ניסיתי אתמול להסביר לזוגתי בת ה-31, שלא כדאי לסמוך על המדינה שתדאג לנו בגיל הפנסיה ("אני לא דואגת, יש לי קרן פנסיה ובנוסף תהיה גם קצבה חודשית מביטוח לאומי"), תוך שימוש במונחים כמו ערבות הדדית בקרנות הפנסיה ומאזן אקטוארי, שעלולים לגרום לצמצום הקיצבה בבוא הזמן, אבל קצת הלכתי עם עצמי לאיבוד ויצאתי לא משכנע בלשון המעטה. האם בבלוג יש פוסט או אולי אזכור כלשהו לנושא?
כמו שרונן אמר, צריך להפריד.
1. הקצבה מביטוח לאומי היא משהו לחלוטין לא מובטח. וביטוח לאומי כרגע צפוי להכנס לגרעון, ולקרוס לחלוטין בשלב מסויים (לא יהיה מסוגל לעמוד בהתחייבויותיו). מכיוון, שהמדיניות הנוכחית אינה סבירה, אין ספק שהיא תשתנה. השאלה מתי? ואיך תיראה המדיניות החדשה?
2. פנסיה (על כל נגזרותיה) זה בגדול חיסכון, כפוי, פטור ממס, לגיל זקנה, שאין לך איך להתחמק ממנו. היתרון הגדול שלו, הוא פטור ממס הכנסה וממס רווחי הון. אחת האופציות לחסכון פנסיוני היא קופת גמל (וכחידוש יש קופ"ג בניהול עצמי). בקופ"ג אתה מוגן מכל האיזונים למינהם. אין שום ערבות הדדית. ובפרישה אתה יכול להחליט אם למשוך את הסכום בבת אחת, או כקצבה. בנוסף לקראת הפרישה יכול להיות שיהיה לך כדאי לעבור לקרן פנסיה.
בקרן פנסיה יש לך בנוסף אלמנט ביטוחי זול מאוד (אובדן כושר, וביטוח חיים). מצד שני, אם הוצאות הקופה גדולות מהכנסותייה היא מבצעת איזון בנכסיה (איזון אקטוארי) על חשבון החוסכים. והבעיה הכי גדולה שאתה לא יודע מה יהיה גובה הקצבה שתקבל, ולמעשה הוא יקבע סופית רק במועד הפרישה (לפי תוחלת חיים וכד').
ההמלצה הכי טובה שאני יכול לתת לך, היא להתעמק בדבר. להבין מה קורה בחסכון הפנסיוני שלך: כמה דמי ניהול אתה משלם? מי מנהל את החסכון שלך? כמה אתה משלם על ביטוחים? האם אתה צריך אותם? מה מדיניות ההשקעה? האם היא מתאימה לך ולגילך? ומה האלטרנטיבות?
בנוסף, כדאי לך לצבור נכסים מעבר לקרן הפנסיה, ואם אפשר באפיקים מגוונים (נדל"ן, שוק ההון).
עוד אמצעי חסכון שכדאי להתעמק בו הוא קרן ההשתלמות, שמאפשרת להתחמק ממס הכנסה וממס רווחי הון.