יפה מאוד.
בפועל - עד שנת 1993, היה קשה מאוד לקנות דברים שאינם מניות ואגרות חוב. משנת 1993 היה ניתן לקנות נגזרים, רוב המסחר התנהל דרך הבנקים בשנים אלו.
מניות ישראל ואגרות חוב. מה שהיה המצב מאז המנדט ועד המילניום, בערך.
אבל כבר משנות ה90 ניתן היה לקנות קרנות סל זרות בבנקים ובבתי השקעות בארץ.
אני מניח שהכוונה היא סוף שנות ה90, לאחר שבוטל האיסור להוציא כסף ולהחזיק מט"ח ונכסי מט"ח בסכום גדול - איזור שנת ה50 למדינה.
וזה בעצם מה שמעניין, לפחות אותי - לא ממתי היה מסחר במניות די קיקיוניות, של מדינה די קיקיונית (בדיעבד אנחנו גם יודעים שהן ווסתו באופן פושע) -
אלא א. ממתי הייתה גישה לשוק ההון העולמי, האמריקאי בפרט, ו
ב. ממתי מהפכת השקעת הריטייל הפסיבית עשתה עליה (דרך קרנות ישראליות או גישה לאמריקאיות)
מאז שנת 2005 יותר יותר ישראלים קנו קרנות נאמנות בבנקים ובבתי השקעות, רק בשנת 2018 הושקו קרנות סל בארץ
קרנות סל או קרנות נאמנות, זה לא בהכרח משנה, כי זה מנגנון טכני בעיקר; מה שמעניין הוא ממתי יש קרנות עוקבות מדדים מרכזיים.
רק ב-2008 הוקמה קרן מחקה ישראלית ראשונה לסנופי.
מעולה. בדיוק סוג התשובה שמראה שאי אפשר להחליף ניסיון אישי.
מכל זה אני מסיק שישראל בקושי הספיקה לבועת הדוטקום, זאת אומרת הבורסה בצורתה המודרנית הייתה בארץ בbeta run, מסוף הניינטיז כשהתירו להוציא כסף, עד הקריסה.
למהפכת הריטייל בקרנות הפסיביות, השוק הישראלי נכנס רק במשבר הבא, וגם זה מאוד בעצלתיים.
בעצם, התפתחות פיננסית זה סיפור של לאיזה כלים אנשים יכלו להחשף, היסטורית, ולאיזה לא. אפרופו 2008, אני מניח שגם החשיפה לMBS הייתה בארץ מזערית.
כך שכל סיפור "הנדל"ן חזק בארץ כי ב-80s היה משבר המניות וכולם נכוו מהבורסה" הוא רק חצי מהתמונה - האמת היא שכמעט עד המילניום לא היה איך להחשף לשוק העולמי.
אז מה הפלא שכל הדורות הקודמים מתים על נדל"ן, מלבד בודדים, בודדים שסחרו במניות ישראליות? לא הייתה שום דרך אחרת - ולא ב1983, אלא עד 1998.
כמובן, ביקום מקביל בו מניות הבנקים לא התפוצצו, הציבור הישראלי היה מתאהב עוד קודם במניות בהשפעת האמריקניזציה של 1977, וסחר במניות חו"ל היה מותר הרבה קודם.
וביקום אחר, בו לא בוטלה המגבלה על החזקת מט"ח גם אחר כך, הכלי הכמעט יחידי לשמור וגידול הון היה נשאר נדל"ן, וכל פילוסופיית הFIRE בכלל לא הייתה יכולה לעשות עלייה.