) היא שוב, החלטה אסטרטגית לגבי הכסף המיועד להשקעה לטווח ארוך (שאני מקווה שלא יתחרט גם עליה :>).
אין כאן שאלה מה לעשות עם סכומים שרוצים בעוד חצי שנה/שנה/חמש שנים.
אז זה לשנות פרופיל סיכון...

כלומר השאלה בשרשור הזה (להבנתי לפחות, ואשמח לשמוע את תשובתך) היא לא האם אג״ח מתאים להשקעה לטווח קצר. אלא האם הכלי הזה מתאים *גם* עבור המטרה הזו - השקעה לטווח ארוך מאוד/עשרות שנים. לפי ההודעה של @חתול לילה, *לטווח ארוך*, זה לא מתאים לו (והוא הסביר את הרציונאל שלו).
אני לא חושב, ברוב המקרים, שאג"ח מתאים להשקעה לטווח ארוך...אבל אני כן חושב שחשיפה של 100% מניות היא דבר די קשוח וחלק מסויים שנשאר ב"חלק סולידי" אפשר, תלוי תקופה, להסתכל על הזדמנויות ולנסות לשפר את התשואה בחלק הזה...
נגיד שנוצרה הזדמנות(לטעמי) באג"ח דולרי של בנקים....אז לא באמת הייתי צריך להשקיע ל5 שנים...אבל לשים חלק מהכסף הסולידי בתשואה שנשקה ל 7% בחוב של בנק ישראלי נגיד, היה עדיף עבורי לחלק מהכסף במקום פקדון קצר טווח כאשר הריבית במגמת ירידה, לסגור תשואה משמעותית יותר גבוהה.

אבל אני כן חושב שחשיפה של 100% מניות היא דבר די קשוח
מסכימה.
אצלי החלק שמאפשר לי להיות אגרסיבית בהשקעה המנייתית שלנו זה הנדל״ן (גם למגורים וגם להשקעה).

נגיד שנוצרה הזדמנות(לטעמי) באג"ח דולרי של בנקים....אז לא באמת הייתי צריך להשקיע ל5 שנים...אבל לשים חלק מהכסף הסולידי בתשואה שנשקה ל 7% בחוב של בנק ישראלי נגיד, היה עדיף עבורי לחלק מהכסף במקום פקדון קצר טווח כאשר הריבית במגמת ירידה, לסגור תשואה משמעותית יותר גבוהה.
אני (לצערי) לא מספיק מבינה בזה בשביל ״לזהות הזדמנויות״.

בפוסט זה אתייחס בעיקר לאג"ח צמוד. אג"ח שקלי הוא לא נכס ריאלי (לא צמוד לכלום) ומכיוון שהמטבע הישראלי כבר נמחק פעמיים בעבר, הוא לא נכס ראוי להשקעה מבחינתי.

לגבי אג"ח צמוד אני מסכים איתך ב100%, לצורך העניין קניתי לפני מספר שנים תל בונד 20 , היתה אינפלציה של נניח 6% , הוא לא עלה באותה צורה.
הוא לא באמת צמוד אינפלציה קדימה, כי חלק ניכר מזה כבר מגולם במחירו

מה שכן, דוקא אגח שיקלי מאוד קורץ לי, תשואה שיקלית של 4.7 הרבה שנים קדימה, נשמע בעניי מאוד אטרטקיטיבי כעת בתום המלחמה
ברגע שהעניינים ירגעו (וכבר עכשיו הם נרגעו מאוד אחרי מחיקת חיזבאללה וסוריה) השקעות יחזרו לישראל ביתר שאת (והשקל יתחזק).
אנחנו עוד נתגעגע לתשואות ההיסטריות האלו

תשואה שיקלית של 4.7 הרבה שנים קדימה, נשמע בעניי מאוד אטרטקיטיבי כעת בתום המלחמה
אני מאוד מקווה שאתה צודק, אבל בוא נזכור גם את התרחיש ההפוך. תסתכל למשל על שנות השמונים שגם אז זה גם היה לאחר מלחמה והליכוד חסר האחריות היה בשלטון. המצב התדרדר די מהר לאינפלציה של עשרות ומאות אחוזים.
לא רק שה- 4.7% שתקבל יהיו נמוכים מהמדד, הבעיה היא שהקרן עצמה נשחקת (מה שלא קורה באג"ח צמוד).

אני לא בטוח שעקומת התשואות באגח צמוד מצדיקה אג"ח ארוך צמוד. הוא לא ירוויח הרבה כאשר האינפלציה והריבית ירדו יחד והוא לא ייתן יותר הגנה מתרחיש של אינפלציה גדולה לעומת אגח צמוד לטווח בינוני. לכן נראה שצריך לחפש אגח צמוד לטווח בינוני-קצר.
יש גם אפשרות לפיקדונות צמודי מדד למי שלא צריך נזילות ומי שכן אז יש פיקדונות צמודי מדד נזילים בלי ריבית שאפשר להוציא ברמה יומית או מעט ריבית בנקודות יציאה.

אחלה פוסט.

אני מסתכל על אג"ח מדינה בעיקר כהבטחת תזרים - עם הבטחת קרן נומינלית. וזה - רק באחזקה ישירה עד פדיון.

גם כשהשוק על הפנים - אמשיך לקבל את ה%ים שלי פעם\פעמיים בשנה. בפדיון - אקבל את כל הקרן מחדש.
באמצע - הנכס נזיל, זה עדיף מפיקדון נעול, אבל אי אפשר לצפות שבכל נקודה בדרך אמכור ב"שווי הוגן" - בלי תנודתיות בריאה אין גם השאת תשואה.

שכל אחד יעשה את החושבים אם להתפתות מאג"ח ארוך (הבטחת התזרים שנים קדימה, קופון גדול יותר), או קצר יותר (יותר בטחון אינפלציוני כי אפשר לעבור בין הנפקות בפדיונות).
לא צמוד (קופון גדול בהרבה), או צמוד (בטחון אינפלציוני מסויים).
אג"ח ישראל (נקוב בשקל, אין סיכון מט"ח, קופון יותר גבוה), או ארה"ב (צמוד לכלכלה-מטבע הגדולה בעולם, אך כלכלת חוב בעייתית).

אם ארצה לקנות כלי לשימור הון ב100% או קרוב לכך - אלך רק על אג"ח קצר או דומה לו, ואתייחס לזה כשווה מזומן - מזומן+פירורים.

מודה שהסיבה העיקרית שלי לכניסה לשוק היא סביבת ריבית אפס - הכסף פשוט ישב ולא עשה כלום. בהתאמה, גם לא קניתי אף אג"ח עד לפני שנתיים - הם השיאו כלום ושום דבר.
אבל היום המצב שונה - אם כשהתחלתי להשקיע הייתה לי יכולת לקבל 4% "מובטח" - אולי בכלל לא הייתי נכנס לשוק. 2% - זה כבר גבולי. 1% - 0 אג"ח, אין טעם.

נערך לאחרונה ב:
3. קנית אג"ח צמוד מדד, יש לו יכולת מאוד מוגבלת בהגנה, הוא אפקטיבי רק "בזמן" שהאינפלציה עולה, כשהיא נשארת ברמה גבוהה הוא כבר לא ממש עוזר. הייתי נמנע בכלל מאג"ח כזה.
גם בפדיון הוא עוזר.
ראינו את האג"ח קורס בשנת 2022, עד כמה הוא באמת מוצר "סולידי"?

כשיש מוצר כל כך טוב בסביבת הריבית הזו כמו קרן כספית, אני לא רואה סיבה להשקיע 60% מניות ו40% אג"ח (כדוגמא).
אג"ח מדינה קצר בדירוג גבוה הוא בהחלט מוצר סולידי, הוא לא קורס המון בזמן העלאת ריבית. אג"ח ארוך - קורס לחלוטין, הוא לא מוצר סולידי.
אג"חים קצרים מאוד זה בדיוק מה שיש בקרן הכספית. אין הבדל מהותי בין תיק של 40% אג"ח קצרצר או 40% קרן כספית.

היום אתה יכול לנעול ריבית של 4.2% באג"ח. בעוד שנה? מי יודע. זה היתרון של המח"מ הארוך יותר.
נכון. השאלה היא רק מה אתה רוצה מהאג"ח שלך - בטחון לקרן בכל שלב? אג"ח מדינה קצר. לנעול ריבית לא מבוטלת שנים קדימה? ארוך. ספקולציית ריבית? קונצרני\מדינה ארוך.
אי אפשר לרקוד על כל החתונות, אבל אם אתה מבהיר לעצמך מה תרחיש הייחוס שלך, אתה יכול להרכיב תמהיל שרוקד על חתונה וחצי, נאמר.

לדעתי לאג״ח צמוד כן יש מקום בתיק. אג״ח מבחינתי שקול לפנסיה. במבט מלמעלה התכנון הוא כזה,

קונים אג״ח בתכנון שיפרע כאשר צריך. כלומר סולם אג״חים שיפרעו כל שנה בפנסיה ויהוו הכנסה שנתית ידועה מראש ובטוחה.

כאשר מגיע זמן פרעון, אם שוק המניות במצב טוב אזי פשוט ממשיכים קדימה את סולם האג״חים עם הכסף שנפרע וחיים מהמניות. אם לא, אזי חיים מפרעון סולם האג״חים כמה שנים עד להתאוששות השוק.

קונים אג״חים כך שהסולם יספיק לך לכמה שנים. כאשר לא עוברים סף מסוים מהתיק למשל לכל היותר 20 אחוז אג״ח.

ובא לציון גואל.
כך גם אני רואה את זה (מודה שפחות מתוחכם לעניין הפרעון כל שנה וקנייה מחדש אם המצב טוב בשוק, כי אני עוד לא שם) -
יש קרנות חדשות שעושות את זה בשבילך - מהוות סולם אג"חים. למשל, LLDR.
האם לדעתך הן נותנות את אותו מענה, או שזה סתם מוצר דומה לקרן אג"ח רגילה ואין פה יתרון? החופש לתזמן את "רגלי הסולם" נלקח ממך בקרן כזו.

לגבי הנקודה שלך על אגח צמוד קצר- חשבתי שהוא כן יהווה הגנה טובה מפני התפרצות בלתי צפויה של אינפלציה, לא?
כן, אבל רק עד הפדיון הקצר שלו.
נניח לדוגמה שמעכשיו תהיה אינפלציה של 10% כל שנה. אג"ח צמוד עם פדיון של שנה ייתן לך את ה- 10% הראשונים, אבל מאותו רגע השוק יודע שיש אינפלציה והתשואה לפדיון תרד כך שתהיה מקבילה לאג"ח שקלי. לכן אחרי שנה איבדת את ה"הגנה". כדי להימנע מזה צריך אג"ח ארוך יותר, עם החסרונות הנלווים.
אז אחרי השנה הראשונה עדיין יש הגנה, אבל רק מאינפלציה בלתי צפויה. לדוגמא אם בשנה השניה האינפלציה עולה מ-10% ל-20% בשנה, אג"ח צמוד קצר יפצה על כך. ובעצם גם בשנה הראשונה ההגנה היתה רק מאינפלציה לא צפויה.

תוכל לשתף איזה אג״ח אתה קונה היום?
אני לא, כי זה לא אטרקטיבי כרגע.
הריבית על האג"ח האמריקאי נמוכה מהאינפלציה של הדולר.
וגם כרגע שוק המניות וכל פרוקסי "להשקעה בעוד כסף נוצר יש מאין" כמו ביטקוין לדוגמא עולים משמעותית יותר ממה שאפשר להרוויח על אג"ח.
כמו שאהוד אמר, כרגע אג"ח זה רלוונטי רק לתקופות קצרות, שאתה מפחד מנפילה בשוק או שסתם יש עודף זמני של כסף מסיבה כזו או אחרת.

אבל זה לא אומר שאג"ח לא יהיה אטקרטיבי בעתיד.
לדעתי סיכוי טוב שבטווח הבינוני/ארוך יהיה בעתיד כדאי להשקיע באג"ח לתקופות ארוכות.
תנאי השוק הם דינמיים, חיינו כבר תקופה ארוכה תחת סייקל של ירידה בריביות והדפסת כסף.
המערכת המוניטרית הקיימת שהסוף שלה הוא ידוע מראש מבטיחה שהתנאים האלה לא יוכלו להתקיים לעד.
לדעתי אנחנו כבר התחלנו תהליך אחר שיביא לתנאי שוק אחרים, מי שלא יסתגל לתנאים החדשים שיוצרו כנראה יפסיד,
בדיוק כמו אלה שהשקיעו באג"ח תשואה 0 "כי ככה משקיעים".
בעתיד יכולים למצוא את עצמם משקיעי ה- "כי ככה משקיעים" דוחפים 100% מההכסף שלהם למחקה SP500
ומגלים שזה לא השקעה אופטימילית או אפילו לא רווחית לתקופה ארוכה.

מה שכן, דוקא אגח שיקלי מאוד קורץ לי, תשואה שיקלית של 4.7 הרבה שנים קדימה, נשמע בעניי מאוד אטרטקיטיבי כעת בתום המלחמה
ברגע שהעניינים ירגעו (וכבר עכשיו הם נרגעו מאוד אחרי מחיקת חיזבאללה וסוריה) השקעות יחזרו לישראל ביתר שאת (והשקל יתחזק).
אנחנו עוד נתגעגע לתשואות ההיסטריות האלו
בהחלט, בתחילת המלחמה הוא היה בתשואות שיא, המרווח בינו לבין אג"ח ארה"ב הגיע לאיזור האחוז, ואף יותר.
הסייגים היחידים הם כמו שאמר החתול - תרחיש של היפר-אינפלציה מתגלגלת, ותגיד שלום לאג"ח הארוך לא-צמוד שלך. בנוסף, יתכן שבעוד שנתיים תהיה גם ריבית 7% במשק.
מי יודע מה יהיה. לי אישית - זה שווה את זה, יחד עם אג"ח ארוך צמוד - אני מקבל את זה שתתכן היפר-אינפלציה, וההנחה המובלעת שלי שלא תהיה. לא ממליץ.

אני לא בטוח שעקומת התשואות באגח צמוד מצדיקה אג"ח ארוך צמוד. הוא לא ירוויח הרבה כאשר האינפלציה והריבית ירדו יחד והוא לא ייתן יותר הגנה מתרחיש של אינפלציה גדולה לעומת אגח צמוד לטווח בינוני. לכן נראה שצריך לחפש אגח צמוד לטווח בינוני-קצר.
ברור שאתה אמור להיות מפוצה קצת יותר באג"ח קצת-יותר ארוך, אבל זה נבלע ברעש של התשואות הקטנות בצמודות. 0.1% זה לא ממש אטרקטיבי, אבל זה כן הבדל.
הרעיון של אג"ח ארוך (מעבר לספקולציית ריבית) הוא שאתה נועל את הקופון שנים קדימה. זה היתרון המעשי כיום של אג"ח צמוד ארוך על בינוני-קצר, בעקום תשואות זה.

אבל זה לא אומר שאג"ח לא יהיה אטקרטיבי בעתיד.
לדעתי סיכוי טוב שבטווח הבינוני/ארוך יהיה בעתיד כדאי להשקיע באג"ח לתקופות ארוכות.
תנאי השוק הם דינמיים, חיינו כבר תקופה ארוכה תחת סייקל של ירידה בריביות והדפסת כסף.
המערכת המוניטרית הקיימת שהסוף שלה הוא ידוע מראש מבטיחה שהתנאים האלה לא יוכלו להתקיים לעד.
לדעתי אנחנו כבר התחלנו תהליך אחר שיביא לתנאי שוק אחרים, מי שלא יסתגל לתנאים החדשים שיוצרו כנראה יפסיד,
בדיוק כמו אלה שהשקיעו באג"ח תשואה 0 "כי ככה משקיעים".
בעתיד יכולים למצוא את עצמם משקיעי ה- "כי ככה משקיעים" דוחפים 100% מההכסף שלהם למחקה SP500
ומגלים שזה לא השקעה אופטימילית או אפילו לא רווחית לתקופה ארוכה.
אוקיי, אז תחת אילו תנאי שוק אתה רואה את זה כאטרקטיבי? כי כרגע לא, אבל בעתיד כן, לתקופות ארוכות. אז מה שונה בסינריו הזה מעכשיו? ריבית גבוהה?

אוקיי, אז תחת אילו תנאי שוק אתה רואה את זה כאטרקטיבי? כי כרגע לא, אבל בעתיד כן, לתקופות ארוכות.
* תשואה גבוה יותר מהאינפלציה
* תשואה גבוה יותר מהאלטרנטיבות להשקעה
* צפי לתקופה ממושכת של ירידה בריביות

נכון להיום לדעתי אף אחד מהתנאים למעלה לא מתקיים.

אם התשואה על האג"ח היא גבוה מהאינפלציה אז יש פה רווח אמיתי ואז זה מתחיל להיות אטרקטיבי, לדעתי לא היינו שם במיני סקייל הזה.
אם התשואה על האג"ח היא נמוכה מהאינפלציה אבל האלטרנטיבות קורסות/מגמגות אז אג"ח גם יהיה אטרקטיבי,
אולי להפסיד הכי פחות זה האופציה הכי טובה.

אז מה שונה בסינריו הזה מעכשיו? ריבית גבוהה?
ריבית גבוה או יותר נכון תשואה על אג"ח בפני עצמה היא לא אטרקטיבית, הכל עניין של יחסים.
בדרך כלל הריבית עולה בגלל שהשוק לא מוכן להלוות למדינה בריביות נמוכות יותר וזה בגלל שהמדינה מציע עסקה לא הוגנת.
עסקה היא לא הוגנת כאשר המדינה שוחקת את ערך הכסף באחוז גבוה יותר מאשר היא משלמת למלווים לה.
וכשזה קורה השחקנים בשוק הם לא פראיירים אז הם מחפשים אלטרנטיבות ומפסיקים להשקיע באג"ח.
ואז באו גאונינו "המומחים" ועיוותו את כל השוק ע"י QE כשהם קנו בכסף מודפס תשואה שאף אחד (כמעט) לא התעניין בה.

אז מה שונה הסינריו עכשיו מהקודם? הם הדפיסו כל כך הרבה שהמחירים לצרכן התחילו לעלות הרבה מעבר ליכולת של אנשים
וזה כבר הכניס את השלטון לבעיה.
כדי לפתור את הבעיה הזאת בלי לרסק השוק (כלומר בלי להפסיק להדפיס כסף) הם התחילו לשחרר את המכסה על תשואת האג"ח
או מה שאתה קורא לו הריבית.
אז זמנית הם קיבלו את הביקוש הזה לאג"ח אבל הביקוש לחוב ע"י הממשלה גדל עוד יותר ולכן חזרנו לנקודת המוצא שבה
התשואה על האג"ח היא נמוכה מהאינפלציה.
לכן ולמרות הניסיון (שלדעתי הולך להיות מוכח "ככשלון" בעתיד המאוד קרוב)
לחזור ל"נורמליזציה" של תשואת אג"ח - כלומר לנורמליזציה המוכרת של קרוב ל- 0% שהיא לא נורמלית אגב.
בסוף השחקנים בשוק הם לא פראיירים.

אז מכך ומכורח הנסיבות אנחנו כנראה נצטרך להגיע לסנריו החדש שבו הביקוש לאג"ח יהיה ביקוש של לא פראיירים,
שזה ידרוש שגאונינו ימשיכו לעלות את המכסת מקסימום על תשואות האג"ח תוך הגעה לאיזון תקציבי.
או לחילופין אפשר להמשיך לעלות את המכסת מקסימום על תשואות האג"ח בלי הגעה לאיזון תקציבי,
המטרה פה תיהיה לגרור עוד ועוד פראיירים למלכודת האג"ח במטרה לשמור על הגידול בקצב האינפלציה בשליטה
ומצד שני לשמר את הגידול בהוצאות הממשלה ככה שאף אחד לא יצטרך להגיד לציבור שצריך לבצע קיצוצים נרחבים.
האופציה האחרונה היא להתעלם מכל הבעיות להמשיך להדפיס ולהוריד את הריבית ואז להגיע לבעיה שהגיעו אליה אחרי
הנפילות בקוביד שהריבית הייתה באמת על ה-0 וריבית שלילית לצערם היא בלתי אפשרית.
זה כנראה יגרור הייפר אינפלציה ומחיקת הדולר בעקבות המשך מסיבי של QE.

בכל מקרה לדעתי סביר להניח בכל המקרים בעתיד שנראה תנאים שיותר מתאימים להשקעה באג"ח לטווח ארוך.
אם זה בעקבות שינוי המדיניות המוניטרית והחלפת מטבע או אם זה בחזרה לאיזון תקציבי או אם זה ריביות גבוהות
שיקשו על עסקים וכנראה יפגעו באלטרנטיבות השקעה כמו מניות ונדלן.

בפורום היו מספר משתמשים שהזהירו אותי לא להשקיע באג"ח כאשר התשואה לפדיון שלו קרובה לאפס
באמת אי אפשר לקבל תשואה ריאלית כשקונים אג"ח עם אפס תשואה לפידיון. זה נותן הצמדה למדד ולא כלום יותר.
היום אפשר לקנות אג"ח צמוד עם תשואה של 2 אחוזים. זה כמובן יותר טוב מאשר כלום אבל משקיע לטווח ארוך רוצה לראות תשואה של לפחות 4 אחוזים ריאלי כך שלדגור על נייר שמבטיח 2 אחוזים זו לא הדרך.

אז למה בכל זאת מחזיקים אג"ח בתיק? ממש לא בשביל התשואה אלא בשביל הוודאות, בעיקר בפרישה.
אחזקה של סולם אג"ח ממשלתי עם אחזקה לפידיון נותנת וודאות גבוהה מאוד שכל שנה תפגוש סכום קבוע ריאלי. זה עושה חיים קלים בשנים הראשונות של הפרישה, משהו כמו הגנה מובנת נגד בעיית רצף התשואות שמטרידה או לפחות צריכה להטריד כל פורש צעיר. פורש שבנה לעצמו סולם ל 10 שנים יכול לחיות ממנו בשנים הללו ולתת את הזמן לתיק המניות שלו לצמוח יפה לפני שהוא מתחיל לחלוב אותו.

אז למה בכל זאת מחזיקים אג"ח בתיק? ממש לא בשביל התשואה אלא בשביל הוודאות, בעיקר בפרישה.
אחזקה של סולם אג"ח ממשלתי עם אחזקה לפידיון נותנת וודאות גבוהה מאוד שכל שנה תפגוש סכום קבוע ריאלי. זה עושה חיים קלים בשנים הראשונות של הפרישה, משהו כמו הגנה מובנת נגד בעיית רצף התשואות שמטרידה או לפחות צריכה להטריד כל פורש צעיר. פורש שבנה לעצמו סולם ל 10 שנים יכול לחיות ממנו בשנים הללו ולתת את הזמן לתיק המניות שלו לצמוח יפה לפני שהוא מתחיל לחלוב אותו.
לא ברור לי איך זה עוזר…
הרי אחוז המשיכה הוא 3%-4% (ריאלי). האג״ח נותן לך פחות בהגדרה. כלומר, בשביל שההון הכולל שלך ״יצמח״ החלק של המניות צריך לא רק לעשות את ה- 3-4% אלא לעשות יותר בשביל לכסות על ההפסד מהחלק האג״חי.
אם יש לך עשר שנים של ירידות (מה שנקרא סיכון רצף תשואות) אז גם אם לא הוצאת כלום מהחלק המנייתי הוא מן הסתם לא ״צמח״. במקביל המשכת למשוך מהחלק האג״חי כסף שנוגס גם בקרן, כך שלאחר עשר שנים בהחלט ייתכן שלא יהיה לך מספיק כסף להמשך הפרישה שלך…

זה נכון שהחלק האג״חי נותן תשואה מובטחת כלשהי. אז במקרה של ירידות בשוק ההון (תשואה שלילית) זה (בדיעבד) יכול להתברר כמהלך כלכלי מוצלח ביחס לחלופה של 100% מניות. אבל זה לא פיתרון קסמים לרצף תשואות…

משהו כמו הגנה מובנת נגד בעיית רצף התשואות שמטרידה או לפחות צריכה להטריד כל פורש צעיר.
אבל זה לא פיתרון קסמים לרצף תשואות…
אני מחברת את שתי הנקודות האלו להבנה שאין שום דבר מובטח. מקסימום נסיונות לגדר קצת סכנות כאלו ואחרות.
אני מאלה שמתייחסים לקרן הפנסיה וקיצבת בט"ל כהגנות מצוינות, אבל לא מעט כאן מתייחסים לסיכון שלא יהיו פנסיות וקיצבאות עד שיגיעו לגיל הפרישה הרשמי.
אני גם מאלה שסבורים שפרישה מוקדמת מאד (בגילאי ה-30 וה-40) מתאימה לאנשים שיודעים להצטמצם מאד כשצריך (למשל בירידות ממושכות של תיק הנכסים) או פשוט אנשים עשירים מאד וקמצנים מאד. בכל מקרה אחר, מי שיוצא לפרישה מוקדמת מאד, צריך לדעתי לתכנן אפשרויות חזרה לפרנסה מדי פעם (הסולידית דיברה בזמנו על עבודה פשוטה כמו מקדונלדס אם צריך) כי כנראה גם קרן הפנסיה וקיצבת הזיקנה יהיו מינימליסטיות.

אם כבר אנחנו בנושא, מאמר של הסולידית מ 2015 על אג"ח בסביבת ריבית 0 , שלא התיישן כל כך טוב לדעתי ולא הסכמתי איתו:

קרנות אגחיות עשו מאז קצת מעל חצי אחוז אחד בשנה.

נערך לאחרונה ב:
ברור שאתה אמור להיות מפוצה קצת יותר באג"ח קצת-יותר ארוך, אבל זה נבלע ברעש של התשואות הקטנות בצמודות. 0.1% זה לא ממש אטרקטיבי, אבל זה כן הבדל.
הרעיון של אג"ח ארוך (מעבר לספקולציית ריבית) הוא שאתה נועל את הקופון שנים קדימה. זה היתרון המעשי כיום של אג"ח צמוד ארוך על בינוני-קצר, בעקום תשואות זה.
מה ההבדל בין נעילת קופון להרבה שנים לבין ספקולציית ריבית? אפשר להשקיע באג"ח קצר-בינוני באופן ישיר או קרנות אג"ח במשך הרבה שנים והביצועים יהיו פחות טובים לעומת אג"ח ארוך אם הריבית תרד. אבל אם הריבית תרד כנראה המניות יעלו ככה שאג"ח ארוך הוא לא גידור כזה טוב. הוא כן יכול להיות השקעה ספקולטיבית טובה. אבל אם הטכנולוגיה תמשיך להתפתח אז מניות טכנולוגיה יתנו ביצועים יותר טובים, כך שאג"ח ארוך מגן ממצב שבו הטכנולוגיה לא מתקדמת בקצב הצפוי, אג"ח לא צמוד הוא גידור ממצב של דפלציה (בגלל ירידה בכמות הילדים בעולם) וצמוד של סטגפלציה (בגלל חוב גבוה וחרמות). אם הריבית תעלה אז אג"ח ארוך יהיה פחות טוב מאג"ח קצר. לכן אג"ח קצר הוא כן גידור טוב יותר.

התרחיש הסביר לדעתי הוא שהריביות ירדו לטווח ארוך עם אינפלציה נמוכה פשוט כי יש פחות ילדים בעולם והטכנולוגיה גורמת לייצור להיות יותר זול. זה גם יכול להיות תרחיש בעייתי למשקיעים אם כלכלת העולם תהיה דומה לכלכלת יפן.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
אם כבר אנחנו בנושא, מאמר של הסולידית מ 2015 על אג"ח בסביבת ריבית 0 , שלא התיישן כל כך טוב לדעתי ולא הסכמתי איתו:
הטיעונים שם עדיין נכונים, ובמיוחד למשקיעים לטווח קצר / בלי סיבולת סיכון.
מה שכן, בהחלט ייתכן ש"שאבתי השראה" מהמאמר הנ"ל.

נערך לאחרונה ב:
נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
א בעקבות הפוסט "למה הפסקתי את הביטוח הסיעודי שלי" דיוני עומק על פוסטים מהבלוג 8
א למה מסלולים מחקי S&P500 קונים קרנות ולא מחקים בעצמם (ועוד בצורה לא יעילה) פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 22
P בדוח שנתי, למה צריך אישורי ניכוי במקור אם בכל מקרה מס הכנסה מיודע? מיסים 0
ר למה אין קרנות ממונפות עם רמות חשיפה שונות? שוק ההון 55
ה במסגרת פינתנו, נוסו על נפשותיכם, או למה לא לתת לגופים מוסדיים לנהל את הכסף שלכם שוק ההון 10
מ למה לא נותנים לי להגיש החזר מס מיסים 15
S למה לא לחיות מהלוואות? פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 18
G האלטרנטיבה הסודית ל-S&P 500? למה כולם מתעלמים ממסלול 'מניות סחיר' בפנסיה? שוק ההון 62
J למה פרישה מוקדמת לא מעניינת פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 10
A שוק העבודה שייך לצעירים למרות שהם פחות יציבים, למה ? אוף טופיק 35
M חישוב מס הכנסה (ידני ועם מחשבונים) לא תואם למה שמופיע בתלוש שכר מיסים 1
P חברות פיננסים אוהבות להפנות אנשים ל"סוכן" לשאלות. למה? צרכנות פיננסית 2
MichaelScott פער של 0.7% בין ריבית המשכנתא שהייתי אמור לשלם למה שאני משלם בפועל נדל"ן 27
P למה פריסת מס שבח מבטלת את תקרת ה-25% מס? מיסים 25
מ למה במסחר המוקדם בחו"ל לא רואים בהיצע וביקוש את כל ההוראות שוק ההון 0
ס מענק עם כלביא - עזרו לי להבין למה אני לא זכאי מיסים 2
N למה אני נדרש לשלם ריבית והצמדה למרות שהגשתי דו"ח בזמן? מיסים 19
R למה אין מבנה דירה אופטימלי נדל"ן 22
ע הפניקס עוקב S&P - למה רק כ- 13 אחוז מההרכב הוא מנייתי? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
ב למה יש כל כך הרבה משקיעים אקטיבים? שוק ההון 138
ב למה התוחלת הריאלית של מניות חיובית? שוק ההון 13
א למה דווקא S&P 500? שוק ההון 140
מוריה פרישה מוקדמת - למה זה מדכא אותי פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 19
ב למה אני מרוויח כסף בתור בעל מניות שוק ההון 19
F למה אנשים לא בונים ממ״דים בדירות קיימות? נדל"ן 30
א למה בנסח טאבו כבר לא מצוין סכום המשכנתא? נדל"ן 2
I דיווח על ברוקר זר והגיע פנקס מקדמות - למה? מיסים 2
M למה בעצם "המשפחה הישראלית" מעדיפה את שכונות המגורים החדשות? נדל"ן 104
M למה הדולר ויורו מתחזקים בניגוד למגמות בעולם? שוק ההון 8
M למה המערכת דורשת סכום גבוה בהרבה ממה שהקרן עולה בפועל? ברוקרים ופלטפורמות מסחר 1
P רשימת נכסי מסלולי השקעה - למה הפורמט החדש "מאוחד"? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
ח אם המוסדיים לא מכים את השוק, למה אתה חושב שתצליח? שוק ההון 151
U Good till cancel Trailing limit order - למה לא בעצם? שוק ההון 3
ת למה משקיעים פרטיים לא יכולים להלוות כסף לבנק ישראל? שוק ההון 5
M למה יש המלצות להימנע ממסלולים צמודי מדד נדל"ן 19
E למה אין תורים להנפקת תעודות זהות ? אוף טופיק 101
B למה לא כולם לוקחים "הלוואות box spread"? שוק ההון 192
א למה אין אימות דו־שלבי? שוק ההון 12
א למה לא אוהבים קרנות ישראליות? שוק ההון 42
P שינויים גדולים בהכנסות המדינה מקרקעות - למה? נדל"ן 0
B למה לא כדאי לפתוח בIBKR חשבון ישר על פני בית השקעות ישראלי ברוקרים ופלטפורמות מסחר 25
D למה אנשים מתכוונים כשהם אומרים לתזמן את השוק פוסטים מאיכות נמוכה 18
ד למה מסלולי קופות הגמל להשקעה מנוהלים אקטיבית? שוק ההון 10
I למה מחירי הדיור בישראל הם בועה? נדל"ן 145
S למה בעצם לא למכור בירידות? שוק ההון 51
TheTieMan שאלה | למה אי אפשר למדוד ערך מטבע ביחס לעצמו? שוק ההון 7
א למה קרן כספית ממוסת ריאלית ? שוק ההון 2
ריש-לקיש פיזור גאוגרפי: למה לא להחזיק את כל הכסף בישראל דיוני עומק על פוסטים מהבלוג 0
R למה החברה החילונית נראית כאילו היא מנסה להכחיד את עצמה? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 11
ט למה השטחים של 1967 שונים מאלה של 1948? אוף טופיק 61

נושאים דומים

Back
למעלה