• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

התיק ותוכנית הגעה לעצמאות כלכלית שלי - אל תרחמו עליי:)

• פותח הנושא פותח הנושא FIYaacov
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
בתקופות שבדתי 75+
מניות SMALL CAP הראו תשואה פחותה בהשוואה ל SP500, ועם תנודתיות גבוהה
לעומתן מניות MID CAP הראו תשואה יותר טובה מ SP500 בצורה ניכרת, בתנודתיות כמעט זהה.

אשמח לראות נתונים והשוואות נוספות.
שמע, לפי התאוריות ה"קלאסיות" (מודל 3 הפקטורים) - מניות קטנות יותר נותנות תשואה גבוהה יותר. יש הרבה ויכוחים על זה, יש כאלה שטוענים שזה לא באמת קיים, יש כאלה שטוענים שזה נובע מתקופה מאוד ספציפית בהיסטוריה כשהייתה לזה סיבה מסויימת שלא תחזור על עצמה וזה מטה את הממוצעים, יש כאלה שטוענים שרוב הפרימיום הוא רק מהפלח של ה-small value stocks.
למיטב הבנתי, כנראה שיש עדיין פרימיום לגודל קטן, אם כי פחות מבעבר, וזה הגיוני כי ברגע שנחשף כזה פקטור, היתרון בו מהר מאוד מצטמצם עד נמחק.

מכל מקום, אתה בא ואומר שאכן פילוח לפי גודל הוא רלוונטי אבל טוען שהקבוצה עם התשואה הגבוהה ביותר זה המיד-קאפ. זו טענה מאוד גדולה שאני לא הייתי מתיימר לעשות אלא אם אני חוקר בתחום הכלכלה.

כי ברגע שנחשף כזה פקטור, היתרון בו מהר מאוד מצטמצם עד נמחק.
לא בהכרח כיוון שייתכן והאקסטרה תשואה קשורה לאקסטרה תנודתיות.

אתה בא ואומר שאכן פילוח לפי גודל הוא רלוונטי אבל טוען שהקבוצה עם התשואה הגבוהה ביותר זה המיד-קאפ. זו טענה מאוד גדולה שאני לא הייתי מתיימר לעשות אלא אם אני חוקר בתחום הכלכלה.
חס וחלילה.
אני טוען שמהנתונים שאני מכיר, במספר קטן מאוד של שווקים שבדקתי, במהלך עשרות השנים האחרונות זה המצב.

לא בהכרח כיוון שייתכן והאקסטרה תשואה קשורה לאקסטרה תנודתיות.
אני לא מומחה, אבל אני חושב שה-size premium הוא בלתי תלוי בתנודתיות - לכן הוא פקטור בפני עצמו. בכל מקום- בגלל זה כתבתי שייתכן גם שהוא רק מצטמצם.

הוא בלתי תלוי בתנודתיות - לכן הוא פקטור בפני עצמו.
מודה שלא חשבתי על זה... בכל מקרה עדיין הוא יותר תנודתי ולכן גם עדיין יהיה פרמיום גם אם לא עודף (כלומר מעבר לתוספת סיכון).

יש הרבה סוגים שונים של סיכון
נכון.

תנודתיות הוא רק סוג אחד של סיכון.
תנודתיות איננה סיכון בכלל. היא רק מדד חלקי שמציג אספקטים מסויימים של חלק מהסיכונים.

בכל מקרה הכוונה שלי היתה שהמשפט היה נכון, אילו היה מחליף את המילה "תנודתיות" במילה "סיכון".

יש תנודתיות שמחושבת לפני החלטת קניה, ויש תנודתיות במשך תקופת ההחזקה.

הערה לעצמי: לא לפתוח שרשור שנייה לפני כניסת חג :)
למה אתה חושב שתהיה לקבוצה תשואת יתר? אין לזה קשר במקרה לביצועי העבר החריגים של הקבוצה הזאת?
לקרוא לתוצאות חריגים, זה כמו לקרוא לכל ההיסטוריה של תוצאות המניות חריגות. האמת שלדעתי יש סיבה קצת מעבר לתוצאות היסטוריות, וזה שמדובר בחברות גדולות (למרות השם המבלבל mid), עם רזרבות מזומנים גדולות ולכן יש להם אמידות יותר גדולה בפני משברים, וככל השוק מדובר בחברות חיות ונושמות עם מנהלים שרעבים להצלחות שעיקר מטרתן הוא להסב רווחים למחזיקי המניות שלהם. בנוסף, יש להם פוטנציאל צמיחה גדול יותר מה-Large Cap.
יש לכם דירה בבעלותכם? מה תעשה אם וכאשר תקנו אחת?
אנחנו בשלבי רכישה וכרגע שילמנו כ-50% מהדירה יש לנו עוד הון עצמי שישלים לנו ל-65% ואת היתרה (כ-300K) ניקח כמשכנתא. המשכנתא הצפויה אפילו קטנה מהשכירות הנוכחית.
מבלי לייעץ, נראה טוב.
תודה! :)
למה 100% מניות אחרי 10 שנים מתחילת הפרישה? לאיזה אחוז משיכה אתה מכוון?
אחרי 10 שנים הסיכון של רצף התשואות קטן באופן ניכר. תקרא את המאמר שלינקקתי בשרשור הפותח, כדי להבין למה. זה די אינטואיטיבי. בקצרה, אחרי 10 שנים אם לא ירד לך התיק יותר מדי, אז המניות רק יגדילו אותו עוד ועוד (בתיאוריה). זה יפתח לי בתקווה אופציות טובות לירושה ותרומה.
אני מכוון לגג 4% כולל מסים + דינמיות במקום המגורים + דינמיות בהגדרה של "פרישה". לא מפחד לחזור לעבוד במשרה חלקית/מלאה/פרילאנס (וייתכן שאעשה פרילנס ללא קשר בכל מקרה - יש לי עוד 10-15 שנים להחליט).
אז מדוע 10% לשוק הישראלי? האם זה לא נופל לגדר 'הטיית הביתיות'?
זה יותר הטיית "האופציות הקיימות כרגע בקופות הגמל בישראל". האמת זה סתם בשביל גיוון אולי זה יתן איזשהו תשואת יתר קטנטנה ובמידה ולא...צודקת. אני צריך לתקן את זה ל-ֵ%100 sp500.

תודה לכולם עד עכשיו. אשמח לשמוע עוד הארות/הערות. האם לדעתכם נייר דוגמת VXF שהוא MID+SMALL עדיף רק על ה-MID? יותר גיוון, ברור, אבל כמו שנאמר, מעבר ל-50 ניירות אין הרבה מדי תרומה. מצד שני, תנודתיות לא מפחידה אותי, אבל עדיין לא השתכנעתי שה-SMALL עדיף על ה-MID.

נערך לאחרונה ב:
אבל עדיין לא השתכנעתי שה-SMALL עדיף על ה-MID.
על פי מודל שלושת הפקטורים הוא כן (מבחינת תשואה). חוץ מזה כל הדברים שציינת בקשר לחברות הבינוניות תקפים גם לחברות קטנות ביתר שאת.
את היתרה (כ-300K) ניקח כמשכנתא
באיזו ריבית? כי אם היא גבוהה ייתכן וניתן להשיג ריבית נמוכה יותר במינוף בעזרת חוזים (אם זה פריים מינוס מספר שגדול מחצי אחוז אז לא בטוח) או במינוף בעזרת קרנות ממנופות (יש תעודות סל TR על הסנופי ונראה לי שגם על מניות קטנות אבל לא חותם).

האם לדעתכם נייר דוגמת VXF שהוא MID+SMALL עדיף רק על ה-MID?
לא. הוא יתנהג כמו VO, בדיוק כפי שVTI מתנהג כמו VOO.

עם רזרבות מזומנים גדולות ולכן יש להם אמידות יותר גדולה בפני משברים
אלו טענות פונדמטליסטיות שמתיימרות לנבא תשואת יתר. לא עבד בעבר (ראה ערך קרנות מנוהלות) ולא צפוי לעבוד בעתיד.

אישית, אני מחזיק בVBR בנוסף לVTI משום שאני חושב שמדובר בנכס שונה שמגוון את התיק.

האמת זה סתם בשביל גיוון אולי זה יתן איזשהו תשואת יתר קטנטנ
כשהגישה מוגבלת לישראל, אני לא רואה סיבה שלא להחזיק לפחות 10%. לעומת זאת, במבט ההוליסטי, אם הקרן קטנה לעומת החשבון החייב, אולי כדאי 100% ישראל.

לקרוא לתוצאות חריגים, זה כמו לקרוא לכל ההיסטוריה של תוצאות המניות חריגות.
ההיסטוריה של המניות ידועה בקירוב ליותר ממאתיים שנים. תת דגימה של שלושה עשורים איננה מסוגלת לספק את אותה אינפורמציה.

מעבר ל-50 ניירות אין הרבה מדי תרומה.
זו טעות חוזרת בפורום. דגימה מקרית של חמישים מניות תתנהג כמו כל המדד, אבל דגימה שיטתית תביא לשגיאה שיטתית מתאימה.
(דוגמא נוספת לכשלון בהשקעה של המתגאים בבורותם המתמטית)

דגימה מקרית של חמישים מניות תתנהג כמו כל המדד,
נשמע שגוי...
אם תיקח את ת"א 100 ותיקח דגימה שלא מכילה את: טבע, פועלים, כיל, לאומי, פריקו, בזק, ועזריאלי, קשה לי להאמין שהדוגמה שלך תייצג את המדד...

אלו טענות פונדמטליסטיות שמתיימרות לנבא תשואת יתר. לא עבד בעבר (ראה ערך קרנות מנוהלות) ולא צפוי לעבוד בעתיד.
האמת שלא. הוא טען שחברות עם יותר כסף יכולות לשרוד משברים יותר טוב משברים.
ברור שהטענה שלו מצומצמת מידיי, וצריך לדבר על מחזור, ומרווח רווחים, וכל מיני פרמטרים של יעילות, והווקטורים והתחומים שבהם החברה מתעסקת. אבל, ברור שיש קשר בין פרמטרים פונדומנטליים ליכולת של חברה לעבור משברים, גם אם לא בהכרח לתשואות.

אחרי 10 שנים הסיכון של רצף התשואות קטן באופן ניכר. תקרא את המאמר שלינקקתי בשרשור הפותח, כדי להבין למה. זה די אינטואיטיבי. בקצרה, אחרי 10 שנים אם לא ירד לך התיק יותר מדי, אז המניות רק יגדילו אותו עוד ועוד (בתיאוריה)
זה מסביר למה תהיה לך יכולת להיות חשוף ב 100% מניות. אני דיברתי על למה אתה מרגיש צורך לקחת את הסיכון הזה. על פניו, ומבלי לייעץ, אתה בסבירות גבוהה תשיג את מטרותיך גם בסיכון נמוך יותר

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
נשמע שגוי...
אני עדיין עומד בי.
אתה מוזמן לבדוק הסטורית (ההגרלה צריכה להיות לפי משקל המדד).

ברור שיש קשר בין פרמטרים פונדומנטליים ליכולת של חברה לעבור משברים
לי זה לא ברור.

גם אם לא בהכרח לתשואות
ההִתְיַמְּרוּת של פותה"ש היא לתשואות (במחיר תנודתיות).

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ל דרישה של הברוקר הישראלי לסגור את התיק עקב מעבר לחו"ל ברוקרים ופלטפורמות מסחר 4
ר האם למכור כעת את התיק ולקנות מחדש? לצורך מס שוק ההון 19
מ התיק של האמיץ שוק ההון 42
S התלבטות לגבי השקעה ביורו בפלח הסולידי של התיק שוק ההון 0
sharon החלק הסולידי של התיק לא מסתדר לי מול האינפלציה האישית שלי שוק ההון 9
guesto מה עשה התיק שלכם בשנת 2025? שוק ההון 76
F בנייה מחודשת של החלק הסולידי של התיק עקב פירעון של פיקדון בנקאי שוק ההון 8
ר פירוט התיק שלי בהשקעות, בת 26, האם יש משהו שכדאי לשנות מבחינת הפיזור ? שוק ההון 103
ב התיק של טריגו - הארי בראון גלובאלי (ולא רק אמריקאי) שוק ההון 25
V גובה התיק אינו תואם ביחד עם "שינוי מעלות" שוק ההון 7
D אני חדש לפורום - איפה אני יכול למצוא ניתוח של הרכבי תיק שונים כדי להרכיב את התיק הנכון עבורי? דיוני עומק על פוסטים מהבלוג 17
guesto מה עשה התיק שלכם בשנת 2024? שוק ההון 36
NeonDrift התיק של NeonDrift, שאלות ומבט לעתיד שוק ההון 15
ח התיק של חיפאי (שאינו באמת חיפאי יותר) שוק ההון 0
2 IB - Interactive Brokers - מה קורה עם התיק במקרה של פטירה / מוות (חלילה)? ברוקרים ופלטפורמות מסחר 1
2 IB - מה קורה עם התיק במקרה של (חלילה) פטירה / מוות? ברוקרים ופלטפורמות מסחר 7
ה התיק של המצבר שוק ההון 14
P שאלה לגבי התיק השקעות שוק ההון 1
א שינוי בהרכב התיק שוק ההון 68
? תעזרו לי להבין איך לבחור מדד - עברתי לאיטליה וקונה את התיק מחדש פה שוק ההון 18
ס התיק של סולידי אופנסיבי שוק ההון 12
מ שוקל העברת תיק השקעות לIB, העברה של קרנות שקליות ותהיות לגבי התיק שוק ההון 7
S התיק שלנו שוק ההון 7
א קלאסיקה זולה - התיק שלי שוק ההון 5
V התיק של VINCENT שוק ההון 4
guesto מה עשה התיק שלכם בשנת 2023? שוק ההון 25
S הלוואה כנגד התיק לצורך משכנתא? צרכנות פיננסית 9
מ מעביר את התיק השקעות ממיטב דש לאינטראקטיב ברוקר האמריקאי שוק ההון 23
identitybridge חווות דעת בתשלום על התיק ביטוח לעצמאים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
R אשמח לחוות דעת על התיק שאני בונה שוק ההון 23
ב איך אתם עוקבים אחרי התיק שלכם? שוק ההון 17
א משקיע חדש-שאלה על הרכב התיק. שוק ההון 3
א התיק של אחד שמבין שוק ההון 19
א האם התיק שלי מפסיד כתוצאה מפיחות השקל? שוק ההון 6
fizban התיק של Fizban (מדדים - 93%, מניות - 7%) שוק ההון 25
J חלוקת התיק בין איריות לאמריקאיות? שוק ההון 17
נ העברת התיק\ יתרה דולרית מאקסלנס לIB-US פוסטים מאיכות נמוכה 2
נ העברת התיק\ יתרה דולרית מאקסלנס לIB-US שוק ההון 1
א האם זהו התיק המנייתי הפאסיבי הזול ביותר? שוק ההון 18
M האם יש סכום שממנו ״כדאי״ לפצל את התיק? שוק ההון 21
Echelon כדאיות השקעה בחלק הסולידי של התיק שוק ההון 19