מה זה אומר כשאומרים "השקל יורד"? בקונטקסט הזה כל הזמן עושים השוואה לדולר, ליורו, אבל לא עושים את זה בהשוואה למטבע עצמו. למה? אםא אני רוצה לבדוק את הערך של השקל לפני X זמן, בכמה אחוזים הוא השתנה, אני אקבל רק מידע של כמה אחוזים ביחס לדולר או למטבע אחר. האם יש משמעות בכלל להשוואה הזו? אם לא, למה? איך אפשר לדעת מה הערך האמיתי?
איך נראית השוואה של
משהו ביחס לעצמו?
נניח אני אומר שאני יפה ביחס לעצמי. מה זה אומר? נניח אני אומר שהעץ הזה גבוה ביחס לעצמו. מה זה אומר?
לגבי "ערך אמיתי" - איך נמדד ערך של משהו? נניח אני אומר שהשקל שווה יותר מאתמול. מה זה אומר לגביו? הרי כמות השקלים שלי לא השתנתה. אז מה כן השתנה?
הערך של משהו הוא השווי היחסי שלו ביחס למשהו
אחר.
הדבר האחר הזה יכול להיות
למשל:
1. מטבע אחר
2. כח קניה
הראשון נמדד במונחים של שערי חליפין (שיורדים או עולים וכו') - נניח דולר אחד ל-4 שקלים, או 100 ין יפני לדולר, וכו'.
השני נמדד (למשל) במונחים של סל מוצרים/שירותים - מה שקרוי "מדד מחירים" - וכך אפשר לדבר על זה שלמשל "האינפלציה היא 3%" כלומר - המחירים התייקרו בכ-3% בשנה האחרונה, כלומר, השקל שווה (בערך) 3% פחות מאשר היה שווה לפני שנה.
יש בעקרון קשר בין השניים - אבל לא בהכרח ולא תמיד.
בשני המקרים מדובר על (כימות של) היכולת שלי להחליף את השקל שלי בעבור משהו (מסויים).
בלי היכולת הזו הרי לא היה לו שום ערך מלכתחילה.
אם אני רוצה למשל לדעת כמה כרטיסי קולנוע יכולתי לרכוש בעזרת שקל אחד - אני יכול לבחון את מחירו של כרטיס קולנוע לאורך הזמן (נניח לדגום אותו פעם בשנה).
הסיבה שמשתמשים ב
מדד מחירים ולא בדוגמא בודדת (כמו כרטיס קולנוע) היא שיש עוד הרבה סיבות/גורמים שבגללם יכול מוצר או שירות כלשהו להתייקר (או להפוך זול יותר) עם הזמן, ולכן רוצים לבחון יחס כללי / מגמה ממוצעת.