האם כדאי ש70 אלף לשים במסלול קלצ.
איך כן כדאי לשלב? בתרחיש של חשיפה לעליית הפריים.
אם את דואגת לעליית ריבית הפריים אז כל נושא מסלול הפיתוי אולי הוא לא נכון בשבילי
יש כאלה שמניחים (אני בינהם אבל לא ממליץ) שזה שבנק ישראל אישר לקחת 2 שליש מהמשכנתאות בפריים מעיד על כך שהוא רואה את ריבית הפריים יציבה בשנים הבאות (והוא זה שמחליט עליה) - כמובן שעדין הוא יכול להעלות אותה משמעותית אבל אז יהיו הרבה משקי בית בבעיה ולא יוכלו להחזיר את המשכנתאות
מעבר לזה כרגע הריבית פריים צריכה להכפיל את עצמה בשביל להגיע להיות שוות ערך לריבית של הקלצ
הי כן, עדיף לשלם עכשיו על מנת להימנע ממדד תשומות בניה, ויש ביכולתנו לשלם במקביל עד שדירה תהיה מוכנה קצת פחות מ 3 שנים.
וביטחונות כמובן יש ערבות בנקאית ובנק מלווה, כפוף לחוק המכר.
כלכלית אולי זה לא המהלך הכי נכון, לגבי הכסף שלכם שיושב עכשיו בעו"ש ללא תשואה אני מבין (למרות שאפשר לסגור אותו באיזה פק"מ צמוד מדד וריבית כל שהיא)
אבל להתחיל לשלם עכשיו משכנתא וריביות על כסף שתצטרכו לשלם רק עוד 3 שנים נראה לי קצת מוזר
אתם לצורך העניין תשלמו ריביות במשך 3 שנים לחינם
נכון שמדד תשומות הבניה עלול לעלות בזמן הזה אבל לדעתי הוא לא יעלה יותר מהרבית שלכם
תשקלו לאולי לשלם את ההון העצמי עכשיו
לקבל אישור עקרוני של משכנתא רק לוודא שאין לכם ממשוכות בנושא הזה להמשך
ולחכות עם התשלום האחרון של ה380K הכי רחוק שאפשר אידאלית ליום קבלת המפתח
מדד תשומות הבניה יעלה רק על ה380K (לא על כל ערך הדירה)
נניח שהמדד יעלה בממוצע 1.5 אחוז לשנה
אם הריבית שתשלמו בסוף היא סביב ה1.5 אחוז אז לא הרווחת שום דבר
להיפך כנראה שילמת יותר כסף כי בנוסף לריבית על המשכנתא שילמתם עוד כסף על הביטוחי משכנתא פתיחת תיק וכו
אתם יכולים לקרוא על זה
פה
כמובן שיכול להיות שהמדד יעלה ב5 אחוז בשנה, והמשכנתא עוד 3 שנים תתייקר פתאום ותפסידו כסף בדיעבד
אבל זה יכול להיות הפוך גם
קיצר לא רואה סיבה להוציא כסף ולהתחייב למשכנתא לפי שצריכים (אולי רק אם פתאום הריביות משכנתא נופלות לריצפה ומאשרים 2 שליש בריבים פריים מינוס 0.9 ואתם רוצים לנעול ריביות אולי)
אז זה נוגד המלצה שלך להשקיע במסלול מנייתי בקרנות השתלמות? הרי אנשים יצטרכו את הכסף של קרן השתלמות הרבה פחות מ 20 שנה.
אני לא מתכנן להתשמש בקרן השתלמות שלי לפני שאפרוש בעבודה
בכללי בחלק גדול מהתחשיבים שלי חלק משמעותי מהקרן השלמות שלי יהיה בכלל ירושה לילדים
קרן השתלמות היא כלי מעולה בשביל לא לשלם מס רווחי הון, החיסרון הגדול בה הוא דמי ניהול גבוהים שהIRA יחסית הורידו אותם
אבל אחד לא יודע מה יהיה בעתיד
ו2008 בהחלט לא היה המשבר הכי גדול
ומשבר הקורנה היה לא ממש מייצג (אני אישית אפילו לא הספקתי לבדוק איך התיק שלי נפל לפני שהוא חזר חזרה)
במקרה הכי חמור למיטב זכרוני ממה שקראתי היה מחיקה של 70% מהתיק
ו10 שנים לחזרה משפל לשיא- זה לא אותם שני מקרים אבל בהחלט יכול להתקיים תרחיש כזה
השקעה בכללי זה סיכון, ככל שהסיכון גדל הפוטנציאל לתשואה גדל גם
חוץ ממשחק של דמי ניהול ויעילות מס אין הרבה דרכים לשפר את המשוואות
בגלל זה רוב האנשים פה יגידו לכם לעבור למסלול מנייתי
לא בגלל ההגדלה של הסיכון אלה בגלל היעילות של המיסוי
מן הסתם יש לכם עוד הרבה כסף מושקע בדרכים אחרות (דירה עתידית, פנסיה, קרן השתלמות וכו)
מכל הדברים ככל הנראה הכי משתלם שחלק המנייתי עם הסיכון הגדול יהיה בקרן השתלמות
>לדוגמא אם היה לך חשבון השקעה בבנק וגם קרן השתלמות שניהם ב50 אחוז מניות 50 אחוז אגח, אז יותר יעיל לך מבחינת מיסוי לשנות את הקרן השתלמות ל100 אחוז מניות ואת החשבון בנק ל100 אחוז אגח)
את נשארת עם אותה חשיפה וסיכון אבל יותר יעילה מבחינת מיסוי ועל הנייר רווחית ב25 אחוז יותר (-:
אין משמעות לתשואות של חברות שונות?
למשל מנורה עשתה 2.53 תשואה
אלשטולר 6.44
מור 14.23
לפי מה שאתה אומר שנה הבאה זה יכול להתהפך? או באופן כללי לכל הקופות
איך אפשר להחליט לאיזה קופה לנהל את הכספים אם לא להתבסס על נתוני עבר?
מה הסבירות שזה יתהפך?
יכול לקרוא מקרה קיצון כמו מלחמה או משהו כזה שישבר את הממוצע באופן דרסטי, אך זה בהסתברות מאוד נמוכה (אז ישראל הולכת לתקוף באיראן?

)
אני אישית גם בפנסיה וגם בקרן השתלמות עוקב אחרי מדד SP500, מי החברה שמנהלת לי את הכספים ממש לא רלוונטי רק מי שלוקחת הכי פחות דמי ניהול
אם אתה בוחרת מסלולים אקטיביים שהחברה עצמה משקיעה בהם אז כן יש חשיבות למה החברה עושה
אבל אי אפשר לדעת מה יהיה
לפני 10 שנים אנטשולר היו בתחתית עכשיו הם למעלה
היה פה דיון בפורם שאחד החברים שם על גרף תשואות ממוצאות של 2010-2015 של החברות מול אותם תשואות של 2015-2020 והראה שאין שום קשר בין 2 התקופות
וחלק גדול ממי שהיו בתחתית עכשיו בפיסגה
יש לזה גם הגיון כי יש כאלה שמכוונים לשוק עולה ואז ירווחיו יותר מעליות אבל מירידות יפסידו יותר ויש כאלה מראש שמכוונים שוק יורד...
יותר מעניין לראות שלרוב אף חברה לא מצליחה להכות את המדד (בניכוי הדמי ניהול שלה) לאורך שנים (הכוונה לכל מדד - כלומר המדד ייחוס שהיא מכוונת אליו)