כן, לצערי יש כאן המון אופטימיזציות ואולי באמת זה נובע מסוג אישיות/הסתכלות מסוים שהוא גם מרכיב דומיננטי אצל מתכנתים. למה לצערי? כי דעתי האישית היא שעדיף להסתכל על התמונה הרחבה בתור ברירת המחדל (לא משנה אם זה בפוליטיקה, בבורסה או בנדל"ן) ולהשאיר את התיקונים והחידודים לשלב האחרון והמעשי לאחר שבחרנו את הדרך.
זה לגמרי מה שהביא אותי לכאן, אם הייתי מסוג האנשים שהייתי מסתפק בשיגידו לי "תחסוך כסף, תפקיד לתיק אישי עם דמי ניהול נמוכים במסלול עולמי ותחכה" בספק שהייתי אדם כזה "ריאלי" שאוהב מדעי המחשב ופיסיקה ומתמטיקה. אני מרגיש שאני חייב לחפור עוד ולהבין את היעילות המקסימלית בהיבט הזה, במיוחד שיש לו השלכות ממשיות על המשך החיים ופרישה מוקדמת. רוב המוחלט של האנשים שאני מכיר שהם לא אנליטים פשוט לא חושבים ככה, מספיק להם שיגידו להם מתכון עוגה של 3 שלבים והם ימלאו אותו(אם ימצאו את הכוח) ולא ישאלו שאלות ויחפרו לעומק, ברור שיש יוצאים מן הכלל בשני הצדדים אבל באופן סטטיסטי זה מה שאני שמתי לב אליו עד לנקודת הזאת בחיים שלי
זאת התמונה הרחבה. ברגע שאתה מבין אותה ובוחר בה (ואני לא בטוחה שהבנת, אתה משקיע במדדים לזמן ארוך או במניות ספציפיות?) אז השיקול של כמה עשיריות האחוז הפרש בדמי ניהול למשל,הוא רק חידוד של התמונה ולא העיקר. ועוד מעל לתמונה הזאת, יש יריעה רחבה יותר והיא הבנת המטרות שלך, אורך הזמן הנדרש והבנת הסיכון שאתה יכול להרשות לעצמך (פיזית ורגשית). אני חושבת שאתה סתם מוציא אנרגיה לא ממש חשובה, ועוד מחבר את זה לאיזו יכולת אנליטית שנדמה לך שקיימת אצלך ברמה גבוהה... אז בתפיסתי זה בעיקר מעיד על התלהבות של בחור צעיר וזה לא רע להיות נלהב, רק כדאי גם להיות יעיל
חכמים בהרבה מהממוצע, חזקים במספרים, שמים לב לפרטים קטנים, מבינים היטב איך להבדיל בין אינטואיציות לעובדות ותאוריות מבוססות, ומרוויחים הרבה. יש לי חבר טוב שהוא הייטקיסט ולא גלש לדעתי מעולם בפורום הזה וגם בלי זה - קרא לבד מספיק כדי להבין את עקרונות ההשקעה הפסיבית וליישם אותם.
זה גם אווירה. מדברים במשרד, וגם דוחפים לכולם מניות, אז מתחילים להתעניין. בארץ בורסה זה הימור לכאורה , ובארהב כולם בבורסה, ומקשקשים על זה כל היום.
ברור, law of diminishing returns תקף גם בזה והתרומה של השעה ה100 שלי בקריאה בנושא תורמת הרבה הרבה פחות מהשעה הרביעית שלי, בסופו של דבר זה גם כיף לי אז אני לא רואה בזה סבל, אבל זה גם משהו שאני מודע אליו בעצמי שאם הסקרנות שלי נדלקת לגבי נושא מסוים אני יכול להעביר חודשים בקריאה עליו וחפירה בו(שלעיתים כמובן לא יעילה ולא נחוצה) יכולת אנליטית אני חושב שנחוצה מאוד בתחום הזה, מכיר הרבה חברים ומכרים שרק מלראות מספרים ואחוזים ושמות של מדדים הם מתבלבלים ולא מצליחים להבדיל מהעיקר לתפל והכל נהפך לסלט. אני לא חושב שהיכולות שלי בהכרח באחוזון העליון אבל הן ללא ספק ממש גבוהות לפי תוצאות מבחנים, מסלול למידה וכדומה וברור שההתלבות צריכה להיות מנותבת נכון, הורדתי משמעותית את הזמן קריאה שלי בפורום כי הבנתי שלמדתי את ה90 אחוז שאני מרגיש בנוח איתם ושהגיע הזמן לעבור לנושא אחר(אני קורא הרבה על פסיכולוגיה ופילוסופיה בתקופה האחרונה)
מעולה! אולי תגלה שיכולת ניתוח מתימטית היא חלק קטנטן מהיכולת הרחבה הפוטנציאלית שלך להיות חכם, גם בתחום ההשקעות.
אני פשוט חושב שעם שכר לבד אני לא אצליח להגיע לשום מקום ומחפש דרך לשלוח את הכסף גם לעבוד מניח שאין סיבה אחת ולכל אחד יש את הסיבה שלו
זה ברור לי מההתחלה, תאוריה זה משהו אחד אבל בפרקטיקה המוח הקופי שלנו זורק הכל מהחלון שהוא נלחץ וחוזר לאינסטקטים הטבעים שלנו
נקודת המבט שלי (בתור מתכנת עם שכר גבוהה מהממוצע): - עם חיסכון מסיבי יש לי את הפוטנציאל לביטחון כלכלי והתעשרות. - בלי חיסכון כזה, אני לא מוצא תועלת לעבוד בעבודה שמאתגרת אותי מעבר לעובד הממוצע, מה שלוקח לי כוח חישוב וכוח בכללי משאר הפעילויות מחוץ לעבודה. אני משקיע יותר מעבודה מקבילה בתחום הייטק שמרוויחים בה פחות --> מקבל יותר כסף. בתאכלס בנטו, ההעלאה בשכר היא פחות נוצצת, ולכן בלי להשקיע בחיסכון והשקעות, אין לי הרבה יותר רווח מבן אדם אחר. מה שמביא אותי ואחרים לחסוך כמה שיותר מגיל יחסית צעיר, כדי להגיע לגילאים שבהם יש יותר מחויבויות כספיות וכדומה, עם בסיס יותר מוצק כדי להמשיך לחיות בסבבה. הדבר השני שקיבלתי פה, זה פסיכולוגית ומתמטית לראות את המספרים ומה אפשרי בכל אפיק חיסכון/השקעה ממוצע כלשהו. לדעתי כמו ששאר האנשים אמרו, מספרים והבנה שלהם בדרכים מסוימות זה משהו שיש יותר לאנשים אנליטים. בסביבה של היום אנשים שהם אנליטיים מגיעים למקצועות תיכנות ביותר קלות. כמובן שזה לא אומר שאין אנשים אנליטיים בכל קצוות האוכלוסייה והמקצועות.
משהו אחד כשמישהו אנונימי באינטרנט עושה את זה, משהו אחר כשסמנכ"ל, שבין היתר אחראי על עשרות מיליוני דולרים עושה את זה. בין דברי החכמה ששמעתי: "מרגיש לי שמחיר של טסלה גבוהה מדי, לכן יצאתי" או דברי מנכ"ל: "אנחנו לא פה כדי להרוויח כסף, אם מישהו רוצה להרוויח כסף, שישים מיליון שקל על אפל". אין שם אסטרתגיית כניסה, אין אסטרתגיית יציאה, הם לא רוצים להכניס עוד כסף, הם לא רוצים להוציא. הם אשכרה מסתכלים על המחיר של המניה ודנים עליה.
מעקב אחרי חדשות הטכנולוגיה ויכולת להבין אותן מעט יותר לעומק נותנים אשליה של ידע עודף על פני השאר. הרצון להרוויח ו- FOMO הם מנועים חזקים מאוד לעידוד הימורים, בטח כאשר חלק מהסובבים "עשו מכה" מדי פעם. לרוב, ההימורים גם משתלמים כשהשוק עולה, אני טרם שמעתי מישהו מתרברב על כמה כסף הוא הפסיד כשהוא מכר בפאניקה בזמן הקורונה או בכל זמן אחר.