נניח למשל שקנית ב-2010 קרן מחקה מניות במחיר 70, וב-2020 המחיר שלה 100. ב-2040 המחיר הוא 200. נניח שיש לך מגן מס בעקבות האג״ח של 30. לכאורה, היית יכול לממש את מגן המס בשנת 2020: ע״י מכירת הקרן ומייד קנייתה מחדש. זה אומר שתשלם מס ב-2040 רק על 100 במקום על 130. אבל, ופה הנקודה החשובה: לא תרוויח מזה כלום, כי אם ממילא, אם לא היית מוכר, לא היית מחוייב במס על ה-30 הללו.
לא מדוייק. אם התרחיש הוא שמס רווח ההון ישולם בכל מקרה רק ב-2040, והשאלה היחידה היא אם ב-2040 ישולם מס על 130 או רק על 100, אז
ברור שעדיף לשלם רק על 100. בתרחיש כזה, התועלת ממגן המס נדחית ל-2040, אבל עדיף מאוחר מאשר לעולם לא.
אני מסכים איתך שבתרחיש כזה יש בעיה של הקדמת מס מיותרת בתשלום המס על הקופונים. זה גם לא כל כך הוגן, כי עבור מי שקונה את האג"ח ב-121.5, כמעט כל הסכום שהוא יקבל כקופונים הוא לא החזר
על ההון אלא החזר
של ההון. המשקיע בעצם משלם מס על כספו שמוחזר לו. -- אם המשקיע יודע מראש שהאפקט של מגן המס יהיה רק ב-2040, נראה לי שלא כדאי לו לקנות את האג"ח הזה כיום. (דעתי האישית).
עכשיו, אחרי שכל זה נאמר, לחזות שבשנת 2020 (או קודם) יהיו לי נכסים שאני ארצה למכור: לי זה לא רלוונטי.
לחלק מהאנשים זה רלוונטי ולחלק לא. גם קיזוז מול דיבידנדים רלוונטי לחלק מהאנשים ולחלק לא.
גם במקרה של קרן אג"ח יש בעיית חיזוי. האם המשקיע יכול לדעת בוודאות שקרן האג"ח לא תעלה דמי ניהול? שלא תצוץ קרן אג"ח אטרקטיבית יותר? שהוא לא ישנה את דעתו בנוגע להשקעה בקרן אג"ח?
עכשיו, מקרה נוסף הוא בו קניתי אג"ח לא במחיר גבוה, אלא ב-100. עוברים כמה שנים ומחיר האג"ח עולה (זה קורה כל הזמן).
עכשיו אני תקוע בשתי בעיות:
1. יש לי רווח הון, ואני לא יכול למכור (נניח שאין לי מגן מס מהעבר), אחרת אשלם הרבה מס עכשיו.
2. אם לא אמכור אני תקוע בבעייה הקודמת: אני למעשה מחזיק נייר במחיר גבוה, ומשלם אפקטיבית מס מאד גבוה על הקופונים. אבל המצב יותר גרוע: כי גם אם אחכה לפקיעה, לא אקבל מגן מס לעתיד.
זה מקרה שונה, ולדעתי דווקא
פחות בעייתי. למען הפשטות, נניח שמדובר באג"ח שקלי (כלומר, לא צמוד). האג"ח נקנה ב-100 ונמצא ברווח, וצפויים קופונים שחייבים במס.
קודם כל, חשוב להבין שרווח ההון הבלתי ממומש הוא
בזכות הקופונים הצפויים, ולא
בנוסף להם. אין כאן שתי הטבות אלא רק אחת... או שהמשקיע יקבל את הקופונים, וישלם עליהם מס, או שיממש את רווח ההון, וישלם עליו מס. בשני המקרים המס הוא 15%, במקרה של אג"ח שקלי. אני לא רואה כאן בעיה מבחינת ההגינות, וגם לא מבחינת ההיערכות. בהנחה שהאג"ח נקנה ב-100, אין סכנה שיווצר מגן מס ש
יילך לאיבוד.
אכן, קרן אג"ח הייתה מאפשרת
לדחות את תשלום המס למועד המשיכה, אבל יש לכך מחיר: דמי ניהול, וגם יש בכך סיכונים: סיכון של העלאת דמי ניהול, וסיכון של עזיבה מוקדמת מסיבות שונות, שתגרום ל
הקדמת תשלום המס. שכל אחד יעשה את השיקול שלו.
* זו דעתי בלבד. אולי אני טועה. אני לא איש מקצוע. זו לא המלצה ולא ייעוץ.