גם שוק הדיוק ירד מאוד בתקופת ההיפר-אינפלציה - זה אומר שדירה היא לא נכס ריאלי?
לא לגמרי הבנתי את השאלה. אני חושב שאתה מבלבל בין שני מושגים שונים - תשואה ריאלית, ונכס ריאלי. (אני עונה בפירוט שברור לי שרובו לא נחוץ לך, בעיקר בשביל קוראים אחרים ואולי גם עתידיים.)
תשואה ריאלית הכוונה התשואה שהיא מעל ומעבר לאינפלציה. אם הפקדת 100 ש"ח בפקדון שנתי שבסופו קיבלת 110 ש"ח, עשית 10% תשואה נומינלית. אם באותה שנה הייתה נניח אינפלציה של 3% (שווה ערך לזה שמדד המחירים לצרכן עלה מ100 ל103), התשואה הריאלית שעשית היא בקירוב 6.8% - כלומר, כח הקניה שלך עלה בשיעור הזה.
נכס ריאלי הוא לא נכס שמחירו צמוד למדד. כן משתמשים בזה, בד"כ בהקשר של אג"ח צמוד ולא צמוד - כשאם יש למשל אג"ח צמוד שנותן 3%, אז זו תשואה ריאלית.
נכס ריאלי הוא נכס שיש לו ערך פנימי ללא קשר למחיר השוק שלו, בדרך כלל פיזי. נדל"ן, רכב, מחרשה, לפטופ - אלה נכסים ריאליים. אתה יכול לבדוק כל אחד מהם ביחס לאינפלציה כמו שעשית עם דירות בשאלה שלך וברור שהם לא ייצאו אחד לאחד, כי מדד המחירים לצרכן מודד סל של מוצרים ולא אחד. המדד הנכון בהקשר של דיור הוא מדד מחירי הדיור (או מדד מחירי הדירות - שני מדדים שונים), ואם תבדוק ביחס אליהם אתה תגלה באופן מפתיע שהחזקת נדל"ן גרמה לכך שלא תיפגע מאינפלציה בנדל"ן
לא משונה לך שמזומן, פקדונות ואג״ח נופלים באותה קטגריה ״נכסית״ של מניות? לדעתי אלו נכסים עם הבדלים מהותיים ומוזר מאוד לקטלג אותם תחת אותה מטריה. במובן הזה הרבה יותר נוח לי עם ההגדרה של מניה כנכס ריאלי.
אני חושב שההגדרה שאתה מחפש היא מטבע. מזומן, פקדונות (לא צמודים) ואג"ח (לא צמודים) הם נכסים שקליים (או דולריים או כל מטבע אחר מן הסתם), בניגוד למניות. זו ההבחנה בין אג"ח שקלי לאג"ח צמוד למשל.
אבל לא משונה לי בכלל. אם חושבים על זה, אין הרבה הבדל במהות בין אג"ח למניה - שני מכשירים פיננסיים סחירים (בד"כ, בוא נשאיר את הדיון בגבולות הבורסה והחברות הציבוריות לצורך פשטות) שמייצגים בעלות על תזרים מזומנים עתידי. במקרה של אג"ח - קופונים וקרן, במקרה של מניות - דיווידנדים, ומה שיישאר מערך החברה בפירוק או לחילופין מחיר המניה העתידי כשתרצה למכור. שיטת התמחור (בתיאוריה של התיאוריה) גם היא זהה: מחיר האג"ח הוא היוון של כל התזרימים העתידיים, כלומר הקופונים והקרן, ומחיר המניה הוא היוון של כל התזרימים העתידיים, כלומר כל הדיווידנדים שהיא עתידה לחלק (או כל הדיווידנדים עד שאתה מתכנן למכור אותה פלוס המחיר המשוער בזמן המכירה, שזה היינו הך כי המחיר בזמן המכירה ישקף את היוון כל הדיווידנדים נכון לאותו זמן).
אני אוהב לחשוב על זה בתור "נכסים ריאליים הם נכסים ששווים משהו לא משנה מה אנשים אחרים יחשבו מחר", כמו למשל תפוחים. המחיר שלהם יכול לעלות או לרדת, אבל אני אוכל לאכול אותם בכל מקרה. גם מזומן, גם אג"ח, גם מניות - אם מחר אנשים מפסיקים להאמין שבשביל חתיכת נייר עם תמונה של מישהו שמת כדאי להם לתת לי אוכל, כי הם יוכלו לקנות עם זה משהו אחר - שווים אפס.
קצת הארכתי יותר ממה שתכננתי, זה מה שקורה כשמתאפקים כל היום לא להגיב מהנייד ומחכים להגיע למחשב. קורה לי גם בווצאפ ווב