התחושה היתה שאף פעם לא תגמור לשלם. זה קשור לשני דברים: לוח סילוקין שפיצר וסוג הלוואה אחד - ריבית קבועה וצמודה למדד.
אבל התשלום החודשי לא היה מעיק כל-כך כמו בימינו כי סכום ההלוואה לא היה כל-כך גדול.
מזל שלא הלכנו למשכנתא עם ריבית קבועה לא צמודה לפני שנות השמונים בלירות, שאנשים הרוויחו כשהמטבע הפך ל-שקל וסגרו ללקוחות משכנתא של 50 שח.
קחי היום משכנתה של חצי מליון עם החזר של 100 שח ל-90 שנה ותשאירי לנכדים לשלם.
כמובן לא ישים - על חצי מיליון ש"ח חוב לפי 3% ריבית שנתית, גובה הריבית השנתית על הקרן היא 15,000, או כ1250 ש"ח לחודש אם תחזיר בחודש 100 ש"ח, יתרת החוב תגדל ב1150 ש"ח בחודש בהתחלה, וככל שהזמן עולה החוב יגדל ביותר (אפקט ריבית דריבית). תעשה חשבון כמה חוב יישאר לנכדים בעוד 90 שנה.
כמובן לא ישים - על חצי מיליון ש"ח חוב לפי 3% ריבית שנתית, גובה הריבית השנתית על הקרן היא 15,000, או כ1250 ש"ח לחודש אם תחזיר בחודש 100 ש"ח, יתרת החוב תגדל ב1150 ש"ח בחודש בהתחלה, וככל שהזמן עולה החוב יגדל ביותר (אפקט ריבית דריבית). תעשה חשבון כמה חוב יישאר לנכדים בעוד 90 שנה.
אבל זה לא חלק במשוואה של פעם...
החזר קטן ולא מורגש שרק אחרי כמה שנים אתה מגלה לאיזה בור הכנסת את עצמך.
גם החזר כמו שציינת, נגיד 1250 ריבית + 1000 קרן בחודש - עדיין ישאיר לנכדים חוב כזה שיקללו את סבתא.
ולא דיברנו אם צמוד למדד.
אבל זה לא חלק במשוואה של פעם...
החזר קטן ולא מורגש שרק אחרי כמה שנים אתה מגלה לאיזה בור הכנסת את עצמך.
גם החזר כמו שציינת, נגיד 1250 ריבית + 1000 קרן בחודש - עדיין ישאיר לנכדים חוב כזה שיקללו את סבתא.
ולא דיברנו אם צמוד למדד.
אם אתה מחזיר 2250 לחודש, רכיב הקרן ייאכל בהדרגה והריבית החודשית תרד עם הזמן, מה שיאפשר לך לחתוך יותר מהקרן ככל שתתקדם בתקופה.
הנכדים שלך במקרה כזה (בתנאי שההלוואה אינה צמודת מדד) ישמחו מאוד על הנכס שסבא שלהם השאיר להם.
למעשה, זו בדיוק הלוואה לא צמודה ל 27 שנה בריבית קבועה של 3% בהחזר חודשי של 2250 ש"ח.
אז בשנים הראשונות לחיי משכנתא ארוכה העלייה במדד גורמת לעלייה מתונה יחסית בהחזר, וככל שמתקצרת יתרת התקופה כך ההחזר החודשי קופץ בצורה חדה ככל שהמדד עולה.*בדקתי במחשבון שפיצר משכנתא ל-20 שנה צמודה למדד (3%) בריבית 3%.
זה בדיוק מה שרשמתי - המדד נפרס על פני כל יתרת התקופה, אז ההשפעה של המדד היא עלייה מתונה בהחזר. אם יתרת התקופה קצרה, עלייה במדד מעלה את ההחזר בצורה חדה יותר.
שוב...
אתם לוקחים משכנתה של פעם (חצי מליון) עם החזר וריבית של היום אבל מדברים על המדד של פעם.
פעם לא החזירו לפי 3%, פעם החזירו לפי 10 ו-13 אחוז.
כשהמשכורת מינימום היתה 2,500 שח ולא 6,000.
סליחה שאני אדיוט שלא מבין את התנאים של ההלוואה שלי
אם יעדכנו ביום חמישי ל-P-1.85%, אני אשמח.
אם אני אתחיל לשלם 0.25%, אני לא אופתע.
אם משתמשים רנדומלים בפורום אינטרנטי יתחילו להאמין לי שאני יודע לפעמים על מה אני מדבר... אני עלול לקבל התקף מהשוק.
ההשפעה העיקרית אצלנו היא על המשכנתא שהיא (ברובה) במסלול פריים (השאר קל״צ).
יחד עם זאת הריבית במסלול הזה היא - פריים מינוס 0.7, כך שגם אם ריבית הפריים תעלה ל- 3% המסלול הזה עדיין זול יחסית (אפילו טיפה יותר זול מהקל״צ שאני משלמת כבר כמה שנים טובות).
התרחיש הזה כמובן נלקח בחשבון ולא מהווה בעיה. למעשה לפי ההנחות בבסיס החישובים לקראת לקיחת המשכנתא העלייה בריבית הפריים הייתה הרבה יותר מהירה. לפי החישוב שבוצע בזמנו ריבית הפריים הייתה אמורה לעלות ל- 3.5% כבר לפני שנתיים (וזה לפי תרחיש שאפילו לא היה התרחיש המחמיר).
בכל מקרה הסכום הכולל (פריים +קל״צ) שנשאר במשכנתא קטן (פחות מ- 150,000 ש״ח) אז השינוי בהחזר מזערי.