• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה היא על מחברה בלבד ואין באמור בה כדי לשקף את דעותיה של בעלת האתר.

התלבטות לגבי הפלח הסולידי של תיק ההשקעות שלי

• פותח הנושא פותח הנושא tsachi123
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

tsachi123

משתמש רשום
דירוג
1
שלום,

יש לי התלבטות לגבי החלק הסולידי של התיק שלי (אגחים), כאשר כרגע תיק ההשקעות שלי מורכב מ 70% מניות ו 30% אגחים ישראלים (חצי שקלי וחצי צמוד).
המטרה של האגחים שלי זה כמובן להיות החלק הסולידי בתיק.
מעבר לזה, לא ברור לגמרי האם אני מתכוון להשתמש בכסף לשם קנית דירה (בעוד שנתיים) או רק לשם החלק הסולידי בתיק.
לכן, אני מעוניין לקבל חוות דעת איך מומלץ להשקיע את הכסף לכל אחד מהתרחישים הללו, והאם בכלל אמור להיות הבדל בין שני המקרים הללו.

מרפרוף באינטרנט ראיתי מגוון כיווני השקעה, בעיקר המלצות על קניה של קרן כספית. האם מומלץ לקנות קרן כספית שקלית או דולרית? האם קרן כספית עדיפה על אגחים? האם אגחים של מדינה ישראל או של ארהב?
במידה ויש לי חשבון ב IB, יש לי עוד אפשרות להשאיר את הכסף בעובר ושב ולקבל 4.3% (נכון לעכשיו).

אני מעלה פה התלבטויות, ואשמח לקבל פידבק לגבי הנכונות שלהן וכל טיפ מעבר.

לגבי חשבון IB, אני חושב שהוא פחות משתלם מקרן כספית מפני שקרן נותנת את הריבית במשק פחות דמי הניהול שלה, שהם נמוכים יותר מ 0.5. ולכן אני חושב שהאופציה הזו פחות טובה לי.

בנוגע לחלוקה בין אגחים לבין קרן כספית: לפי הבנתי קרן כספית ואגחים מגנים עלינו מפני תרחישים שונים מעט. אגחים יותר תנודתיים - כאשר הריבית במשק עולה הם יורדים וכאשר היא יורדת הם עולים. קרנות כספיות צמודות לריבית במשק. לכן, בגלל שאנחנו לא יודעים מה יקרה לריבית, ובגלל שקרן כספית ואגחים עם ״קורלציה שלילית״, אחזקה של שניהם תאזן לנו את החלק הסולידי של התיק. אם הריבית עולה אז הקרן הכספית תעלה והאגחים ירדו. ואם הריבית תרד האגחים יעלו והקרן הכספית תרד.

אולי עדיף להשקיע במקמ על פני קרן כספית? אני חושב שלא, משתי סיבות: קודם כל המיסוי על קרן כספית אטרקטיבי יותר 25 על הרווח הריאלי (בתקופתנו זה לא ימוסה). שנית, קרן כספית לרוב מתפקדת טוב יותר (מסיבות שלא ברורות לי לגמרי).

לגבי הכדאיות של השקעה צמודה דולר אל מול שקל, אני חושב שאי אפשר לדעת מה עדיף ולכן כדאי לשים בשניהם.
במקרה שנשים את כל הכסף צמוד דולר – אם השקל יתחזק נפסיד כסף.
במקרה שנשים את כל הכסף צמוד שקל – אם השקל יחלש נפסיד כסף.
המסקנה המתבקשת היא לפזר את הסיכון בין שקלים לדולרים, כלומר להשקיע חצי בשקלים וחצי בדולר באותה צורה בדיוק.

לגבי באיזה אגחים כדאי להשקיע, אז ברור שכדאי להשקיע באגחים קצרי טווח, והשאלה האם צמודי שקל או צמודי מדד. לפי מה שקרה בשנים האחרונות וגם לאור העובדה שיש אינפלציה גבוה במשק, אין סיבה להחזיק צמוד שקל וכדאי להחזיק רק צמוד מדד.

התוכנית שלי:

להשקיע חצי בשקל חצי בדולר, כל אחד מחולק בין קרן כספית (או אגח קצר טווח בארהב כי זה פחות פופולארי שם בגלל מיסים, וגם בכל מקרה אין לנו את ההטבת מס שקיימת בקרנות כספיות בארץ) חצי חצי, ושאר הכסף יושקע באגחים צמודי מדד.
הקרנות הכספיות יהיו

קרןזיהוישנהשנתייםשלושחמש
MTF מחקה צמודות מדד ממשלתיות 2-5 שניםIL00512168644.76.6 1.34.2
iShares USD TIPS UCITS ETF USD (Acc) IE00B1FZSC478.6 18.1 13.921.4

קרןזיהוישנהשנתייםשלושחמש
איילון כספיתIL00511770094.4 8.4 8.7 8.5
iShares USD Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF (Acc)IE00BGSF1X884.819.930.7 22.7

תודה מראש,

במקרה שנשים את כל הכסף צמוד דולר – אם השקל יתחזק נפסיד כסף.
במקרה שנשים את כל הכסף צמוד שקל – אם השקל יחלש נפסיד כסף.
זה אם אתה רגיל למדוד עושר בשקלים. שים לב ש- 99% מאוכלוסית העולם לא עושה את זה.

לפי מה שקרה בשנים האחרונות וגם לאור העובדה שיש אינפלציה גבוה במשק, אין סיבה להחזיק צמוד שקל וכדאי להחזיק רק צמוד מדד.
מן הסתם אם השוק מצפה לאינפלציה אז מחיר האג"ח הצמודות כבר עלה, ועכשיו התשואה שלהן נמוכה יותר. אין ארוחות חינם, כל האג"חים צפויים לתת פחות או יותר את אותה תשואה (עד כדי הפתעות).

כמה הצעות:
1. קרא את השרשור בגוגל: הסולידית אייק
2. הגדר לעצמך מדוע אתה רוצה אג"ח ומה מטרתו. "כי כולם עושים" זו לא תשובה.
3. שקול תיק ללא אג"ח כלל. אני למשל עובר בהדרגה לתיק כזה.

זה אם אתה רגיל למדוד עושר בשקלים. שים לב ש- 99% מאוכלוסית העולם לא עושה את זה.
צייניתי שאולי אני צריך את הכסף לדירה, ואז אני כן מודד את העושר שלי בשקלים, כי אני חייב לשלם בשקלים. אחרת באמת לא הייתי טורח כלל להשקיע בשקל.
מן הסתם אם השוק מצפה לאינפלציה אז מחיר האג"ח הצמודות כבר עלה, ועכשיו התשואה שלהן נמוכה יותר. אין ארוחות חינם, כל האג"חים צפויים לתת פחות או יותר את אותה תשואה (עד כדי הפתעות).
לגבי זה, לא תמיד אגח עדיף על קרן כספית מבחינת ביצועים, למשל אחרי שנה בטבלה שצירפתי אגח עדיף. בכל מקרה, במקרה של ירידת הריבית אגח אמור לתת תשואה טובה יותר. אולי זה יתאזן עם הזמן, אבל נקודתית הוא יהיה גבוה יותר, אתה מסכים?

2. הגדר לעצמך מדוע אתה רוצה אג"ח ומה מטרתו. "כי כולם עושים" זו לא תשובה.
אני מעוניין בחלק סולידי שיגן עלי מפני נפילות בבורסה, הצמדה לריבית, לאינפלציה ושמירה מפני פיחות השקל. האם אני מפספס מטרה חשובה אחרת? האם הפיזור שלי מספר לי הגנה כזו?

נערך לאחרונה ב:
צייניתי שאולי אני צריך את הכסף לדירה, ואז אני כן מודד את העושר שלי בשקלים,
זו לא אקסיומה שמחירי הדירות נקובים בשקלים. אם האינפלציה תצא משליטה אתה תראה מהר מאוד את המחיר (שהמוכר מבקש) מוצמד לדולר. לדוגמה, כשאני קניתי את הדירה שלי, המוכר הצמיד את המחיר לדולר.

לא תמיד אגח עדיף על קרן כספית מבחינת ביצועים
אג"ח ארוך עדיף על קרן כספית אם יש ירידת ריבית מפתיעה, והוא נחות אם יש עליית ריבית מפתיעה. זה נכון בטווח הקצר ותלוי בהפתעות, אז קשה להתחשב בזה. בטווח הארוך (הפדיון) אג"ח מבטיח לך מה תקבל, בניגוד לקרן כספית. אם זה טוב או לא, אתה צריך להגיד.

אני מעוניין בחלק סולידי שיגן עלי מפני נפילות בבורסה, הצמדה לריבית, לאינפלציה ושמירה מפני פיחות השקל.
אין ממש מכשיר שעושה את כל זה. אני מחזיק קרן כספית דולרית שנותנת הגנה סבירה מהתרחישים האלה. אבל היא פגיעה להחלשות הדולר (אם מודדים עושר בשקלים).

אין לי עצה טובה (או בכלל), רק רציתי לומר שאני במצב מאוד מאוד דומה, לחלק סולידי בתיק יש הרבה יותר דקויות וקשה להחליט.

אני משכתי ומשכתי זמן, ואחרי שלא החלטתי שום דבר במשך 3 שנים ופשוט לא עשיתי עם זה כלום ונמנעתי מלקבל החלטה, פשוט עשיתי את הדבר הפשוט ביותר עבורי טכנית לביצוע (לוותר על החלק האגחי).
אז אין לי מה להמליץ חוץ מאשר לקבל החלטה ולא למשוך זמן.
בהצלחה

יש לי התלבטות לגבי החלק הסולידי של התיק שלי (אגחים), כאשר כרגע תיק ההשקעות שלי מורכב מ 70% מניות ו 30% אגחים ישראלים (חצי שקלי וחצי צמוד).
המטרה של האגחים שלי זה כמובן להיות החלק הסולידי בתיק.
מעבר לזה, לא ברור לגמרי האם אני מתכוון להשתמש בכסף לשם קנית דירה (בעוד שנתיים) או רק לשם החלק הסולידי בתיק.
לכן, אני מעוניין לקבל חוות דעת איך מומלץ להשקיע את הכסף לכל אחד מהתרחישים הללו, והאם בכלל אמור להיות הבדל בין שני המקרים הללו.

ההבדל בין "כסף לדירה" לבין סתם "חלק סולידי" הוא שבחלק הסולידי אפשר לקחת קצת יותר סיכון כי אין יעד מוגדר לכסף וגם אם בשעת חירום תהיה בהפסד של כמה אלפי שקלים \ עשרות אלפים(בגלל שינוי פתאומי בריבית) אז זה לא סוף העולם לעומת אם אתה קונה דירה וכל שקל חשוב (או שאולי לא?)
מרפרוף באינטרנט ראיתי מגוון כיווני השקעה, בעיקר המלצות על קניה של קרן כספית. האם מומלץ לקנות קרן כספית שקלית או דולרית? האם קרן כספית עדיפה על אגחים? האם אגחים של מדינה ישראל או של ארהב?
במידה ויש לי חשבון ב IB, יש לי עוד אפשרות להשאיר את הכסף בעובר ושב ולקבל 4.3% (נכון לעכשיו).
הכל תלוי מה התרחישים שאתה רוצה להגן מפניהם. במצב רגיל כנראה שבררת המחדל הייתה להשקיע באג"חים קצרים של מדינת ישראל, צמודי מדד או ריבית קבועה. אבל היום בזמן מלחמה לדעתי כן כדאי להוסיף פלח שצמוד לדולר, בצורה של קרן כספית דולרית או המרה לדולר וקניית קרן כמו IB01
אני מעלה פה התלבטויות, ואשמח לקבל פידבק לגבי הנכונות שלהן וכל טיפ מעבר.

בנוגע לחלוקה בין אגחים לבין קרן כספית: לפי הבנתי קרן כספית ואגחים מגנים עלינו מפני תרחישים שונים מעט. אגחים יותר תנודתיים - כאשר הריבית במשק עולה הם יורדים וכאשר היא יורדת הם עולים. קרנות כספיות צמודות לריבית במשק. לכן, בגלל שאנחנו לא יודעים מה יקרה לריבית, ובגלל שקרן כספית ואגחים עם ״קורלציה שלילית״, אחזקה של שניהם תאזן לנו את החלק הסולידי של התיק. אם הריבית עולה אז הקרן הכספית תעלה והאגחים ירדו. ואם הריבית תרד האגחים יעלו והקרן הכספית תרד.

אולי עדיף להשקיע במקמ על פני קרן כספית? אני חושב שלא, משתי סיבות: קודם כל המיסוי על קרן כספית אטרקטיבי יותר 25 על הרווח הריאלי (בתקופתנו זה לא ימוסה). שנית, קרן כספית לרוב מתפקדת טוב יותר (מסיבות שלא ברורות לי לגמרי).
אני חושב שאתה עושה קצת סלט בשימוש של המונחים, מק"מ וקרן כספית הם אג"ח לכל דבר, מה שמיוחד בהם זה שהם בעלי מח"מ מאוד קצר. גם הם רגישים לשינוי הריבית בדיוק כמו כל אג"ח אחר ויש להם "קורולציה שלילית" לשינוי הריבית. אבל מכיוון שהם בעלי טווח מאוד קצר אז זה פחות מורגש. אז ההתלבטות אם לקנות מק"מ או קרן כספית היא בדיוק כמו ההתלבטות אם לקנות אג"ח או קרן אגח"ית. באחד מחכים לפדיון וקונים חדש ובשני הקרן מגלגלת עבורך את האג"ח בתמורה לדמי ניהול.

כשאתה מחזיק אג"ח בודד והריבית עולה, הערך שלו יורד כדי לתת את הריבית החדשה. אבל כשאתה מחזיק קרן אג"ח(גם קרן כספית) הם פשוט מגלגלים אג"חים חדשים, ויש תקופה שבה בעצם מוכרים בהפסד וקונים אג"ח מחדש לפי הריבית המעודכנת. אז ככל המח"מ הממוצע של הקרן נמוך יותר יקח פחות זמן לראות את השינוי. בקרן כספית זה כנראה עניין של כמה ימים, בקרן אגח של 2-5 שנים יקח כמה חודשים ובקרן אגח עם מחמ של 10-15 שנה יקח כמה שנים

בשורה תחתונה, אם אתה רוצה להשתמש בכסף תוך X שנים אז לדעתי לא כדאי להחזיק אג"ח עם מח"מ שגדול מ-X. כי אז השינוי של הריבית יפגע בך אבל אם אתה לא יודע בוודאות אז אתה צריך להחליט מה הסיכון שאתה מוכן לקחת

1. תנודתיות שער השקל-דולר מייצרת תנודתיות גבוהה באג"ח שלמעשה מבטלת את היציבות שמאפיינת השקעה ברכיב זה.
2. קרן כספית או אג"ח קצר הם שווי מזומן. שאל את עצמך כמה מזומן בשקל ובדולר אתה מעוניין להחזיק. בכל מקרה המרת מט"ח ב-IB היא די זולה כך שאם תצטרך דולר להשקעה נוספת במניות, או לחילופין שקלים לביצוע פעולות בארץ הפעולה עצמה לא תהווה בעיה. חצי-חצי נשמע לי סביר, אבל שים לב להפרשי הריביות בהינתן שהאינפלציה כאן גבוהה יותר.
3. אמנם לא תמיד נהגתי כך בעצמי, אבל יותר ויותר נראה לי שאג"ח לטווח בינוני-ארוך צריך לרכוש כאן. בעיקר בגלל סיבה מספר 1, אבל גם בגלל דחיית מס יעילה יותר בקרנות (הקרנות בארץ צוברות) ותשואה גבוהה יותר שנובעת מהפרשי הריביות והאינפלציה. נכון זה בא במחיר סיכון גאופוליטי, אבל קיים גם הסיכון ההפוך: התחזקות משמעותית של השקל אחרי המלחמה וגם כך רוב התיק כבר מושקע בחו"ל.

מי אמר שחייבים? למה זה טוב בעצם אם אין לך הוצאה בטווח הקרוב?
בטח לא אני, שמחזיק הרוב היום במדדי חול או במניות דואליות שנקבעות בחול ונותנות מענה למקרה של החלשות השקל.
אבל יש גם גישה של להחזיק חלק במזומן (קרן כספית) לטובת קניה מחדש בירידות.

מה המטרה של החלק הסולדי בתיק שלך? אם זה לצמצם סיכויי להפסדים - תסתכל על הגרפים של קרנות 2-5 בשנים האחרונות, בהחלט היו מקרים שהיית מסיים בהפסד, או בתשואה יותר נמוכה לעומת קרן כספית.
אפשר גם לשקול להחזיק עד לפידיון אג"ח צמוד בסיכון נמוך (כמו מדינה\בנקים) במח"מ קצר יחסית- כל עוד המדינה או הבנק לא קרסו, התשואה בזמן שקנית אותו, זו התשואה שתקבל בפידיון.

ואם אתה משקיע לטווח ארוך, ואין נקודה בזמן שאתה יודע שאתה צריך את הכסף, בשביל מה יש לך צורך בחלק סולידי בתיק (פרט לקרן למקרי חרום לדוגמא)?

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ח התלבטות לגבי דירה להשקעה - להחזיק או למכור נדל"ן 21
S התלבטות לגבי עסקת נדלן בתוך המשפחה לפני ירושה נדל"ן 6
א התלבטות לגבי מהלך נדל"ני נדל"ן 2
I התלבטות לגבי התחלת תואר במדעי המחשב בגיל 29 – האם זה הצעד הנכון? התפתחות אישית 10
Y התלבטות לגבי מימוש רווחים בקרן כספית מול תעודות סל מנייתיות שוק ההון 8
D התלבטות לגבי שדרוג דירה נדל"ן 5
B התלבטות לגבי קופת גמל להשקעה והלוואה כנגדה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 7
מ קושי בתואר, התלבטות לגבי העתיד התפתחות אישית 8
S התלבטות לגבי רכישת דירת גן מקבלן - עצות? נדל"ן 6
ש התלבטות לגבי דירה יד שנייה בחיפה נדל"ן 2
K התלבטות לגבי מסלולי השקעה בקופת גמל בתיקון 190 שוק ההון 0
מ התלבטות קשה לגבי דמי אבטלה, דמי לידה ומה שביניהם יומני מסע אישיים 2
E התלבטות לגבי חלק סולידי בתיק השקעות שוק ההון 0
A התלבטות לגבי פרעון משכנתא נדל"ן 2
O התלבטות לגבי משכנתא והון פנוי נדל"ן 29
ז התלבטות לגבי תחום בקריירה התפתחות אישית 3
בובין חוט-השני התלבטות לגבי דירה על דרך נמיר נדל"ן 13
A התלבטות לגבי פרעון משכנתא נדל"ן 15
M התלבטות לגבי רכישת נכס נדל"ן 6
R התלבטות לגבי משיכת משתנה צמודה נדל"ן 4
R התלבטות לגבי אחוזי מימון במשכנתא ומסלול פיתוי נדל"ן 8
B התלבטות לגבי סוג משכנתא לרכישת דירה ראשונה נדל"ן 8
unrealx התלבטות לגבי משכנתא על דירה שנכנס אליה בעוד שנה נדל"ן 11
H התלבטות לגבי הזדמנות שנפתחה בפני. נדל"ן 67
E התלבטות לגבי בחירת תחום לימודים התפתחות אישית 13
D התלבטות לגבי תיק פסיבי ראשון שוק ההון 11
N התלבטות לגבי לימודים התפתחות אישית 9
klayhamn התלבטות לגבי דירה בת"א נדל"ן 105
ז התלבטות מקצועית לגבי ניסיון התפתחות אישית 1
Y התלבטות לגבי קניית דירה בנאות אפק בקריית ביאליק דרך מחיר למשתכן נדל"ן 5
A התלבטות לגבי סגירת משכנתא נדל"ן 3
ד התלבטות לגבי החלק של האג"ח בהנחה שתהיה אינפלציה שוק ההון 8
מ התלבטות לגבי כדאיות חתימת קבע התפתחות אישית 11
I התלבטות לגבי כוון השקעה עם נתונים כפי שמפורטים .... נדל"ן 6
D התלבטות לגבי קניית דירה ליד מסילת רכבת בפרויקט שחלקו מחיר למשתכן נדל"ן 3
ס התלבטות לגבי קניה או השכרה נדל"ן 14
R התלבטות לגבי מעבר להלמן למיטב לאור הרכישה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 12
נמר הכסף התלבטות לגבי תיק מניות עולמי עם מספר ETF, וחוות דעת כללית על התיק שוק ההון 10
S עמלות - התלבטות המשקיע לגבי ברוקרים שוק ההון 5
M התלבטות לגבי תואר התפתחות אישית 7
A התלבטות לגבי פתיחת קופת גמל במקביל ללקיחת משכנתא אוף טופיק 0
P התלבטות לגבי איזור השקעה נדל"ן 0
א התלבטות לגבי דירה להשקעה נדל"ן 28
J התלבטות לגבי רכישת דירה נדל"ן 45
שלי התלבטות לגבי משקפיים מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 7
S התלבטות לגבי מכירת דירה והשקעת הכסף שוק ההון 36
שלי התלבטות לגבי איזון שוק ההון 13
N התלבטות לגבי לימודים. אוף טופיק 9
T התלבטות לגבי אלטרנטיבות השקעה נדל"ן 6
unrealx התלבטות לגבי רכישת/השכרת רכב בארץ צרכנות פיננסית 6