• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

מעמד השבת – מדוע הסטטוס קוו יישאר כמו שהוא (וטוב שכך)

• פותח הנושא פותח הנושא אקראי
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

אקראי

משתמש רגיל
דירוג
183
הסטטוס קוו הוא מכתב ששלח דוד בן־גוריון לחרדים בשנת 1947 ושם הוא קיבע את יחסי הדת והמדינה. בין היתר נקבע שיהודי לא יעבוד בשבת. ההסכם הזה בתוקף עד היום, ועל כל סעיפיו יש מחלוקת. ההסכם הזה מאחד אותנו במחלוקת.
היום ארצה לדבר על סעיף יום החופש – יום השבת. אני רוצה להסביר למה אין טעם וצורך לגעת בו.
אחלק את הפוסט שלי לשני חלקים: החלק הראשון ינמק למה אני מתנגד לשנות אותו, ובחלק השני אני טוען שלא ישתנה כלום גם אם נבטל אותו.

חלק ראשון: זכויות עובדים
אינני מרוצה מזכויות העובדים בארץ, במיוחד לא מהזכויות שלהן זוכים עובדי שכר המינימום. רמות הניצול שם מטורפות בעיניי, אך גם בשאר התעשיות המנכ״ל מרוויח פי כמה וכמה מן העובד הפשוט.
לא אפרט כאן על כל הבעיות בזכויות העובדים בארץ, זה לפוסט אחר.
בעיניי מעמד השבת מגן על החופש של העובד. המדינה קבעה מימים ימימה שביום השבת (או ביום ראשון או שישי לגויים) אתה תנוח, ככתוב: בֵּינִי וּבֵין בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אוֹת הִוא לְעֹלָם כִּי שֵׁשֶׁת יָמִים עָשָׂה ה׳ אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ, וּבַיּוֹם הַשְּׁבִיעִי שָׁבַת וַיִּנָּפַשׁ (שמות לא, יז).
היות שמדובר במסורת מקום המדינה, המעסיקים אינם מעיזים לעקוף את החוק הזה ולנצל את עובדיהם ביום המקודש. זאת בניגוד למצבים אחרים שבהם המעסיק מרשה לעצמו לפעול בניגוד לחוק ולפגוע בעובדיו החלשים.

לכאורה יש פתרון. מדוע שכל עובד לא יבחר ביום חופש משלו? ובכן יש עסקים שעובדים בשבת. עבדתי באחד כזה, ושם נתנו לי שלוש אפשרויות: יום שישי, שבת ויום ראשון (בהתאם לימי החופש הדתיים), ויכולת לבחור אחד. מי שלא בחר בשבת נרשם כלא יהודי.
אולם אני אינני סומך שכל מעסיק יאפשר לעובד שלו את הבחירה הזאת. גם אם החוק יקבע דבר־מה, לך תוכיח שלא התקבלת לעבודה משום שאתה שומר שבת. או מצב חמור יותר שבו המעסיק רומז לעובד שכדאי לו מאוד שלא יבחר בשבת כיום החופשי שלו.
כמו כן יכול להיות מצב שבכלל לא יהיה יום חופש קבוע, והמעסיק יקבע בכל שבוע מחדש את לו״ז העובד. מצב זה איננו מצב בריא כיוון שהעובד מאבד צלם אנוש והופך לאמצעי ללא חיי פנאי, או לפחות לאמצעי שאפשר שלא להתחשב בו. ולכן עדיף שהמדינה תקבע יום חופש אחיד לכול כך שכל פועל ידע שביום השבת הוא חופשי.

חלק שני: במה הועילו חכמים בתקנתם?
רוב העסקים בארץ כשרים. זאת משום שרוב האוכלוסייה היהודית שומרת כשרות. אדם חילוני יאכל גם אוכל כשר, אם אדם דתי לא יאכל אוכל שאיננו כשר, ולכן לבעל עסק משתלם להוציא תעודת כשרות.
כדי שמקום מסוים יקבל כשרות, אסור שיהודים יעבדו בשבת. נדמה לי שאסור שגם הבעלים יהיו יהודים משום שמדובר בקבלת כסף בשבת, ויש איסור על זאת ביהדות.
לכן גם אם החילונים יצליחו לבטל את הסעיף הזה, אני מסופק שהוא ישנה משהו. אי לכך המאבק הפוליטי בשבת איננו משתלם, יש בו משום התאבדות פוליטית.

לסיכום אני חושב שיש שלל חוקים אחרים שראוי לבטל למען חירות האזרחים, אך השבת איננה אחד מהם. טוב שיש יום חופש מוסדר לכול שבו המעסיק איננו יכול לשלוט בעובדיו הפשוטים. בעיניי זו ״פגיעה״ מידתית בחֵירות (ואולי גם בחופש מדת). ללא השבת יציבות חיי הפנאי של העובד ייפגעו, והוא עלול לאבד את אנושיותו עוד יותר בעיני המעסיק.

הסטטוס קוו הוא מכתב ששלח דוד בן־גוריון לחרדים בשנת 1947 ושם הוא קיבע את יחסי הדת והמדינה. בין היתר נקבע שיהודי לא יעבוד בשבת. ההסכם הזה בתוקף עד היום
1. ההסכם אינו בתוקף -
מכתבים ששלח בן גוריון אינם מחייבים אף אחד,
החוקים שנקבעו על ידי הכנסת מחייבים.

2. הסטטוס קוו הופר כבר לפני שנים רבות ע"י החרדים.

המכתב קובע למשל:
המדינה, כמובן, תקבע את המינימום של לימודי חובה, הלשון העברית, היסטוריה, מדעים, וכדומה, ותפקח על מלוי מינימום זה
כידוע, הרשתות החרדיות בחרו במודע להפר את הסעיף הזה
(בלי שום הצדקה דתית אגב - אין שום איסור דתי על לימוד מתמטיקה או אנגלית למשל...).

בנוסף, בלחץ פוליטי מהאגף החרדי -
ממשלות ישראל לדורותיהן בחרו להזניח את הפיקוח הזה במידה כזו או אחרת,
והממשלה הנוכחית אפילו בחרה לתת עדיפות תקציבית למוסדות שבמוצהר אינם לומדים את המינימום, וגם להסתיר מבית המשפט מסמכים רשמיים של בדיקה שנעשתה באגף תקציבים, וזה רק על קצה המזלג.

במה הועילו חכמים בתקנתם?
רוב העסקים בארץ כשרים. זאת משום שרוב האוכלוסייה היהודית שומרת כשרות. אדם חילוני יאכל גם אוכל כשר, אם אדם דתי לא יאכל אוכל שאיננו כשר, ולכן לבעל עסק משתלם להוציא תעודת כשרות.
כדי שמקום מסוים יקבל כשרות, אסור שיהודים יעבדו בשבת. נדמה לי שאסור שגם הבעלים יהיו יהודים משום שמדובר בקבלת כסף בשבת, ויש איסור על זאת ביהדות.
לכן גם אם החילונים יצליחו לבטל את הסעיף הזה, אני מסופק שהוא ישנה משהו. אי לכך המאבק הפוליטי בשבת איננו משתלם, יש בו משום התאבדות פוליטית.
אוקיי, אז הבאת דוגמא מאוד ספציפית.

מה לגבי תחבורה ציבורית בשבתות ובערבי שבת?
האם חיילים שצריכים לצאת מהבסיס ביום שישי מאוחר / להגיע בשבת לבסיס - חייבים לקושש טרמפים מבני משפחה?
האם אנשים שאין להם כסף למונית חייבים להיות כלואים בבית?

אגב, אפילו מבחינה דתית -
במקום שנהג לא-יהודי אחד יסיע 50 אנשים,
גורמים ל50 יהודים לנסוע במכוניות נפרדות,
כך שברור ש"חילול השבת" גדל.

אגב 2 - זה פוגע בכולנו כל השבוע, כי הרבה משפחות לא מוכנות לוותר על הרכב עד שתהיה תחבורה ציבורית שתיתן מענה כולל.
כך יוצא שהעומס בכבישים הולך וגדל, וכולם סובלים.

לגבי תחבורה ציבורית בשבתות ובערבי שבת?
מה לגבי ארוחת שישי של הנהג?, הילדים שלו לא זכאים לראות אותו?

, אפילו מבחינה דתית -
זה ממש שטויות ולא נכון, לאדם הפרטי יש חופש בחירה אבל אתה לא צריך לאפשר פגיעה בעובדים שלא מעוניינים לעבוד 7 ימים בשבוע אלא לנוח מעט.
גם מבחינה דתית, לצורך הדוגמא אם יש עיר מלאה יהודים שמוקפת באויבים והם רוצים להרוג רק אחד, לפי ההלכה, מוטב שיהרגו כולם ולא ימסרו יהודי להריגה בידיים.
כמובן שהדוגמא שונה אבל הרעיון ברור, זה שאתה אומר בשכל שעדיף הרוב, לא אומר שההלכה ככה.

אני גם לא חושב שזאת אמורה להיות לעובד שאלה של בחירה, זה חלק מהתנאים הסוציאליים, כמו שלא שואלים אותו אם רוצה להפריש לפנסיה, יש יום אחד לנוח, נקודה.

נערך לאחרונה ב:
גם מבחינה דתית, לצורך הדוגמא אם יש עיר מלאה יהודים שמוקפת באויבים והם רוצים להרוג רק אחד, לפי ההלכה, מוטב שיהרגו כולם ולא ימסרו יהודי להריגה בידיים.
כמובן שהדוגמא שונה אבל הרעיון ברור, זה שאתה אומר בשכל שעדיף הרוב, לא אומר שההלכה ככה
מקבל.
אני די בטוח ששמעתי בעבר רב (לא זוכר מי) שדיבר על כך שעדיף נהג אוטובוס שאינו יהודי על פני המון יהודים שינהגו כל אחד ברכבו הפרטי,
אבל בהחלט ייתכן שאני טועה, וכמובן שיש הרבה רבנים שונים עם מחלוקות ביניהם.
בכל מקרה, החלק הזה לא קריטי לי אישית.

מה לגבי ארוחת שישי של הנהג?, הילדים שלו לא זכאים לראות אותו?
אתה לא צריך לאפשר פגיעה בעובדים שלא מעוניינים לעבוד 7 ימים בשבוע אלא לנוח מעט
איפה כתבתי שנהגים צריכים לעבוד 7 ימים?
מדובר על עבודה במקום יום אחר, כמו שפות"ש כתב.

ומי אמר שלנהג יש ילדים, או שהם אוכלים ארוחת שישי ביחד?

אני די בטוח שיהיו נהגים שישמחו לקבל 150% תמורת עבודה בשבת,
אולי למשל כדי להיות מסוגלים לעבוד פחות שעות באחד מ4 ימי העבודה האחרים, כך שהם למשל יוכלו לצאת מוקדם ולראות את הילדים.

נערך לאחרונה ב:
1. ההסכם אינו בתוקף -
מכתבים ששלח בן גוריון אינם מחייבים אף אחד,
החוקים שנקבעו על ידי הכנסת מחייבים.

2. הסטטוס קוו הופר כבר לפני שנים רבות ע"י החרדים.

המכתב קובע למשל:

כידוע, הרשתות החרדיות בחרו במודע להפר את הסעיף הזה
(בלי שום הצדקה דתית אגב - אין שום איסור דתי על לימוד מתמטיקה או אנגלית למשל...).

בנוסף, בלחץ פוליטי מהאגף החרדי -
ממשלות ישראל לדורותיהן בחרו להזניח את הפיקוח הזה במידה כזו או אחרת,
והממשלה הנוכחית אפילו בחרה לתת עדיפות תקציבית למוסדות שבמוצהר אינם לומדים את המינימום, וגם להסתיר מבית המשפט מסמכים רשמיים של בדיקה שנעשתה באגף תקציבים, וזה רק על קצה המזלג.
הדיון איננו על הסטטוס קוו. צריך לתת קצת רקע למצב ולהסביר את ההיסטוריה מאחוריו. לכן גם לא אגיב מעבר לכך.
אוקיי, אז הבאת דוגמא מאוד ספציפית.
בסופו של דבר רוב הטענות מתרכזות בבילוי, לא? איפה מבלים? לרוב במסעדות.
היות שרוב המסעדות סגורות בשבת, אין ממש צורך בתחבורה ציבורית ביום הזה.
האם חיילים שצריכים לצאת מהבסיס ביום שישי מאוחר / להגיע בשבת לבסיס - חייבים לקושש טרמפים מבני משפחה?
אל תשתמש בצבא עבור צרכים פוליטיים. לשאלתך, אני חושב שיש להם שאטלים, לא?
אני חושב שראוי שהתנאים בצבא יהיו נוחים כך שהחיילים יוכלו להישאר לישון שם במידת הצורך. אפשר גם למצוא פתרונות של הסעות במיוחד לחיילים.
בכללי אני בעד שכל עיר תחליט עבור עצמה באשר לתחב"ץ בשבת. פה אני מסכים שאפשר לתת יותר אוטונומיה לרשויות המקומיות. אפשר לעשות את זה יותר בשקט בלי יותר מדי רעשים פוליטיים.
יש לך שתי רגליים, אז אפשר להשתמש בהן מדי פעם. :)
אגב, אפילו מבחינה דתית -
כאמור הטיעון שלי איננו דתי. אני חושב שאפילו לא קראת את כל מה שאמרתי, אלא ראית את הכותרת וזהו.
אגב 2 - זה פוגע בכולנו כל השבוע, כי הרבה משפחות לא מוכנות לוותר על הרכב עד שתהיה תחבורה ציבורית שתיתן מענה כולל.
טענה שגויה לדעתי. מדוע לא להשתמש בתחב"ץ במשך כל השבוע חוץ משבת? הרכב יכול לחנות בחניה רוב הזמן. יש בעיות אחרות בתחב"ץ שמורידות את האמון בה. צריך להתאים את הכבישים יותר לתחבורה ציבורית; בסופו של דבר האוטובוס איננו יכול לדלג על הרכבים מעליו.

אל תשתמש בצבא עבור צרכים פוליטיים.
אל תשתמש בצרכים פוליטיים כנגד צרכי הצבא.

לשאלתך, אני חושב שיש להם שאטלים, לא?
מכיר אישית מקרים של חיילים שנאלצו להטריח בן משפחה להסיע אותם ברכב הפרטי רק כדי שיוכלו להגיע לתעסוקה מבצעית (!).
היו גם לא מעט כתבות על זה שבתחילת המלחמה (כשהמוני מילואימניקים הגיעו לחזית) - היה ביקוש גדול לרכבת, והרכבת גם הסכימה, אבל שרים חסמו משיקולים פוליטיים למרות שהרבנים הראשיים התירו.

בכללי אני בעד שכל עיר תחליט עבור עצמה באשר לתחב"ץ בשבת. פה אני מסכים שאפשר לתת יותר אוטונומיה לרשויות המקומיות. אפשר לעשות את זה יותר בשקט בלי יותר מדי רעשים פוליטיים.
הלוואי, אבל מסתבר שאי אפשר, כי יש פוליטיקאים שכל הזמן מנסות לעכב את זה.
ויש גם תחבורה בין עירונית...

היות שרוב המסעדות סגורות בשבת, אין ממש צורך בתחבורה ציבורית ביום הזה.
זה ספציפית טענה שאני לא מסכים לה, אנשים רוצים לצאת שבת לים וכו'
שלנהג יש ילדים, או שהם אוכלים ארוחת שישי ביחד?

אני די בטוח שיהיו נהגים שישמחו לקבל 150% תמורת עבודה בשבת,
אולי למשל כדי להיות מסוגלים לעבוד פחות שעות באחד מ4 ימי העבודה האחרים, כך שהם למשל יוכלו לצאת מוקדם ולראות את הילדים.
גם אם ספציפית יש נהג שמוכן לזה, יתחיל לחץ על נהגים שיש להם משפחה והם לא יכולים שיקחו גם הם משמרת.
ואז זה יתחיל להיות תנאי סף בשירות בתחבורה ציבורית - לעשות משמרת סופש בחודש וכו', כל הרעיון של יום המנוחה זה שהוא יום שאין בחירה אם לעבוד בו, בסוף מי שיפגע מהרעיון שלך זה השכבות החלשות שלא יוכלו להרשות לעצמם לנוח יום בשבוע.
אם תתחיל כך אז תוך 5 שנים הכתבה בכאן 11 תהיה על דור ההורים שיכלו להרשות לעצמם יום לנוח בשבוע ולא לעבוד

נערך לאחרונה ב:
גם אם ספציפית יש נהג שמוכן לזה, יתחיל לחץ על נהגים שיש להם משפחה והם לא יכולים שיחקו גם הם משמרת.
ואז זה יתחיל להיות תנאי סף בשירות בתחבורה ציבורית - לעשות משמרת סופש בחודש וכו', כל הרעיון של יום המנוחה זה שהוא יום שאין בחירה אם לעבוד בו, בסוף מי שיפגע מהרעיון שלך זה השכבות החלשות שלא יוכלו להרשות לעצמם לנוח יום בשבוע.
אם תתחיל כך אז תוך 5 שנים הכתבה בכאן 11 תהיה על דור ההורים שיכלו להרשות לעצמם יום לנוח בשבוע ולא לעבוד
תיאוריית "המדרון החלקלק" לא מתאימה למקרה הזה:
הנה למשל כתבה שמראה איך בערים באירופה דווקא יש תחבורה ציבורית כל השבוע,
ולא ידוע לי שהם עובדים 7 ימים בשבוע - הם עובדים פחות שעות ופחות ימים מאיתנו.

אם יש חוק שמגדיר חובה של יום מנוחה שבועי, וכמו כן מכסה של שעות עבודה -
המדינה יכולה (וחייבת) לאכוף את זה.

אתה יודע להסביר (להבנתך) למה דתיים מתנגדים לתחבורה ציבורית בשבת?
מנסה להבין איך אתה תופס את הדיון
אגב, אפילו מבחינה דתית -
לא, זה שיקול שלא תופס הלכתית. כמו ש-@בורונוס ציין בצדק.

אתה יודע להסביר (להבנתך) למה דתיים מתנגדים לתחבורה ציבורית בשבת?
מנסה להבין איך אתה תופס את הדיון
לדעתי זה כמו הרבה מהויכוחים הפוליטיים, הם בדכ לא רציונליים. משחקי כוחות, אגו, שייכות למחנה וזהות ועוד כאלה קובעים הרבה יותר מטיעונים עניינים.
לא, זה שיקול שלא תופס הלכתית. כמו ש-@בורונוס ציין בצדק.

אל תשתמש בצרכים פוליטיים כנגד צרכי הצבא.
דווקא הדוגמה שלך אינה "צורכי הצבא". אלו אולי צורכי החיילים אבל לא הצבא.
מכיר אישית מקרים של חיילים שנאלצו להטריח בן משפחה להסיע אותם ברכב הפרטי רק כדי שיוכלו להגיע לתעסוקה מבצעית (!).
היו גם לא מעט כתבות על זה שבתחילת המלחמה (כשהמוני מילואימניקים הגיעו לחזית) - היה ביקוש גדול לרכבת, והרכבת גם הסכימה, אבל שרים חסמו משיקולים פוליטיים למרות שהרבנים הראשיים התירו.
לא טוב. אבל זו לא מהות הדיון.
תיאוריית "המדרון החלקלק" לא מתאימה למקרה הזה:
הנה למשל כתבה שמראה איך בערים באירופה דווקא יש תחבורה ציבורית כל השבוע,
ולא ידוע לי שהם עובדים 7 ימים בשבוע - הם עובדים פחות שעות ופחות ימים מאיתנו.

אם יש חוק שמגדיר חובה של יום מנוחה שבועי, וכמו כן מכסה של שעות עבודה -
המדינה יכולה (וחייבת) לאכוף את זה.
בשוודיה גם אין שכר מינימום. זה לא עובד ככה. בישראל יש תרבות עבודה קצת אחרת מהתרבות באירופה. באירופה בהחלט יש דאגה גבוהה לאזרח. בארץ זה לא ככה, אין לנו תרבות סוציאל־דמוקרטית הגונה שכזאת. פה כל אחד עבור עצמו.

בכל מקרה אין בדבריי שיקולי דת. אז למה לערב אותה בכלל? הטענה שלי היא שמעמד השבת תורם לעובד. זו פרשנות חדשה שמגשרת בין היהדות לדמוקרטיה, אולי ניסיון לפייס בין הצדדים.

דווקא הדוגמה שלך אינה "צורכי הצבא". אלו אולי צורכי החיילים אבל לא הצבא.

לא טוב. אבל זו לא מהות הדיון.

בשוודיה גם אין שכר מינימום. זה לא עובד ככה. בישראל יש תרבות עבודה קצת אחרת מהתרבות באירופה. באירופה בהחלט יש דאגה גבוהה לאזרח. בארץ זה לא ככה, אין לנו תרבות סוציאל־דמוקרטית הגונה שכזאת. פה כל אחד עבור עצמו.

בכל מקרה אין בדבריי שיקולי דת. אז למה לערב אותה בכלל? הטענה שלי היא שמעמד השבת תורם לעובד. זו פרשנות חדשה שמגשרת בין היהדות לדמוקרטיה, אולי ניסיון לפייס בין הצדדים.
ואם היתה דרך אוביקטיבית למצוא נהגי אוטובוס שרוצים לעבוד בשבת, ורק לתת להם לעבוד,כך שגם העובדים היו מרוויחים, היית בעד שיהיו אוטובוסים בשבת? התשובות האפשריות לשאלה הם כן או לא.

ואם היתה דרך אוביקטיבית למצוא נהגי אוטובוס שרוצים לעבוד בשבת, ורק לתת להם לעבוד,כך שגם העובדים היו מרוויחים, היית בעד שיהיו אוטובוסים בשבת? התשובות האפשריות לשאלה הם כן או לא.
לא. על כך ענה @בורונוס.
אם יהיה מצב מושלם שבו המעסיק איננו חמדן ורוצה לעשות יותר רווחים על חשבון העובד ולא ילחץ על שאר הנהגים לעבוד בשבת, אז הייתי בעד. אבל כמובן אנחנו רחוקים משם.

לא. על כך ענה @בורונוס.
אם יהיה מצב מושלם שבו המעסיק איננו חמדן ורוצה לעשות יותר רווחים על חשבון העובד ולא ילחץ על שאר הנהגים לעבוד בשבת, אז הייתי בעד. אבל כמובן אנחנו רחוקים משם.
הבנתי

חלק ראשון: זכויות עובדים
אינני מרוצה מזכויות העובדים בארץ, במיוחד לא מהזכויות שלהן זוכים עובדי שכר המינימום. רמות הניצול שם מטורפות בעיניי, אך גם בשאר התעשיות המנכ״ל מרוויח פי כמה וכמה מן העובד הפשוט.
לא אפרט כאן על כל הבעיות בזכויות העובדים בארץ, זה לפוסט אחר.
בעיניי מעמד השבת מגן על החופש של העובד. המדינה קבעה מימים ימימה שביום השבת (או ביום ראשון או שישי לגויים) אתה תנוח, ככתוב: בֵּינִי וּבֵין בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אוֹת הִוא לְעֹלָם כִּי שֵׁשֶׁת יָמִים עָשָׂה ה׳ אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ, וּבַיּוֹם הַשְּׁבִיעִי שָׁבַת וַיִּנָּפַשׁ (שמות לא, יז).
היות שמדובר במסורת מקום המדינה, המעסיקים אינם מעיזים לעקוף את החוק הזה ולנצל את עובדיהם ביום המקודש. זאת בניגוד למצבים אחרים שבהם המעסיק מרשה לעצמו לפעול בניגוד לחוק ולפגוע בעובדיו החלשים.
לכאורה יש פתרון. מדוע שכל עובד לא יבחר ביום חופש משלו? ובכן יש עסקים שעובדים בשבת. עבדתי באחד כזה, ושם נתנו לי שלוש אפשרויות: יום שישי, שבת ויום ראשון (בהתאם לימי החופש הדתיים), ויכולת לבחור אחד. מי שלא בחר בשבת נרשם כלא יהודי.
אולם אני אינני סומך שכל מעסיק יאפשר לעובד שלו את הבחירה הזאת. גם אם החוק יקבע דבר־מה, לך תוכיח שלא התקבלת לעבודה משום שאתה שומר שבת. או מצב חמור יותר שבו המעסיק רומז לעובד שכדאי לו מאוד שלא יבחר בשבת כיום החופשי שלו.
כמו כן יכול להיות מצב שבכלל לא יהיה יום חופש קבוע, והמעסיק יקבע בכל שבוע מחדש את לו״ז העובד. מצב זה איננו מצב בריא כיוון שהעובד מאבד צלם אנוש והופך לאמצעי ללא חיי פנאי, או לפחות לאמצעי שאפשר שלא להתחשב בו. ולכן עדיף שהמדינה תקבע יום חופש אחיד לכול כך שכל פועל ידע שביום השבת הוא חופשי.
אתה יכול לחשוב על מדינה בה אתה מרוצה מזכויות העובדים? תחשוב טוב. חשבת? יופי. באותה מדינה אין שום חוקים האוסרים על פעילות ביום המנוחה השבועי.
אם יש בעיות עם חוקי העבודה, צריך לפתור אותן ישירות, ולא בדרכים עקומות ולא יעילות.
אגב, אתה יודע באיזה ענף השכר והתנאים לעובדים הם הטובים ביותר? בזה שיש בו הכי מעט רגולציה מצד המדינה (בהייטק).

חלק שני: במה הועילו חכמים בתקנתם?
כשרות עולה כסף והרבה. בשבתות ישנו מחזור גדול של סועדים. ישנו גם קהל לקוחות גדול שיעדיף אוכל לא כשר
לבעלי עסקים רבים דווקא לא משתלם להוציא תעודת כשרות, זו עובדה, ואכן יש לא מעט מסעדות שאינן כשרות.
לא מבין את הטיעון. מסעדה שתרצה להיות כשרה ולסגור בשבת תוכל לעשות זאת, אף אחד לא יכפה עליה אחרת.
לסיכום אני חושב שיש שלל חוקים אחרים שראוי לבטל למען חירות האזרחים, אך השבת איננה אחד מהם. טוב שיש יום חופש מוסדר לכול שבו המעסיק איננו יכול לשלוט בעובדיו הפשוטים. בעיניי זו ״פגיעה״ מידתית בחֵירות (ואולי גם בחופש מדת). ללא השבת יציבות חיי הפנאי של העובד ייפגעו, והוא עלול לאבד את אנושיותו עוד יותר בעיני המעסיק.
איך שאר מדינות העולם מתמודדות עם עובדים ש״מאבדים את האנושיות״?

אתה יכול לחשוב על מדינה בה אתה מרוצה מזכויות העובדים? תחשוב טוב. חשבת? יופי. באותה מדינה אין שום חוקים האוסרים על פעילות ביום המנוחה השבועי.
קטע, גם פה זה לא בדיוק חוק ש״אוסר לעבוד בשבת״. זה חוק שאומר ששבת הוא יום החופש של היהודים. וביום המנוחה אסור לעבוד. אני בטוח שיש מדינות עם חוקים דומים. באירופה נהוג שלא לעבוד ביום ראשון; לא יודע אם זה חוק של ממש.
אם יש בעיות עם חוקי העבודה, צריך לפתור אותן ישירות, ולא בדרכים עקומות ולא יעילות.
דווקא יעיל מאוד. עובדה שמעטים העסקים שפתוחים בשבת, לכן החוק השיג את הדרוש.
אגב, אתה יודע באיזה ענף השכר והתנאים לעובדים הם הטובים ביותר? בזה שיש בו הכי מעט רגולציה מצד המדינה (בהייטק).
באמריקה בכלל מעט רגולציה, ושם מגבילים לך את ההפסקות לשירותים. מה הקשר?
כשרות עולה כסף והרבה. בשבתות ישנו מחזור גדול של סועדים. ישנו גם קהל לקוחות גדול שיעדיף אוכל לא כשר
לבעלי עסקים רבים דווקא לא משתלם להוציא תעודת כשרות, זו עובדה, ואכן יש לא מעט מסעדות שאינן כשרות.
יפה. אבל עדיין רוב המסעדות והעסקים כשרים. אף אחד לא כופה עליהם להוציא תעודת כשרות. סביר להניח שעסק כזה גם יקבל את אישור שר העבודה לעבוד בשבת. וגם אם לא, הוא יוכל לרשום חלק מהעובדים כלא יהודים (בהסכמתם) והבעיה תיפתר.
לא מבין את הטיעון. מסעדה שתרצה להיות כשרה ולסגור בשבת תוכל לעשות זאת, אף אחד לא יכפה עליה אחרת.
כמו שאף אחד לא יכפה עליך להוציא תעודת כשרות. מה הטיעון?
איך שאר מדינות העולם מתמודדות עם עובדים ש״מאבדים את האנושיות״?
תגדיר שאר העולם. שם יש ארגוני עובדים חזקים או ממשל שדואג לעובדים.

קטע, גם פה זה לא בדיוק חוק ש״אוסר לעבוד בשבת״. זה חוק שאומר ששבת הוא יום החופש של היהודים. וביום המנוחה אסור לעבוד. אני בטוח שיש מדינות עם חוקים דומים. באירופה נהוג שלא לעבוד ביום ראשון; לא יודע אם זה חוק של ממש.
באירופה, המסעדות והתחבורה הציבורית (למשל) עובדים בשבת, מאז ומתמיד. העובדים, לפחות בחלקם, הם מקומייים.
דווקא יעיל מאוד. עובדה שמעטים העסקים שפתוחים בשבת, לכן החוק השיג את הדרוש.
החוק? ברוב העולם רוב העסקים לא פועלים ביום המנוחה השבועי ללא שום צורך בחוק.
באמריקה בכלל מעט רגולציה, ושם מגבילים לך את ההפסקות לשירותים. מה הקשר?
שהטיעון שלך לפיו נדרש חוק דתי בשביל להגן על העובדים, חסר כל אחיזה במציאות.
יפה. אבל עדיין רוב המסעדות והעסקים כשרים. אף אחד לא כופה עליהם להוציא תעודת כשרות. סביר להניח שעסק כזה גם יקבל את אישור שר העבודה לעבוד בשבת. וגם אם לא, הוא יוכל לרשום חלק מהעובדים כלא יהודים (בהסכמתם) והבעיה תיפתר.
למה לעזאזל צריך אישור שר או לשאול את העובדים לדתם? אתה לא מבין את האבסורד?
כמו שאף אחד לא יכפה עליך להוציא תעודת כשרות. מה הטיעון?
אין טיעון. כתבתי בתחילת המשפט שאני לא מבין מה אתה ניסית לטעון.
תגדיר שאר העולם. שם יש ארגוני עובדים חזקים או ממשל שדואג לעובדים.
כפי שכתבתי קודם, אני נותן לך את החופש לבחור מדינה שאתה מרוצה מההתנהלות בה. צ׳אט gpt יוכל לומר לך מה החוקים המקומיים.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
החוק? ברוב העולם רוב העסקים לא פועלים ביום המנוחה השבועי ללא שום צורך בחוק.
נו, אז מה מפריע לך אם הוא גם ככה לא משנה כלום? בדיוק מה שאני טוען.
שהטיעון שלך לפיו נדרש חוק דתי בשביל להגן על העובדים, חסר כל אחיזה במציאות.
אולי לא נדרש, אבל כבר מאוחר מכדי לשנות וגם אפשר לתת לו פרשנות שאיננה דתית.
למה לעזאזל צריך אישור שר או לשאול את העובדים לדתם? אתה לא מבין את האבסורד?
לשאול את העובדים לדתם אני לא רואה בעיה כדי לדעת מתי לא לשים אותם במשמרת. לגבי אישור של השר, אני מסכים שזה לא ואו, אבל אני מעדיף אישור של שר מאשר אישור של מעסיק.
כפי שכתבתי קודם, אני נותן לך את החופש לבחור מדינה שאתה מרוצה מההתנהלות בה. צ׳אט gpt יוכל לומר לך מה החוקים המקומיים.
הוא לא כזה טוב בחוקים. ובכל מקרה זו גם לא באמת טענה. זה שמשהו עובד במדינה אחרת לא אומר שהוא יעבוד גם כאן.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
D עידכון מעמד אישי במנהל האוכלוסין אוף טופיק 0
S מעמד חשבון בנק ישראלי למי שהינו תושב מס בישראל ובמדינה אחרת במקביל מיסים 11
S הסיפור של מעמד הביניים עם הנדל"ן נדל"ן 30
C קרן השתלמות מעמד עצמאי לחברי קיבוצים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
איש ירח חיסכון לכל ילד- מנוף להגדלת הצריכה של מעמד הביניים? אוף טופיק 15
Y הסדרת מעמד כספי פיצויים בדיעבד מיסים 0
ד מחשבות על מעמד הביניים אוף טופיק 86
sogi האם משפחה שמחזיקה 3 מכוניות חדשות יכולה להיחשב מעמד ביניים? אוף טופיק 24
nicepo1 מעמד משפטי של אפיקי השקעות שוק ההון 5
$$$ טראמפ $$$ מדוע למרות שהשקל התחזק ב 20% אנחנו לא מרגישים זאת??? שוק ההון 199
M מדוע הבנק ניכה מס בקרן כספית? שוק ההון 8
M שאלת תם: מדוע לא להתייחס לקרן השתלמות כפנסיה ולוותר על הפרשות פנסיה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 18
B מדוע דירות חדשות מתוכננות כך שהספה ממוקמת במרכז הסלון? נדל"ן 15
M מדוע קיים אצלי פער גדול בין קרנות פנסיה והשתלמות בעלות מסלול זהה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
א מדוע הוצאות במטבע זר באשראי יורדות רק אחרי כמה חודשים וכיצד לשנות ? צרכנות פיננסית 12
M מדוע מחירי הדירות לא משוקלל במדד המחירים לצרכן ? נדל"ן 77
Z קרן כספית - מדוע חוייבתי במס של 25% ? שוק ההון 10
Y בחור צעיר - מדוע שיער הזקן מלבין? אוף טופיק 38
A מדוע הכנסה ממניות לא נחשבת כמו שכר בתחשיב של החזר משכנתא נדל"ן 72
I מדוע אין פיצוי על המח״מ באג״ח הממשלתי? שוק ההון 1
ת מדוע באתר "כלכליסט" כבר אי אפשר לקרוא תגובות? פוסטים מאיכות נמוכה 1
W מדוע הוצאות ניהול השקעות כל כך גבוהות במסלול פסיבי? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
ט שאלת קיטבג: מדוע שערי המניות נקבעים על פי היצע וביקוש? שוק ההון 9
M מדוע בביטוחי רכב אין מס ערך מוסף? פוסטים מאיכות נמוכה 4
נ מדוע בעולם מוחים על הפגיעה באזרחים והסבל של הלא לוחמים דווקא במלחמה באוקריאנה אוף טופיק 45
T מדוע אין קרן מחקה ישראלית ל-MSCI AC WORLD? פוסטים מאיכות נמוכה 10
maverick מדוע המשקל של כלכלת סין במדד העולמי כל כל נמוך? שוק ההון 16
stamEhad אג"ח ממשלתי של ישראל מול ארה"ב - פער גדול מאד בתשואות היסטוריות (לטובת ישראל), מנסה להבין מדוע שוק ההון 15
M מסלול פאסיבי מניות חו"ל - רק 52% מניות. מדוע? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
Y מתאם בין אינפלציה לשער חליפין ובין אג"ח ישראלי למניות חו"ל? מדוע אג"ח ממשלתי צמוד מדד? שוק ההון 9
N האם רק לי לא ברור מדוע הדיונים על השקעות ביטקוין/קריפטו עברו לפורום עם ההגדרות הללו? קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 17
B מדוע אני לא מוצא את VWRA שוק ההון 8
ת כשמבקשים החזר מקופ'ח נשאלים אם קיים ביטוח פרטי נוסף. מדוע, בעצם? אוף טופיק 1
S מדוע חיוב כרטיס אשראי בחו"ל מתבצע בשורה נפרדת? צרכנות פיננסית 2
A מדוע תשלומי המשכנתא שלי משתנים בכל חודש? נדל"ן 7
ר מדוע יש נהירה לתחום של מדעי המחשב? אולי זה הזמן "לברוח" התפתחות אישית 127
liranviper מדוע כשתחזית השוק מתממשת, מקבלים תשואה ממוצעת? שוק ההון 20
א מדוע התרסקות מחיר הנפט רעה לכלכלה ? שוק ההון 15
נ מדוע כאשר מדד הS&P 500 יורד הדולר מתחזק ולהפך שוק ההון 6
ר מדוע יש צורך באג"ח צמוד שוק ההון 18
L מדוע קרנות גמל/השתלמות לא עוברות לבלקרוק שוק ההון 8
ע מדוע שווי שוק של חברה מוריד את מחיר המניה שלה? שוק ההון 5
נ מדוע VT \עולמי MSCI זה כל השוק? שוק ההון 8
מ מדוע אי אפשר לנצח את השוק? שוק ההון 183
נ מדוע מדד אג"ח ממשלתי כללי יורד חזק ב3 הימים האחרונים? שוק ההון 8
ש בורסת תל אביב - מדוע? שוק ההון 2
Myrath [שאלת הדיוט] - מדוע ההתנתקות "קירבה" את אזורי הדרום לטווח הטילים? אוף טופיק 195
O מדוע יש צורך בביטוח שב"ן של קופת חולים? צרכנות פיננסית 108
A מדוע להשקיע במדד עולמי ע"פ S&P 500? שוק ההון 37
ג מדוע סנופי פופולארי כל כך ולא מדד אחר (נאסד"ק 100 או דאו ג'ונס) שוק ההון 162

נושאים דומים

Back
למעלה