אני רואה שיש כאן איזשהו בלבול -
משווים מוצר בסיס פר מוצר בסיס, ברור שמי שרוצה חינוך פרטי או ביטוח בריאות פרטי צריך לשלם.
טיפולים רפואיים (בעיקר פרטיים) התייקרו
לא, הטיפול הרפואי הציבורי לא התייקר מלבד ההיטל הזניח. המסלול הפרטי - לא רלוונטי להשוואה, בפרט שהוא לא בדיוק היה מוסדר לפני 30-40 שנה.
ובכלל ענפי השירותים (כמו מסעדות/ספר/נקיון/בייביסיטר).
תשאל את עצמך כמה פעמים ההורים\סבים שלך היו הולכים למסעדה, או מזמינים עוזרת, וכמה אתה, ותענה לי אם מסעדות\נקיון באמת התייקרו בצורה לא פרופורציונאלית.
חינוך גם התייקר מאוד הן בשיעורים פרטיים והן בהשכלה הגבוהה
לא נכון. חינוך חובה נשאר חינוך חובה והוא בחינם, מלבד הוצאות ספורדיות. ההשכלה הגבוהה זולה מאוד, חודש משכורת חודשית חציונית לשנת לימוד אוניברסיטאית.
ביחס לאירופה, די יקר. ביחס לארה"ב - זול בטירוף. אבל אין שינוי דרמטי בעלות.
שמן זית אינו מוצר בסיס. אתה קונה פרימיום ומשלם פרימיום. ואף אחד לא טען שמוצרי מזון, בעיקר לא פרימיום, לא התייקרו.
שאנשים יכולים לאכול דברים יותר מגוונים לא סותר את ההתייקרויות במוצרים הבסיסיים
אמרתי שגם הם התייקרו. אמרתי שיש הוזלה מלבד דיור ומזון, כשמוצרי הבסיס לא התייקרו באופן מוגזם.
כן, כשהסל הממוצע של משפחה השתנה לגמרי ועלה באיכותו במאות אחוזים, הגיוני שהמחיר גם יעלה. זה מתמטיקה פשוטה.
היום רב הירקות והמזון שאנחנו אוכלים מלא בכל מיני חומרי הדברה והאוכל מהונדס עד לשד עצמותיו
ברור. הכוונה היא לשפע. השפע גדל אקספוננציאלית. מי היה מזמין וולט ב2010? מי היה הולך למסעדות כל יום ב1990? סל המצרכים עצמו השתנה פלאים.
לא יודע לגבי השנים הספציפיות שציינת, אבל יש את
המסמך הזה של הכנסת שמראה את העלייה בין 1996 עד 2009 ומה2010 החישוב שם מסתבך אבל עדיין נראה שהייתה עליה מ1996.
בוודאי שיש עלייה, ערך הכסף נשחק. האם העלייה הייתה גדולה מהאינפלציה? או שלא, ואז ערך הכסף פשוט נשחק, והמחיר נשאר זהה? אני לא רואה עלייה מטאורית, בכל אופן.
למה זה משנה שלאנשים יש 2 מכוניות? מספיק שמכונית בודדת התייקרה כדי שהם ירגישו.
כי אם לאנשים הייתה פעם מכונית אחת, והיום שלוש, או ש: א. מכוניות הוזלו, ב. משכורתם עלתה יותר מעליית מחיר המכוניות, ג. סדר העדיפויות השתנה, והם מרשים לעצמם.
אנחנו יודעים בוודאות שא. לא התרחש. אבל אם עדיין מספר המכוניות לנפש עלה, זה אומר או ב., העלייה פחותה מעליית המשכורות, או ג., אנשים שינו עדיפויות ("מפונקים").
גם לפני 10 שנים כל הדברים שציינת היו קיימים ועדיין המחירים היו יותר זולים.
גם ארמונות "היו קיימים", השאלה מה הסטנדרט הממוצע. טווחי הזמן שלך מאוד קצרים, בכל מקרה, וגם אף אחד לא טוען שהדיור לא התייקר מאוד... רק יש גם מגמת עליה באיכות.
היום ליטר דלק עולה כ7.5 ש"ח בשירות עצמי.
עלייה, מ6 ל7.5, אבל לא מטאורית בטווח זמן כזה. בעיקר מושפעת ממחירי הדלק הכלל עולמיים.
אני זוכר שבתקופה ההיא 300₪ הספיקו לחמם דירת 100 מ"ר ירושלמית לחורף שלם.
נשמע זול, השאלה כמה 300₪ קונים היום.
אבל הוא לא נושא הדיון.