אני רוצה לתת נקודת מבט אחרת קצת על הנושא.
הרבה אנשים תוהים אם כדאי להם להפסיק להיות שכירים ולעבור להיות עצמאים, וכמה שכר לבקש אם נניח קיבלו 100 ש"ח לשעה ברוטו כשכירים?
התשובה הכי נפוצה היא 130-150 ש"ח לשעה וזאת כדי לשקלל פנימה את ההטבות הסוציאליות ומיסי המעסיק.
זו תשובה מדויקת מתמטית אבל שגויה ברמה הבסיסית ביותר. למה ששכיר יהפוך להיות עצמאי רק כדי לקבל בדיוק אותו דבר? איפה הפיצוי עבור הסיכון?
כשאתה שכיר והמעסיק שלך קורס - החיים שלך לא קורסים, אתה ממשיך למקום הבא, ההון שלך לא מושקע בעסק, רק ההכנסה השוטפת תלויה בו. לעומת זאת, כאשר אתה עצמאי - קריסת העסק היא עסק מאוד רציני - מדובר בירידה לטמיון של כל מה שהכנסת לעסק, זמן, הון, מוניטין ועוד. על הסיכון הזה - כל עצמאי או בעל עסק חייב לקבל פיצוי בדמות רווח גבוה משמעותית לעומת מצב שבו הוא שכיר. ממה שאני מכיר (ותקנו אותי אם אני טועה), אין הגיון בלהיות בעל עסק שלא מקבל רווח של לפחות 25% שנתי על ההון (או עצמאי קטן עם שכר גבוה באותה מידה עבור הזמן שלו לעומת שכיר).
עכשיו, בוא נחזור להשקעות ערך או בעצם לכל השקעה אקטיבית - אתה משקיע זמן, משאבים רגשיים והון, בעצם זה מן עסק צידי שלך (שלא מוגדר ככזה פורמלית).
לכן, לפי ההגיון שפירטתי למעלה, אתה צריך לעסוק בזה אך ורק אם אתה חושב שתצליח להשיא תשואה גבוהה יותר משמעותית לעומת מה שעושה שכיר (משקיע פאסיבי במדד sp500).
האם אתה יכול לעשות באופן קבוע ועקבי 25% מדי שנה מעל המדד? נניח 12% נומינלי שנתי לאורך 15+ שנים?
יותר מכך, האם אתה מוכן להמר על זה בחלק נכבד מהשווי הנקי שלך, בוא נגיד לפחות 30%? (אחרת זה בזבוז זמן, צריך שלא רק האחוזים יהיו גבוהים, אלא הרווח הנומינלי יהיה משמעותי).
ייתכן שאתה "וורן באפט הצעיר"[1] המודרני, יש כאלו שמרוויחים יותר מהמדד, מה הסיכוי שלך להיות אחד מהם? האם אתה מוכן "להתאבד" על זה כנגד כל הסיכויים הסטטיסטיים?
מה שאני רושם כמובן לא תקף רק אליך, אלא לרוב מוחלט של האנשים שאינם "וורן באפט הצעיר", לדעתי אדם שזה לא בוער בעצמותיו לא צריך לקחת סיכונים פרועים כאלו, רק כדי לגלות שהוא חלק מאותם 99% (ויותר) שלא מצליחים להביס את המדד לאורך זמן.
[1] "וורן באפט הצעיר" מכיוון שוורן באפט כבר זמן רב אינו מביס את המדד - יש פה שני הסברים, האחד הוא חסרון הגודל והשני הוא שהשוק עצמו השתכלל מאוד מאז. אתה מנסה להימנע משני החסרונות האלו ע"י השקעת הון פרטי קטן כאדם פרטי ופעולות בשוק קטן שאינו משוכלל לגמרי, שזה הגיוני, אבל עדיין הסיכויים לעקוף את ה sp500 לאורך זמן הם אפסיים.