• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה היא על מחברה בלבד ואין באמור בה כדי לשקף את דעותיה של בעלת האתר.

חוק נתוני אשראי - לא דרושה הסכמה כדי לקבל "חיווי"?

• פותח הנושא פותח הנושא paskar
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

paskar

משתמש בכיר
דירוג
1,350
לפי סעיף 33 לחוק נתוני אשראי (מצוטט להלן), לכאורה כדי לקבל "חיווי" אשראי, לא צריך לקבל הסכמה מלקוח אלא רק ליידע אותו מראש.
נשמע חסר תועלת. מישהו מבין מה משמעות האבחנה הזו? אם לא צריך הסכמה, איזה ערך יש ל"יידוע"?

אגב, להבנתי, משמעות "חיווי" היא שמי שרוצה את המידע מקבל אחת משתי תוצאות: "אין בעיית אשראי" בלי פירוט, ואם כן יש, רק אז את מלוא פרטי הדוח.

33. נותן אשראי רשאי לבקש מלשכת אשראי לקבל חיווי בשאלה אם לתת אשראי ללקוח לשם התקשרות בעסקת אשראי עם אותו לקוח, ובלבד שיידע את הלקוח מראש ובאופן מפורש על כוונתו לקבל חיווי כאמור ועל כך שלשם קבלת החיווי לשכת האשראי תגיש לבנק ישראל בקשה לקבלת נתוני האשראי לגביו הכלולים במאגר, והכול בדרך שקבע הנגיד באישור הוועדה.

לכאורה כדי לקבל "חיווי" אשראי, לא צריך לקבל הסכמה מלקוח אלא רק ליידע אותו מראש.
נשמע הגיוני.
נשמע חסר תועלת. מישהו מבין מה משמעות האבחנה הזו? אם לא צריך הסכמה, איזה ערך יש ל"יידוע"?
שתוכל לבחור לא לקבל ממנו שירות וככה לחסוך HP (לא יודע אם HP אכן משפיע על הציון בארץ, אבל נראה לי הגיוני שכן)
אגב, להבנתי, משמעות "חיווי" היא שמי שרוצה את המידע מקבל אחת משתי תוצאות: "אין בעיית אשראי" בלי פירוט, ואם כן יש, רק אז את מלוא פרטי הדוח.
נשמע לי לא הגיוני. אני די בטוח שהוא מקבל ציון מספרי (ציון אשראי).
הרי זה כל הרעיון - שחברות שנותות שירותי אשראי יוכלו לקבל ציון על לקוח פוטנציאלי ולקבוע לפי רמת הסיכון (שמובעת מהציון) את תנאי האשראי שהיא תיתן ללקוח.

אגב, גם לא ממש ברור לי מה הכוונה "אין בעיית אשראי". לכולם יש בעיה כלשהי. אין כמעט אף אחד עם ציון מושלם.

למה הגיוני?
לקוח יכול לא לרצות שיקבלו עליו נתונים בכלל, גם לא "חיווי". אמנם הסירוב עצמו עלול להחשיד, אבל זה לשיקול הלקוח.
עצם זה שחוק אומר שצריך יידוע מרמז שכן רואים בחיווי משהו בעל משמעות ולא טריוויה.

לגבי בקשת חיווי שמובילה לקבלת פירוט מלא אם יש בעיית אשראי, זה מה שמוגדר:
35. (א) הוגשה לבנק ישראל בקשה מאת לשכת אשראי לקבל נתוני אשראי מהמאגר לשם מתן חיווי אשראי, ומצא הבנק כי נתוני האשראי לגבי אותו לקוח הכלולים במאגר מעידים באופן מובהק על כך שהלקוח אינו עומד בפירעון תשלומים שבהם התחייב, ימסור בנק ישראל ללשכת האשראי את נתוני האשראי לגבי הלקוח הכלולים במאגר; ...

שתוכל לבחור לא לקבל ממנו שירות וככה לחסוך HP (לא יודע אם HP אכן משפיע על הציון בארץ, אבל נראה לי הגיוני שכן)
מה זה HP?

לקוח יכול לא לרצות שיקבלו עליו נתונים בכלל, גם לא "חיווי"
בהחלט.
זכותו לבחור לא לקבל שירות מאותו עסק, וככה לא יקבלו עליו נתונים.
עצם זה שחוק אומר שצריך יידוע מרמז שכן רואים בחיווי משהו בעל משמעות ולא טריוויה.
כל המטרה של ציון אשראי זה שיהיה כלי בעל משמעות ולא טריוויה. לא צריך להסיק בשביל מסקנות מכל שהחוק אומר או לא אומר משהו לגבי ידוע.
לא ברור לי מה מפתיע אותך פה.
לגבי בקשת חיווי שמובילה לקבלת פירוט מלא אם יש בעיית אשראי, זה מה שמוגדר
זה נראה לי כמו סתם שטות טכנית.
תקרא את זה בקונטקסט המלא - אם יש ללקוח הסופי חובות שהוא לא משלם אז הבנק מדווח לחברת הדירוג את פירוט החובות הללו, ואם אין אז הוא אומר שאין חובות.
זה כמו להגיד "יש מספר בין 0 ל100. אם המספר הוא מעל 0 תגיד מה המספר, אם המספר הוא 0 אז תגיד שהוא 0", שזה בדיוק אותו דבר כמו להגיד "תגיד מה המספר".
בכל מקרה, זה רק חלק מהמידע שמחשב לצורך חישוב הציון.
זה בא מלשון Hard Pull, שזה פחות או יותר אומר "בקשה לקבלת ציון אשראי לצורך קבלת מוצר אשראי". (בניגוד ל soft pull שהוא סתם בקשה לקבל ציון אשראי, שלא לצורך קבלת מוצר אשראי אלא סתם למידע של הלקוח)

* מה שאני מבין מהחוק,
לא: חברה שואלת לקוח אם מתאים לו שהחברה תבקש חיווי אשראי, והלקוח יכול להגיד לא. ואז, להתראות משני הצדדים.
אלא: החברה מודיעה שהיא מבקשת חיווי ואז עושה את זה מיידית, בלי לחכות לשום תגובה מהלקוח.

* מה שמפתיע אותי הוא הלעיל.
אם הפרשנות שלי שגויה, אז לשון החוק לא מוצלחת. כי במקומות אחרים שם הביטוי שמשתמשים בו הוא: הסכמה (מהלקוח).

* אני לא חושב שהגדרת החוק ל"נתוני האשראי לגביו הכלולים במאגר" היא מספר, אלא פירוט.

* מה שאני מבין מהחוק,
לא: חברה שואלת לקוח אם מתאים לו שהחברה תבקש חיווי אשראי, והלקוח יכול להגיד לא. ואז, להתראות משני הצדדים.
אלא: החברה מודיעה שהיא מבקשת חיווי ואז עושה את זה מיידית, בלי לחכות לשום תגובה מהלקוח.
אני חושב שעצם הודעה ללקוח אומר שללקוח יש אופציה להגיד "אוקי, אז אני לא צריך את השירות הזה", לפני שהם יבקשו את המידע.
זה גם מה שקורה בפועל.
אבל גם אם לא, מה זה משנה? מה איכפת לך שחברת אשראי (שביקשת ממנת שרותי אשראי באופן אקטיבי) תקבל מידע אשראי עליך?
אם אתה לא רוצה, אתה יכול מראש לא לפנות אליהם.
לא נראה לי שיש היום חברת כלשהי שתיתן לך שרותי אשראי בלי לבדוק מה ציון האשראי שלך.
* אני לא חושב שהגדרת החוק ל"נתוני האשראי לגביו הכלולים במאגר" היא מספר, אלא פירוט.
אתה מערבב בין מה שלשכות האשראי מקבלות (את המידע הגולמי) לבין מה שהחברה שנותנת את שירות האשראי מקבלת מלשכת האשראי (ציון).

נערך לאחרונה ב:
אני חושב שעצם הודעה ללקוח אומר שללקוח יש אופציה להגיד "אוקי, אז אני לא צריך את השירות הזה", לפני שהם יבקשו את המידע.
זה גם מה שקורה בפועל.
כאמור, אם כך, היו קוראים לזה "הסכמת לקוח" (פועל אקטיבי שבשימוש במקומות אחרים באותו חוק), ולא "יידוע", שהוא פסיבי.
עוד סימן תומך הוא, בחוק כתוב "שיידע את הלקוח מראש ובאופן מפורש". נרמזת אפשרות יידוע לא מפורש, וזה מרמז שיידוע הוא דבר פסיבי במהותו.

אבל גם אם לא, מה זה משנה?
בתגובה קודמת אמרת: "בהחלט. זכותו לבחור לא לקבל שירות מאותו עסק, וככה לא יקבלו עליו נתונים."

מה איכפת לך שחברת אשראי (שביקשת ממנת שרותי אשראי באופן אקטיבי) תקבל מידע אשראי עליך?
אם לא אכפת, אז לא צריך שבחוק תהיה שום התייחסות ליידוע לקוח.

אם אתה לא רוצה, אתה יכול מראש לא לפנות אליהם.
אני לא יודע מראש מה חברות עושות או לא עושות.
(אגב, כל העניין שלי התחיל מחברה שקיבלה חיווי. זו חברה שלא היה לי קשר איתה, לא ידעתי שביקשה חיווי, וכשגיליתי לקח לי זמן לפענח מי הם ואיך הם קשורים.)

אתה בערבב בין מה שלשכות האשראי מקבלות (את המידע הגולמי) לבין מה שהחברה שנותנת את שירות האשראי מקבלת מלשכת האשראי (ציון).
הטריגר ללשכת האשראי הוא בקשת חיווי שמגיעה מנותנת האשראי. אחרת, לכאורה, המידע לא היה מגיע ללשכה.

כאמור, אם כך, היו קוראים לזה "הסכמת לקוח" (פועל שבשימוש במקומות אחרים באותו חוק), ולא "יידוע".
לא.
הסכמה זה אומר שללקוח יש אפשרות לא להסכים.
כלומר הוא יכול לבקש שירות ולא להסכים לשליחת/קבלת מידע.
ידוע זה אומר שהדרך היחידה לא להסכים למשיכת מידע זה ע"י ויתור על השירות.

אבל יותר מזה - ההבדל הוא בדרישות החוק מהחברה. בשביל אישור צריך לשמור הוכחות לאישור כזה. בידוע, הנטל על החברה קטן יותר.
עוד סימן תומך הוא, בחוק כתוב "שיידע את הלקוח מראש ובאופן מפורש".
והנה בדיוק העניין - מראש.
זה רק מחזק את מה שאני אומר.
בתגובה לעיל קודמת אמרת: "בהחלט. זכותו לבחור לא לקבל שירות מאותו עסק, וככה לא יקבלו עליו נתונים."
נכון.
אני פשוט טוען שכל הדיון הזה מיותר.
אם לא אכפת, אז לא צריך שבחוק תהיה שום התייחסות ליידוע לקוח
מה??
בחיי שאני לא מצליח להבין את הקשר.
אני לא יודע מראש מה חברות עושות או לא עושות.
בגלל זה הן חייבות להודיע לך מראש (לפי הציטוט שלך), כדי שתדע מראש.
אגב, כל העניין שלי התחיל מחברה שקיבלה חיווי. זו חברה שבכלל לא הייתי בקשר ישיר איתה, וגם לקח לי זמן לפענח מי היא ואיך היא קשורה.)
זה סיפור אחר, ובהנחה שלא היית בקשר איתה זה כנראה גם לא חוקי.
הטריגר ללשכת האשראי הוא בקשת חיווי שמגיעה מנותנת האשראי. אחרת, לכאורה, המידע לא היה מגיע ללשכה.
הלשכה מקבלת המון בקשות מהמון גורמים שונים, ומושכת מידע מהמון מקורות שונים.
בכל מקרה, שאלת לגבי המספר לעומת המידע הגולמי ועניתי לך.

את התשובה תמצא כנראה בדברי ההסבר לחוק.

מה התועלת בחיווי אשראי תמצא כאן:

"
שירות חיווי אשראי שנמסרים לה מהמאגר כללי
האשראי נועד לסייע לנותני אשראי המעוניינים
לקבל תשלום נדחה, כלומר, לאפשר לנותני אשראי,
קמעונאיים, שנותנים אשראי אגב מכירת נכס או מתן
שירות, לקבל שירות התרעות לגבי לקוחות, כך שהם יוכלו
להימנע, במקרים המתאימים, מלתת אשראי אגב עסקה.
כמו כן, נותן השירות כאמור, בדומה למצב הקיים כיום
מענה לנותני אשראי בסיכון נמוך כאמור בסעיף 26(א)(3)
המוצע, אשר אינם רשאים לקבל דוח אשראי לפי החוק
המוצע"

למה ליידע, מופיע כאן, וגם בהמשך (שלא הבאתי):

"השירות אינו תלוי בהסכמת הלקוח למסירת המידע
לגביו, שכן במקרים רבים קבלת הסכמה של הלקוח אינה
מעשית, ולפיכך הוא מותנה ביידוע הלקוח על הכוונה לקבל חיווי כאמור, בלבד."
"בשל העדר ההסכמה, מוצע שלא יימסרו במסגרת שירות זה נתוני אשראי לגבי הלקוח
לבד מאלה שהם כבר נחלת הכלל (כמפורט בדברי ההסבר לסעיף 34להצעת החוק), ומכל מקום, מוצע לסייג את מתן השירות בקיומן של נסיבות שמעידות, באופן מובהק, על כך שהלקוח אינו עומד בפירעון תשלומים שבהם התחייב, כמפורט להלן בדברי ההסבר לסעיף 33 להצעת החוק.
בהתקיים נסיבות כאלה, יש מקום לאפשר חיווי אשראי
וכך להזהיר נותני אשראי, כדי שיוכלו לשקול אם ליטול את
סיכון האשראי או שמא, אם הדבר אפשרי, לבקש מהלקוח
להשתמש באמצעי תשלום אחר"

מה עובר במסגרת חיווי אשראי, חוץ ממידע פומבי והמלצה:

" העברת נתוני האשראי מבנק ישראל ללשכת האשראי,
לבקשתה, לצורך חיווי אשראי, מותנית על פי המוצע בסעיף
33 בכך שנתוני האשראי הכלולים במאגר לגבי אותו לקוח
מעידים, באופן מובהק, על כך שהוא אינו עומד בפירעון
תשלומים שבהם התחייב, וזאת בהתאם לרשימת נסיבות
שיקבע לכך שר המשפטים, בהסכמת הנגיד.
אם אין נתוני אשראי כאמור במאגר, יודיע על כך בנק ישראל ללשכת האשראי, שתיידע את נותן האשראי בדבר"
" מוצע לקבוע כי לשכת אשראי רשאית למסור
לנותן אשראי, יחד עם חיווי האשראי, נתוני
אשראי המפורסמים לציבור על פי דין, כגון נתונים
שמפורסמים בידי בנק ישראל לפי סעיף 14 לחוק שיקים ללא כיסוי "
לגבי רשימת נסיבות, לא מכיר כאלה, אבל גם לא התעניינתי במיוחד. בעמוד החקיקה שבאתר של מערכת נתוני אשראי יש כל מיני כללים שהותקנו בהתאם לחוק. לא ברור אם יש שם משהו רלוונטי. אולי יש, ומפורסם במקום אחר.

לסיכום, גם לפני החוק היה מידע פומבי שאפשר היה לקבל על אנשים שונים. החוק מאפשר לקבל אותו בגדר "חיווי", גם ללא הסכמה, וכנראה שהוסיפו או יוסיפו כללים כאלה ואחרים שיצביעו באופן מובהק על אי עמידה בעסקאות באשראי באופן שיאפשר ללשכת אשראי לתת המלצה מסוג של go או no go, גם ללא דו"ח אשראי או ציון אשראי מלא.

כן, יש פגיעה מסוימת בפרטיות, בפרט כשעל פניו אפשר לקבל לגבי כל אדם מענה לשאלה אם הוא ביקש למחוק נתוני אשראי. פגיעות כאלה קיימות במקרים רבים, כמו פרסום מספרי תעודת זהות בנסחי טאבו (שם מפורסמת גם יתרת משכנתא נכון למועד הרישום, ועוד פרטים שאולי לא נוח שיהיו פומביים) או היכולת לקבל תמצית ממרשם האוכלוסין לגבי אדם אחר. האיזון הוא בין הצורך בשמירה על פרטיות לבין הצורך ביצירת מאגר אותנטי ומהימן שיאפשר לקיים חיי מסחר. אפשר להתווכח על נקודת האיזון (ולא בטוח שגם אני מסכים עמה), אבל זה כרגע החוק, עד שישונה או לא ישונה בעתיד.

יש מידע נוסף בדברי ההסבר לחוק המקורי, לחוקים מתקנים, וכמובן בכתבות רבות ובאתר מידע נתוני אשראי. אז אם הנושא מעניין אותך ברמה האישית, אפשר להמשיך שם.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
R לא מצליח לקבל כרטיס אשראי למטרות חסכנות עקב חוק נתוני האשראי החדש צרכנות פיננסית 25
M חוק נתוני אשראי צרכנות פיננסית 3
A לאזרחים אמריקניים שנמנע מהם לקבל קצבאות ביטוח לאומי אמריקני עקב חוק ה- WEP (כאשר היתה להם פנסיה אחרת מקבילה) פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
E חוק טיבי / תביעה קטנה אוף טופיק 3
sharon תזרים משוק ההון כאלטרנטיבה למשיכה הונית (לפי חוק המשיכה הבטוח) שוק ההון 47
I חוק חינוך חינם עד גיל 3 - יש כזה? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 110
fizban הצעת חוק משותפת להורדת מס רווחי הון ל 20% פוסטים מאיכות נמוכה 52
ש חוק הטכנאים צרכנות פיננסית 3
A ביטול חוזה בהפרת חוק המכר? נדל"ן 11
Henchman34 האם הדיון סביב חוק הגיוס מצד הממשלה מתבצע שלא בתום לב? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 281
H חוק 300\400 לא מתחשב באינפלציה? פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 5
Y ערבות בנקאית חוק מכר - מחיר למשתכן נדל"ן 3
W חוק האנג׳לים מיסים 5
R פורסם תזכיר חוק המצמצם את אי הוודאות בנוגע לשאלה מיהו תושב ישראל לצורכי מס פוסטים מאיכות נמוכה 4
F חוק ה4% ואינפלציה שוק ההון 27
א הצעת חוק לתיקון דיני העבודה פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 42
A חוק מספר 1 - ים של שאלות - האם כאן זה המקום? שוק ההון 2
Gari האם קרן ההשתלמות נכללת בהון בהקשר של חוק המשיכה הבטוח? פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 24
Z שאלה על חוק ההתגברות שכנראה יחקק. פוסטים מאיכות נמוכה 1
מתכנת הצהרת נהנה על בן/בת זוג בחשבון יחיד (חוק איסור הלבנת הון) צרכנות פיננסית 3
O חוק המטרו - המדינה שוקלת להקפיא מיזמי תמ״א 38 פוסטים מאיכות נמוכה 4
A חוק חדש מדד תשומות הבנייה - האם חל רטרואקטיבית? עליית מחיר הבנייה ללא מרכיב הקרקע נדל"ן 4
M חוק הספאם בחברות "רגילות" אוף טופיק 2
O חוק המטרו - משמעויות נדל"ן 12
flower חוק ההסדרים - שינוי מדיניות בפנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 70
Tsachi01 רצץ העסקה - נדיבות יתר של המעסיק או חוק? פוסטים מאיכות נמוכה 0
C חוות דעת אישית על הספר 'חוק מספר 1' ועל השיטה שמוצגת בו שוק ההון 4
C חוות דעת *אישית* על הספר 'חוק מספר 1' והשיטה שמוצגת בו שוק ההון 0
Y עיצום כספי בסך 350,000 ש"ח הוטל על חברת אקסלנס נשואה בשל הפרת הוראות חוק איסור הלבנת הון צרכנות פיננסית 0
ק חוק איסור הלבנת הון שוק ההון 1
ש משיכה סיסטמטית מתיק השקעות לפי חוק 4-7 אחוז. שוק ההון 177
י חוק ה400 ונדלן. נדל"ן 6
O חוק מס' 1 עדיין רלוונטי? שוק ההון 2
ב אלימות כלכלית - הצעת חוק חדשה על שולחן הכנסת אוף טופיק 254
E חוק הגבלת מזומן ותשלום לקבלן מהשטחים אוף טופיק 38
ImCarryGG מישהו פה הגיש תביעה על פי חוק הספאם? אוף טופיק 70
ש השקעה ללא מס רווחי הון לתושבי חוץ - חוק בקהאם מיסים 5
S החזר כרטיס טיסה - חוק טיבי אוף טופיק 27
P סוגי ריביות והצמדות לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה? צרכנות פיננסית 3
Res Cogitans הצעת חוק לשינוי שיטת המיסוי בארה"ב ממבוססת על אזרחות למבוססת טריטוריה שוק ההון 38
J חוק האשראי החדש צרכנות פיננסית 3
Y כניסה לתוקף של חוק לצמצום השימוש במזומן צרכנות פיננסית 40
aeh הספר חוק מס' #1 - פיל טאון. שוק ההון 241
ח חוק שכירות הוגנת - מה תקף נכון להיום צרכנות פיננסית 2
חסכונית הצעת חוק שוק ההון 41
משקיע מתחיל האם חוק מור מת? אוף טופיק 20
י חוק שצריך להיות אוף טופיק 2
T חוק מוסר התשלומים ו creditplace שוק ההון 10
C האם לדעתכם בעקבות חוק פנסיה לעצמאים, האג"ח והמניות יעלו? שוק ההון 2
yossidiv חוק איסור הלבנת הון וסירוב לבקשת הבנק לקבל פרטים שלדעתי אינם מעניינו אוף טופיק 67

נושאים דומים

Back
למעלה