לא הייתי צובע את הכסף מהאקזיט בצורה אחרת משאר ההון הנזיל שלך.
אני צובע אותו כך כי קיבלתי כבר החלטה שלא לגעת בכספים הנוכחיים ולהמשיך להשקיע אותם במדדים
השאלה היא מה יותר חשוב לך, שיהיה לך דירה בבעלותך בקרוב או פוטנציאל להון עצמי גדול יותר לאורך זמן. לי אישית היה חשוב שתהיה לי דירה בבעלותי לפני שאני מקים משפחה. השאלה היא מה חשוב עבורך.
מבחינתי בעלות על דירה זה משהו שאמור לתרום לתחושת העצמאות/יציבות/שלוות נפש שלי
לעניין המשפחתי אין כרגע רלוונטיות אבל זה מן הסתם עוד בונוס על הדרך...
אני מוכן לוותר על גידול בהון העצמי, השאלה היא מה גודל הויתור
אם זה לא על הקצה, מבחינה כלכלית נראה שאתה מסוגל לעשות זאת. מפה זה בחירה אישית שלך.
מסוגל טכנית כן, אבל זה בדיוק על הקשקש. אם למשל - לפני העסקה/משכנתא - תעלה הריבית בצורה משמעותית או שמחירי הדיור יעלה פתאום בחדות - לא אוכל פתאום.
על הקשקש כאמור מבחינת ההון הזמין (אני לא הולך למשוך כספי פנסיה או קה"ש בשביל זה).
צריך לציין גם שבאופן די מתסכל, המעסיק מפקיד לי לקה"ש מעל לתקרה, מה שמקטין את הנטו מצד אחד ולא מעניק לי שום הטבת מס מצד שני (אלא אם כבר רק מסבך את החיים) - וכשביקשתי שיפקידו רק עד התקרה ואת היתר יעבירו לי כשכר, סרבו. רק הסכום הזה לבדו יכל להוסיף לי איזה 1000 ש"ח להחזר החודשי שאני יכול להרשות לעצמי
כשאני אומר גיבוי, המטרה של הכסף הזה הוא לא להיות גיבוי, הוא שם בשוק ההון לעבוד עבורי, והשארתי סכום שאני מרגיש שעושה את זה. אבל הוא כן גם נותן לי שקט נפשי אם יקרה פתאום משהו לא צפוי.
זו הסיבה שאני מתעקש להשאיר חלק מההון שכבר מושקע בשוק ההון - מושקע.
ובכוונה לא דיברתי על סכומים כי המצב של כל אחד שונה ומה שהוא מחפש זה שונה. ברף שלי שאיפשר 75% מימון קניתי דירה שהיא מבחינתי לא התפשרות בכלל אלא מה שחיפשתי. היא כן היתה בטווח העליון של הרף.
אם הייתי מוכן לגור בגבעתיים או רמת גן לגמרי הייתי יכול לרכוש דירה (אפילו בלי משכנתא, או עם משכנתא מינימלית), או לחילופין, עם 75% מימון וכו'.
זו ההתעקשות על תל-אביב שמסבכת את חיי.
תחליט איזה אחוז מההון הנזיל אתה מוכן לשים על הדירה. אני אישית שמתי 30%.
נו אז במקרה שלי זה יצא לצורך העניין 66% (אם אני לא כולל קה"ש ופנסיוני)
אבל מעבר להון הנזיל, קנית הדירה פגעה לגמרי ביכולת שלי לחסוך ולהגדיל את החסכונות בשנתיים-שלוש הקרובות. זה גם משהו משמעותי שצריך לקחת בחשבון.
למה?
בהנחה שאני מכוון את זה כך שהחזר המשכנתא יהיה שווה בדיוק לשכירות שאני משלם כיום, למה שזה יפגע ביכולת שלי לחסוך?
לי אישית זה לא מפריע כי אני יודע שבפועל הרוב המוחלט של ההון שלי הוא באופציות שצפויות להפוך לכסף בשנים הקרובות
גם במקרה שלי יש אופציות ששוות כרגע (על הנייר) אפילו יותר מהאקזיט שכבר התרחש,
עליהן אני בונה כחלק מהתקווה שלי להיפטר מהמשכנתא בשנים הקרובות (או לחילופין כסוג של "שלוחה תותבת של ההון העצמי שמושקעת מטבעה")
בקיצור תחליט על סדר העדיפויות שלך. אף אחד פה לא יכול לעשות את זה בשבילך. זה נראה שבכל דבר שתבחר יהיה בסדר.
ברור שאף אחד לא יכול להחליט במקומי, אני פשוט מנסה להבין וללמוד (מאנשים שאולי יודעים או התנסו ביותר ממני) על עוד שיקולים, צרות, ושאר מטעמים שאולי לא העליתי מספיק בדעתי בבואי לצייר את התרחישים האפשריים