היי
זה נובע מחשש ראלי ומרצון לגדר את החשיפה לעלויות הדיור בתקציב החודשי של התא המשפחתי,
בעיקר כאשר חושבים על פרישה מוקדמת לפני גיל הפרישה הרשמי.
בתל אביב 2011 מחירי השכירויות השלימו תוך 4 שנים עליה נומינלית של 100%,
באטלנטה 2021 לאחר 7 שנים של עליות, השכירויות עלו 65% נומינלית.....
יש דוגמאות נוספות,
כאשר זה קורה בטווח של מספר שנים בנוסף לגידול ביתר עלויות המחיה, קשה להכיל את זה,
ציבור רחב מוכן כיום לשלם פרמיה כדי לגדר חשיפה לדיור, גם בשוק הנמצא לאחר 15 שנים של עליות מחירים.
אני חושב שמעט אנשים יחסית עושים רילוקיישן. הרבה יותר אנשים עושים סתם טיולים לחו"ל (בעצם, כמעט כולם).
בשנת 2019 היו 9.2 מליון יציאות לחו"ל של ישראלים. בשנת 2020 היו רק 1.5 מליון.
אם נניח שכל יציאה כזו היא בזבוז של 1000 שקל לאדם. אז לישראלים נשארו ב 2020 7.7 מליארד שקלים שאין להם מה לעשות איתם. זה סכום עצום, אז קונים מכוניות ודירות.
מבחינתי הבנתי את זה בקורונה. הממשלה עשתה הכל כדי שמחירי הנדלן ימשיכו לעלות והגנה על משקיעים ועל בעלי הדירות בעוד היא מתעלמת עד כדי זורקת לכלבים שוכרי דירות.
פתאום הסיכון של משבר כלכלי עולמי או מקומי שפוגע בנדלן בארץ הפך בעיניי לקטן כי יש פה מדינה עם דירוג אשראי מעולה שמוכנה להוציא כסף מהכיס כדי להגן על משקיעים.
זה ודאי נכון ולכך כיוונתי כשכתבתי על ההוצאות שפחתו.
אבל קח בחשבון שמי שנוסע לתקופה הוצאה מוציא מהארץ מאות אלפים או מליונים וזה בסדר גודל אחר לגמרי מהמטיילים.
כחלון נבחר לכנסת על האג'נדה שהוא יודע להוריד את מחירי הדיור, כי הוא כבר הצליח עם הפלאפונים.
הממשלה הנוכחית היא הראשונה שמודה שהורדת המחירים היא כלל אינה מטרה שלה (כי לא רוצה או לא יכולה, לא ממש משנה).
אין קשר בין מקום מגוריו של אדם להיכן שהכסף שלו נמצא.
מי שמשקיע את כל כספו ב S&P500 וגר בישראל, הכסף שלו בעצם בחו"ל. זה לא משנה אם הוא יעשה רילוקיישן או לא. הכסף כבר שם.
לא חייב להיות קשר בין מקום המגורים לבין מקום ההשקעה. כמובן שמעשית זה שונה, בגלל פנסיה קרן השתלמות ודירה, אבל רוב מקרי הרילוקיישן שהכרתי, כלל לא מכרו הדירה או שינו הפנסיה.
רק בפורום הסולידית.
מעשית, כשאדם עובר למדינה אחרת קטן התמריץ שלו לקנות דירה נוספת בישראל, קטן התמריץ לקנות דירה למגורים בישראל, לא משדרגים לדירה גדולה יותר וכו'.
עזוב דיון פוליטי. הוא נבחר על אג'נדה מסויימת, ביקש את כל התפקידים הבכירים שקשורים ליישומה ולא הצליח במטרה שהוא עצמו הציב. לא מעניין לדון בשאלה אם הנגזרת השניה או השלישית של שינוי המחירים החליפה סימן. ואני מסכים שהממשלה הנוכחית לא ממשיכה עם הבלוף הזה של "אנחנו נוריד את המחירים".
כשמדברים על דיור בישראל, ההנחה הרווחת היא שהגידול בהיצע (קצב הבנייה) לא מדביק את הגידול בביקוש (גידול האוכלוסייה). מכיוון שכל אדם זקוק למגורים, המסקנה של אנשים רבים היא שלא סביר שנראה ירידה חדה במחירי הדיור (ומעוד סיבות שנידונו רבות בפורום).
אם הבורסה תרד בשלושים אחוז בשנה הקרובה מישהו פה יהיה מופתע?
לממשלה אין אינטרס להוריד את מחירי הדיור בטווח הקצר, מהסיבה הפשוטה שהמציאות הפוליטית כאן מכתיבה את זה.
הפוליטיקאים עסוקים בגזירת סרטים בתקופת כהונתם, ולא ליצירת תהליכים שיתנו פירות עוד כמה שנים. גם לפוליטקאים אגב, יש דירות.
שר השיכון ושרת הפנים, בכבודם ובעצמם, טוענים שמחירי הדיור לא יירדו. מה הציבור אמור להסיק מזה? אם ראשי המשרדים הנוגעים בדבר לא מאמינים, אז למה שהציבור יאמין?
אם כבר יש לו דירת מגורים בבעלותו והוא מתגורר שם, מה תעזור לו דירה נוספת לגידור עלויות דירה? זה כמו לקנות רכב כדי לגדר עליה במחירי הרכב.
השקעה בנכסים פיזים כמו נדל"ן, רכב, זהב, שק חיטה - שונים מאד בעיניי מהשקעה בעסק משלך או במניות של עסקים אחרים. ושני סוגי ההשקעות שונים מקניית מוצר/חוויה לצרכי שימוש עצמי.
אתה הקמת עסק של נדל"ן ושל ליווי לקוחות לקניית נדל"ן, זה שונה מאד ממי שקנה דירה או שתיים להשקעה.
השרשור לא שואל על קניית דירה שנייה/שלישית/עשירית אלא על עלייה בהתעניינות בפורום נדל"ן. להרבה אנשים זו קניית דירה ראשונה, חלקם בכוונה לגור בה וחלקם בכוונה להשכיר אותה.
לפחות עבור באי הפורום יכול להיות שחלק מזה זה הרצון לפזר את ההון גם באפיקים שהם לא קורלטיביים למניות. במיוחד על רקע זה שהאפיק האג"חי הרבה פחות אטרקטיבי בסביבת הריבית של היום.
ולמען הסר ספק בהקשר הזה אין הבדל מבחינתי בין דירה להשקעה לדירה למגורים. נדל"ן זה נדל"ן בלי קשר למי שגר בסופו של דבר בדירה.
במקרה זה יש ה גדלת חשיפה של סך ההון העומד לרשות המשקיע לשוק הנדל"ן בישראל.
הוא מקבל כאן בנוסף גידור כנגד החשיפה לשער החליפין אם הוא מחזיק במקביל בניירות ערך זרים (עלויות המחיה שלו שקליות),
הוא מקבל כאן גידור נוסף כנגד הגידול בעלויות המחיה, כאשר האינפלציה בארץ מרימה ראש, השכר עולה וגם השכירות תעלה.