השאלה איפה יעבור הגבול. אם תהיה קואליציה של חרדים ודתיים ומעט "מסורתיים" שחלק מרכזי באידיאולוגיה שלה הוא חיים כמו לפני אלפי שנים אז אולי החילונים יוכלו לסחוט אוטובוסים לא מופרדים, אבל לא לבוש לא צנוע ברחוב, למשל. המצב בבירור יורע לעומת היום, רק השאלה עד כמה.
חרדים ודתיים הם לא מקשה אחת, יש המון תתי קבוצות, והם יתקשו להגיע להסכמה ביניהם.
כך שאם תקום מפלגה חילונית שתהיה לשון מאזנים ותתן את השלטון למי שישמור על האינטרסים שלה היא תוכל להשיג הרבה יותר ממה שאתה חושב.
אהל אני לא דיברתי על העתיד הרחוק שבו החרדים יהיו רוב אלא על העתיד הקרוב יותר, אם בשנים הקרובות תהיה מפלגה שלא תחרים את נתניהו אלא תסכים להיכנס איתו לקואליציה בתמורה לשינויים שהיא תדרוש (לימודי ליבה במוסדות חרדים, גיוס חרדים לצבא וכל זה) היא תוכל להשיג הרבה יותר ממה שמשיגה המחאה היום.
התגובה שלך היתה אולי נכונה לפני כמה עשורים כאשר החרדים אפילו לא רצו להיות שרים בממשלה. היום הם נוגסים בכל עוגה שהם רואים ואפילו חשוב להם להשתלט על מנגנוני הדת של המדינה בהם הם כלל לא משתמשים, לכאורה.
הם מנסים להשפיע על המדינה ולשנות אותה, אבל כרגע הם רואים בה גוף אנטי מוסרי ולכן לא מוכנים לשרת אותה.
אני מסכים שזה לא התפיסה של כולם, וזה מאוד משתנה בשנים האחרונות, אבל זאת התפיסה של הממסד החרדי ושל הרבנים.
יש לך סימוכין לזה?
לא ראיתי הצעות חוק, נאומים, משהו אחר שתומך במה שכתבת.
יש לך סימוכין שהם מתנגדים לצבא מקצועי? שמעת אותם פעם אומרים משהו שקשור לצבא?
שמעת אותם פעם מביאים דאגה או דעה לגבי איזה מערכת של המדינה?
ספציפית כשהיה שר בריאות חרדי הייתה לו חצי אג'נדה על מערכת הבריאות, אבל למפלגות ככלל אין אג'נדה על שום מערכת של המדינה.
הן חותרות בטווח הארוך לשנות את אופייה של המדינה, ובטווח הקצר לתת לציבור שלהן סוג של אוטונומיה.
אולי אני מכליל, ויש הבדל בין יהדות התורה לש"ס, אבל זה לפחות הארד-קור החרדי.
אבל עד אז, יש מי שמסכן את חייו ובריאותו ויש מי שלא מוכן אפילו לדון על פשרה מינימלית שתצמצם את העוול המוסרי הזה.
זו האשמה חמורה מספיק, לא צריך להגזים ולומר שהם כופים עליך לשרת בצבא.
חילונים עושים המון ויתורים בשביל ללכת לצבא ואפילו היום הרוב המכריע לא מסרב מטעמי מצפון.
אני מסכים, אבל ברור לי שאילו הצבא היה חרדי לגמרי (גם בפרקטיקה הלכתית, וגם מבחינה חינוכית, היה מפעיל "כור היתוך" חרדי) החילונים לא היו משרתים בו.
אבל מדבריך עולה שתמיד יהיה תירוץ. פעם זה לימוד תורה, פעם הצניעות ועכשיו לא ישרתו עד שלא תהיה כאן מדינת הלכה. שיגידו שמחכים לביאת המשיח ולא יצטרכו עוד להמציא תירוצים.
הם אומרים בפירוש שהם מחכים לביאת המשיח. לא שמעת את זה?
עד עכשיו לא היה ברור לך שהם לא מוכנים לשרת בצבא? אני מחדש לך משהו?