• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

התייעצות מורכבת: סכסוך ירושה, איום בפירוק שיתוף, ודירה בפינוי בינוי רגע לפני הפקדה

iam

משתמש רגיל
דירוג
267
שלום לכולם, אשמח לעצתכם מניסיון לגבי פלונטר משפחתי-נדל"ני שאני מנסה לפתור עבור אבא שלי.

1. הרקע והנתונים​

• מדובר בדירת ירושה ברמת גן (38 מ"ר, קומה 2 ללא מעלית) שעוברת פינוי-בינוי וצפויה להפוך לדירת 90 מ"ר + חניה ומרפסת בניין של 40 קומות.
  • הפרויקט עשה לאחרונה קפיצת מדרגה משמעותית וקיבלנו מכתב מהיזם שהתוכנית עומדת בדרישות לקראת הפקדה בוועדה המחוזית.
  • מצאתי ברשות המיסים עסקת השוואה טרייה: דירה כמעט זהה (40 מ"ר + חריגה כנראה נפוץ שם בקומות קרקע) בבניין הסמוך באותו פרויקט נמכרה למשקיע ב-2.9 מיליון ש"ח עוד לפני ההתקדמות.
  • במקביל, יש כרגע התארגנות של קבוצת סרבנים מהבניינים שמכינים תביעה נגד היזם על חלוקת תמורות, מה שעלול לעכב את הפרויקט.
  • שמאות שעשינו ב2024 לפני ההתקדמות בשלבים לא כללה את פרימיית הפינוי בינוי והעסקה האחרונה ועמדה על 1.7 מיליון
  • הדירה כיום מוזנחת

2. הקונפליקט המשפחתי​

• הדירה שייכת כרגע ל-3 שותפים: דודה אחת שמחזיקה ב-4/6 (כולל חלק מאח שנפטר שלקחה לא בצדק), אבא שלי (1/6), ודודה נוספת (1/6).
  • הדודה של ה-4/6 הציעה לאבא שלי ולדודה השנייה 300,000 ש"ח לכל אחד עבור החלק שלהם.
  • היא מאיימת שאם לא יסכימו להצעה, היא תיקח אותנו לבית משפט להליך "פירוק שיתוף". שבו ימכרו את הדירה בכונס נכסים ככל הנראה והתמורה תהיה נמוכה

4. האסטרטגיה והשאלות שלי​

ההצעה שלה (300 אלף) מנותקת מהמציאות של הפרויקט כיום. לפי העסקה של ה-2.9 מיליון, ה-1/6 שווה קרוב ל-480 אלף ש"ח. אנחנו רוצים להציע לה למכור את הדירה כולה יחד למשקיע חיצוני, כדי שכולם יקבלו מזומן מהר ולא נפסיד את העמלה של כונס נכסים
  • האם העובדה שיש קבוצת סרבנים גדולה צריכה לגרום לנו להתפשר מהר על המחיר?
  • האם המחיר צריך להיות שונה עכשיו מהערכה השמאית שנתנו לנו ב2024 בגלל התקדמות בפרויקט?
  • האם כדאי לנסות למכור את הדירה בשוק החופשי במקום להגיע לפירוק שותפות עם הדודה?
אשמח לכל תובנה והמלצות תודה

נערך לאחרונה ב:
האם העובדה שיש קבוצת סרבנים גדולה צריכה לגרום לנו להתפשר מהר על המחיר?
יכול להשפיע על שמאות

האם המחיר צריך להיות שונה עכשיו מהערכה השמאית שנתנו לנו ב2024 בגלל התקדמות בפרויקט?
לשמאות יש תוקף מוגבל. דברים משתנים עם הזמן

אם ננתק את הצד הרגשי (קל להגיד מהצד...) סה"כ לא מסובך. כולכם רוצים למכור את הדירה במלואה, למכור לאדם יחיד ולא להישאר בשותפות.
יש רק 2 שאלות - למכור לדודה או לציבור. ובאיזה מחיר.

מכיוון שלא הצלחתם להסכים על מחיר, תפנו למישהו מקצועי וניטרלי שיקבע את מחיר הדירה. מסכימו מראש שהמחיר שהוא יקבע הוא מחיר המכירה.
וכן תסכמו שלאחר ששמאי ייקבע מחיר, לדודה תהיה זכות ראשונים לקנות את הדירה ואם לא תרצה אז הדירה תוצע לציבור.

יש פער גדול מדי בין ב- 2.9 ל- 1.7 כך שלא ברור לי איך אפשר לענות.

שני דברים שלמדתי לאחרונה מניסיון אישי:
1. אין יותר מדי תועלת בהערכת שמאים. מה שמשנה זה מה שהשוק מוכן להציע לך במכירה.
2. מחירי הדירות צנחו מאז 2024 גם אם איכשהו זה מוחבא מהציבור. לא הייתי מתייחס ברצינות לכל שמאות/עסקה מאותה שנה.

לאור זאת, תציעו לדודה לצאת למכירה של הדירה, תרגישו לפי הקונים מה השווי האמיתי שלה בשוק של היום (נניח אחרי 15 מתעניינים כבר אפשר להרגיש את ההצעות) ואז תחליטו מה לעשות. על פניו אני מנחש שההצעה של ה- 300K היא דווקא הוגנת.

נערך לאחרונה ב:
יש פער גדול מדי בין ב- 2.9 ל- 1.7 כך שלא ברור לי איך אפשר לענות.

שני דברים שלמדתי לאחרונה מניסיון אישי:
1. אין יותר מדי תועלת בהערכת שמאים. מה שמשנה זה מה שהשוק מוכן להציע לך במכירה.
2. מחירי הדירות צנחו מאז 2024 גם אם איכשהו זה מוחבא מהציבור. לא הייתי מתייחס ברצינות לכל שמאות/עסקה מאותה שנה.

לאור זאת, תציעו לדודה לצאת למכירה של הדירה, תרגישו לפי הקונים מה השווי האמיתי שלה בשוק של היום (נניח אחרי 15 מתעניינים כבר אפשר להרגיש את ההצעות) ואז תחליטו מה לעשות. על פניו אני מנחש שההצעה של ה- 300K היא דווקא הוגנת.
העסקה שלה2.9 מיליון הייתה ב2026.5 ומגלמת את הירידות בשוק ומחיר של דירה בפרויקט זה , השמאות הייתה ב2024 לפני העדכון של השלב בפינוי בינוי
אנסה תודה רבה

שמאות מ2024 לא רלוונטית כבר גם כי היא ישנה וגם כי הפרויקט התקדם מאז.

בסוף הדודה מחזיקה ברוב הנכס. 300 אשח משקף שווי של 1.8, ו400 אשח משקף 2.4.
כלומר הדלתא שאבא שלך יקבל הוא לכל היותר 100 אשח הבדל.

מציע לעשות שמאות חדשה ועל בסיסה פלוס מינוס לקבוע את התמורה. אם היא לא תסכים תוכלו לנסות למכור בשוק החופשי, אבל נשמע שהיא רוצה את הנכס עבורה.
למען שלום המשפחה הייתי משתדל כן לנסות למכור את החלקים לדודה אבל אחרי הערכת שווי קצת יותר מעודכנת.
קח בחשבון ששווי שמאות יכול להיות נמוך משווי שוק.

היא מאיימת שאם לא יסכימו להצעה, היא תיקח אותנו לבית משפט להליך "פירוק שיתוף". שבו ימכרו את הדירה בכונס נכסים ככל הנראה והתמורה תהיה נמוכה
נשמעת לי הצעה מצויינת, בניגוד לתדמית המקובלת כינוס נכסים מניב לרוב את שווי השוק האמיתי ולפעמים אפילו יותר. אם הדודה כל כך רוצה את הדירה אז מותר גם לה להשתתף בהתמחרות.

האם העובדה שיש קבוצת סרבנים גדולה צריכה לגרום לנו להתפשר מהר על המחיר?
כן.
האם המחיר צריך להיות שונה עכשיו מהערכה השמאית שנתנו לנו ב2024 בגלל התקדמות בפרויקט?
כן.
האם כדאי לנסות למכור את הדירה בשוק החופשי במקום להגיע לפירוק שותפות עם הדודה?
לא. דרך המלך היא פשוטה:
לוקחים שמאי שיקבע את ערך הדירה (מוכר מרצון אל מול קונה מרצון) ומוכרים לדודה במחיר שהוא קבע.
אם ממש רוצים אפשר להביא 2 שמאים ולמכור במחיר הממוצע.
נשמעת לי הצעה מצויינת, בניגוד לתדמית המקובלת כינוס נכסים מניב לרוב את שווי השוק האמיתי ולפעמים אפילו יותר. אם הדודה כל כך רוצה את הדירה אז מותר גם לה להשתתף בהתמחרות.
גם יקח שנים וגם העורך דין גוזר אחוזים יפים מהעסקה הזו.

גם יקח שנים
אם כולם מסכימים על פירוק שיתוף אז המכירה לוקחת חודשים בודדים, זה נמרח רק אם אחד השותפים מתנגד או שהנכס בסטטוס משפטי בעייתי

גם העורך דין גוזר אחוזים יפים מהעסקה הזו
3%, שזה גם מה שהוא+מתווך היו לוקחים על עיסקה רגילה

אם כולם מסכימים על פירוק שיתוף אז המכירה לוקחת חודשים בודדים, זה נמרח רק אם אחד השותפים מתנגד או שהנכס בסטטוס משפטי בעייתי
אם כולם מסכימים אז לא צריך פירוק שיתוף. פירוק שיתוף זה תהליך ארוך מאד.
3%, שזה גם מה שהוא+מתווך היו לוקחים על עיסקה רגילה
הרבה יותר.

אם כולם מסכימים אז לא צריך פירוק שיתוף. פירוק שיתוף זה תהליך ארוך מאד.
בסיטואציה של פות"ש הדודה איימה שהיא תתבע הליך פירוק שיתוף, אז ההצעה שלי היא לא למצמץ. אם היא תגיש בקשה לבימ"ש אז תוך כמה ימים המשיבים יענו שהם מסכימים ויקבלו במקום החלטה. לא צריך בשביל זה לחכות לדיון.

הרבה יותר.
מדובר פה בבית משפט לענייני משפחה, לא אזרחי רגיל, הסטנדרט שלהם הוא סביב 4%. אני שילמתי בסיטואציה דומה 3%, מי שקובע זה בית המשפט. לדעתי עורך דין שיגיש בקשה כזו בסיטואציה הזו ייתכן שיקבל אפילו פחות. שופטים לא אוהבים שמטרטרים אותם על שטויות.

גם יקח שנים
אם הפינוי בינוי יתקדם אז אולי עדיף להם לא לממש את הנכס כרגע?
הזמן אולי משחק לטובתם במקרה הזה…

מצד שני
למען שלום המשפחה
כלומר הדלתא שאבא שלך יקבל הוא לכל היותר 100 אשח הבדל.
גם בשביל שלום המשפחה וגם בגלל שההבדל כאן לא מטורף… לא הייתי נכנסת לריבים על זה…
(אישית כמובן)

בסיטואציה של פות"ש הדודה איימה שהיא תתבע הליך פירוק שיתוף, אז ההצעה שלי היא לא למצמץ. אם היא תגיש בקשה לבימ"ש אז תוך כמה ימים המשיבים יענו שהם מסכימים ויקבלו במקום החלטה. לא צריך בשביל זה לחכות לדיון.
למה צריך פירוק שיתוף אם יש הסכמה? למה צריך בית משפט?
אם הפינוי בינוי יתקדם אז אולי עדיף להם לא לממש את הנכס כרגע?
הזמן אולי משחק לטובתם במקרה הזה…
הם בשלב לא מאד מתקדם אבל כן, זה יכול לשחק לטובתם (וגם ההפך).
אני שילמתי בסיטואציה דומה 3%, מי שקובע זה בית המשפט. לדעתי עורך דין שיגיש בקשה כזו בסיטואציה הזו ייתכן שיקבל אפילו פחות. שופטים לא אוהבים שמטרטרים אותם על שטויות.
+אגרות וכו'
בכל מקרה זה 3% זה הרבה יותר מ2% ובטח שהרבה יותר מ0% שאפשר (ורצוי) לשלם.

במקרה של הליך פירוק שיתוף הדבר הראשון שהעורך דין יעשה זה להביא שמאי להערכה עדכנית. מה בכלל רלוונטית הערכה מ-2024...
וכן, העלויות לא קטנות, סביבות 4% לעורך דין שהמטפל במכירה של הדירה.
קיצר, תביאו שמאי או שלושה או כמה שבא לכם ותקבעו מחיר עדכני מוסכם.

למה צריך פירוק שיתוף אם יש הסכמה? למה צריך בית משפט?
לא צריך. אבל את זה תגיד לדודה, לא לפות"ש, העניין הוא שהמאויימים יידעו שהאיום שלה ריק מתוכן ושלא יחששו שאם היא תיקח אותם לכינוס זה אומר שהם לא יקבלו שווי הוגן.

ובטח שהרבה יותר מ0% שאפשר (ורצוי) לשלם
לא מכיר 0% על מכירה בסיטואציה כזו, גם אם הם מוכרים לדודה הם צריכים עורך דין ושמאי.

לא צריך. אבל את זה תגיד לדודה, לא לפות"ש, העניין הוא שהמאויימים יידעו שהאיום שלה ריק מתוכן ושלא יחששו שאם היא תיקח אותם לכינוס זה אומר שהם לא יקבלו שווי הוגן.
יקבלו אפילו יותר משווי הוגן אולי, בניכוי עלויות העסקה.

דרך המלך היא פשוטה:
לוקחים שמאי שיקבע את ערך הדירה (מוכר מרצון אל מול קונה מרצון) ומוכרים לדודה במחיר שהוא קבע.
אם ממש רוצים אפשר להביא 2 שמאים ולמכור במחיר הממוצע.
נדמה לי שאפשר אפילו לוותר על השמאי במנגנון BMBY (אם הדודה מוכנה גם למכור ולא רק לקנות).

נדמה לי שאפשר אפילו לוותר על השמאי במנגנון BMBY (אם הדודה מוכנה גם למכור ולא רק לקנות).
נכון אבל זה ממש מסבך את העניינים
צריך ש2 הצדדים ירצו לקנות, שיסכימו לBMBY, שיסכימו מי מציע את המחיר, שיהיה להם את יכולת לקנות או לקבל מימון ויש גם 3 נפשות פועלות, אני אפילו לא יודע איך במבי עובד במצב הזה.

גם אם נניח שפירוק שותפות גורר הפסד בגלל מחיר נמוך בכונס נכסים ועלויות התהליך - למה שהדודה תרצה ליזום דבר כזה, הרי ההפסד שלה יהיה גדול פי 4 מזה של אבא שלך.
לא נשמע כמו איום אפקטיבי וכך או כך נראה שהוא ריק מתוכן.

תבדוק טוב כמה עולה פירוק שותפות, זה גם תשלום לעורך דין שייצג אותך, גם לביהמש, גם הוצאות נלוות כמו תיווך.

בנוסף, בכינוס נכסים בכמה מקרים שאני מכיר שמרו זכות ראשונים למשפחה לקנות במחיר הכי גבוהה שהוצע, לא יודע אם זה תמיד ככה.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
O התייעצות בנושא שיבוץ מוצלח למגרש במסגרת איחוד וחלוקה נדל"ן 6
א התייעצות כדאיות: הוספת ממ"ד לדירת השקעה באזור השרון (עלות של כ-205 אלף שקל) נדל"ן 27
Couch Potato התייעצות לגבי מיחזור/פירעון משכנתא נדל"ן 3
D התייעצות בדבר שני סיפורים מקוממים על מעבר קופות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 29
K התייעצות לגבי דירת מחיר מטרה בכפר סבא נדל"ן 4
G התייעצות | השוואת תיק עצמאי לקרן השתלמות שוק ההון 1
ה התייעצות לפני פנייה לממונה על שוק ההון: פריצת תקרת אכ"ע חוזית, "קניבליזציה" של התגמולים ותשובת סוכנות ההסדר פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
V התייעצות בין שני תמהילי משכנתא | 43% מימון נדל"ן 3
ל התייעצות לגבי פרישה מוקדמת פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 15
F התייעצות תמהיל משכנתא וריביות | 75% מימון נדל"ן 12
A התייעצות והמלצות - מיסים, כדאיות, תנאי הלוואות ומיקום דירה להשקעה נדל"ן 3
B תשלום מס IBKR על 2024, 2025 -התייעצות מיסים 4
F התייעצות: רכישת דירה מקבלן לפני שהתקבל היתר בנייה נדל"ן 32
T התייעצות | מימוש תיק השקעות לצורך רכישת דירה להשקעה נדל"ן 28
E התייעצות לגבי משכנתא ושאלה בנוגע ליתרה והחזרים נדל"ן 2
פ התייעצות לגבי תמהיל משכנתא נדל"ן 2
M התייעצות בנושא תמהיל משכנתא נדל"ן 14
ק התייעצות משכנתא - נדל"ן 4
מ התייעצות על משכנתא נדל"ן 7
L התייעצות משכנתא בהנתן הון עצמי גבוה ותחזית להורדת ריבית נדל"ן 5
flower התייעצות - הפקדות כספים פנסיוניים מעל התקרה (קרן השתלמות ופנסיה) פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
flower התייעצות לגבי מצלמת דרך לרכב מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 9
E התייעצות אודות השכרת נכס אוף טופיק 0
M התייעצות לגבי רכישה ראשונה. נדל"ן 28
א התייעצות על פלטפורמת מסחר בארה"ב- רילוקיישן שוק ההון 8
S התייעצות לגבי כדאיות משכנתא ברכישת דירה בהנחה נדל"ן 9
S התייעצות רכישה יד 2 או מקבלן 25 75 ללא הצמדה נדל"ן 2
Octopus התייעצות על מחזור משכנתא נדל"ן 7
M התייעצות על השקעה בפורטו שבפורטוגל נדל"ן 0
א התייעצות מוזרה, לגבי קרובי משפחה מסובכים כלכלית והשוק השחור אוף טופיק 8
מ התייעצות קיזוז מס ריווחי הון עם הפסד שוק ההון 7
ה התייעצות: לחכות לפינוי בינוי או לשפץ? נדל"ן 11
ז התייעצות: מעבר למדדי מניות ואגחי"ם שוק ההון 57
N התייעצות פנסיה ביטוח מנהלים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
Cat כששני הורים בהייטק - התייעצות על מצב נתון התפתחות אישית 24
G מימון רכישת אופציות בעת עזיבת סטארטאפ - התייעצות / חיפוש בנצ׳מרק צרכנות פיננסית 17
ח התייעצות: כדאיות המשך החזקת דירה נדל"ן 2
D התייעצות - האם הון מספיק להשקיע בנדלן? נדל"ן 11
A התייעצות: מה לעשות עם כסף בקופת גמל ? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
א התייעצות לקניית שטח + בניית בית נדל"ן 15
T התייעצות קניית דירה נדל"ן 22
A בוגר תואר שני במדמ"ח, התייעצות לגבי ההמשך התפתחות אישית 8
A התייעצות - החזר משכנתא מתוך הון צבור בכספית נדל"ן 5
T מחיר למשתכן - התייעצות לפני כנס זוכים נדל"ן 5
S עסקת פרייסייל- התייעצות נדל"ן 11
ר התייעצות לגבי דירה המיודעת לפרוייקט תמ"א 38 (יפו-בת ים) נדל"ן 12
ס התייעצות האם לקנות רכב מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 10
S התייעצות לגבי רכישת דירה "פינוי בינוי" והיטל השבחה נדל"ן 18