ברננקי
משתמש בכיר
- דירוג
- 1,519
ברור שבסך הכל הביקוש גדול מההיצע, לכן המחירים עולים ועולים. אבל, מה שמפמפמים בתקשורת זה שקצב הבניה נמוך מקצב גידול האוכלוסיה, כלומר שחסרות דירות לגור בהן, מה שממש לא נכון.אני יודע. ועדיין לכאורה זוהי תופעה של עליית רמת החיים. כמו שיש יותר נסיעות לחול ויותר רכבים על הכביש. עודף דירות הוא עודף על הביקוש.
מה שכן נכון זה שיש נהירה ענקית להשקעה בנדלן (המשקיעים היו 3% מהאוכלוסיה לאורך העשור הקודם, ומ 2008 עד 2015 חלקם המריא ל 10%). הנהירה הזאת יצרה ביקוש מאסיבי לדירות להשקעה. זה הביקוש שיש מחסור לגביו. וזה שונה מהמשמעות שמתפרשת כשמדברים על מחסור בדירות.
אז אם נקביל את זה למכוניות, מה שקורה זה לא שחסרות מכוניות (אין אנשים שאין להם מכונית, בניגוד למה שהיית חושב שמתכוונים אליו אם היו זועקים בתקשורת "משבר המכוניות: חסרות מכוניות"), אלא שעכשיו כולם רוצים שיהיו להם 2 מכוניות. העניין הוא שבניגוד למכוניות, ואולי אני טועה, זה שאני לא רואה מצב בו אחוז המשקיעים ימשיך ויעלה ושחלק משמעותי מהציבור יהיה בעל 2 דירות. אלא להיפך - לדעתי חלקם יחזור לממוצע ארוך הטווח (אחוזים בודדים).
עוד דבר שכדאי להתיחס אליו זה שקצב הבניה בשנים האחרונות מנסה להדביק את הביקוש החריג של השנים האחרונות, כך שאם אכן תתרחש שינוי מגמה בהשקעות בנדלן, לא רק שהמשקיעים שיוצאים מהשוק יציפו אותו בדירות, אלא גם הדירות החדשות מקבלן שיכנסו לשוק יהיו בכמות שהיא מעל לביקוש שיהיה באותו שלב.
נערך לאחרונה ב: