• חשבון מסחר באקסלנס טרייד : סנט למניה במסחר בארה"ב (מינימום $5 לעסקה), פטור מדמי טיפול לשנתיים, קורס במתנה ובונוס 100 ש"ח למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן .

5 דברים שאני כבר לא בטוחה לגביהם

עצמאות כלכלית כדרך אל האושר:

אין לי ספק שזו הדרך, ואני אפילו לא חושב שהסולידית ערערה כאן יסודות כפי שזה השתמע.
היא תמיד דאגה להזכיר שיש לך משמעותי שהאדם צריך לעבור בדרך אל האושר, וכי עצמאות כלכלית היא לא כרטיס כניסה לשלמות וחיי רווחה.
קשה לי לחשוב אפילו על אדם אחד שאני מכיר, שנראה לי מאושר באמת מבלי שהוא קרוב לעצמאות כלכלית וזאת רק על סמך החוויות שצבר.
then again, קשה לי לחשוב על מישהו שנראה לי מאושר באמת בכלל.
מה גם שלא כל החוויות בהכרח עולות כסף.

פילוסופיית השקעה "נכונה":
אף פעם לא התיימרתי להסתכל על אחרים, אני בקושי מגשש אחר אסטרטגיית ההשקעה האישית שלי.
מה שכן, לאחרונה אני מהרהר האם מבחינה כלכלית השקעה פאסיבית אכן תמשיך להצמיח רווחים כבעבר מאחר שכולם היום נוהרים להשקעות פאסיביות - אבל זו כבר שאלה כלכלית ולא שאלה פילוסופית, ולהבנתי לסולידית לא התעוררו ספקות ביחס לתקינות השיטה עצמה.

קריפטו:

לא מבין בזה כלום. רוצה לקנות מעט רק בשביל לא להרגיש מאחור.

ליברטריאניזם:

מאמין מאוד בשיטה הליברטריאנית, אבל מעולם לא הייתי ליברטריאן "על מלא", ולא נראה לי שיש הרבה כאלו.
בנוסף, החשש שהסולידית ציינה לגבי פנסיה לא זר לליברטריאניזם, כיוון שלדעתי גם משיקולים תועלתניים לא כדאי לתת לאנשים להתדרדר למצבים שבהם אין לה מה להפסיד.
מעבר לכך שאני לא חושב ש"מגיע" לאדם להגיע לפת לחם רק מפני שעשה מעשים מטופשים.

אלהורות:

אחת ההחלטות הכי מדאיגות שאפשר לקבל היא הורות והימנעות ממנה.
מקווה שאגיע למסקנה הנכונה.
אין ספק שבנקודה הזו אני אכן מסכים שהסולידית לקחה כיוון מאוד חד שהיה רצוי למתן ולחשוב עליו במושגים פחות אנליטים.
 
לדעתי זו בדיוק ההסתכלות הדיכוטומית על העולם שהסולידית קצת מתנערת ממנה בפוסט.
או שאתה חי כמו החרדים בבני ברק או שאתה חובב שופוני ובזבזן.
מבטיחה לך שאני לא חיה כמו החרדים בבני ברק בשום צורה, ועם זאת העליה בהוצאת משק הבית לא היתה כל כך גדולה מאז שהילדה נכנסה לחיינו ובטח לא משהו שאי אפשר לעמוד בו . יצא לי קצת מזלזל , ולא זו היתה המטרה, אלא לכתוב שאפשר להמשיך את השופני בכל תחום של החיים אם דיור הוצאות מזון או הוצאות על ילדים ואפשר להיות סולידי גם בתחום הזה של גידול ילדים וההפרש במחיה לפני ואחרי זה לא מה שימוטט משפחה כלכלית.
 
אחד החברים שאני מלווה סיפר לי שלשום בגאווה שבאפריל הם חסכו 57% מההכנסה שלהם.

לאותו חבר יש 5 ילדים, משכנתא, הלוואה על הרכב ואשתו עובדת ב60% משרה.

אני מסתכל בהערצה על איך שהם מגדלים את הילדים. בלי טמבלויזיה ומסכים ועם קשב וקשר מעולה עם כל ילד ועכשיו כשהעבודה מהבית הפכה לקטע קבוע הוא גם לקח חלק יותר מהותי בגידול הילדים.
הוא כן משתף שאצל הגדולים עלו לאחרונה חשקים יותר גדולים אבל אין לו בעיה עם זה ודווקא בגלל זה הוא מחפש להתייעל.

זה בדיוק הזלזול (המיותר) שדיברתי עליו.
להכניס פסטיבל ומילה כמו "מפואר" בסמיכות ליום הולדת... זה פשוט "איש קש" ונדמה לי שגם לך זה ברור...
יש מפואר ויש מפואר.
הוזמנו מעכשיו לעוד חודש עם אישור הגעה ליום הולדת שנתיים לבת של חברה של אשתי.
מהיכרותנו איתה יום ההולדת הוא רק התירוץ לאסוף הרבה אנשים כדי לערוך הצגת תכלית ושופוני לבית החדש שקנו.
כשהצענו שנפגש פעם הבאה שנהיה בצפון הם התחילו לתרץ למה הם לא יכולים להיפגש במקום שהוא לא הבית (למרות שדיברנו על זה כשהיינו במסעדה עם הבנות שלהם) ודחפה לכך שנבוא קודם כל לראות אותו.
 
יש מפואר ויש מפואר.
הוזמנו מעכשיו לעוד חודש עם אישור הגעה ליום הולדת שנתיים לבת של חברה של אשתי.
הכוונה באיש קש היתה שיש הוצאות גדולות על גידול ילדים גם לאנשים שלא עושים נשף לילדים בני שנתיים.
 
נדמה לי שכתבת פעם ששלחת את הילדים שלך לחינוך פרטי, אז אני מניח שבהנתן רמת מחיה של קרוון ב-250 ש"ח, תוספת ההוצאות באחוזים בגין הוצאות החינוך היתה לא קטנה.
מניחה שאחרי שהגיעו ילדים עברתם מהקרוון.
גידלתי את הילדים 7 שנים בקרוון, שלחתי לחינוך פרטי בחט"ב. באמצע בנינו בית וצימרים.
זה בדיוק הזלזול (המיותר) שדיברתי עליו.
זה לא בדיוק זלזול, חלק מהדברים גם אני עשיתי. פשוט דוגמאות להקפצת ההוצאות שאינן קשורות בהכרח בעצם קיום הילדים אלא לחשקים הולכים וגדלים יחד עם עבודה מרובה והרחק מהם. אני חוזרת על הטענה המקורית שלי: ילדים הם לא הסיבה להקפצת ההוצאות בצורה קיצונית כפי שכתב @ישראלי מצוי
 
אני חוזרת על הטענה המקורית שלי: ילדים הם לא הסיבה להקפצת ההוצאות בצורה קיצונית
אולי יש הבדל בינינו במשמעות של "קיצונית" ואולי יש הבדל גדול בין אזורים שונים בארץ.
מבין הקטגוריות של הוצאות המקובלות בישראל - חינוך, ביגוד, תרבות, תקשורת וכו', את יכולה לתת דוגמה, מלבד (אולי) תחבורה, בה אין הבדל משמעותי בין הוצאות זוג להוצאות זוג + 2?
 
@גרהם אתה שואל את השאלות הלא נכונות לדעתי, במיוחד שזה מרחיק אותנו מנושא השרשור עצמו. הטענה שלי היא להערה שמישהו כתב והיא צדדית לגמרי ולא חשובה. אני לא מתכוונת להמשיך עם זה, מתנצלת :)
 
דעתכם על השינויים התפיסתיים והמחשבתיים הגלומים בפוסט?


קישור לפוסט המדובר.

אחד הפוסטים הטובים!
ההקדמה פנטסטית.
ההבנה שלכל אחד מטרה שונה ולכן לכל אחד השקעה שמתאימה לו היא חשובה מאוד כדי שקוראים לא יישאבו לאיזו נוסחת קסם שלא מתאימה להם.

לבסוף, לאחר שכמה דפוסי חשיבה שהיוו את בסיס החשיבה/השקעה/התנהלות
השתנו/התחדדו/גובשו זה לא היה מפתיע(מאוד) שעניין ההורות מתממש .

בקיצור אחלה פוסט, ל- @הסולידית שאפו !!!
 
@גרהם אתה שואל את השאלות הלא נכונות לדעתי, במיוחד שזה מרחיק אותנו מנושא השרשור עצמו. הטענה שלי היא להערה שמישהו כתב והיא צדדית לגמרי ולא חשובה. אני לא מתכוונת להמשיך עם זה, מתנצלת :)
אני שואל שאלה על נושא שמעניין אותי ואחרים בשרשור, לגביו את טענת מספר פעמים לניסיון שונה לחלוטין מכל מה שאני ואחרים כאן מכירים. בעיני זה קשור לנושא השרשור.
זכותך לא לענות כמובן.
 
ההבנה שלכל אחד מטרה שונה ולכן לכל אחד השקעה שמתאימה לו
אני לא כל-כך בטוחה בכך. כלומר, ברור שכל אחד לפי הבנתו ונטייתו ואני לא שופטת (פיספסתי משהו בטרנד ההכלה?) אבל אני חושבת שאולי כן אפשר לבנות נוסחא כלשהי שמחברת בין המטרה לכלי שמתאים לה (ולאו דווקא לאישיותו של אדם). בסופו של דבר, לכל אדם יש כמה מטרות בו זמנית - תכנון לתקופה לאחר הפרישה (קיצבה, משיכה הונית, שכ"ד, דיבידנדים), תכנון לבלתי צפוי (ביטוחים מתאימים, חסכון חירום), תכנון להגדלת רמת החיים בהווה המתמשך (קידום בעבודה, פתיחת עסק, השקעות מניבות).

אז אני שואלת לאן נכנס הכלי של השקעה במניות ספציפיות? לתפיסתי, מדובר בהימור לכל דבר כנגד בית ההימורים. @הסולידית אומרת שהיא כבר לא בטוחה שיש דבר כזה השקעה נכונה אבל אני סבורה שלאדם ההדיוט (כלומר כולנו) אין השקעה מוצלחת יותר חוץ ממדדים רחבים ולאורך זמן. מי שרוצה להשקיע בנדל"ן ספציפי או במניה - חייב להבין היטב מה הוא עושה ולהכיר את הנכס וסביבתו על בוריו וחייב להיות עם האצבע על הדופק כדי להבין מתי לקנות ומתי למכור.

הבעיה היא שרוב בני האדם בכלל לא מתכננים לפי מטרות. הם רוצים להנות כאן ועכשיו, הם לא רוצים להתעסק עם חישובים עתידיים, לא רוצים להבין לגבי פנסיה/ביטוחים/השקעות פיננסיות, לא רוצים לעקוב אחר ההוצאות שלהם ביחס להכנסות ובאופן כללי זורמים ובטוחים שיהיה בסדר.
 
אבל אני חושבת שאולי כן אפשר לבנות נוסחא כלשהי שמחברת בין המטרה לכלי שמתאים לה
יותר טוב: נוסחה שמחברת בין המטרה לכל הכלים שבוודאות לא מתאימים לה (שתדעי באיזה כלי לא לבחור) ;)
 
אני סבורה שלאדם ההדיוט (כלומר כולנו) אין השקעה מוצלחת יותר חוץ ממדדים רחבים ולאורך זמן.
כלכלית - אני (אישית) מסכימה.
פסיכולוגית - אני בכלל לא בטוחה.

אני זוכרת שבתחילת הקורונה (בערך ב- 16-17 למרץ) בא אלי מכר מהעבודה וסיפר לי (בשמחה) שהוא העביר את כל הכסף שלו למסלול אג״ח. הוא מאוד חשש מההשפעה של הקורונה על הכלכלה והיה בטוח שהוא עושה את המהלך הנכון (כלכלית).

לדעתי הגישה הדיכוטומית הקודמת של @הסולידית התייחסה רק (או בעיקר) לפן הכלכלי. והעובדה שהיא הגמישה את קו המחשבה שלה נבעה (לדעתי) מההבנה שלפסיכולוגיה האנושית מרכיב לא פחות חשוב.
היא גם מדברת על זה הן במאמר על מניות דיבידנדים והן במאמר הנוכחי.
 
אני גם חושב שההבנה העיקרית בפוסט הזה שאין אמת מוחלטת, ואני מסכים עם זה. אנשים שונים זה מזה ברצונותיהם, יכולותיהם, נקודת הפתיחה שלהם. זה נכון לבני אדם ולמדינות ואין תורת השקעה נכונה. יש רק מה שמתאים יותר לכל נקודת זמן. זה לא מדע מדויק. זו גם הסיבה שכל עידן הניואייג' זה חרטה, וכל הספרים של "איך להצליח בזוגיות/עבודה/למצוא את האושר בחיים" לא שווים את הנייר עליו הם כתובים. אבל בני אדם תמיד יחפשו תשובות והבעיה היא שרוב האנשים תמיד יעדיפו כאלו שיש להם תשובות נחרצות לכל דבר ומדברים בביטחון, גם אם הם אומרים שטויות, על פני כאלו שיגידו שהם לא יודעים או שאין תשובה נכונה.

וכצפוי, רוב המגיבים בפוסט התייחסו לאל הורות וכמה הם מאושרים מהשינוי הזה. כאילו זה משפיע עליהם בכלל:roll: אני בחיים לא אבין את זה. מי שאוהב ילדים - שיעשה ילדים. מי שלא רוצה ילדים - גם סבבה. לשמוח/להתאכזב מהחלטות של זרים בעניין הזה נראה לי מטופש.
 
מדינת הרווחה היא שקר. האנושות גם היום לא מתנהלת עם מדינת רווחה. אם אתה לא מאמין, תעשה סיבוב בתל אביב ותראה כמו הומלסים מסוממים קופצים עליך בשביל כמה שקלים. ואנשים פה ממש מנסים להגן על המצב הקיים, שמאפשר את הסבל הזה.
אם יש מסוממים והומלסים אזי מדיניות הרווחה היא שקר?
אתה מודע לזה שיש אנשים שהם הומלסים ומסוממים מבחירה?
אם יש לך פתרון קסם לבעיות סמים אני מוכן לשמוע...
אין טעם להקים כמה חברות חשמל ולתת להן להתחרות על הלקוח כי כמה תשתיות על אותו תא שטח זה לא נורמלי.
דוגמא לא טובה.
יש הרבה מדינות בהן הצרכן יכול לבחור חברת חשמל... למעשה זה יותר דומה לאינטרנט - ספק ותשתית.
יש חברות חשמל שמייצרות (ספק) ויש חברות שמתעסקות בהובלה (תשתית). התשתית יכולה לקבל כמה ספקים במקביל.

טיול גדול פשוט בגיל מאוחר יותר אחרי שיש לך את ה"אקסטרא"?
גילאים שונים מזמנים טיולים שונים בלי קשר למזומן בכיס...
לדעתי, לצבירת חוויות יש ערך עליון ולפעמים לדחות דברים לגיל מאוחר יותר זה בלתי אפשרי.
מה גם שזה סוג של ניהול סיכונים:
היום אני יודע שאני חזק, בריא ומסוגל לטפס על הרים ולצלול למעמקים. מחר מחרתיים אני נפגע מתאונה... הלך האופציה לחוות דברים מסוימים.
 
לדעתי, לצבירת חוויות יש ערך עליון ולפעמים לדחות דברים לגיל מאוחר יותר זה בלתי אפשרי.
מה גם שזה סוג של ניהול סיכונים:
היום אני יודע שאני חזק, בריא ומסוגל לטפס על הרים ולצלול למעמקים. מחר מחרתיים אני נפגע מתאונה... הלך האופציה לחוות דברים מסוימים.
חוויות זה לא משהו שניתן לצבור (אפילו אם אינסטגרם תנסה לשכנע אותך שכן). הדבר היחיד שנצבר מהחוויה זה תמונות וסיפורים להשוויץ לחבר'ה ואולי (רק אולי..) גם תובנות חדשות על עצמך, אבל החוויה עצמה הסתיימה ברגע שהלכת לישון.

דווקא לטפס על הרים ולצלול למעמקים אלו דוגמאות יפות ל-skills שלוקח הרבה זמן ללמוד ולפתח, אלו לא חוויות שאתה חווה פעם אחת ואז מוחק אותם לנצח מה bucket list שלך. הדבר האחרון שאני רוצה זה לשים לעצמי דד ליין מאוד צפוף בשביל להגשים אותן (דרך נפלאה לפתח הפרעת חרדה ומינוס בבנק...)
כל חוויה שבאמת שווה לחוות אותה מצריכה מסע לא פשוט כדי להגיע אליה. בין אם החוויה המדוברת היא לטפס על האוורסט או לעשות את שביל ישראל או לעשות אקזיט בהייטק או לסיים לימודי רפואה או למצוא את אהבת חיי, צריך לעבוד קשה כדי לזכות בה.
 
ההבדל בין סיוט לחוויה... שבוע.
 
חוויות זה לא משהו שניתן לצבור (אפילו אם אינסטגרם תנסה לשכנע אותך שכן). הדבר היחיד שנצבר מהחוויה זה תמונות וסיפורים להשוויץ לחבר'ה ואולי (רק אולי..) גם תובנות חדשות על עצמך, אבל החוויה עצמה הסתיימה ברגע שהלכת לישון.
אין לי חשבון באף רשת חברתית, מעגל חברים מצומצם מאד יחסית לממוצע, לא מחזיק מצלמה.
ועדיין חולק עליך.
הדוגמא הקלאסית היא אדם הגודל בחדר לבן. ללא חלונות. אין כלום על הקירות. אין שום קשר לעולם החיצון. מידי פעם הוא מקבל דרך פתח בקיר אוכל ומים. כמו אסיר.
מה אתה חושב שיעלה לו בדמיונות? על מה הוא יחלום?

אדם שמרבה לחוות דברים שונים מפתח את הדמיון... זה לכשעצמו מעניין.
זה לא משנה או רלוונטי כמו שאמרו קודמי אם הזכרון הוא אוטנתי או לא, מבחינתי חוויות מגוונות מוסיפות נדבך חשוב לדרכי המחשבה ואני מוצא את עצמי נהנה יותר ויותר עם השנים ועם החוויות שהצטברו. גם אם זה רק בחזקת הזיות ודמיונות.

כל חוויה שבאמת שווה לחוות אותה מצריכה מסע לא פשוט כדי להגיע אליה
מסכים איתך ב-100%.
דווקא לטפס על הרים ולצלול למעמקים אלו דוגמאות יפות ל-skills שלוקח הרבה זמן ללמוד ולפתח, אלו לא חוויות שאתה חווה פעם אחת ואז מוחק אותם לנצח מה bucket list שלך. הדבר האחרון שאני רוצה זה לשים לעצמי דד ליין מאוד צפוף בשביל להגשים אותן (דרך נפלאה לפתח הפרעת חרדה ומינוס בבנק...)
לא הבנתי למה אתה יוצא מנקודת הנחה שאני עובד לפי רשימה - עושה מוחק וממשיך לבא בתור?
ממש לא. דווקא מחזק את מה שכתבת... אחרי כל מסע מגיע רצון למסע יותר מאתגר. היכולות משתפרות, הפחדים משתנים והחוויות משתבחות.
עדיין אני חושב שלפעמים הדחיה לגיל מאוחר יותר, במיוחד שמדובר בטיולים, יכולה לדלג על הבטים מסוימים שמטייל צעיר עלול להקלע אליהם.
 
אין לי חשבון באף רשת חברתית, מעגל חברים מצומצם מאד יחסית לממוצע, לא מחזיק מצלמה.
ועדיין חולק עליך.
הדוגמא הקלאסית היא אדם הגודל בחדר לבן. ללא חלונות. אין כלום על הקירות. אין שום קשר לעולם החיצון. מידי פעם הוא מקבל דרך פתח בקיר אוכל ומים. כמו אסיר.
מה אתה חושב שיעלה לו בדמיונות? על מה הוא יחלום?

אדם שמרבה לחוות דברים שונים מפתח את הדמיון... זה לכשעצמו מעניין.
זה לא משנה או רלוונטי כמו שאמרו קודמי אם הזכרון הוא אוטנתי או לא, מבחינתי חוויות מגוונות מוסיפות נדבך חשוב לדרכי המחשבה ואני מוצא את עצמי נהנה יותר ויותר עם השנים ועם החוויות שהצטברו. גם אם זה רק בחזקת הזיות ודמיונות.
האדם בחדר הלבן כניראה יפתח לעצמו איזו דת מוזרה ויעלה מיתוסים שמסבירים מי נותן לו אוכל ולמה ומה יש מחוץ לחדר.
הדימיון שלו לא יהיה פחות מפותח משלי או שלך, ייתכן שהוא יהיה אבסטרקטי יותר.

אגב, אתה לא הראשון שהרהר בשאלה הזו.

לא הבנתי למה אתה יוצא מנקודת הנחה שאני עובד לפי רשימה - עושה מוחק וממשיך לבא בתור?
כי אתה אוסף חוויות כאילו זה קלפים של סופרגול. זה מה שאמרת.
משתמע שאתה לא רואה שחוויה זה משהו שצריך לעבוד עליו ולטפח אותה, רק לסמן עליה V ולעבור לחוויה הבאה.
אולי לא הבנתי אותך נכון.

ממש לא. דווקא מחזק את מה שכתבת... אחרי כל מסע מגיע רצון למסע יותר מאתגר. היכולות משתפרות, הפחדים משתנים והחוויות משתבחות.
עדיין אני חושב שלפעמים הדחיה לגיל מאוחר יותר, במיוחד שמדובר בטיולים, יכולה לדלג על הבטים מסוימים שמטייל צעיר עלול להקלע אליהם.
למה דחיה לגיל מאוחר? אמרתי ללמוד ולפתח יכולות שחשובות לך. לעבוד על משהו אומר "לדחות אותו"?
 
כי אתה אוסף חוויות כאילו זה קלפים של סופרגול. זה מה שאמרת.
משתמע שאתה לא רואה שחוויה זה משהו שצריך לעבוד עליו ולטפח אותה, רק לסמן עליה V ולעבור לחוויה הבאה.
אולי לא הבנתי אותך נכון.
אכן נדמה לי שלא הבנת אותי נכון כלל...
למה דחיה לגיל מאוחר?
שים לב שבהודעה שלי הגבתי ל:
טיול גדול פשוט בגיל מאוחר
 
אני חושב שמדובר באחד הפוסטים המוצלחים ביותר שכתבה הסולידית בבלוג שלה
גם ברמת הכתיבה, וגם ב"מבט על" על התהליך שעברה כאדם
התחושה שמשודרת מפוסטים כמו "הנשק המלוכלך של תרבות הצריכה" - תחושה של ממש כאסח ראש בראש עם העולם, מתגלגלת לתחושה עדינה יותר של "אין דרך אחת, וכולנו עדיין לומדים"
באופן כללי, כשמסתכלים על הפוסטים בתקופה האחרונה: "2020: האם הפכתי לצרכניסטית?", "ניהול חרטות" ועכשיו עם "5 דברים שאני לא בטוחה לגביהם" - רואים מגמה מסוימת של התמתנות
אולי זה הכוח של וולט :)

לגבי הדעות שלי על הנקודות השונות:
1. לגבי עצמאות כלכלית - אף פעם לא חתרתי לסוג של "פנסיה" צעירה, אז אני לא ממש יכול לתאר את התחושה
אישית, כמו שכתבתי כאן בהצגה העצמית (או איך שלא קוראים לאשכול ההוא) - אני רוצה להיות חלק ממעמד הביניים העמיד והאמיד
אני מאמין שיש למטרה שלי קווי יסוד משותפים עם עצמאות כלכלית מלאה, במובן שאני פשוט רוצה לבחור ללמוד ולעבוד גם בתחומים כלכליים פחות - תוך שמירה על שקט נפשי כלכלי

2. לגבי שיטת השקעה נכונה - קטונתי, וזה באמת דבר מורכב
בין הגרידיות האנושית, לבין השאיפה ליציבות והרתיעה מהפסד, יש המון דרכים שנוצרו כדי להשקיע - תוך נתילת סיכונים שונים ורצון להגיע ליעדים שונים
אני באמת לא יודע מה השיטה הנכונה, אבל נחמד לראות שאין "טאבו" על השקעות שונות - ולדעתי, השיטה צריכה לשרת את המשקיע, ולא להפך (אם אתה רוצה להחזיק קריפטו אבל זה לא חלק מ"השיטה" - תחזיק, אם את רוצה להשקיע במניות דיבדינדים אבל זה לא חלק מ"השיטה" - תחזיקי)
העיקר זה פשוט להכיר בסיכון ולנהל אותו

3. לשמוע מהסולידית שקריפטו הוא לא בדיחה, זה מדהים בעיניי
העולם הפיננסי באמת לא קיבל את ה-Asset Class הזה כלגיטימי עד לאחרונה, וזאת התפתחות מאוד מעניינת לטעמי
יהיה מעניין לראות קריפטו בתיקי הפנסיה של החוסכים בעתיד (אלטשולר שחם כבר עשו את זה), כאמצעי תשלום יעיל ומהיר וגם כמגן ממונופול ההדפסה של ממשלות העולם (מאזן הפד - אני מסתכל עלייך)
אני אהיה צנוע, אבל מהכתיבה זה נשמע כאלו הסולידית השקיעה בקארדנו?
כך או כך, יהיה מעניין לראות פוסטים על הקריפטו ועל המטבעות השונים בעתיד

4. לגבי ליברטריאניזם - כאחד שכאן הודות לשורה של מוצרים ומערכות ציבוריים (מערכת בריאות ממלכתית מסובסדת, בתי ספר איכותיים, ביטוח לאומי נדיב ומערכת רווחה טובה, מערכת השכלה גבוהה במחיר מסובסד עם מלגות ייעודיות לאוכלוסייה מדירוג סוציואקונומי נמוך), אני חושב שיש לי פרספקטיבה פתוחה יותר על הנקודה הזאת
אין לי ספק שסוכנות אישית היא כוח מניע - ולמרות שהקלפים שקיבלתי לא היו בחירה שלי, זאת כן הבחירה שלי איך לשחק מכאן - ואני גאה במשחק שלי עד היום
העניין זה, שכדי שתהיה לי ולדומיי את האופציה לבנות עתיד, יש צורך ב"לבנים" איתם יהיה ניתן לבנות
לו מדינת הרווחה לא הייתה קיימת, אני בספק שהייתי מסוגל לחיות ברמת החיים בה אני חי
אני בספק שהייתה לי האופציה ללמוד בשקט בתיכון, שהייתה לי האופציה לחשוב על השכלה גבוהה ככיוון ריאלי ולראות את המצב אליו נולדתי כאחד שניתן לפרוץ אותו
דמאט, לו מערכת הרווחה לא הייתה קיימת, יש סיכוי טוב שלא היה לי אפילו אוכל על השולחן

בו זמנית, בניגוד להמון תומכים בשמאל (הישראלי אבל בעיקר האמריקאי) שרואים במערכת הרווחה כדמות "אמא שמרטפית" שצריכה לדאוג לאדם מינקות ועד זקנה, אני מאמין שחשוב לשמור על המטרה של מערכת הרווחה צנועה - לאפשר שיוויון הזדמנויות וקיום בכבוד לאלה שלא שפר עליהם מזלם - לא להיות כספומט פתוח עבור ציבורים שונים ומשונים
הנקודה הזאת חשובה בחברה הטרוגנית כמו זאת הישראלית - בה גם ציבורים מדירוג סוציואקונמי גבוה (כמו, נגדים עם פנסיה תקציבית) וגם ציבורים שבוחרים בחיי עוני מטעם השקפה דתית (כמו החרדים) - נהנים מזכויות סוציאליות נדיבות, שחלקן מיותרות (האם יש צורך בקצבת זקנה אוניברסלית לכולם?) וחלקן מתמרצות אורח חיים שאינו בר קיימא (למשל, קצבאות הילדים לפני הקיצוץ)

מתוך ראייה כזאת, כאמור, אני מאמין שיש מקום להתערבות המדינה בכלכלה - על מנת לאפשר שיוויון הזדמנויות וקיום בכבוד לאלה שלא שפר עליהם מזלם
חשוב גם לדבר על איזו התערבות, ובאיזו צורה - האם ההתערבות צריכה להיות ישירה במשק, בדמות מחירי פיקוח שלעיתים יוצרים מחסור במוצרי בסיס? לא - זה דבר חסר היגיון כלכלי. התערבות בוטה כזאת בשוק החופשי מצויה בשפע בישראל שנולדה כמדינה סוציאליסטית, ונושאת "חבלי לידה" מהתקופה הזאת עד היום (משק חלב קומיניסטי, שירות חובה ארוך וכבד, ההסתדרות שמונעת ייעול והגברת הפיריון במשק בחסות חוק השליש וחוק האגודות העותמניות)
ההתערבות הזאת משמידה עושר כלכלי בצורה בוטה, לא יעילה ומיותרת - והיא זו שמזינה את ה"איש השמן" עליו דיבר נתניהו ב-2003
מנגד, תשלומי העברה ישירים למשל, הם התערבות הרבה יותר עדינה - שיש בה גם מקום לפטרנליזם רך בדמות תווי קנייה, וכך ניתן להבטיח שהנתמך לא יוציא את כספו על אלכוהול או סיגריות

מדיניות רווחה שהרבה ליברטריאנים דוחים על הסף, היא עולם מורכב ולא פשוט - והיא לעולם תהיה כזאת, משום שבני האדם הם גם יצורים אמנוציונליים לצד היותם רציונליים
לכן, צריך גם לבחון את התרומה הפסיכולוגית של מדיניות רווחה, לצד התמורה הכלכלית (תווי מזון הם תמיכה הרבה יותר מכובדת מאשר סלי מזון מתחושותיי לאורך השנים, ודיור ציבורי נותן לך "עוגן" פסיכולוגי שפשוט לא רואים בנתונים הכלכליים)
ניתן לראות בזה סוג של השקעה לאומית באזרחים, שמחקרית נושאת פירות בדמות שיעורי פשע נמוכים יותר, ותחושת מסוגלות גבוהה יותר (אם כבר הזכרתי את וולט, ידעתם שרשת גולדה הוקמה ע"י משפחה שגרה בעברה בדיור ציבורי?)
בקיצור, מדובר בתחום מורכב למדי שהוא לא שחור ולבן - והעיקר לדעתי הוא לדאוג שהמדיניות הסוציאלית מאפשרת שיוויון הזדמנויות ממנו הפרט יכול לצמוח, אבל לא להפוך אותו לתלותי פסיכולוגית

5. "שכנעתי את עצמי שאני מסוגלת, ואפילו צריכה, לחיות את חיי כאינדיבידואל, זאבה בודדה, כזו ששמה את עצמה, את זמנה הפנוי ואת צרכיה לפני הכל...
הערכתי בחסר את ההשפעה האדירה של קירבה אנושית (או היעדרה) על הנפש ועל שביעות הרצון הכללית שלי מהחיים."

זה פשוט קטע שעושה לי צמרמורות בגוף
כיף לשמוע שמצאת דרך שיוצרת עבורך יותר אושר
הייתי מתחיל לבחון את הסיכון של מס ירושה על קרנות סל אמריקאיות :)
 
נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
liranviper דברים שאני לא מבין על קרן נאמנות / ETF שוק ההון 5
כ דברים שמשביחים דירה חדשה משמעותית? נדל"ן 14
F התלבטות מבחינת 2 דברים בפתיחת תיק אצל הברוקר שוק ההון 5
ה גמל להשקעה לכמה דברים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
S דברים קטנים ופשוטים שאפשר לעשות כדי לשפר את איכות החיים ולהאריך אותם אוף טופיק 81
נ דברים קטנים (וגדולים) שאפשר לעשות למען איכות הסביבה אוף טופיק 71
G דברים שכדאי לעשות לפני תחילת משא ומתן על רכישת דירה נדל"ן 3
L מעוניין לקנות דירה ראשונה וצריך להבין הרבה דברים נדל"ן 33
סול למה לקנות דברים? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 55
ה חייל משוחרר שרוצה להבין כמה דברים כדי להתחיל את החיים נכון (ווידוא הבנה IRA) פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
ה טירון. מנסה להבין דברים בסיסיים בקשר לקרן השתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
P הגשת דוח שנתי אונליין - האם דברים מחושבים נכון? מיסים 4
V זיכרון דברים - למה? ואיך? אוף טופיק 27
Et1 דברים שמצאתי ליד הפח אוף טופיק 10
I זכרון דברים נדל"ן 1
P מנסה להבין כמה דברים לגבי קופת הגמל להשקעה שוק ההון 3
ק רכישת דירה ראשונה להשקעה, דברים שחייבים לדעת? נדל"ן 1
G מנסה להבין כמה דברים בסיסיים שוק ההון 5
B דברים שלמדתי השבוע על מיסוי נדל"ן וחשוב לדעת(וחבל שלא ידעתי קודם) נדל"ן 18
S דברים שלא העזתי לשאול - מורה נבוכים אוף טופיק 17
unrealx דברים שצריך לחתום עליהם כדי לעבור ל- IRA שוק ההון 0
S אילו דברים יקרים קניתם ? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 1
מ מותר לארגון להכריח חברים בו לשלם על דברים שהוא כופה עליהם לצרוך? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 7
amidar קצת שחרור קיטור, דברים הזויים, ופקס חינם :) אוף טופיק 30
yossik ממשלה חדשה - שני דברים שמדאיגים אותי. אוף טופיק 28
י תשקיף של קרן מחקה - מספר דברים מוזרים... שוק ההון 5
Nons Ense מצאתי דירה שאני רוצה לרכוש, אילו שאלות חשוב לשאול את בעל הדירה? נדל"ן 5
C איך לציין לבנק שאני רוצה להעביר רק *חלק* מהניירות לבית ההשקעות? שוק ההון 11
E האם דמי ניהול שאני משלם הם סבירים ומה לעשות עם כל המסלולים? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
S החזרי מס, רוצה לדעת שאני מבין נכון.. מיסים 13
R אשמח לחוות דעת על התיק שאני בונה שוק ההון 23
ט האם יש דרך לראות בצורה מרוכזת את כל השרשורים שאני עוקב אחריהם? פוסטים מאיכות נמוכה 2
c881 הלוואה ב - 1% דמי ניהול מצד אחד. מצד שאני - העברת קופת גמל/ קרן פנסיה לניהול של גוף לא ידוע. פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
א לא מצליח למצוא עבודה, האם זה בגלל שאני כבד שמיעה? התפתחות אישית 10
P פיזור תיק שאני מנהל לבדי שוק ההון 9
sharon ניהול התיק במקרה לא צפוי שאני לא אוכל לנהל אותו בעצמי שוק ההון 20
S שאלה בנוגע ל 2 etf שאני מתעניין שוק ההון 1
ס משרת סטודנט בתוכנה - תחום ממש לא מעניין שאני לא רוצה להמשיך בו. מה עושים? התפתחות אישית 7
A נניח שאני קונה קרן מחקה מנוטרלת מט"ח: שוק ההון 10
V מספר הצעות שקיבלתי לקרן פנסיה מקיפה ומשלימה - אשמח לדעתכם לפני שאני בוחר פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
M קרן השתלמות לעוסק פטור - מה קורה שאני סוגר את העסק? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
M לא בטוחה שאני מבינה איך לחשב צריכת חשמל למכשיר חשמלי מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 5
N בעל הבית מכר קרקע הצמודה לבית שאני שוכר ממנו - איך אפשר לדעת מתי תתחיל הבניה? אוף טופיק 4
ה מה ההפקדה המקסימלית שאני יכול לעשות כעצמאי? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
A טעות בטופס 867 או שאני לא יודע חשבון? מיסים 5
YoniLevy הצעד הראשון: בגיל 18 נזכרתי שאני רוצה מלא כסף יומני מסע אישיים 21
YoniLevy בגיל 18 נזכרתי שאני רוצה מלא כסף יומני מסע אישיים 32
T כמה גישות שאני, חייל ממוצע, מתלבט ביניהן שוק ההון 40
ה מקווה שאני שואל את זה בפורום הנכון - דרופשיפינג השקעות אלטרנטיביות 1
Y שאלות לפני שאני שם את הכסף בבית השקעות שוק ההון 4

נושאים דומים

Back
למעלה