זה לא שינוי, זה שוב המנטרות של עומר מואב ואורי כץ.
ניסוי את כל הדברים האלה, וברוב המקרים זה פשוט נכשל מהמון סיבות. חלק גדול מהאשמה מוטלת על הצרכנים לדעתי.
שטויות במיץ עגבניות!
הממשלה "המאוחדת", הדה-רגולציה, סגירת מפעלים מיותרים, ביטול חסמים וכן הלאה שהתרחשו בין 1983 עד איזור שנות ה-90 ייצרו קסמים נפלאים לכלכלה. השגשוג של היום והשמייטקס של היום מהווים תוצר לוואי של כל זה! גם שחרור החסמים בנדל"ן שאריאל שרון ייצר, גרמו בהמשך למחירי הנדל"ן לרדת במשך 10 שנים (כנראה הודות לעוד אנשים, כמו זליכה).
מה שמוכיח שרפורמות אמיתיות עובדות! ושהקסמים שלהן בעלי השפעה לאורך המון זמן.
הבעיה הראשונה היית שזה נעצר ונכשל בהסתדרות.
כמה צרכנים הולכים באמת לחפש יצרנים ויבואנים קטנים? אבל גם אז, נניח שיצרן קטן הופך למותג - כמה זמן עד שחברה גדולה תקנה אותו?
ברור שלא הולכים לחפש! כרגע התקנים, המאקרו ומיקרו כלכלה, המדיניות וכן הלאה - תומכים במונופולים וקטרלים דה-פקטו. גם ברמה של האזרח הפרטי וגם ברמה העיסקית - הכל כאן עובד בצורה מעוותת, עם הרבה סיאוב, הון-שלטון, כשלי שוק. אפשר להתרשם מנתוני ה-OECD לגבי מדדים שונים בנושא וגם אפשר לברור את התביעות נגד מונופולים ולהתרשם שהתקנות והמשפט העיסקי נוטה לצידם. לכל מי שאינו מבין "משפטית", אפשר להאזין לעדויות של דמויות כמו זליכה לגבי תביעות בשם הציבור. גם צריך לזכור שישראלים שעושים הרבה כסף מצטיינים בתפקוד בתוך ארגונים וחברות שמהווים תוצאה של כשלים ועיוותים רבים, פחות של יד נעלמה.
בימים אלו אני נתקל בהודעות בקבוצות דיסקורד אפילו של ילדים בחטיבת ביניים, עם אייקיו מעל הממוצע כמובן, שמצפים בסבלנות לפיצוץ כלכלי. אחד מהם דאג לציין שהוא מאמין בשינויים ליברלים "מתמשכים/מדורגים", כי הוא מבין היטב את הצורך הנואש והדחוף ברפורמות משמעותיות, ואני מסיק שהוא מבין שרפורמות אלו יפגעו בטווח הקצר בהרבה ישראלים. מדהים שילד בחטיבת הביניים מבטא זאת בצורה כלכך ברורה. כל שכן, גם מבוגרים שאני משוחח איתם. לא ברור האם זה יהיה פיצוץ בטווח זמן קצר או ארוך, האם יהיה מדובר בשינוי מדורג או חד.. מה שבטוח, בלי שינויים משמעותיים בכוחות הכלכליים במדינה ובתרבות בכלל (שתהפוך לליברלית במובן עמוק, עם איזשהו "דבק" הומוגני כלשהו, יהיה ככל שיהיה) - אין סיכוי שמצב העניינים הנוכחי ימשיך לשרוד ולתפקד כפי שהתנהל עד היום.
הכשלים של 6 השנים האחרונות מהווים איניקציות לכך, לצד עוד נתונים סטטיסטיים אותם אפשר לפגוש באופן שוטף בתקשורת מידי כמה שבועות.