היי אנונימי,
אני עונה כיועץ משכנתא.
אני חושב שאתה ממש מחמיר עם עצמך, ולא לצורך. ראשית, אתה חושב על השקעות מוקדם יותר מרוב האנשים וזה כבר שם אותך בנקודה טובה.
כן, מחירי הדיור בישראל קפצו החל משנת 2021, אבל!! זה בכלל לא קשור למשכנתא.
חשוב שתדע, משכנתא בריביות גבוהות ובתנאים מאקרו כלכליים בעיתיים (שזה המצב כרגע) היא לא גזרת גורל, ולא חתונה קתולית.
זאת אומרת, שאתה יכול לקחת את המשכנתא, ולמחזר אותה בנקודת זמן בעתיד, כאשר הריביות ירדו.
אני אבהיר יותר לעומק:
יש סוגיות בתכנון תוכנית מימון שהן בלתי הפיכות ויש סוגיות שהן הפיכות.
הסוגיות הבלתי ההפיך: כמה הון עצמי אתה שם ברכישת הדירה. לקחת משכנתא גדולה ולהקטין אותה - זה תמיד אפשר לעשות. לקחת משכנתא קטנה ולהגדיל אותה - זה ממש קשה לעשות, או שזה נעשה בריביות ממש
הסוגיות ההפיכות: מה ההחזר החודשי, מה מבנה התמהיל, מה רמת הסיכון שלו וכו'. אלו פרמטרים שאתה יכול לשנות כל הזמן - על ידי פעולה של מחזור. כמובן, שלא כדאי שאתה באמת תמחזר כל הזמן, כי מחזור היא פעולה שעולה כסף ומייגעת מבחינה בירוקרטית, אבל אתה בהחלט יכול לשנות בעתיד (אם הריביות ירדו, וזה תלוי בתפקוד הממשלות הנוכחיות והבאות) את המשכנתא ולמחזר למשכנתא טובה יותר, מהמשכנתא הנוכחית.
אבל, גם זה לא באמת הבשורה שאתה צריך לדעת. הדבר המשמעותי באמת שאני רוצה שתדע - אתה חושב שזו תקופה נוראית לקחת משכנתא, אבל בפועל, זה תקופה מצוינת ואתה יכול למצב את עצמך למשכנתא מדהימה, ואני אסביר למה:
ריביות המשכנתא שאנחנו מקבלים בהלוואות שלנו בנויות מ חיבור אריתמטי של "עוגן" שהוא (ריבית חסרת סיכון RISK FREE RATE - אגרות החוב של ממשלת ישראל הנסחרות כל יום בבורסה לניירות ערך) ביחד עם "מרווח" - שזה בעצם כמה הבנק רוצה להרוויח על תיק המשכנתא שלך.
לפני שנתיים, כאשר העוגן היה בתחתית (תוכל לראות כאן [2] עד רכבת ההרים בעוגנים (אגרות החוב של ממשלת ישראל)) - הבנקים דרשו (וקיבלו) מרווחים מאוד גבוהים (המרווחים נעו בין 1.6 ל2.1%) . החיבור של השניים ביחד יצר כמובן ריביות מאוד אטרקטיביות.
כעת, המצב התהפך. העוגנים (שוב, אלו אגרות החוב של ממשלת ישראל) עלו מאוד למעלה. הבנקים הבינו שאם הם ידרשו את המרווח שדרשו אז, זה יתורגם לריביות מאוד גבוהות, ואז אף אחד לא ייקח משכנתא, ולא יהיה להם עסק. אז הם הורידו את המרווח מאוד. כיום המרווחים הם בין 0.6-0.9%.
למה זה מעניין? כי אם אתה תיקח כעת משכנתא בריבית משתנה המבוססת על עוגן אגח מדינת ישראל, אתה תקבל אותה במרווח נמוך מאוד, הרבה יותר נמוך ממה שהיה לפני שנתיים. ולמה זה באמת מעניין? כי אם המצב המאקרו-כלכלי של מדינת ישראל ישתפר, אתה תהנה באופן אוטומטי מירידית ריביות במשכנתא שלך (זה יקרה בהלוואות המשתנות בלבד, לא בהלוואות בריבית קבועה). אתה יכול לקבל הלוואה משתנה לתקופה של חמש שנים, שיכולה עוד חמש שנים, לרדת ב אחוז/אחוז וחצי בקלות (אני מדגיש שוב, אנחנו צריכים שהמצב בישראל ישתפר כדי שזה יקרה).
שיהיה לך המון בהצלחה ותהיה אופטימי, יש לך יכולת כלכלית מרשימה מאוד, ואתה יכול לעשות דברים ממש יפים בנדלן.
אייל מ FINWIZ
תוכל לקרוא עוד על מרווח במשכנתא כאן [1]
[1] https://www.*************/מרכז-הידע/מושגי-ייסוד-בהלוואות/
[2] https://www.*************/moRTGAGE_STATS/#UNIT4