• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

מסע יציאה מבור כלכלי - חיסול הלוואות בגובה 90 אש"ח תוך שנה וקצת

פעם פחדתי מסגירת שנה, ממש תחושה דטרמניסטית, שכאילו עשיתי משהו לא נכון השנה ואני חייב לכפר על כך שנה הבאה, ואז כל ההבטחות שלי לעצמי שהשנה אהיה בריא יותר, אעשה יותר ספורט וכ'ו.
ואז הגיע יומן המסע הזה, שהוכיח לי מעל כל ספק שאני בדרך הנכונה, שאני עושה החלטות טובות, שאני לוקח אחריות על החיים שלי.
לקראת סוף השנה הקודמת עשיתי יישור קו, ווידאתי שההוצאות שלי מספקות, שהכל מדוייק בעסק, שלא אצטרך לשלם "סתם" מס על זה שלא שייכתי הוצאות כמו שצריך, שלא הפקדתי או ניצלתי את הטבות המס שלי.
ואז נכנסתי ליומן המסע הזה והעלתי לראשונה את כל הנתונים לפי הזמנים שלהם, הייתי מעלה את זה לפה, אבל ממש התקשתי להעלות תמונות והטבלה לא עולה נכון אז אפרט במילים.

נקודת המוצא שלי הייתה בתחילת שנת 2019, זוג בני 34 עם שני ילדים, רגע לפני שהקורונה נכנסה לחיינו, העסק היה במצב הטוב ביותר שלו בכל הזמנים:
נכסים נזילים - 120 אש"ח (קרן השתלמות) ללא חסכונות קטסטרופה כלל.
נכסים לא נזילים - 1,150 אש"ח (פנסיות ובית)
התחייבויות - 760 אש"ח (הלוואות לבנקים ולמשפחה ומשכנתא).
מאזן 640- אש"ח, על פניו דומה להרבה מאוד משפחות ישראליות לאותה תקופה, ואף טוב יותר בזכות זה שהיה לנו בית. כך לפי הלמ"ס ולפי שאלות ששאלתי חברים וקולגות.
א-ב-ל, ההכנסות היו מעולות, ההוצאות לא היו מפוקחות, והיינו בגירעון חודשי קבוע של כמה מאות עד אלף שהתבטא בסטרס וקיצוץ במה שאסור לקצץ (שיווק של העסק) ועבודה בשעות לא בריאות למשק הבית (ערב ושבתות), שלא לדבר על בעתה מפיטורים שבתורם הובילו לוויכוחים ומיקרו מנג'מנט אחד של השניה.
בעבודה קשה שמתוארת פה יצאנו קודם כל מהברוך, חיסלנו הלוואות, שינינו תפיסה בנוגע להוצאות, ובעבודה איטית הגענו למצב שהיום שש שנים לאחר מכן אנחנו במצב הזה:
נכסים נזילים - 530 אש"ח (קרן השתלמות, תיק מניות ומזומן)
נכסים לא נזילים - 2,342 אש"ח (פנסיות ובית)
התחייבויות - 332 אש"ח (משכנתא).
מאזן 197 אש"ח.

דבר שהפריע לי בכל התקופה הזו היא התחושה שאני נוסע באוטובוס, שהפנסיה שלי, שקרן ההשתלמות שלי החובות שלי מנוהלים על ידי אנשים אחרים. במקום לנהוג באוטובוס. וזאת על אף שבהחלט יש לי את הידע והיכולת לעשות את זה בעצמי, בכל זאת תואר ראשון ושני בתחום פיננסי, אלפי שעות קריאה של דוחות פיננסיים של חברות ציבוריות, ספרי כלכלה פופולארית, כלכלה התנהגותית, עיתונות כלכלית (עם גרעין של מלח), מאמרים אקדמאיים, טוויטים, פוסטים, בלוגים...

אז ההחלטה שלי לשנה החדשה היא להיכנס לזה בצורה אקטיבית. להשקיע עצמאית, ולא בעוקב מדד, אלא להשקיע עצמאית במניות ספציפיות, זאת לאחר שניתחתי אותן בצורה המדוייקת ביותר שאפשר. אבל הטוויסט הוא שאני רוצה להשתמש בכלי בינה מלאכותית לניתוחים.
פה אתם נכנסים לעזרה, האם אתם מכירים כלי ייעודי לניתוח מניות והמלצות על מניות שמשתמש ביכולות בינה מלאכותית? אני מאוד אוהב את ChatGPT ומשלם לו באהבה כל חודש. וכבר התחלתי שיחה ארוכה איתו ואימון שלו על ניתוחים שערכתי בעבר על מניות שונות (כחלק ממשימות אקדמאיות). ובינתיים מצאתי כי הוא מחרטט "רק" בכ- 30% מהפעמים.

אלו הפרומפטים שבינתיים עזרו לי למצוא מניות ספציפיות בS&P500 שהכנסתי למעקב.
1. "תוכל לעזור לי לבחור איך להשקיע בבורסה?" - שיבין מה מטרת השיחה
2. "איך מנתחים מניה" - שיבין שאני רוצה ללכת לכיוון הניתוח ולא לכיוון הבאז
3."אם אני מניח שמה שהיה זה לא מה שיהיה. ואני רוצה לדעת מה החברה מתכננת לעשות שישפיע על מחיר המניה שלה" - פריימינג שיבין שלא מעניין אותי מה המניה עשתה, ושלא ינתח לי אותה על מה שעשה ( לנסות להתמודד על ההטיות האלו: הטיית בחירה, כשל הסתברות קודמת, הטיית האישור, אפקט פורר....)
4. "תמצא לי מניה פחות מוכרת שנמצאת בsnp 500" - למקד אותו, שלא יביא לי מניות פח, עם מכפילים משוגעים.
5. "תמצא לי מניה עם תמחור נמוך לשוק", "תמחור נמוך עם צפי מעניין לגבי שימוש בטכנולוגיות חדשות", "מה נאמר על הטכנולוגיות האלו בדוחות הפיננסים של החברה המדוברת", "האם אלו באז וורדס או פעולות ממשיות", "כמה הושקע במחקר ופיתוח בדוח והאם יש שינוי ביחס לשנים קודמות לאור הטענה להשקיע בטכנולוגיות חדשות"
6. "מה אומרים על המניה בטוויטר?", "כמה אזכורים היו לה השנה?" - סתם בשביל הפאן, בכל זאת לפעמים ההמון צודק.
7. "תתעלם ממניות הבאות - X, Y, Z" - אני אוהב את המניות האלו ורציתי להימנע מהטיית האישור ניתוחי מניות שונים

אז מה אתם הייתם שואלים?

נערך לאחרונה ב:
אז ההחלטה שלי לשנה החדשה היא להיכנס לזה בצורה אקטיבית. להשקיע עצמאית, ולא בעוקב מדד, אלא להשקיע עצמאית במניות ספציפיות, זאת לאחר שניתחתי אותן בצורה המדוייקת ביותר שאפשר
יש לך ידע עודף על השוק?

יש לך ידע עודף על השוק?
מה פתאום, לפי זכרוני זה לא חוקי.
כן יש לי הבנה בסיסית פלוס בתחום ההשקעות והבנה בהטיות קוגנטיביות בדגש על תחום ההשקעות (חקרתי ופרסמתי כמה מאמרים בתחום, התזה שלי תתעסק בזה).
הרעיון הוא להשתמש בChatGPT וגם בNotebookLM ככלי שיעזור לי לנתח ולקרוא את הדוחות הפיננסיים במהירות, לשאול אותו שאלות קונקרטיות, שיסביר/יזכיר לי מונחים רלוונטים שיעזור לי לנתח. ההחלטה האם להשקיע או לא היא עלי ועל סמך מידע שמפורסם בצורה פומבית וניתוחים של אנליסטים שונים שיש גבול כמה אני יכול להשקיע על לקרוא אותם.

מה פתאום, לפי זכרוני זה לא חוקי.
מידע פנים הוא לא חוקי, מידע עודף לא חייב להיות מידע פנים.
כן יש לי הבנה בסיסית פלוס בתחום ההשקעות והבנה בהטיות קוגנטיביות בדגש על תחום ההשקעות (חקרתי ופרסמתי כמה מאמרים בתחום, התזה שלי תתעסק בזה).
הרעיון הוא להשתמש בChatGPT וגם בNotebookLM ככלי שיעזור לי לנתח ולקרוא את הדוחות הפיננסיים במהירות, לשאול אותו שאלות קונקרטיות, שיסביר/יזכיר לי מונחים רלוונטים שיעזור לי לנתח. ההחלטה האם להשקיע או לא היא עלי ועל סמך מידע שמפורסם בצורה פומבית וניתוחים של אנליסטים שונים שיש גבול כמה אני יכול להשקיע על לקרוא אותם.
כלומר אין לך שום יתרון על משקיעים אחרים.

לא רואה איך הכיוון הזה מוביל אותך להצליח.

לא רואה איך הכיוון הזה מוביל אותך להצליח
ההנחה שניתוח דו"חות חברה אינו מאפשר השגת תשואה עודפת על פני השוק אינה בהכרח נכונה.

אוקי, איפה אפשר עוד לקרוא על זה? איך היית מגדיר את זה באנגלית אקדמאית?
אז איך היית מנתח ומקבל החלטות שלא על ביצועי עבר?

להשקיע עצמאית, ולא בעוקב מדד, אלא להשקיע עצמאית במניות ספציפיות, זאת לאחר שניתחתי אותן בצורה המדוייקת ביותר שאפשר.
עצוב לי לשמוע, מקווה שאתה עדיין פתוח לחשיבה מחודשת.

הרעיון הוא להשתמש בChatGPT וגם בNotebookLM ככלי שיעזור לי לנתח ולקרוא את הדוחות הפיננסיים במהירות
אתה לא הראשון שחשב על התוכנית הזאת.
ראיתי גם אפשהו שהיא נוסתה על ידי כמה כלכלנים בארה"ב ולא הוכחה כמכה את המדד.
אתה יודע מה?, נגיד שהצלחת להכות את המדד באחוז או שניים, שווה לך את האנרגיה והזמן ששרפת על המודל הזה?

שווה לך את האנרגיה והזמן ששרפת על המודל הזה?
אם אצליח אחלה, אם אכשל אז אלמד מזה.
בכל מקרה אני בהתחלה, כרגע התיקים שלי מנוהלים על ידי גופים מקצועיים עם תשואה טובה. רציתי להשקיע חלק מהסכום על מנת ללמוד דרך הרגלים

אז ההחלטה שלי לשנה החדשה היא להיכנס לזה בצורה אקטיבית. להשקיע עצמאית, ולא בעוקב מדד, אלא להשקיע עצמאית במניות ספציפיות, זאת לאחר שניתחתי אותן בצורה המדוייקת ביותר שאפשר.
ש לי את הידע והיכולת לעשות את זה בעצמי, בכל זאת תואר ראשון ושני בתחום פיננסי, אלפי שעות קריאה של דוחות פיננסיים של חברות ציבוריות, ספרי כלכלה פופולארית, כלכלה התנהגותית, עיתונות כלכלית (עם גרעין של מלח), מאמרים אקדמאיים, טוויטים, פוסטים, בלוגים...
על פניו נראה שדווקא על הבלוג ובעיקר על פורום "הסולידית" דילגת. יש כאן אינסוף דיונים חשובים על (אי)היכולת ו(היעדר) הסיכויים להצליח בהימור על מניות ספציפיות.

אבל הטוויסט הוא שאני רוצה להשתמש בכלי בינה מלאכותית לניתוחים.
זה לא טוויסט. זה יכל להיות טוויסט אם היית היחיד בעולם עם גישה ל CHATGPT או כלי AI אחרים. אבל כיום זה אתה ובערך כל העולם.

זה לא אומר שלא תוכל להצליח. רק לפני שאתה יוצא למסע שבסבירות גבוהה ביותר נדון לכישלון, כדאי שתכיר מדוע רבים וטובים לפניך נכשלו, ואז תחדד לעצמך מדוע דווקא אתה מכולם לא תיפול מאותן הסיבות.

על פניו נראה שדווקא על הבלוג ובעיקר על פורום "הסולידית" דילגת. יש כאן אינסוף דיונים חשובים על (אי)היכולת ו(היעדר) הסיכויים להצליח בהימור על מניות ספציפיות.
יש גבול כמה אפשר לקרוא ולזכור, אשמח שתפנה אותי לרשומות הספציפיות.

זה לא טוויסט. זה יכל להיות טוויסט אם היית היחיד בעולם עם גישה ל CHATGPT או כלי AI אחרים. אבל כיום זה אתה ובערך כל העולם.
אני לא רוצה לעשות משהו שהוא "חדש" אלא כלי עבודה
זה לא אומר שלא תוכל להצליח. רק לפני שאתה יוצא למסע שבסבירות גבוהה ביותר נדון לכישלון, כדאי שתכיר מדוע רבים וטובים לפניך נכשלו, ואז תחדד לעצמך מדוע דווקא אתה מכולם לא תיפול מאותן הסיבות.
מעולה! זה הסיבה שהעלתי את זה פה, אשמח לדעת איפה נכשלו אחרים, איפה אני משיג עוד מידע על זה

מעולה! זה הסיבה שהעלתי את זה פה, אשמח לדעת איפה נכשלו אחרים, איפה אני משיג עוד מידע על זה
אתה יכול להתחיל כאן או כאן.

ובתור התחלה אשאל אותך, אתה יודע מי המתחרים שלך? מול מי אתה מתמודד?

נערך לאחרונה ב:
כרגע התיקים שלי מנוהלים על ידי גופים מקצועיים עם תשואה טובה
רק כדי להבין - לפי הפירוט שלך אין לכם תיק השקעות מעבר לקרנות פנסיה והשתלמות. הגופים המקצועיים הם אלה? או שיש לך תיק מנוהל בנוסף?
ואם אין לך, האם התכוונת לעבור לקרנות פנסיה והשתלמות בניהול עצמי? או בפתיחת תיק השקעות עצמאי וקניית ניירות?

ההנחה שניתוח דו"חות חברה אינו מאפשר השגת תשואה עודפת על פני השוק אינה בהכרח נכונה.
העובדה היא שקרנות מנוהלות מפסידות למדד, ויושבים שם אנשים שכל תפקידם הוא לקרוא דוחות משמימים כל היום.

אשמח לדעת איפה נכשלו אחרים, איפה אני משיג עוד מידע על זה
רוב המניות מפסידות למדד ורק מעט מניות מושכות אותו למעלה, כך שהסטטיסטיקה היא לרעתך. שתי עצות:
1. אתה יכול לשים כסף למשחקים אבל שיהיה אחוז קטן מהתיק
2. במקום לשרוף כסף אמיתי, תדמיין (או שתבקש מהבוט לדמיין) שהשנה היא 2015, ותבקש ממנו לבחור מניות. נראה אם הוא יבחר את אנבידיה למשל.

העובדה היא שקרנות מנוהלות מפסידות למדד, ויושבים שם אנשים שכל תפקידם הוא לקרוא דוחות משמימים כל היום.
ומצד שני, קרנות שמנהלות מיליארדי דולרים מתקשות לפעול מהר ובהיקף משמעותי בנכסיהן, מה שלא נכון ללקוח פרטי עם כמה מאות אלפי דולרים.

לא חושב שבמצבך הנוכחי אתה מספיק ״לא שביר״ בשביל להתחיל להשקיע אקטיבית.
כמה כסף אתה מתכוון להשקיע? אתה מתכוון למכור מהתיק שלך לטובת זה? יש איזושהן הגבלות שחשבת עליהן?
במקומך לא הייתי נכנס לזה, ואם כבר הייתי נכנס לזה הייתי קודם כל סוגר את המשכנתא ומתפרד לפני זה בעוד מיליון או שתיים בהשקעות יותר מסורתיות. אבל זה רק אני כמובן.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
וזאת על אף שבהחלט יש לי את הידע והיכולת לעשות את זה בעצמי, בכל זאת תואר ראשון ושני בתחום פיננסי, אלפי שעות קריאה של דוחות פיננסיים של חברות ציבוריות, ספרי כלכלה פופולארית, כלכלה התנהגותית, עיתונות כלכלית (עם גרעין של מלח), מאמרים אקדמאיים, טוויטים, פוסטים, בלוגים...

אז ההחלטה שלי לשנה החדשה היא להיכנס לזה בצורה אקטיבית. להשקיע עצמאית, ולא בעוקב מדד, אלא להשקיע עצמאית במניות ספציפיות, זאת לאחר שניתחתי אותן בצורה המדוייקת ביותר שאפשר. אבל הטוויסט הוא שאני רוצה להשתמש בכלי בינה מלאכותית לניתוחים.

אני באמת לא מבין איך כל הנ"ל לא מתכנס להבנה שקשה לנצח את המדד, ולמי שזה לא ממש העסק שלו (מבאפט ועד איציק כהן מנהל קרן הפנסיה שלך) - אין הרבה טעם לנסות.

המסקנה העיקרית שאני לוקח מזה - גם מי שלמד את שוק ההון, ומעיד על עצמו שמכיר את ההטיות הקוגנטיביות בתחום - את הפסיכולוגיה האנושית הבסיסית קשה לנצח.
("אני שונה, אני אצליח כנגד כל הסיכויים, אצלי זה אחרת")

אני לא מופתע שאתה בעל עסק, ושהיית בחובות בעבר. אני למשל, בחיים לא הייתי מנהל עסק גדול - אני פחדן מדי. למה לי הכאב ראש הזה?
יותר משאתה מכיר את שוק ההון, ההטיות הקוגניטיביות שלו, והפסיכולוגיה האנושית בכלל - הכי חשוב שתכיר את עצמך, ותדע איפה אתה מועד לפורענות ובמה אתה חזק.

הטיית בחירה, כשל הסתברות קודמת, הטיית האישור, אפקט פורר
לפעמים מרוב עצים, לא רואים את היער.

2. במקום לשרוף כסף אמיתי, תדמיין (או שתבקש מהבוט לדמיין) שהשנה היא 2015, ותבקש ממנו לבחור מניות. נראה אם הוא יבחר את אנבידיה למשל.
יש כלי שנקרא UIT, שבחלקו משמש להשקעות שגר ושכח - נקנות המניות בשנה X, וההרכב לא משתנה עד שנה Y. אפשר לחפש הרכבים כאלה משנים עברו,
זה אנקדוטלי להפליא, אבל בדקתי מה קרה לקרן כזאת מלפני עשור\שניים - כצפוי, חלק מהחברות נמחקו, חלק דשדשו, אחרות טסו לשמיים. ביחד - לא עקפו את המדד.

נערך לאחרונה ב:
נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
Pothos יומן מסע - פוטוס בתחילת דרכו יומני מסע אישיים 7
צ יומן מסע - המסע הארוך יומני מסע אישיים 7
ח שיתוף תיק השקעות, יומן מסע והתאמות יומני מסע אישיים 12
K יומן מסע של מהנדסת יומני מסע אישיים 24
L יומן מסע- בניית בסיס כלכלי לחיים, לימודים וקריירה יומני מסע אישיים 13
פביאנו יומן מסע - המסע שלי לעצמאות כלכלית עד 2035 יומני מסע אישיים 41
א מסע של ברנש צעיר יומני מסע אישיים 100
G יומן מסע בצעדים קטנים אל עבר החופש יומני מסע אישיים 2
E זוג + 2 יומן מסע יומני מסע אישיים 7
א תחילת היומן מסע יומני מסע אישיים 40
הירהורים טעויות שעשינו ובתקווה שלא נעשה - יומן מסע אל הלא מוגדר. יומני מסע אישיים 108
B יומן מסע - מעבודה אינטנסיבית להכנסה פסיבית יומני מסע אישיים 15
P יומן מסע - צעדים ראשונים יומני מסע אישיים 57
T בן 25 מתחיל מסע יומני מסע אישיים 10
A יומן מסע - הסטודנטית הנצחית יומני מסע אישיים 2
צ יומן מסע משפחתי מעודכן - 2024 יומני מסע אישיים 1
K הפניקס - יומן מסע יומני מסע אישיים 63
T עדיף מאוחר מלעולם - יומן מסע של Late bloomer יומני מסע אישיים 6
האיש שבאמצע יומן מסע - האיש שבאמצע יומני מסע אישיים 11
ריש-לקיש יומן מסע - בדרך הנכונה יומני מסע אישיים 98
ס יומן מסע בדרך לחירות כלכלית יומני מסע אישיים 15
yossik חוויות מסע - נמיביה יומני מסע אישיים 9
A יומן מסע משפחתי יומני מסע אישיים 36