זו בדיוק הנקודה שלי. התוכנית הזאת, גם אם יש בה המון בעיות, נועדה לאפשר לזוגות צעירים מחוסרי דיור לרכוש דירה במחיר נמוך יותר ממחיר השוק.
הבעיה כמו שזה נראה שחלק מאותם זוגות "לא באמת מחוסרי דיור" (כלומר, הם גרים נניח בדירה של ההורים או שלא רשומה על שמם דירה כדי להשתתף בהגרלות) או שהם לא באמת צריכים את התכנית וסתם נעזרים בה כדי לקבל 400 אלף שח מתנה מהמדינה במכירה. מה גם שהאולוסיות המוחלשות לא באמת יכולים לשלם משכנתא על דירה ברמת גן גם אחרי ההנחה ורב הנהנים מההנחה הם כאלו שמרוויחים הרבה יותר מסתם משכורת ממוצעת ויכלו לקנות בקלות דירה בדרום הרחוק וכדומה. ספק גם אם הרוכשים מעוניינים בדירה וחלקם פשוט נרשמים לאיפה שההנחה יותר גבוהה בלי שום עניין בדירה.
כולם מבינים שהיצע הדירות בישראל לא קרוב אפילו להדביק את הביקוש
אני לא ממש מסכים. אני לא רואה הומלסים פה כמו שיש במקומות בעולם (נניח סן פרנסיסקו שיש שם שדרות של אוהלי הומלסים) ונראה שכולם גרים איפהשהוא. מה גם שהתחלות הבנייה האיצו בשנתיים האחרונות ויש מעל 100K התחלות בניה ורק 180K לידות וזה כבר אמור להספיק אם באמת שיעור הגירושין לא יגדל דרמטית ולא יעלו מלא עולים לארץ (וכמובן עוד פרמטרים כמו פטירות וירידה מהארץ וכדומה).
ושיש כאן המון אנשים שמחזיקים יותר מדירה אחת.
לא נראה לי שיש המון וזכותם להחזיק ביותר מדירה אחת. הם משלמים גם יותר מס על הדירה.
מדוע אתה לא מציע לטפל בהם קודם ולגרום להם לשחרר דירות לשוק ע"י מיסוי מוגבר?
יש כבר מס רכישה מוגבר+מעמ ואף מס שבח על כל ההשבחה, זה לא גורם לשחרור דירות, אלא אולי להפך. מס רווחי הון למשל יותר נמוך, היה אולי נכון להשוות מס דיבידנדים למס על שכירות. אני כן בעד מיסוי תושבי חוץ או אנשים שלא קשורים לכלכלה המקומית ומיסוי מוגבר של דירות ריקות על הזמן בו הן ריקות (זה בזבוז משאבי מדינה).
הרי גם הם נחשבים חלק מהאוכלוסייה העשירה, לא?
הם אוכלוסיה עשירה, והמדינה באמת לוקחת מהם המון מיסים ולא עוזרת להם כמו לאוכלוסיות העניות.
אגב, ברור שזה לא יקרה כאן לעולם משום שמקבלי ההחלטות בעצמם מחזיקים בדירות רבות.
באופן כללי היה ניסיון לחוקק בעבר מס על דירה שלישית והוא נדחה על ידי בג"ץ, אז אני לא הייתי מאשים את בעלי ההחלטות כזה מהר. אני חושב שהמיסים על בעלי דירות בישראל הם גבוהים מספיק היום. למסות יותר לא יפתור את הבעיה לדעתי.
בשורה התחתונה אתה מבקש להטיל גזירות על אוכלוסייה שממילא נמצאת במצב כלכלי מוחלש ומנסה להגיע לקורת גג בדרך היחידה שיש לה כרגע (גם אם היא עקומה). אני לא מוצא שום הגיון בכך.
ההגיון הוא שהמדינה צריכה להקצות משאבים בחכמה, ולא בצורה טפשית. המדינה לא יכולה סתם לחלק הנחות בלי חשבון כי הנצילות של הבזבוז הממשלתי לא יהיה אופטימלי. למשל, במקום תכנית מחיר למשתכן או הנחות 50K לדירות מתחת ל600K או כל שאר השטויות היה עדיף שהמדינה תקציב יעד שחרור קרקעות מרמי שהוא 75% מהילודה. ולפתח מנגנון שבמידה והמדינה לא תעמוד ביעד אדמות של המדינה יופקעו אוטומטית במכרזים. ליישם מיסים על קרקע שלא עובדים עליה או דוגרים עליה ולתמרץ בניה מהירה (נניח הטבה של 5% משווי הדירות לקבלן שיסיים בנייה תוך 6 חודשים). לצערי, המדינה בוחרת בפתרונות מטופשים, אבל עדיין ניתן לשפר אותם באמצעות נתינת ההטבות למי שבאמת צריך ולא סתם לאנשים שמרוויחים מליונים ופשוט אין להם דירה כדי להנות מאיזו הטבה כזו או אחרת.