דרך אגב רוב הכסף שלי זה דווקא לא בתיק ההשקעות שלי אלא ב:
בקרן ההשתלמות (מסלול מנייתי) - 25% מהכסף שלי שם, קופת הגמל להשקעה (מסלול מנייתי) - עוד 25% מהכסף שלי שם, ופוליסת חיסכון (מסלול כללי) - לפחות 30% מהכסף שלי.
זה בגלל שרק לאחרונה (2018) אזרתי אומץ לפתוח תיק השקעות משלי ושם שאר הכסף (אחוזים בודדים).
אני מקווה שאני לא טועה באחוזים אבל זה באופן כללי החלוקה.
אני הכי מודאגת דווקא מהכסף שלא נמצא בתיק השקעות כי על הכסף ההוא - אין לי שליטה, זה הכל החלטות של מנהלי ההשקעות שם שגם חייבים לשמור על אחוז מנייתי גבוה כי זה המסלול שבחרתי.
אני לא מייעץ ולא מבין כלום אבל...
אם את לא יודעת, בדיוק, במה את משקיעה, בעיני יש פה בעיה. אני יודע, כי הייתי שם.
רק כדי להבין, כל הקופת גמל להשקעה, זה מסלול אקטיבי? אלו מנהלי השקעות שבוחרים ובחרים מניות שלדעתם יעקפו את השוק?
את רוב האנשים הידיעה שאנשים מקצועיים מטפלים בכסף שלהם זה היה מרגיע.
אותי אישית זה מלחיץ, במיוחד בתקופה כזאת.
הסיבה שאני יחסית רגוע בירידות היא מאד פשוטה להבנה-
אם קניתי מאה יחידות של מדד עולמי, והשוק יורד, נשארות לי מאה יחידות של המדד העולמי. ובעוד עשר שנים העולם ישתנה השוק ישתנה והערך ישתנה.
לעומת זאת, אם אני בחשבון אקטיבי כפי שאני חושד שהחשבון שלך בגמל להשקעה
אז יש קריסה,
ויש לי נגיד קופת גמל להשקעה שיש לה מנהל שעושה החלטות לפי רמת הסיכון,
אני לא יודע כמה יחידות יש לי בהתחלה, וכמה יש לי בסוף.
אני לא יודע כמה המנהל של הקרן יעשה את ההחלטות הנכונות בתקופה כזאת של חוסר ודאות.
אני לא יודע כמה הוא חכם, כמו הוא מוכשר, מי הוא בכלל, ובעיקר,
כמה מזל יש לו.
כי אף אחד לא באמת יודע דבר עד שהוא קורה. ראי ערך נאום טראמפ (שיצא לטובה והמדדים עלו).
אני לא יודע אם אותו מנהל ימכור מניות או ימשיך להחזיק אותן,
ולכן אינני יודע שאותו מספר של מניות ישאר בידי לאחר המשבר. בקיצור, אני תלוי בחסדיו של מישהו, ובהערכות שלו לגבי המשבר. אפילו מספר המניות והסוג שלהן שאני אחזיק, משתנה כל הזמן לפי תקופה ששום דבר בה אינו ודאי גם ככה.
זהו מצב לא בטוח לכסף שלי בעיני.
והייתי שם, ב2018 כשירד, זאת היתה הפעם הראשונה שהשקעתי, אז דרך חברה, ו"דוקא" במשבר (זה לא במקרה בכלל, כמובן), הבנתי את המשמעות של זה. בסופו של דבר נאלצתי לצאת בהפסד של כמה אלפי שקלים, ומדוע? לא כי לא יכולתי להחזיק- אלא כי הבנתי שאני לא סומך על החברה שהייתי בה, שעוד השקיעה בניגוד עניינים.
חזרתי לשולחן השרטוטים, קראתי את החומר פה באתר, והיום אני לא אשקיע דרך שום חברה, אלא במסלול פאסיבי בלבד.
רק כך אני יודע שמספר היחידות שאני קונה במדד נשאר, ובתקווה שאוכל לממש אותו בעוד שנים לא בעת פאניקה עולמית.
רק כך אני יכול להתייחס לירידות בשוק כ"הנחות", אל אותן יחידות שרכשתי מקודם ואותן יחידות שארכוש בעתיד, רק במחיר זול יותר.
כשהקרן זה איזה משהו מסתורי שמנהל השקעות אלמוני מחליט מה לעשות איתה,
אני לא אשים שם שקל בעת משבר.
וגם לא כשהכל תקין.