@ImP0steR
הפוסט האחרון די הבהיר לי את האידאולוגיה שאתה בא ממנה,
לכן אני אישית לא רואה טעם בהמשך דיון בנושא (אי אפשר לשנות אידאולוגיה בקלות, אפשר רק להצביע על נתונים).
את ההודעה הראשונה בנושא כתבתי כי צרם לי שהרבה אנשים שאני מכיר (למשל חברים חילונים בעבודה)
אינם מבינים את ההשלכות הכלכליות הרחבות של החוקים שהם תומכים בהם.
ברור שאם לך יש אידאולוגיה שונה (וכנראה גם משתייך לציבור שונה), אז זה כבר עניין אחר לגמרי.
רק הערה קטנה שאני מקווה שנוכל בכל זאת להסכים עליה
(ואם לא - אז חשוב בכל זאת שאומר אותה, כדי להפריך שטויות שנשמעות שוב ושוב מפי נציגי ציבור מסוימים) -
לגבי הילודה, אפשר לדבר הרבה על זה שילודה דווקא עשויה להיות אחד הדברים המג'וריים שמחזיק את ישראל חזקה כלכלית לעומת מדינות אחריות שמתחילות להתפחלץ כלכלית
נראה לי די ברור שיש נקודת איזון שמתחת לה - חוסר ילודה מזיק,
ומעבר לה - עודף ילודה מזיק.
ניקח למשל מדינה תיאורטית א' שבה יש ילודה 0 -
ברור לכולנו שהם יתמודדו עם קשיים בזקנה (למשל הצורך להביא מטפלים מתרבות שונה, עם שפת אם שונה).
אבל מצד שני אפשר לקחת מדינה תיאורטית ב',
שממש כמו ישראל - נותנת בחינם טיפולי פוריות, ונותנת המון הטבות שתלויות במספר ילדים,
אך בניגוד לישראל - התושבים שם החליטו להביא 40 ילדים לאישה (דרך הפריה חוץ גופית).
האם לדעתך אותם 40 ילדים יוכלו לקבל תשומת לב הורית? חינוך ראוי?
איך המדינה תתמודד עם הקשיים של הכפלה פי 40 תוך דור אחד?
(למשל הוספת שירותי דיור בכמות ראויה, הכשרת מספר רופאים מתאים, ועוד).
מקווה שלכולנו ברור ש40 ילדים לאישה זה מתכון לעולם שלישי, אם לא למטה מכך.
המסקנא מהניסוי המחשבתי הזה היא שגם אם ילודה שלילית חזקה (כמו במדינות המערב) היא אכן מזיקה,
ילודה חיובית עודפת עלולה להזיק לא פחות.
לדעתי האישית אותה נקודה יעילה באמצע תלויה בין היתר באיכות ההשקעה של מוסדות המדינה באזרחים, ובפרט בתחום החינוך.
לפי אנשי מקצוע בתחום (למשל פרופ' דן בן דוד), מצב החינוך הממוצע בישראל הוא גרוע מאוד, אפילו בקרב החילונים.
בקרב הזרם המרכזי החרדי שמונע מילדיו הזכרים כל אפשרות לרכישת מקצוע עד לגילאים מבוגרים ביותר - אין בכלל על מה לדבר.
אז אולי לפני שמעודדים כאן ילודה, כדאי להשקיע את אותו כסף בקידום החינוך?
או שירותים אחרים שנחוצים לקיומה של חברה אזרחית בריאה ומשגשגת?
אל דאגה, אנחנו לא נגיע לשיעור ילודה שלילי כמו במדינות המערב -
גם בלי עידוד ממשלתי, נראה שהאוכלוסיה כאן
רוצה ללדת יותר.
אז אולי לפחות נוכל להסכים להשקיע את הכסף העודף (שכיום הולך על תמריצים לילודה) לשיפור החינוך ויתר השירותים במדינה?
או שאולי לפחות לא
נוסיף סבסודי ילודה
חדשים על חשבון מטרות כמו איכות החינוך של התלמידים הקיימים?