לצאת מהמרוץ
משתמש רשום
- דירוג
- 1
אזרח ישראלי-אמריקאי מתלבט: דירה ראשונה בארץ, בארה״ב – או המשך השקעה בשוק ההון?
אמלק:
בן 28, אזרח ישראלי עם אזרחות אמריקאית, מתלבט בין רכישת דירה ראשונה בישראל, רכישת דירה בארה"ב, או המשך השקעה בשוק ההון (או לחכות לחתונה ולרשום דירה על שם בת זוג ישראלית).
1. רקע
- עד היום השקעתי במדדים (בעיקר S&P 500 ונאסד"ק) עם תשואות טובות.
- הון עצמי נזיל: כ־400–600 אלף ש"ח.
- קראתי מאמרים של הסולידית, "המתורגמן הפיננסי", מקורות באנגלית, ושימוש ב־ChatGPT, אך לא מצאתי מידע שעונה לי על כל השאלות.
2. קניית דירה בישראל – סוגיות עיקריות
- מס שבח:
- בישראל – פטור עד כ־5 מיליון ש"ח.
- בארה"ב – כדי לקבל פטור (250 אלף דולר ליחיד / 500 אלף דולר לזוג) חייבים להתגורר בנכס 2 מתוך 5 השנים לפני המכירה.
- חיסרון: מגביל אותי לאזור ולדירה שאני באמת רואה את עצמי חי בהם לפחות שנתיים, מה שמצמצם את חופש הבחירה שלי.
- שאלות שעלו לי / רעיונות לבחינה:
- האם ניתן להשכיר/סאבלט בתקופת השנתיים? איך מוכיחים בפועל שגרתי בדירה?
- האם כדאי לחכות לנישואין ולרשום את הדירה על שם בת זוג ישראלית (ללא אזרחות אמריקאית) כדי להימנע מהדרישה להתגורר בה שנתיים?
- אם כן – האם אפשר לקנות את הדירה כבר עכשיו ולאחר הנישואין לשנות את הבעלות?
- מה קורה במקרה של גירושין אם רוב ההון שלי הושקע בדירה אך היא רשומה על שם בת הזוג?
- מה לגבי אפשרות להירשם ל"מחיר למשתכן" רק אחרי הנישואין – האם שווה לחכות ובינתיים להשקיע את הכסף בשוק ההון?
- פטור ממס על השכרת דירה בישראל עד 5,654 ש"ח בחודש – מה הדין בארה"ב לגבי זה?
3. קניית דירה בארה"ב – סוגיות עיקריות
- האם יש מיסוי בישראל על דירה בארה"ב, או שמסתכלים רק על המיסוי האמריקאי?
- מס שבח: לא אוכל להתגורר בנכס שנתיים מתוך 5 ולכן לא אקבל את הפטור של 250/500 אלף דולר – האם ההשקעה עדיין יכולה להיות משתלמת?
4. יתרונות מרכזיים – ישראל מול ארה"ב
- מינוף: מניח שניתן גם בארה"ב, אך העסקאות שם קטנות יותר ולכן כנראה שלא אשתמש בזה לדירה ראשונה.
- פטור ממס שבח: יש אפשרות רק בישראל אם אני גר בדירה שנתיים מתוך 5.
- פטור ממס על השכרת דירה: בישראל עד 5,654 ש"ח בחודש.
- פטור ממס רכישה: בישראל עד כ־1,978,745 ש"ח; בארה"ב יש אזורים עם פטור.
- ניהול והיכרות עם החוק: קל יותר בארץ, ללא צורך בחברת ניהול.
5. שאלות נוספות
- אם ארכוש דירה לפני הנישואין ואז אתחתן – האם הפטור בארה"ב יעלה מ־250 ל־500 אלף דולר?
- מה קורה אם נעשה הסכם ממון ואשתי תישאר רק עם אזרחות ישראלית – האם עדיין אקבל את הפטור המלא?
- האם ניתן לקזז מס שבח בארה"ב מול הפסדים ממכירת מניות?