שלום לכולם!
מתברר שיש בפורום הזה מקום לדון על פוליטיקה. אתם נראים אנשים רציניים, ואולי יש פה מישהו שמעוניין לקרוא את הצעותיי לתיקון שיטת המשטר הישראלית.
היום ברצוני לדבר על החוק שחסר לנו כדי להשלים את חוקת מדינת ישראל – חוק־יסוד: החקיקה. כידוע לכולכם, חוקי היסוד נחשבים למעין חוקה. יש להם מעמד־על. הבעיה היא שאין שום חוק שנוגע להליך חקיקת חוק יסוד, אז טכנית אפשר לחוקק אותו בעזרת רוב של שישה נגד ארבעה.
לכן אני רוצה להציע הצעה.
הליך חקיקת חוק רגיל
ההליך היום טוב בסך הכול. אני רק הייתי רוצה לשנות שני דברים: הרוב הדרוש וטווח החקיקה.
לדעתי צריך מינימום של 80 ח"כים כדי לחוקק חוק. אני לא אדרוש עכשיו דיון של 120 ח"כים, אבל שני שלישים בהחלט סביר.
כמו כן צריך טווח של חודשיים בין קריאה לקריאה. ככה יש זמן לדון בחוקים, לשמוע את הציבור, לשנות אותו וכו'. בסך הכול זה יוצא חצי שנה לחוק (כמובן אפשר למשוך יותר. חודשיים הם המינימום).
הליך כינון חוק יסוד
פה כבר צריך מליאה. הרוב הדרוש לחוק יסוד הוא שני שלישים, כלומר 80 ח"כים. לא גמרנו פה. יהיו פה חמש קריאות בטווח של חמישה חודשים בין קריאה לקריאה. זה יוצא שנתיים בערך, שזה טווח לא רע משום שהכהונה הממוצעת בכנסת היא שלוש שנים בערך. לכן יש סיכוי גבוה מאוד שהחוק יצטרך לעבור בשתי כנסות (אם לא יותר). הייתי רוצה גם להוסיף שהתיקון צריך להיות מוצע על ידי ח"כים גם מהקואליציה וגם מהאופוזיציה.
אבל אני אוהב את ארה"ב, ושאפתי ממנה עוד יותר השראה – משאל עם. בארה"ב כדי להעביר תיקון לחוקה, צריך אישור של שלושה רבעים של הארצות (38/50). פה אין לנו ארצות אבל יש נָפות ומחוזות.
יש 6 מחוזות (
לא כולל מחוז יו"ש) ו־16 נפות. רוב של 3/4 מ־16 זה קצת מוגזם (זה יוצא 12). אולי רוב של 9 או 10 נפות? בעייתי כי זה יוצא רוב של קצת יותר מחצי. 11?
אפשר גם לדרוש רוב של 4 מחוזות, אבל זה לא יאפשר שום תיקון חוקתי.
הפרדת רשויות
כמובן לבג"ץ יהיה כוח לפסול חוקים רגילים. אפשר להוסיף פסקת התגברות ברוב של 80 ח"כים (אך הפעם שלוש קריאות בטווח של חודשיים, כמו חוק רגיל). החוק יהיה תקף לשנתיים או עד סיום כהונת הכנסת – המוקדם שביניהם.
היות שהליך כינון חוקי היסוד מסובך ודורש הסכמה רחבה, אני חושב שאפשר לאסור על בג"ץ להתערב. לא הייתי רוצה לכתוב זאת מפורשות, אבל אני מודע שצריך לדעת להתפשר, ואם זה מה שירגיע את הצד השני, שיהיה.
הוועדה לבחירת שופטים
העומד בראש הוועדה הוא שר המשפטים. זה לא ממש קשור לפה, אבל אני בעד צמצום משרדי הממשלה – ומשרד המשפטים נכלל בצמצום. לכן יו"ר הוועדה צריך להיות נשיא בית המשפט העליון (גם אם משרד המשפטים יהיה קיים).
באופן כללי הרשות השופטת איננה עצמאית
מבחינה מוסדית, אבל זה עניין אחר.
בכל מקרה ההרכב הנוכחי הוא סביר. הייתי רוצה לשנות אותו ולהפוך אותו למקצועי עוד יותר, אבל ההצעה שלי כנראה לא תתקבל.
ההצעה היא כזאת –
יהיו שבעה חברים
* שלושה שופטי עליון (עם אפשרות שאחד יהיה מחוזי)
* שני פוליטיקאים לשעבר
* שני משפטנים
הפוליטיקאים והמשפטנים ייבחרו באופן אקראי על ידי מנגנון דיגיטלי. הם יגישו קורות חיים, הם ייבדקו על ידי השב"כ (רק כדי לאמת את זהותם), ואחרי שתהיה רשימה, יוגרלו ארבעה אנשים.
אני חושב שעדיף לשמור על חשאיותם כדי למנוע התחנפויות (ראו
כאן). תקופת הכהונה של כל החברים, חוץ מנשיא העליון, תהיה לשנה בלבד.
שופטי העליון ייבחרו על פי ותק. אם אחד מהם יהיה מחוזי, ניתן שגם הוא יוגרל באקראיות.
כדי למנות שופט עליון צריך הסכמה של כל צד; שופט שלום או מחוזי צריך רוב רגיל.
מוסד הנשיאות
הנשיא בישראל לא עושה כלום בתכלס. הייתי רוצה לתת לו אפשרות להטיל וטו על חוק (על ידי אי־חתימה עליו). זה כוח גדול מאוד, וכמו בארה"ב, מוטב לתת לכנסת אפשרות להתגבר ברוב של שני שלישים. כמו כן ראוי יהיה להעביר לו את הסמכות להורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית (כיום הממשלה היא זו שקובעת אם תקום ועדה כזאת או לא. לדעתי בגלל ניגוד העניינים, צריך להעביר את הסמכות הזאת לנשיא). אולי אפשר גם לתת לו את הסמכות למנות את מבקר המדינה (כיום הוא נבחר בבחירות בכנסת).
חוק נורווגי
החוק הנורווגי בארץ מאפשר לשר להתפטר מהכנסת. לדעתי צריך להרחיב אותו. שר (כלל ראש הממשלה) לא אמור להיות חבר כנסת. נוסף על כך לא אמורה להיות אפשרות לחזור לכנסת. התפטרת אז התפטרת. זה יחזק את חברי הכנסת הבאים בתור, והם לא ירגישו מאוימים שהם עלולים לאבד את מושבם על התנגדות לסיעה שלהם.
ומצד שני צריך להגביר את העונש על חברי כנסת שפורשים מהסיעה שלהם (שהרי הם נבחרו בזכותה).
שינוי שיטת הבחירות
קראתי הצעה במכון הישראלי לדמוקרטיה לתיקון המשטר. שתי הצעות אני זוכר משם – הגדלת אחוז החסימה וקירוב הח"כים לבוחרים. לראשון אני כנראה מתנגד. הרעיון השני דווקא מעניין. בעיקרון זה יאפשר להצביע למפלגה ולסמן מועמדים מסוימים שאתה רוצה לקדם, ממש לסמן וי. אני חושב שזו הצעה מעניינת.
בחירות אזוריות לדעתי אינן באות בחשבון משום שאנחנו מעורבבים מדי. בכל עיר יש חרדים, חילונים ודתיים.
מלבד זאת הייתי רוצה לחוקק "חוק חובת הצבעה". הוא לא יכלול ענישה כלשהי, ויהיה בעיקר חוק הצהרתי. אולם צריך להתנות את יום השבתון בהצבעה, בין אם עבדת ובין אם לא.
טוב, נראה לי שחפרתי. מעניין אם מישהו קרא את כל זה.