“הנחת היסוד של הספר הזה היא שקל יותר לזהות טעויות של אחרים מאשר את טעויותינו שלנו.” (דניאל כהנמן, “לחשוב, מהר ולאט”)
“מי שלא מרבה לשנות את דעתו מזלזל במורכבותו של העולם בו אנו חיים.” (ג’ף בזוס)
בחודש שעבר חגג האתר הזה את השנה השמינית להיווסדו.
מפתה לחשוב על הסולידית – על מאות הפוסטים ועשרות אלפי התגובות שבו — כעל גוף ידע מונוליתי, עקבי, שלם וסגור, כזה שמי שיבלע אותו בשקיקה מראשיתו עד סופו יגיע בסופו של דבר למין נירוונה שבה “הבעיה הפיננסית” פתורה מבחינתו.
מי יודע, אולי זה אפילו נכון, לפחות במובן מסוים.
אבל “הסולידית” הוא בסופו של יום בלוג אישי, לא ספר הדרכה ולא קודקס עב כרס.
זוהי יצירה פתוחה, נושמת, חיה ומתעדכנת – לא זיקוק ממצה וסופי של המחשבות שבקודקודי.
העולם משתנה, ואני משתנה יחד איתו, לפעמים בדרכים שלא הייתי יכולה לצפות.
התוצאה היא שחלק מהפוסטים בבלוג הזה השתמרו כ”קפסולות זמן”, שמשקפות דעות ומחשבות שהיו, איך נאמר, יפות לשעתן.
היום – בחלוף השנים – אני מביטה על העולם קצת אחרת.
לא קל לבני אדם לשנות את דעתם, וקשה עוד יותר להודות בכך בפומבי. אנשים יעדיפו להגן בחירוף נפש על דעה לא מבוססת מאשר להכיר בכך שלא דייקו, הגזימו או אפילו טעו – הכל כדי להגן על גאוותם הפגועה.
לפי רוברט צ’אלדיני, יש לכך סיבה טובה: אדם שמצטייר כסמכות או כמוביל דעה בנושא מסוים, ומתבצר בעמדה נוקשה שמחשקת אותו לאותו נושא, יספוג נזקי מוניטין משמעותיים אם יעז לשנות דעתו בפומבי – משום שעוקביו לא יוכלו עוד להישען עליו כדי לבסס את עמדתם.
מעטים מוכנים לספוג את נזקי המוניטין הללו.
הטרגדיה היא שככל שאנשים קולניים ונחרצים לגבי העמדות הפוליטיות, המוסריות, הכלכליות והפיננסיות שלהם, כך הדעות הללו הופכות למרכיב יסודי בזהותם; וכשזה קורה, הם מפסיקים לצמוח ולהתפתח, פשוט כי המחיר של שינוי דעתם בפומבי הוא כבד מדי.
נזילות מחשבתית — היכולת לשנות את דעתך כשהעולם משתנה, תוך אדישות לנזקי המוניטין שעלולים להיגרם בשל כך — היא מעלה שאני מעריכה יותר ויותר.
אני כנראה חריגה בנושא זה: הרי כחברה אנחנו נוטים להעריך דווקא “אנשי עקרונות” – הרבה יותר מ”זגזגנים”, “חלשי אופי” ו-“אופורטוניסטים” שמשנים את דעתם בתגובה לנתונים חדשים.
אבל כפי שסטיב ג’ובס אמר פעם, חשוב יותר להצליח מאשר להיות צודק, גם כשהדבר מחייב אותך לנטוש דעות ואמונות שאיבדו מתוקפן בגלל מידע חדש שהתקבל.
אחרי הכל, אם יש משהו מסוכן מעמדה שמשתנה ללא הרף הרי שזו עמדה קבועה בעולם שלא מפסיק להשתנות.
הנה 5 דברים שאני כבר לא בטוחה לגביהם.
1) אני כבר לא בטוחה שעצמאות כלכלית דרך חיסכון אגרסיבי היא ערובה לאושר בר קיימא
עצמאות כלכלית מתוארת לא פעם כנווה מדבר בסופו של מסע (ליניארי) מפרך: כל שעליך לעשות הוא לחסוך כהוגן עד שההכנסה מנכסיך תעלה על הוצאות המחייה שלך – ואז, כשתחצי את הנהר, תגיעי לנירוונה.
כעת, כשזמנך בידיך, תוכלי לנווט את חייך ולקבל החלטות ממקום של עוצמה – להתפטר, לקחת שנת שבתון, להוריד הילוך, לטייל, ללמוד, לעבור למשרה מעניינת יותר ועוד.
את הרי כבר לא תלויה בכספם של אחרים או בשרירות ליבם.
אבל האוטונומיה הזו, כשלעצמה, היא לא ערובה לאושר. לפחות לא מהסוג שנמשך לאורך זמן.
היא לא תיצוק לעצמה תוכן. זה עליך.
היא לא תיצור עבורך אתגרים וגירויים חדשים. זה עליך.
היא לא תקיף אותך בבני אדם שירצו בקרבתך ושתרצי בקרבתם. זה עליך.
המציאות היא שמי שמתחיל את המסע לעצמאות כלכלית מתוך תחושה של כעס, בדידות, תסכול והתמרמרות, יגלה שאף על פי שהגיע ליעד, הוא עדיין כעוס, בודד, מתוסכל וממורמר.
היום אני מאמינה שנכון להמשיג את המשא לעצמאות כלכלית במונחים פוזיטיביים: לא ממה את בורחת, אלא לאן את רוצה להגיע?
כל זה משליך, כמובן, על השיטה.
אני עדיין סבורה שחיסכון הוא המיומנות הפיננסית החשובה ביותר שאדם יכול לסגל לעצמו כדי להתקדם מבחינה פיננסית.
אבל חיסכון אגרסיבי שתכליתו “הגעה ליעד” בכל מחיר, מבלי שמוקדשת די מחשבה לשאלת היום שאחרי או “לנזקים אגביים” שנגרמים בעטיו, צפוי רק להחריף תחושות של שלילה עצמית, חוסר סיפוק וחרטה.
זו גם הסיבה שהיום אני הרבה יותר סלחנית – גם כלפי עצמי – בכל מה שנוגע להוצאות ולהתרת הרסן, במיוחד כשמדובר בהוצאות על חוויות.
גיליתי שזיכרונות מטיולים, בדיוק כמו ריבית דריבית, נוטים להשתבח ככל שחולף הזמן. היכולת להפיק יותר מהחיים ולהינות מהם, גם במחיר של הגדלת ההוצאות, היא אחת התרומות המשמעותיות של X לחיי.
(*) אני ערה לכך שזה לא שיווק מוצלח במיוחד עבור בלוג ש”עצמאות כלכלית דרך חיסכון אגרסיבי” היא הסלוגן שלו, ובוודאי שזה לא עולה בקנה אחד עם המסר של “קנו ת’קורסים שלי” שמאפיין חלק גדול מעמיתי ועמיתותי בבלוגספרה – בתקווה שהקורא הנבון ידע להעריך קצת אינטגריטי.
2) אני כבר לא בטוחה שקיימת פילוסופיית השקעה “נכונה”
השקעה פסיבית היא אחת הדרכים הזולות, היעילות, האלגנטיות והפשוטות ביותר לקצור את פירות הקפיטליזם העולמי.
זו גם הסיבה שחלק משמעותי מהוני עדיין מושקע בקרנות כאלה.
אלא שלאורך השנים, האמונה הזו הפכה יותר ויותר דוגמטית.
הנחתי, כאקסיומה, שמכיוון שכל משקיע רציונאלי שואף בסופו של יום להשיג את התשואה הגבוהה ביותר בהתאמה לסיכון, הדרך “הראויה” להשקיע היא באופן פסיבי, כלומר:
– להשקיע מוקדם ולעתים קרובות;
– מבלי לתזמן את השוק;
– תוך קנייה והחזקה לטווח ארוך של קרנות אינדקס “טיפשות”, עם דמי ניהול נמוכים, המחקות מדדי שוק רחבים בפיזור עולמי;
– ותוך דבקות בתוכנית בתקופות סערה.
אסטרטגיות השקעה מתחרות שאיימו לכפור בעיקרי האמונה נפסלו כאן על הסף: השקעות ערך, צמיחה, מומנטום, דיבידנדים, נדל”ן, קריפטו, הלוואות עמית לעמית, ניתוח טכני, מסחר יומי ועוד.
היום אני צנועה יותר בהנחות המוצא שלי.
כן, כל המשקיעים רוצים ביסודו של דבר להרוויח יותר כסף. אבל זה לא אומר שכולנו משתתפים באותו המשחק.
יש אנשים שמעוניינים להשיג את התשואה הגבוהה ביותר, בזמן הקצר ביותר, גם במחיר של חשיפה לנכסים המסוכנים ביותר.
אחרים מעוניינים – וחלקם אף מסוגלים – להשיג תשואה גבוהה מתשואת השוק, ולכן הם מעדיפים ללקט מניות מנצחות ולהימנע מהשקעה ב”סלי מניות” רחבים שכוללים, בהגדרה, גם תפוחים רקובים.
ויש כאלה שכלל לא רוצים להשיג את התשואה הגבוהה ביותר בהתאמה לסיכון – הם יסתפקו בהכנסה שוטפת מתיק ההשקעות שתכסה את כל הוצאותיהם, ולא שמים קצוץ על השאלה אם הם מכים מדד זה או אחר.
כולנו “משקיעים”. כולנו רוצים להרוויח יותר. כולנו פועלים באותו שוק. אבל המשחקים שאנו משתתפים בהם שונים בתכלית.
מנקודת מבטה של משקיעה פסיבית טהרנית, אם מישהו “סוטה מכללי המשחק” – מתזמן את השוק, סוחר לטווח קצר, מלקט מניות ספציפיות, נעזר במינוף – הוא בהכרח “טועה”.
אבל בעצם, הדבר דומה לרץ מרתון שנוזף בשחקן טניס. אלה לא “טעויות” כמו שמדובר במשחקים שונים שמצריכים מיומנות שונות ונשענים על מידע שונה.
לכן, אני נוטה להיות פחות שיפוטית כלפי משקיעים אחרים וסגנונות ההשקעה שלהם. הם רוצים דברים שונים ממה שאני רוצה, ולהיפך.
וזה בסדר.
אין טעם לדחוס את כולם לשבלונה מקובעת, ובוודאי שלא לנהל מלחמת מצווה פסבדו-דתית בשם אסטרטגיית השקעה אחת או אחרת. אחרי הכל, אין אסטרטגיית השקעה מושלמת.
3) אני כבר לא בטוחה שמטבעות קריפטוגרפיים הם בדיחה שכולנו נצחק עליה יום אחד
במבחן התוצאה, הפוסטים שכתבתי כאן על חשיפה לביטקוין לא התיישנו היטב.
אף על פי שהביטקוין לא הגשים את החזון שהתווה לו סטושי נקמוטו בספר הלבן של 2008 – הן כמטבע והן כנכס בעל יכולת לאצור ערך (כלומר, כזה שאינו מושפע מציוצים של מיליארדרים אקראיים) – העובדה היא שהערכתי בחסר את התאווה האנושית להמר.
מחיר הביטקוין, כידוע, זינק לשחקים מאז.
בכנות, אני עדיין לא בטוחה מהו המחיר ה”נכון” של הביטקוין.
ההתגודדות הכיתתית, הפנאטית כמעט, של חסידי הביטקוין רושפי המבט סביב מושא השקעתם מקשה על פיתוח דיון ענייני (או משכנע) בנושא הזה, מכיוון שהם נוטים לתפוס כל טיעון נגד כהתקפה על עיקרי אמונתם (ראו והשוו נקודה מס’ 2 לעיל).
ועדיין, חשוב לא לשפוך את מי הגיגית עם התינוק.
אני מוצאת ערך בנכס שכמותו מוגבלת, שמנותק מהמערכת הבנקאית, שקשה להחרים, שאינו בהכרח קורלטיבי לשוק המניות, שעשוי בתאוריה להוות חלופה למטבע הפיאט המודפס כאילו אין מחר, ואשר מתבסס על מודל האמון של טכנולוגיית הבלוקצ’יין.
העניין הוא שאף אחת מהתכונות הללו אינה ייחודית לביטקוין.
יש כיום מטבעות קריפטוגרפיים חלופיים שעשויים להאפיל על הדומיננטיות של הביטקוין בעתיד מסיבה פשוטה: הם עושים את מה שהביטקוין הבטיח לעשות, רק בצורה יעילה, מהירה ומתקדמת יותר. לחלקם אף יש כבר שימושים מעשיים, פרקטיים בהרבה משימושיו של הביטקוין, ואחדים מהם פועלים בשיתוף פעולה עם ממשלות ברחבי תבל, מה שמפחית את הסיכון הרגולטורי סביבם.
אם בעבר התייחסתי למטבעות קריפטוגרפיים באופן גורף כאל פנטזיה, הונאת פונזי או קדחת צבעונים מודרנית, היום אני פחות סקפטית. בעיני, השקעה במטבעות כאלה — בדגש לפרויקטים רציניים — מאפשרת להיחשף באופן ישיר לטכנולוגיה עצמה. ומאחר שיתכן שבטווח הארוך לבלוקצ’יין תהיה השפעה אדירה על הכלכלה העולמית, אני לא רואה עוד פסול בחשיפה מדודה למטבעות קריפטוגרפיים בתיק ההשקעות, לצד נכסים אחרים.
4) אני כבר לא בטוחה שליברטריאניזם מספק בהכרח מענה אופטימלי לכל סוגיה
הגישה הליברטריאנית מציעה חלופה רעיונית עבור מי שמואס בשמרנות הסמכותנית-דתית של הימין, או בחמלה העיוורת של השמאל.
ליברטריאניזם מחליף את האמונות הללו ביסוד אחר שבנוי על חירות הפרט ואי-התערבות בחייו.
תפקיד המדינה מצטמצם, בבסיסו, לתכלית אחד: לאפשר לבני אדם לסחור זה עם זה מבלי להרוג זה את זה. כל התערבות אחרת נתפסת ככפייה פטרנליסטית שמאיימת על חופש הפרט.
הרעיון האלגנטי הזה – להרחיק את המדינה מהארנק, מהצלחת, מחדר המיטות — קסם לי לאורך השנים, ובפרט שהוא מתכתב היטב עם המסרים של הבלוג: סוכנות, הומאניזם, הישענות עצמית, אדונות עצמית, אחריות אישית, אינדיבידואליזם ואוטונומיה.
אחת מהנחות היסוד של הליברטריאניזם היא שגם אם חילקו לך קלפים גרועים, שאלת המפתח היא כיצד אתה בוחר לשחק עם הקלפים הללו. לכן, אך טבעי שחלק מהאנשים יבחרו בחירות טובות, ואחרים יבחרו בחירות גרועות. מכאן גם שחלק מהאנשים יצליחו, אחרים ייכשלו, וזה לא תפקידו של אף אחד – ודאי לא של הממשלה – לנסות להתערב בסדר הטבעי הזה או לתקן אותו.
אני מודה שהתפיסות שלי בהיבט הזה התמתנו.
אם בעבר נהגתי לכתוב בנחרצות נגד ההמשגה של בני אדם כפעוטות שזקוקים לשמרטף-מדינתי שיתערב בחייהם מהעריסה ועד לקבר, או שיש לקדש את החופש לבחור מעל לכל, היום הייתי נוקטת בניסוחים פחות חדים.
סיבה אחת היא שהעולם מורכב. רף הציפיות מאדם בוגר במאה ה-21 מצריך יכולות שפשוט לא קיימות אצל רבים: לפתח קריירה, לרכוש השכלה, לחסוך לגיל זיקנה, לנהל אורח חיים בריא, לתכנן משפחה, לחנך ילדים לפי דוגמה אישית ועוד.
אם אנשים יופקרו לגורלם ולבחירותיהם ללא עזרה והכוונה מגבוה – רבים מהם פשוט ייכשלו.
גם אם אתעלם לחלוטין מההיבט המוסרי של כישלון כזה של חלקים הולכים וגדלים באוכלוסיה, עדיין אשאר עם ההשלכות המעשיות שלו: אמצא את עצמי מוקפת בעוני, בערות ופשע, שיאיימו ישירות על האינטרסים שלי ושל אהוביי.
עולם הפנסיה הוא דוגמה טובה לכך.
אם בעבר התלוננתי מרות על כך שבישראל נהוגה הפרשה כפויה לפנסיה, היום אני חושבת שבהחלט יש מקום לפטרנליזם מהסוג הזה.
אנשים (מחוץ לבועה החמימה של בלוג הסולידית) מתקשים לחשוב על אריכות ימים כסיכון, ולכן לא יוזמים חיסכון לגיל זיקנה בכוחות עצמם. די להביט על משבר הפנסיה המתהווה מעבר לים כדי להבין את ההשלכות. מיליוני ישראלים שייפלו לעת זיקנה על צווארה של המדינה מאיימים באופן ישיר על האינטרסים שלי כחוסכת וכמשלמת מיסים. לכן, מנקודת מבט תועלתנית, גישה ליברטריאנית לא מתאימה במקרה כזה.
סיבה נוספת לכך שהנטיות הליברטריאניות שלי התמתנו היא שאני רוחשת כיום כבוד רב יותר למזל ולאקראיות.
רובנו מייחסים הצלחה ליכולת וכישלונות למזל רע, גם כשהעובדות מלמדות שההיפך הוא הנכון.
זו טעות לייחס 100% מהתוצאות לבחירות אישיות, בדיוק כשם שזו טעות לייחס 100% מהתוצאות למשתנים מבניים. ובעוד שאני עדיין סולדת מקורבנות אובססיבית ומהאשמת ה”שיטה” בתחלואי הפרט, אני מכירה בקיומן של פריבילגיות ובהיעדרן.
5) אני כבר לא אלהורית
לפני כמה שנים כתבתי כאן פוסט שמסביר מדוע בחרתי לא להביא ילדים לעולם.
אלהורות הייתה מאפיין מכונן בזהות שלי, כזה שנשאתי כמעט בגאווה.
שכנעתי את עצמי שאני מסוגלת, ואפילו צריכה, לחיות את חיי כאינדיבידואל, זאבה בודדה, כזו ששמה את עצמה, את זמנה הפנוי ואת צרכיה לפני הכל.
אני כבר לא שם.
זה לא מתאים לי.
זה לא הופך אותי מאושרת יותר.
הערכתי בחסר את ההשפעה האדירה של קירבה אנושית (או היעדרה) על הנפש ועל שביעות הרצון הכללית שלי מהחיים.
הזוגיות עם X, והטיפול באמי שהפכה לפני שלוש שנים לסיעודית, שינוי באופן מוחלט את הפרספקטיבה שלי בכל מה שנוגע לרצון להקים משפחה משלי.
לכן, אני כבר לא אלהורית.
הסולידית ממליצה
המידע במאמר זה מבוסס בין היתר על דעותיה האישיות של הכותבת כמשקיעה חובבת. מטרתו לספק מידע בסיסי וראשוני בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני, שיווק פנסיוני, ייעוץ משפטי, שיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם, ו/או תחליף לייעוץ כאמור מטעם בעל הרישיון המתאים על פי דין. התייחסויות במאמר זה לניירות ערך ו/או נכסים דיגיטליים ו/או לביצועיהם, ככל שישנן, נועדו לצורך המחשה בלבד ואין בהן כדי להוות המלצת השקעה, הצעה לרכישה, ייעוץ לקנייה או מכירה, הבטחת תשואה או רווח ו/או הנעה לפעולה כלשהי בקשר עם אותם נכסים. הכותבת אינה אחראית לתוצאות השימוש ו/או היישום של האמור במידע ואין באמור בו משום התחייבות לנכונותו, דיוקו, עדכניותו, ו/או מידת התאמתו לנסיבותיו וצרכיו המסוימים של כל אדם. הקישורים המופיעים בעמודה "הסולידית ממליצה" הינם קישורי שותפים והכותבת מקבלת עמלה בגין לקוחות הנרשמים דרכם.

כתוב בצורה משבחת. בהחלט מרגישים התפתחות משמעותית לאורך השנים. בהצלחה במסלול של שינוי גישת האלהורות ולאן שהוא ייקח אותך.
למרות השינוי המבורך בהחלטה הראשונה של דרך ההסתכלות על חיסון אגרסיבי זה מרגיש סוף של עידן ההטפה שבה את מפרסמת על שיטות לחיסכון בצורה אגרסיבית.
לגבי הקריפטו, אני מסתכל על זה כעל עוד סקטור השקעה כגון נדלן שחשוב שיהיה חשיפה אליו וחלוקותו בין מטבעות, כי לי אין ייתרון על אדם אחר במידע הזה אבל בטווח המספר שנים שידועות לנו נראה שהמטבעות עולים.
תודה רבה על פוסט מצויין, ומקווה שתכתבי בתדירות גבוהה יותר כי זה פשוט מהנה לקריאה
פוסט תענוג. מעבר לזה כבר אמרו הכל לפניי אז אחסוך.
תודה על כל התובנות עד היום ובמיוחד על אלו היום.
זו פעם ראשונה שאני מגיב בבלוג והטריגר הוא נקודה מס’ 3:
חוששני שהתבטאת כאן באופן שגם עליו את עשויה להצטער בעתיד. כשאת מדברת (בלהט!) על “ההתגודדות הכיתתית, הפנאטית כמעט, של חסידי הביטקוין רושפי המבט סביב מושא השקעתם … הם נוטים לתפוס כל טיעון נגד כהתקפה על עיקרי אמונתם” את עושה בדיוק את מה שאת מבקשת מאחרים להימנע ממנו – שופכת את התינוק יחד עם המים.
ממרום גילי המתקדם (קחי את גילך והכפילי אותו בפקטור נאה) אספר שהתנהלותי הפיננסית לאורך השנים הייתה דומה למדי – מדעת או שלא מדעת – לעקרונות שפורסמו בבלוג זה לדורותיו, ואכן הביאה אותי במידה רבה לעצמאות פיננסית הרבה לפני “גיל הפנסיה”. יחד עם זאת, לפני X שנים לא מעטות כשנודע לי על ביטקוין, השקעתי זמן ומאמץ ללמוד את הנושא לעומק ולהבין את המהפכה שהוא מביא והפוטנציאל לשינוי פרדיגמות פיננסיות רבות – והחלטתי להשקיע בביטקוין סכום כסף “שאני יכול להרשות לעצמי להפסיד”, כל זאת על בסיס עובדתי ורציונאלי וללא מבטים רושפים ועיקרי אמונה. שרדתי עליות ערך מטורפות, התרסקויות מטורפות לא פחות, נשארתי עם מרבית המטבעות שרכשתי מלכתחילה ואף גיוונתי את ההשקעה לאחר לימוד במטבעות מסוגים נוספים, והיום המצב הוא שנכסיי בקריפטו מהווים חלק נכבד מאוד-מאוד מההון הצבור שלי ומקדם מעשית את עצמאותי הכלכלית.
את צודקת: ישנם גורמים ב”קהיליית הקריפטו” שמתנהגים ומתבטאים בלהט דתי ואינם פתוחים לדיון ענייני. יש המוווון בולשיט, וזאת עוד לפני אלון מאסק והכלבים שלו. יחד עם זאת ישנם הרבה מאוד קולות שפויים בקהילה שמתנהל ביניהם דיון עמוק ושוטף בכל מה שקשור לביטקוין ולקריפטו, החל מהיסודות של מה זה כסף ולשם מה ומהי כלכלה, ועד פרטי הפרטים של מימושים שונים של קריפטו בעולם האמיתי.
סולידית יקרה – מספר דברים שכתבת כאן על ביטקוין הם בלתי נכונים עובדתית, אני מניח מחוסר היכרות מספקת עם החומר. אין לי יחס רגשי מיוחד אל הביטקוין (וכאמור אני מושקע במגוון מטבעות) אבל ביטקוין שונה מהותית מכל נכס קריפטוגרפי משמעותי אחר כולל כולם ולא בכדי הוא מוביל את שוק הקריפטו, כולל קבלת אמון הולך וגובר מצד גופי השקעה, בנקי ענק ומוסדיים.
אני מצטרף לכן לבקשה שנכתבה כאן לפניי לפוסט שלך שיוקדש לנושא הקריפטו וההשקעה בו. אבל, פליז פליז פליז, אנא עשי זאת לאחר לימוד וחקירה והעמקה ראויים, ורצוי מאוד תוך היעזרות במי שיכול לתווך לך את הידע באופן הגון ואובייקטיבי (אישית אני מעריך מאוד את הידע העמוק והגישה השקולה של בן סמוכה מאתר cryptojungle). נושא הקריפטו הוא מגוון וסבוך ועתיר אתגרים אינטלקטואליים, והוא ליטרלי מתפתח ומשתנה מידי יום – ראוי להקדיש לו את הזמן והמקום משלו, באופן הוגן.
ממש תענוג לראות אותך גדלה.
תודה רבה ששיתפת אותנו בתהליך.
אתה בחיים?!?
פוסט חושפני, כן ומושקע. בדיוק מה שהפך הרבה פוסטים של הסולידית לכל כך טובים.
בפועל מעולם לא הסכמתי עם נקודות 1 ו4 (אני קורא את הבלוג כבר שש שנים)
נקודה 2 מכילה לדעתי סתירות פנימיות ולכן פשוט לא יכולה להיות נכונה ועדיין אני משקיע יחסית פסיבי ומטיף להשקעה פסיבית. אולי זו אמונה.
בנקודה 3 אני עדיין עם הסולידית של פעם.
רק לגבי הפתיחה אני לא מסכים. אני לא קורא את הסולידית בתור גוף ידע. זה לא אנציקלופדיה. זה מסע מעניין שחופף חלקית למסע האישי שלי ולכן מדבר אלי. זה מתאר חיים של אדם בצורה אינטימית ולכן מעניין ומעורר מחשבה.
ואני כנראה לא לבד. אם לשפוט לפי קבוצת האנשים שמגיבה ופעילה פה בפורום אספת קהל קוראים אינטליגנטי במיוחד שמעריך את הכתיבה שלך.
כל הכבוד על הפוסט!
מסכים איתך על כל הנקודות ורואה גם הרבה מהתהליך שאני אישית עברתי. גם לגבי הורות וגם לגבי טיפול בהורה סיעודי.
לגבי ביטקוין. אני חושב שצריך להפריד את מטבעות הקריפטו כרעיון מביטקוין כמטבע ספציפי.
ביטקוין הוא בועה. המטבע הספציפי הזה הוא בעייתי. הוא צרכן אנרגיה מטורף. הוא איטי בצורה בלתי נסבלת וכו. בנוסף פיתוחים חדשים יכולים באבחה אחת לבטל אותו. למשל מחשוב קוואנטי יכול ליצור מצב של כריה זולה וגוף ממשלתי מסוגל להגיע ל50% רשת ולהרעיל אותה.
מטבעות קריפטו אחרים פתרו את הבעיות האלו אבל לרובם אין את ה״אופנתיות״ של ביטקוין אז ממש קשה לדעת מי מהם ינצח בסוף היום. יכול להיות שחוסר האופנתיות הזו תעבוד לטובתם בטווח הרחוק ותיצור מטבעות לגיטימים שיחליפו את הצורך בסוויפט ושירותים כאלו.
Lol
HFSP noob
תודה שאתה מעלה את רמת הדיון בשיח עובדתי ובוגר.
אחי, אם יש מחשב קוונטי גם אין בנקים. לפחות עד שיופתחו אמצעי הגנה טובים יותר.
אם לא עלית על הרכבת אז לא עלית, אל תזרוק עליה אבנים. זה לא יעצור אותה, זה אולי נקודתית קצת יבאס את הנסיעה.
צודק שאני מתבאס שלא כריתי לפני כמעט 10 שנים כשכתבו על זה בסלאשדוט. בהחלט הייתי רוצה את הכסף הזה. אבל כרגע כל הכסף שם הוא ספוקלטיבי. ״מטבע״ שקופץ כמו יויו זה השקעה בועתית בהגדרה. לי לא אכפת, זה כסף שלך ולו זה היה רק זה אז אני שמח בשבילך.
אבל זה גם נזק סביבתי מטורף. ועם זה יש לי בעיה רצינית. את׳ריום ואחרים עושים את העבודה של לתקן אץ הבעיות האלה. אני לא בטוח שזה אפשרי בביטקוין.
בנקים פרוצים גם היום אבל יש להם גיבוי ממשלתי ופיזי: ע״ע נייר. אז הם יכולים לספוג מכה קשה במקרה של פריצה אבל בביטקוין יש סיפורים של הון עתק שנעלם בלי כלום. זה סקאלות אחרות. אפילו ארנקים של מומחי אבטחה נגנבו. ואין מה לעשות. כבוצת ההאקינג שפרצה את הפייפליין בארה״ב טוענת שניגנבו לה מליונים בביטקוין. עם ההאקרים שפורצים לכל מקום לא יכולים לשמור על הכסף אז איזה ביטחון יש לנו.
שים לב שמכל הטיעונים שנתתי בחרת לנסות להפריך רק אחד…
“נזק סביבתי מטורף” – יש לך סימוכין לזה? מאיפה הבאת את זה?
לגבי איתריום-
א. זו רשת שבורה וריכוזית שפותחת וקטורי התקפה בלי סוף – לא מומלץ לאגור ערך בה
ב. המעבר מPoW לPoS באיתריום כבר “בדרך” לפחות 3 שנים. לך תדע מתי זה יקרה ואם זה בכלל יעבוד.
ג. PoS זה אלגוריתם נחות כי הוא מעשיר את העשירים, אין דרך הוגנת לחלק מטבעות חדשים, הוא גורם לריכוזיות של המערכת, לא ניתן להנפיק מטבע נטרלי ומבוזר עם כזה אלגוריתם והכי חשוב – אין שום דבר שמגן על נתוני עבר של הרשת. PoW שומר על אימטביליות. PoS זה חרא שאי אפשר לסמוך עליו.
אתה צודק אבל מה לעשות שאתה פשוט חוזר על דברים ששמעת מבלי להבין יותר מידי. יאללה נו, משעמם לי ואני אוהב לחפור על ביטקוין אז קיבלת –
ביטקוין הוא בועה – לא רואה טעם להתייחס לטענה הלא מבוססת הזאת, הוא “בועה” כבר 12 שנה, מזל שלא הקשבתי לחכמים כמוך שטענו אותו דבר כשהתחלתי להשקיע בו. באיזה שלב בדיוק תהיה מוכן להודות שזה לא “בועה”? שזה יגיע ל100K? 500K? מיליון? שאדע פשוט…
צרכן אנרגיה מטורף – אממ לא. צריכת אנרגיה של ביטקוין מהווה בערך 2 פרומיל מכל האנרגיה העולמית ה*מבוזבזת*. ביטקוין צורך הרבה פחות אנרגיה מתעשיות אחרות (וחלק ניכר ממנה מגיע ממקורות מתחדשים). בכל מקרה האנרגיה לא נצרכת סתם, ככל שהוא משתמש ביותר אנרגיה ככה הרשת בטוחה יותר. מטבעות אחרים עובדים בדיוק אותו דבר (כלומר אם הם יהיו פופולרים כמו ביטקוין הם יצרכו לא פחות אנרגיה) או שהם עובדים עם אלגוריתם קונצנזוס נחות (PoS) שלא באמת מספק הגנה ראויה לרשת/פיזור הוגן של המטבעות.
פיתוחים חדשים – ביטקוין זה תוכנה, הוא משתנה ומתפתח כל הזמן. אם יש איזשהו מטבע אחר שמיישם משהו שיכול לסייע באמת אז ביטקוין יכול “להעתיק” את הפיצ’ר הזה (כמו שנעשה כבר אינספור בעבר). אגב פיתוחים, ממליץ לבדוק את taproot שאמור לצאת השנה, משפר מאוד דברים של פרטיות/יעילות בחתימות
איטיות – ביטקוין מהיר הרבה יותר מהמערכת הנוכחית, מבחינת final settlement. הבעיה שרוב האנשים לא מבינים ששכבת הבסיס היא רק ה*בסיס*. רוצה לקנות כוס קפה בביטקוין? יש מספיק פתרונות מבוזרים (לייטנינג) וריכוזיים (cash app) שיאפשרו לך להעביר ביטקוין בכלום זמן וכלום עמלות
מחשב קוונטי – חוסר הבנה משווע, מחשב קוונטי מאיים בעיקר על החתימות, לא על הכרייה. הסר דאגה מליבך, גם אם עוד 50 שנה יהיה מחשב כזה אז אפשר לשדרג את מנגנון החתימות שיהיה עמיד לזה (ביטקוין זה תוכנה, זוכר? קטע – אפשר לשדרג!).
קריפטו אחרים פתרו את הבעיות האלה – זו הטענה הכי הזויה, נובעת בעיקר מבורות ופרופגנדה של סקאמרים. הם לא פתרו כלום. מי שמבין את הטכנולוגיה מבין שיש פה trade off, אפשר (למשל) להגדיל את גודל הבלוק פי 10 ולאפשר פי 10 יותר טרנזקציות אבל אז אנשים כמוני וכמוך לא יכולים באמת להריץ צומת בבית ונצטרך לסמוך על גוף שלישי (ואז מה הטעם בביטקוין/בלוקצ’יין?). רוצה לדעת כמה ביטקוין יהיה אטרקטיבי אם יגדילו את הבלוקים? תראה את המחיר של הפורקים שלו שעשו זאת. ברור לאן השוק הלך.
אופנתיות של ביטקוין – לצערי זה לא נכון, ה”אופנה” היום זה לרדוף אחרי הדבר הבא מבלי להבין את הטכנולוגיה מאחורי. כולם מקנאים במי שרכש ביטקוין לפני כמה שנים והחמדנות מעוורת אותם וגורמת להם לקנות דוג’/איתר/קארדנו או כל השיטקוינס האלה. מה זה אומר לך שביטקוין עדיין המוביל (בפער) למרות שאין לו מחלקת שיווק בתשלום כמו הסקאמים שהזכרתי? זה ממש לא אופנתי היום להיות ביטקוינר, הרבה יותר מגניב “להשקיע” בכל מיני שיטקוינס שמוכרים לאנשים תמימים כמוך שהם “פתרו בעיות שהיו בביטקוין”.
מקווה שתעמיק ותמשיך לחקור, התשובות שם אם חופרים מספיק עמוק. רוצה קיצור דרך? נסה למצוא את האנשים הכי ותיקים ואמינים בתחום שמבינים הכי הרבה בטכנולוגיה ותשאל אותם מה הם חושבים על הנושא.
סבבה.
אי אפשר לדעת עובדתית עם משהו הוא בועה. כשאתה בתוכה אתה לא רואה אותה. בכיף הייתי נכנס לבועה הזו כשהיא התחילה ולגמרי אמרתי שאני מתבאס שלא נכנסתי אז. השאלה היא אם הביטקוין יעלה או שיחליף אותו מטבעה מודרני יותר כפי שטכנולוגיה נוטה לעשות. למה דווקא ביטקוין ולא את׳ריום שכבר הכריזו על פיתרון הרבה יותר יעיל אנגרטית.
לגבי התשובות יש פה הרבה סילופים.
אנרגיה – ביטקוין לוקח יותר אנרגיה ממדינה מארגנטינה עם זכור לי נכון. אז כן באחוזים מכל האנרגיה בעולם זה כלום. אבל תשווה העברה אחת בסוויפט או קניה באשראי לפעולה בביטקוין ותראה הפרשים בסדרי גודל רבים בעלויות אנרגיה.
הטיעון שהמקור הוא אנרגיה מתחדשת הוא דמגוגי והזוי. אתה משתמש באנגיה מתחדשת זה אומר שחברה אחרת תצטרך להשתמש בפחם כי התפוקה לא תעלה בין לילה לכסות את הצרכים של ביטקוין. כן הוא דוחף את הצורך לבנות עוד מתקני אנרגיה מתחדשת אבל זה עדיין בזבוז עצום של משאבים שיכולים ללכת למטרה יותר טובה. אפילו מאסק שמאד בעד ביטקוין וכו היה חייב להודות שזו עובדה.
אני מודע לזה שמשנים דברים בביטקוין. הפיצול וכו. זה לא התחום של ההתמחות שלי אבל אני עוקב. זה עדיין לא נותן לו ערך אינהרנטי יותר גבוה ממטבע ויטואלי אחר. לדולר יש ערך כי ממשלת ארה״ב חתומה עליו. ביטקוין צובר ערך כי המונים כרגע חושבים שהוא בעל ערך. זה דבר חשוב אבל אי אפשר לחזות התנהגות של המונים. תופעת העדר מריצה את המטבע כמו יויו. אבל טכנולוגית הוא לא כולל משהוא שהמתחרים לא כוללים. והמתחרים אפילו יותר טובים בפרמטרים רבים… אז הסיבה העיקרית שהוא מוביל היא פסיכולוגית, אני לא שם את הכסף שלי על פסיכולוגיה של ההמונים. הוא אולי יגיע ל100 אלף ואולי יגיע ל100 דולר. אני לא חושב שהשני יקרה אבל אני לא יודע.סין עשתה פיפס ו20 אלף נעלמו… ביידן פתאום יחליט להגביר רגולציה והכל יכול לקרות.
את הביטקוין קשה הרבה יותר לשנות כי הוא סוחב את השוק הקיים על הגב. מתחרה שיציע יכולות חדשות יכול להפוך את השוק או אפילו מתחרה קיים.
הטיעון שהשוק החליט על ביטקוין אז הוא הטוב ביותר זה טיעון הזוי. הביטקוין הוא ספוקלטיבי ומושך הרבה מאד אנשים שלא בוחרים אותו בגלל הטכנולוגיה. זה בדיוק הטיעון שלי. ולא אני לא קונה אף אחד מהמטבעות האלו גם כי אני לא יודע מה ילך. מה שאני כן יודע זה שמטבע צריך להתנהג כמו מטבע. ביטקוין מתנהג כמו סחורה (כמו זהב). וזו השקע מסוכנת.
איטיות – כל הפתרונות שהצעת עובדים פיזית על בלוקצ׳יין אחר שעושה פרוקסי לביטקוין אחרכך כדי לעקוף את הבעיות האינהרנטיות במטבע. אתה משווה לסוויפט כשאתה מדבר על איטיות לא לאשראי או דברים רגילים. העובדה היא שהם לא ״באמת״ ביטקויין.
יש כבר התחלה של מחשבים קוונטים והטיעון הוא שלNSA וכו כבר יש דברים רציניים יותר. העיניין הוא שיכול להיות כל דבר שם. הרעלה לש רשת בלוקצ׳יין זה דבר שכבר הודגם בעבר ובהחלט אפשרי כשמדברים על שחקנים משמעותיים.
יש לי מעל 30 שנה בתחום התוכנה והחבר הטוב ביותר שלי בסטארטאפ של ביטקוין…
שי אתה יורד חזק על האנרגיה של הקריפטו, אבל מה עם האנרגיה של המערכת הפיננסית שהוא מנסה להחליף? הוא לא מנסה להחליף ממשלות, הוא מנסה להחליף את המתווכים.
שיחררו השבוע מחקר מעניין שמעריך שרק הבנקים צורכים יותר מפי 2 אנרגיה מרשת הביטקוין, כמו כן תעשיית הזהב, עוד פרטים: https://docsend.com/view/adwmdeeyfvqwecj2
מציינים שם שזה 100 הבנקים המובילים, להבנתי יש 25,000 בנקים שונים בעולם.
מה עם חברות הביטוח והפנסיה? ההלוואות? האשראי? תעשיה פיננסית שלמה שבעשורים הקרובים כנראה לפחות מחציתה תוחלף ע”י פרוטוקולים של כלכלה מבוזרת מבוססת קריפטו.
מה הזמינות של כל המוסדות הפיננסים הללו? 262 ימים בשעות העסקים.
מה הזמינות של מטבעות הקריפטו? 24/7/365 ללא עצירה לתחזוקה.
זמן הוא המשאב הכי חשוב כיום למין האנושי. אתה מוכר את הזמן שלך באופן יומיומי. רק בעובדה הקטנה הזו יש ערך עצום.
אני כמובן יכול לטעון שמעל 70% מהכורים משתמשים באנרגיה מתחדשת שאחרת היתה מתבזבזת, כי זה הכי זול ולכן הכי משתלם להם, זאת הערכה, אין לי דרך להוכיח את זה פרט למה שהם מדווחים.
טענת שאפשר היה להשתמש באנרגיה לדברים אחרים מועילים יותר, אבל זה אומר לשנע את האנרגיה הזאת (בד”כ מאיזורים נידחים) ולאגור אותה, וזה כלשעצמו להבנתי לא פשוט בכלל וגורם לאיבוד רוב האנרגיה שתנסה להעביר.
סוויפט מעבירים כל יום כ-5 טריליון (!) דולר באופן בינלאומי. שוב בימי העסקים בלבד. וזה לוקח כמה ימים להעברה להגיע, בד”כ דורש שיחות טלפון עם הבנקים ובירוקרטיה ועולה סכומים דיי רציניים לשלם לכל המתווכים בדרך. העברת ביטקוין עולה שקלים בודדים, לא דורשת אישור של אף אחד, ויכולה להגיע תוך 10 דק’ לכל מקום בעולם. הא כן גם לכל ה-2 מילארד איש שאין להם חשבון בנק או יכולת לקחת הלוואות ובעזרת קריפטו יוכלו. כל מה שהם צרכים זה סמראטפון. עם רשת הלווינים של מאסק תוך כמה שנים גם יהיה אינטרנט מהיר זול בכל נקודה בכדור הארץ.
אנרגיה היא הכרחית בשביל לשמר ערך.
הלכת וצדת אוכל, חלקת עם שכנך, בתמורה אתה מצפה לקבל ממנו בעתיד משהו שהוא הוציא אנרגיה שווה על מנת להשיגו. היה צריך דרך לעקוב אחרי כל החובות הללו והומצא הכסף – כסף הוא בעצם פנקס חשבונות שנולד מתוך צורך, הוא ששימש ככזה מאז המצאתו לפני אלפי שנים.
מאז ומעולם הכסף שהאנושות השתמשה בו, היה צריך להיות נדיר, ודרש אנרגיה מרובה כדי להשיגו, אחרת אין לו כל ערך. זה התחיל בדברים כמו מלח, חרוזים, צדפים, פנינים וככל שהתרחבו גיאוגרפית – זהב. זהב קיבל את מעמדו בתור כסף כי הוא היה נדיר באופן שווה בכל העולם והוא שימש ככסף של האנושות במשך אלפי שנים. אחרי מלחמת העולם השניה תחת כוחה הגרעיני של ארה”ב כל המדינות קיבלו את הדולר בתור המטבע הרזרבי של העולם והוא היה צריך להיות מגובה בזהב, לשמר את האנרגיה. בעקבות מלחמת ויאטנם והמירוץ לחלל ארה”ב היתה בבעיה, לא היה להם מספיק זהב ואי אפשר פשוט לייצר עוד יש מאין – ולכן ניקסון ניתק את המטבע הרזרבי של העולם מהזהב ב-1971 ובעצם הוליד את הפיאט, כסף שלא דרושה אנרגיה כדי להשיגו, כסף שניתן לייצר יש מאין, הוא כסף חסר כל ערך אמיתי, וניתן לראות זאת בגרף שמדגים איך נשחק כח הקניה של הדולר בצורה מאסיבית מאז פעולה זאת.
אתה טוען שהכסף מגובה ע”י הממשלות, הרי הן מקבלות בו את כספי המיסים שלהן ומתחזקות את הצבאות שלהן. אבל כאשר יש לקומץ אנשים (מנהלי הבנק הפדרלי שלא נבחרו בצורה דמוקרטית) את הכח להחליט את הגורל המוניטרי של האנושות כולה, והם עושים את ללא הוצאת שום אנרגיה – משהו כאן פשוט לא תקין. אז יש קורונה ואנשים חייבים סיוע, נדפיס 35% מכל הדולרים הקיימים כיום. כנראה הצלנו מליונים מקריסה כלכלית. אבל פגענו בכח הרכישה של 8 מילארד איש שהדולר הוא המטבע הרזרבי שלהם, והתוצאות לתווך הרחוק פשוט לא ידועות. חתני פרס נובל לכלכלה טענו כבר בשנות השמונים שעד שלא יהיה לנו כסף שאינו בשליטת ממשלות לא יהיה לנו כסף מוצלח באמת. עם חדירת האינטרנט הם גם חזו שזה רק יהיה עניין של זמן.
כדי לתחזק את רשת הביטקוין דרושה אנרגיה עצומה, נכון, כי הערך שהוא מכיל הוא חסר תקדים בהיסטוריה האנושית.
מה נותן לו את ערכו? רשת המחשבים הכי חזקה והכי בטוחה על פני כדור הארץ שבלתי ניתן לפרוץ אליה ופועלת כמו שעון ללא מעצורים מאז שחרורה. כשיהיה מחשב קוואנטי לפורצים יהיה מחשב קוואנטי גם לכורים. לפורצים אין אינטרס לפרוץ אליו כי ברגע שפרצת למטבע אין לו כל ערך, למה שהם ישקיעו את המשאבים העצומים הללו בשביל להרוס משהו? אנחנו אפילו לא מסוגלים לקלוט את העוצמה של רשת הביטקוין, אגיד לך שלפני כמה שנים בדקו והיא היתה חזקה פי 8 מ-500 מחשבי העל הכי חזקים יחדיו, מאז העוצמה של הרשת גדלה יותר מפי 2 מיליון! אתה חושב שממשלה יכולה להגיע לעוצמה הזו ולהפיל אותו, אבל אתה טועה, אף אחד לא יכול, אחרת זה כבר היה קורה, זו עוצמה בלתי נתפסת.
אפס הוא לא יהיה שווה בחיים כי זה כמו דת, תמיד יהיה אנשים שיאמינו בו ומחשבים שיריצו את הקוד שלו, כל עוד עלות כריה ביטקוין בודד תהיה באיזור הכמה אלפי דולרים, הוא לא ירד יותר מתחת לערך זה.
באשר לעובדה שקיימים מטבעות מוצלחים יותר, זה נכון, יש לביטקוין הרבה בעיות. האנלוגיה הכי מוצלחת שמצאתי לעניין זה היא להתייחס לביטקוין כמו מין של ארנב שהגיע לטבע, לאיזור בתולי, והיה לו הרבה זמן לגדול באופן טבעי ולהתפשט ולצרוך בו את כל המשאבים (רשת המחשוב), גם אם יגיע עכשיו ארנב טוב וחזק יותר מכל בחינה, הוא לא יצליח להאפיל על הראשון, כי כל המשאבים כבר נוצלו. רשת הביטקוין לא יכולה לעבד קוד של מטבע אחר.
גם אית’ריום היא רשת חשובה מאוד, גם היא תפסה נישה משלה בעולם הקריפטו ויהיה מאוד קשה להחליפה.
אז מהו ביטקוין?
הוא פנקס חשבונות, הכי נדיר ומאובטח שקיים כרגע בעולם. כזה שדרושה אנרגיה עצומה כדי לתחזק. כזה שיכול לשמר את אנרגיית הערך של כל האנושות. כזה שהאנושות צריכה (מזכיר לך שכסף בעבר תמיד נולד ואומץ מתוך צורך) כי לפיאט שנתקענו איתו אין כל ערך אנרגטי.
כזה שמשמש כבר כיום בתור התשתית והמטבע הרזרבי לכל תחום הקריפטו.
יש אנשים שיגידו שקריפטו זו בועה כמו שהיה האינטרנט בשנות ה-2000.
והם צודקים, יש אלפי מטבעות חסרי כל ערך.
אבל בזמנו לא יכולת להשקיע במגמה עצמה, ל-TCP/IP לא היה טוקנים.
יכולת לקנות מניה של אמאזון ולהצליח ממש, או מניה של PETS.COM ולאבד את כספך. אבל לא יכולת להשקיע בתשתית.
פרוטוקול הביטקוין הוא המגמה עצמה. הוא התשתית של תחום הקריפטו, והתחום הזה הולך לשנות את עולם הערך הפיננסי ולעשות למתווכים מה שפרוטוקול ה-MP3 עשה לתעשיית המוזיקה והדיסקים.
אתה אומר שהוא אולי יגיע למאה אלף ליחידה ואין לך דרך לדעת.
אני אומר שהוא אולי יגיע ל-5 מיליון דולר ליח’ – שווי שוק 100 טריליון דולר.
אני ממש ממש אופתע אם הוא לא יעבור את המיליון דולר תוך חמש שנים מהיום.
אבל shit can happen. אילון מאסק ישגע את ההמונים.
לכן לא אשים שם את כל כספי, גם אם ה-Conviction שלי בשמיים.
וואי, חפרתי.
הערך הייחודי בביטקוין לעומת שיטקוינס זה מס’ הצמתים, כוח החישוב, תשתיות וביזור. אין לו מתחרים בכל הקטגוריות האלה.
לגבי אנרגיה נראה שאתה בעיקר ניזון מהתקשורת וציוצים במקום לעשות מחקר בעצמך. אין לי כוח להפריך את מה שרשמת אבל אתה טועה בענק.
אילן מאסק הוא ליצן שאוהב להשעשע ולהרגיש חשוב. אם הוא באמת היה חושב שביטקוין בעייתי וצריך להחליף אותו באלטרניטיבה “יעילה וחסכונית” (אין באמת, אבל בסדר) אז למה להשקיע מלכתחילה? הוא לא ידע שביטקוין צורך אנרגיה? ולמה לא למכור את האחזקות שלו? ולמה לצייץ “ידי יהלום” כשהשוק בירידה? הוא משחק בנובים ואתה אוכל את זה.
אם יש לך מעל 30 שנות ניסיון בתוכנה אז תשאל את עצמך מה הסיכויים שיבוא פרוטוקול חדש שיחליף את TCP/IP.
תמשיך לשבת על הגדר ולפחד מFUD שהופרך מאות פעמים בעבר וליפול לתעמולה של שיטקוינס או לפחד שמחר הNSA ישבור את ביטקוין או שיבוא “מתחרה חדש” שיחליף את הדינוזאור המאובן. לביטקוין לא איכפת. HFSP.
ועוד נקודה-
לייטנינג זה לא בלוקצ’יין ולהגיד שלייטנינג זה לא ביטקוין זה כמו להגיד שhttp זה לא אינטרנט.
לפעמים עדיף לא לדעת כלום על נושא מסוים מאשר לדעת קצת. על אפקט דנינג קרוגר שמעת?
הצתמררתי.
כלומר, הצטמררת..
הוא ממש התצמרר!
Maybe she became woolly?
תודה על השיתוף האמיץ והפתוח, מוערך מאוד. אני חווה תהליך דומה של מיתון.
הלקח האמיתי לקוראים הוא לא להפוך אנשים אחרים לאלילים, הם לא בהכרח יודעים יותר, הם לא בהכרח צודקים. להקשיב וללמוד כדי לראות מה אפשר ליישם בחיים שלנו, אבל לא לחכות, לא להפוך דעותיו של אחר לאידאולוגיה.
תודה
וואו!
קידה עמוקה ומחיאות כפיים סוערות!
תגובה נהדרת.
עכשיו שאת לא אל הורית, אולי תראי שהרבה מהתאוריה נופלת בתוספת של ילדים במשפחה.
לא בהכרח
(דוד, אב ל- 4)
או להיפך, הזדמנות נהדרת לחזק את התיאוריה ע”י דוגמא אישית של הורות סולידית (כמובן שלא חסרות דוגמאות בפורום).
פוסט נהדר, תודה רבה. מאוד מרענן לראות אדם שמשנה את דעתו ומציג זאת בצורה מנומקת ובהירה.
התיאוריה עובדת יופי גם עם הילדים.
שילוב של אל הורות לאורך שנים שאתה צעיר, נותן יכולת כלכלית למימון 10 ילדם בהכנסה פסיבית לאורך שנים, בפרט שלאחר שנים ל מעטות של אל הורות, אין יכולת ל10 ילדים….
הניסיון שלי מראה שזב עובד יופי גם עם 5 ילדים.
הפוך לחלוטין. אחריות בכלל, ואחריות כלכלית בפרט, היא הבסיס לגידול מוצלח של אנשים קטנים.
לא מדויק אב ל 2
לחסוך באגרסיביות עם ילדים זה פחות אפשרי, אפשרי לעשות רצף של פעולות כלכליות נכונות שמצמיח את ההון המשפחתי – ומאפשר לתת לילדים בהווה ובעתיד חוויות נהדרות, ורשת ביטחון כלכלי.
ואני אם לארבעה, נשואה 9 שנים. בשנים אלו הספקתי לרכוש 2 דירות, ולהתחיל לפתח במרץ תיק מניות שגדל בשיטתיות, וברוגע
אני חושב שהיכולת לשנות כיוון חשיבה ולהסביר את הלפני ואחרי היא תכונה נעלה ומראה על הרמה הגבוהה שלך, ולא להיפך.
ואוו
פוסט מדהים , מלא בגרות
בתור קוראת ותיקה ומעריכה גדולה שלך (אם כי לא מסכימה עם כל דעותיך)-
קודם כל מזל טוב (להריון? ללידה? לתכנונים?) איחוליי.
אשמח מאד לקרוא באיזו גישה כלכלית את נוקטת בגידול וחינוך ילדך.
וגם פוסט על מטבעות קריפטו!!!
ולסיום- החשוב מכל-
כבוד!!! על היכולת לשנות את דעותיך ולפרסם בפומבי.
את אוהבת אמת באמת.
יפה.
מכיר אותך מאז פתיחת הבלוג.
כיף לקרוא אותך משתפת. להיות כן עם עצמך ופשוט להגיד את מה שיש.
בהצלחה עם התא המשפחתי זה הולך להוסיף לך הרבה אושר 😊🙏
יפה מאוד. חכמה היית וחכמה נשארת. משתבחת עם הזמן
תודה על הפוסט. אצטט מהספר “כלכלה רומנטית” את ההגדרה “כלכלה היא הדרך לחלק את אמצעי הייצור בין האנשים כך שייגרם מרבית האושר לכלל בני האדם”. הכסף הוא האמצעי ולא המטרה.
היה ממש כיף לקרוא!
פעם ראשונה שאני כותב כאן. אני קורא מ-2013 כשהייתי חיל צעיר, וגם חוויתי התמתנות בדעותיי והשקפותיי. השיתוף של התובנות הללו גורם לי לרגיש שגדלתי יחד עם חברה לדרך, שהתפתחה גם היא, ובתור מישהי שאני מכבד את דעותיה וחושב דומה לה, אני מגלה הזדהות רבה עם נקודת המוצא ועם מחשבות ההווה, על אף גילי הצעיר.
תודה רבה דורין. תמשיכי להתפתח ולשתף!
טוב. Wow. אלה לא שינויים קטנים אלה תזוזות טקטוניות. ההסכמה לכך שיש לגיטימיות למודלים חלופיים מצריכה דיון אחר מה המשמעות שלהם. כי אם רוב באנשים במאה ה-21 לא יכולים ל״עמוד ברף״ אז אנחנו לא רק מרככים את הליברטריניזם אנחנו ממש הולכים למשטר הפוך לגמרי שיפחית דרמטית את מודל האחריות האישית דהוא בבסיס של המודל ״הסולידי״ של 8 השנים האחרונות. הכוח של הסולידית הוא במידה רבה בהצעה של ״מה כן״ ולא ״מה לא״. מעניין לאן זה ימשיך מכאן.
וואו! חייב להודות שלא ציפיתי לזה. עם זאת – כל הכבוד! אנחנו מתבגרים, לומדים דברים חדשים על החיים והצרכים שלנו משתנים עם הזמן. אין נוסחה אחת שמתאימה לכולם ואני מאוד שמח בשבילך שנתת לעצמך הזדמנות להודות בזה ולשנות דברים שכבר לא מתאימים.
תודה על ההגיגים!
העולם משתנה בקצב יותר מהיר מפעם, וזו עובדה
העולם היום הרבה יותר מורכב, ויש הרבה אפשרויות בחירה אז צריך להתעמק ולבחון
מי שנשאר בקיבעון ולא מאמץ גישות ודעות חדשות מפסיד
בסופו של דבר הכסף זה אמצעי לקנות אושר, אבל זה לא הכל
החיים קצרים, אז חבל לבזבז אותם על אגו, כעס וטינה
ובכל זאת לגבי ה $$$
אנחנו במסיבת סמים עולמית
וכל עוד הדי גי מדפיסים כסף בכמויות המוזיקה תמשיך חזק
אבל הכל זמני (:
אהבתי לראות את התהליך שעברת כולל את האיזונים (למשל על פנסיה כפויה שמטרתה למנוע מקשישים שלא חסכו להיות תלויים בקצבאות).
אני מעדיף ללמוד ממי שקשוב לרעיונות חדשים ולא ממי שנחרץ מידי וחוסם כל מידע חדש שמתנגש עם הקודם.
בהצלחה ושיהיו עוד כמה שנים כאלה.
התפכחות בריאה,חווית האהבה לילד לא ניתן להשוות לשום סוג של אהבה אחרת.הלב שלך ישיר יתרחב ויתמלא באושר
יש הורים ששונאים את הילדים שלהם. יש הורים שנוטשים את הילדים שלהם. אי אפשר להבטיח שילדים ימלאו מישהו באושר. מה שבטוח שבשלב ראשון הם ממלאים את הבית בחיתולים מסריחים.
חווית אהבה או לא אהבה, להוציא בכפייה מבטנך תינוק שלא בחר להגיע לעולם הזה ככה סתם ביום בהיר, זו לא החלטה רציונלית עבור התינוק עצמו, את יודעת כמה אנשים היו מונעים את לידתם אם רק היו יכולים?
הורות זה עסק מושחת מטבעו, אם את קובעת החלטות הרות גורל בשביל אחרים, זה פשוט אגואיזם טהור.
בני אדם מגיעים בגלל ההחלטה הזו למצבים שאת כהורה שכל שיקוליו סובבים סביבך, לא מסוגלים לדמיין וגם לא רוצים לחשוב על 1001 הדברים שיכולים להסתבך עבור כל תינוק שנולד ויוולד בגלל החלטתם.
נראה לי שבאמת חבל על הטעות שהוריך עשו.
חז”ל כבר אמרו: “על כורחך אתה נולד, על כורחך אתה חי, ועל כורחך אתה מת”
נחלקו בית שמאי ובית הלל אם נוח לו לאדם שנברא, או נוח לו שלא נברא. הרצון האנושי העז להביא ילדים ולהעניק להם חום ואהבה מגלה לנו שזה רצון הבריאה, בין אם מאמינים בבורא עולם, ובין אם לא. גם אתאיסטים מקיימים יחסי מין, למרות שברור לכולם שהתשוקה העזה בנו לבני המין השני מוכוונת כדי להביא את הדור הבא. אז כנראה שהיקום יודע מה שהוא עושה
כל כך מעריכה אותך והכתיבה שלך. שנים אני קוראת את הבלוג שלך ולא מסכימה עם חלק מדעותיך.
ועדיין קראתי כי תמיד את גורמת לי לשאול שאלות. להפריך הנחות בטוחות.
מאוד הערכתי את החשיבה העצמאית שלך גם אם לא הסכמתי .
הסכמתי איתך ששום דבר לא מובן מאליו ושיש מקום לחיות אחרת. אני גם מסכימה איתך שצמיחה אישית זה שינוי ותזוזה גם אני שם.
תודה לך שאת ממשיכה לשתף ולגרום לנו גם לשאול שאלות . תודה שאת מסכימה להיות פגיעה ולשנות דעה. ברנה בראון כל הזמן מדברת על פגיעות כאל חוזק ואת מאוד חזקה גם בפוסט הזה.
אהבתי את תובנה מס’ 5.
שיהיה בהצלחה ובכייףגדול
מזל טוב.
האם X מודע ומעריך את מזלו הטוב???
אני קוראת אותך מזמן לא רב, אבל תמיד הרגשתי שיש משהו לא מספיק בוגר בדיעותייך המידי מגובשות. מעין להט של טינאיג’רים, שיש להם אחלה תיאוריות והסברים אבל כאלו שלא בהכרח יביאו אותם לחיים שלווים או מאושרים.
אני בת מעל חמישים, ונשמע היה לי שאת צעירה.
תמיד תהיתי איך העקרונות שלך מתיישבים עם רוב בני האדם, שיש להם ילדים.
בגרות היא פשרנות בומבן מסוים. היכולת למתן את מעשייך ודעותיך כדי לחיות עם אחרים, בין אם אלו בני זוג או ילדים או שכנים. נשמע שפשוט התבגרת. וזה נהדר.
מבחינתי בלוג הוא ה-מקום לתעד את חייך, כולל השינויים שיחולו בהם. בספרים יש משהו קבוע, לא משתנה. באונליין? הכל זורם ומתפתח.
אם אני מבינה נכון, אז ברכות להריון, ושיהיה לך תענוג גדול כפי שזה יכול להיות. מצפה להמשך.
עם הבגרות מגיעה גם הביקורתיות? אפשר לחוות דעה אבל לקרוא לאדם בוגר לא בוגר ולברך אותו על התבגרותו, זה פחות סבבה.
ב-4 תיארת שינוי תפיסה שעברתי גם אני. מוערך בעיניי בעיקר הניסוח הבהיר, הקצר והפשוט – זה גם אמיץ. אני מנחש שהטקסט הזה שלך עוד יקבל הפניות וציטוטים לא מעטים. יפה לך ממש.
פוסט נהדר.
היה שווה לקרוא ולו רק בגלל התובנה הזו-
״לפי רוברט צ’אלדיני, יש לכך סיבה טובה: אדם שמצטייר כסמכות או כמוביל דעה בנושא מסוים, ומתבצר בעמדה נוקשה שמחשקת אותו לאותו נושא, יספוג נזקי מוניטין משמעותיים אם יעז לשנות דעתו בפומבי – משום שעוקביו לא יוכלו עוד להישען עליו כדי לבסס את עמדתם.
מעטים מוכנים לספוג את נזקי המוניטין הללו.
הטרגדיה היא שככל שאנשים קולניים ונחרצים לגבי העמדות הפוליטיות, המוסריות, הכלכליות והפיננסיות שלהם, כך הדעות הללו הופכות למרכיב יסודי בזהותם; וכשזה קורה, הם מפסיקים לצמוח ולהתפתח, פשוט כי המחיר של שינוי דעתם בפומבי הוא כבד מדי.״
נראה שזה זמן טוב לאנשים לחשוב לעומק על העיקרון הזה.
וכמובן בהצלחה עם התובנות החדשות.
שמחתי לקרוא. את פשוט התבגרת…וזה נהדר, כך צריך להיות. מותר שיהיו דעות מסוימות כאשר אנחנו צעירים, ואז דעות מתונות יותר כשאנחנו מתבגרים. מאחלת לך הצלחה במסע אל ההורות, שמחה ששינית את דעתך גם בענין הזה….
תודה רבה על השיתוף!
ההתמודדות עם הזדקנות הסבים היא לא קלה ובאמת גורמת לנו להעריך יותר את הזמן שנותר לנו כאן.
גם גמישות מחשבתית היא דבר חשוב. מה שהיה חשוב לנו לפני 5 שנים הוא כבר לא מה שחשוב לנו היום ומה שחשוב היום כנראה ישנה את העדיפות שלו בעוד 5 שנים…
תודה רבה!
ברגע זמן ממש, מאות אלפי אצבעות נמתחות לקראת כתיבת פוסט זועם אה-לה “הא! בסוף את רואה שטעית?!?!”.נתעלם מהם באלגנטיות.
מי שעדיין צודק בעולמו הדיכוטומי במקום מבולבל בעולמנו המורכב, ממילא 90% מהאתר הזה עובר לו מעל הראש.
יחי המבולבלים, אני אומר!
אתה רציני?
הרי המהות של חלק גדול מאוד מהביקורות שהופנו אל הסולידית היא שהגישה שלה היא דיכוטומית עד כדי שטחיות וגם פסקנית ונחרצת עד כדי פשטנות. רוב הטענות נגדה היו שהעולם הרבה יותר מורכב מ”ליברטיאניות כן או לא” ושיש הרבה דרכים להגיע לאושר.
.
אז עכשיו כשהיא במידה רבה הגיעה לאותה מסקנה אתה מדבר על איש קש שהוא בעצם תמונת הראי של מי שהיא הייתה?
כל הכבוד על היושרה האינטלקטואלית והאומץ לשנות דיעה. מקווה שגם הדעות הפוליטיות שלך יתמתנו בהמשך. בכל אופן את אדם מעורר השראה באופן יוצא דופן עם בסיס ידע רחב ויכולת העברת ידע מרשימה. אני חייב להודות שתמיד שאפתי לשלב את מה שלמדתי ממך בצורה פחות מוקצנת עם החיים עצמם. שמח לראות שגם את מצאת את שביל הזהב. אני בטוח שזה יוביל את הבלוג למקומות טובים אף יותר. תודה על הכל ו… ילדים זה שמחה 🙂
את לא מבינה, את פשוט לא מבינה עד כמה נקודה 5 שלך מילאה אותי באושר.
זו גם הנקודה האישית ביותר שאפשר לאמר שזה עניינך ולא עניינו של אף אחד מבין קוראי הבלוג שלך
ולגבי יתר הנקודות:
מאוד אוהב את ה”אני לא בטוחה ש…” זו צורת התנסחות מצויינת
ייתכן שחלק מהטיעונים דורשים עידון, ייתכן וחלקם, אחרי חשיבה נוספת, יאוששו או יידחו. זה דיון שאין לו סוף
אם ניקח את נקודה 1: “אני כבר לא בטוחה שעצמאות כלכלית דרך חיסכון אגרסיבי היא ערובה לאושר בר קיימא”
הייתי מציע את העידון של עצמאות כלכלית היא תנאי המשפר את הסיכויים לאושר בר קיימא. חסכון הוא כלי טוב להגיע לעצמאות כלכלית- כל אחד במידת האגרסיביות המתאימה לו באותה השעה.
להביא ילדים לעולם זה טוב אולי להורה, לא לאדם שנולד למקום הזה.
סיבה למסיבה חד צדדית
טפל בדכאון ידידי. הטינה שאתה רוחש כלפי עצם העניין שלהיוולד זה דבר לא בחירי היא משעשעת ומופרכת.
ריגשת
בנוגע למטבעות קריפטוגרפים, אני חושב שהניתוח לא קוהרנטי. בלוקציין היא טכנולוגיה מצוינת. ביטקוין ולמעשה כל שאר המטבעות הקריפטוגרפים הם אמצעי להעברת ערך על טכנולוגיה חדשנית. הם במסגרת ניסוי טכנולוגי בלבד שלפיו כבר הצלחת להגיד שיש יותר טובים ופחות טובים במובן השימוש הטכנולוגי. הערך הזה יכול לעבור בהרבה דרכים שונות ועל כן הערך של ביטקוין מוגבל מאוד ויתכן וישאף לאפס (לטעמי ערכו האינהרנטי היחידי שישאר הוא הסכום שתהיי מוכנה לשלם בכדי לצמצם או להסתיר ערך שתרצי להעביר).
בסופו של דבר מדינות יאמצו מטבע וירטואלי קריפטוגרפי משלהם (שאינו יהיה מטבע מבוזר וכן יהיה בשליטה ופיקוח למניעת הלבנות הון במערכת הפיננסית הקיימת על מערכת בלוקציין עם פרוטוקול שלהם) ועל כן זיהוי השקעה נכונה בטכנולוגיה הוא המפתח. יש מקום למטבע וירטואלי עולמי אך זה לא יהיה ביטקוין או דומיו.
ביטקוין לא מאפשר רק העברת ערך, הוא מאפשר שמירה על ערך. הוא מחצב אינטרנטי נדיר ומוגבל בכמות. אנשים לא מחזיקים בביטקוין כדי להעביר ערך (בשביל זה דולר ושקל הם מספיק טובים) אלא כדי לשמור עליו. לאף אחד לא איכפת אם הוא קריפטוגרפי/ווירטואלי/דיגיטלי. מה שאיכפת לנו זה שזה נכס בבעלותינו הישירה ומוגבל בכמות ככה שאי אפשר לדלל אותנו.
אם יהיה פד-קוין או קריפטו-דולר הוא בוודאות יהיה אינפלנציוני, בלי מדיניות מוניטרית ברורה ובלי אפשרות להשתמש בו ללא חשש מהחרמה וצנזורה ועל כן הוא לא מהווה שום תחרות לביטקוין.
קצת קשה לדבר על שמירת ערך במטבע תנודתי כל כך.
אם בתחילת השבוע קניתי ביטקויין ב-45 אלף דולר, והיום הוא שווה 30- איך בדיוק הוא שמר על הערך של הכסף שלי?
אצטט לך חלק מתגובה אחרת שלי פה לבחור בשם שי:
אנרגיה היא הכרחית בשביל לשמר ערך.
הלכת וצדת אוכל, חלקת עם שכנך, בתמורה אתה מצפה לקבל ממנו בעתיד משהו שהוא הוציא אנרגיה שווה על מנת להשיגו. היה צריך דרך לעקוב אחרי כל החובות הללו והומצא הכסף – כסף הוא בעצם פנקס חשבונות שנולד מתוך צורך, הוא ששימש ככזה מאז המצאתו לפני אלפי שנים.
מאז ומעולם הכסף שהאנושות השתמשה בו, היה צריך להיות נדיר, ודרש אנרגיה מרובה כדי להשיגו, אחרת אין לו כל ערך. זה התחיל בדברים כמו מלח, חרוזים, צדפים, פנינים וככל שהתרחבו גיאוגרפית – זהב. זהב קיבל את מעמדו בתור כסף כי הוא היה נדיר באופן שווה בכל העולם והוא שימש ככסף של האנושות במשך אלפי שנים. אחרי מלחמת העולם השניה תחת כוחה הגרעיני של ארה”ב כל המדינות קיבלו את הדולר בתור המטבע הרזרבי של העולם והוא היה צריך להיות מגובה בזהב, לשמר את האנרגיה. בעקבות מלחמת ויאטנם והמירוץ לחלל ארה”ב היתה בבעיה, לא היה להם מספיק זהב ואי אפשר פשוט לייצר עוד יש מאין – ולכן ניקסון ניתק את המטבע הרזרבי של העולם מהזהב ב-1971 ובעצם הוליד את הפיאט, כסף שלא דרושה אנרגיה כדי להשיגו, כסף שניתן לייצר יש מאין, הוא כסף חסר כל ערך אמיתי, וניתן לראות זאת בגרף שמדגים איך נשחק כח הקניה של הדולר בצורה מאסיבית מאז פעולה זאת.
אתה טוען שצריך שהכסף יהיה מגובה ע”י מדינות, הרי הן מקבלות בו את כספי המיסים שלהן ומתחזקות את הצבאות שלהן. אבל כאשר יש לקומץ אנשים (מנהלי הבנק הפדרלי שלא נבחרו בצורה דמוקרטית) את הכח להחליט את הגורל המוניטרי של האנושות כולה, והם עושים את ללא הוצאת שום אנרגיה – משהו כאן פשוט לא תקין. אז יש קורונה ואנשים חייבים סיוע, נדפיס 35% מכל הדולרים הקיימים כיום. כנראה הצלנו מליונים מקריסה כלכלית. אבל פגענו בכח הרכישה של 8 מילארד איש שהדולר הוא המטבע הרזרבי שלהם, בצורה לא דמוקרטית, והתוצאות לתווך הרחוק פשוט לא ידועות. חתני פרס נובל לכלכלה טענו כבר בשנות השמונים שעד שלא יהיה לנו כסף שאינו בשליטת ממשלות לא יהיה לנו כסף מוצלח באמת. עם חדירת האינטרנט הם גם חזו שזה רק יהיה עניין של זמן.
באשר לעובדה שקיימים מטבעות מוצלחים יותר, זה נכון, יש לביטקוין הרבה בעיות. האנלוגיה הכי מוצלחת שמצאתי לעניין זה היא להתייחס לביטקוין כמו מין של ארנב שהגיע לטבע, לאיזור בתולי, והיה לו הרבה זמן לגדול באופן טבעי ולהתפשט ולצרוך בו את כל המשאבים (רשת המחשוב), גם אם יגיע עכשיו ארנב טוב וחזק יותר מכל בחינה, הוא לא יצליח להאפיל על הראשון, כי כל המשאבים כבר נוצלו. רשת הביטקוין לא יכולה לעבד קוד של מטבע אחר. גם אית’ריום היא רשת חשובה מאוד, גם היא תפסה נישה משלה בעולם הקריפטו ויהיה מאוד קשה להחליפה.
אז מהו ביטקוין?
הוא פנקס חשבונות, הכי נדיר ומאובטח שקיים כרגע בעולם. כזה שדרושה אנרגיה עצומה כדי לתחזק. כזה שיכול לשמר את אנרגיית הערך של כל האנושות. כזה שהאנושות צריכה (מזכיר לך שכסף בעבר תמיד נולד ואומץ מתוך צורך) כי לפיאט שנתקענו איתו אין כל ערך אנרגטי.
כזה שמשמש כבר כיום בתור התשתית והמטבע הרזרבי לכל תחום הקריפטו.
נפלא. ובמיוחד ההקדמה.
מהכל, אני שמח שהגעת ל-5. את תהיי אמא נהדרת.
ואווווווווו
לגבי אלהוריות, השארת את הנושא הזה לסוף, אבל היתה לי תחושה שזה יופיע בפוסט שלך. אין שום דבר רע באלהוריות אבל מצד שני אני שמחה שאת כבר לא…
בתור אבא לשניים. גם אני שמח בשביל לה. כמות האושר שזה הכניס לחיי לא יסולא בפז
מדהים לראות את ההתפתחות והגדילה שלך לאורך השנים. מעורר השראה ותודה רבה על השיתוף:)
הפוסט הטוב ביותר שלך עד היום
עכשיו שאת אלהורית יהיה לך פחות זמן לכתוב? ידעתי שצריך לעודד אותך יותר
סולידית יקרה,
כל הכבוד לך על חשיפת השינויים בהשקפתך ובחייך. זה ממש לא מובן מאליו…ודורש אומץ רב!
לאור שינויים אלה, את בוודאי מזדהה ומבינה יותר את דעותיהם הסותרות של הקוראים לאורך השנים….ובעיקר בנושאים אלה:
– הכנסת כיף לחיים כמו חוויות טיולים ובילויים…שרובם עולים כסף פוגעים בחיסכון.
– הסתכלות על החיים כדרך ולא מטרה.
יש הבדל עצום בין אדם בודד, זוג, או משפחה עם ילדים מבחינה כלכלית ומהמוווון בחינות אחרות כמובן.
– כסף זה לא הדבר הכי חשוב בחיים. יש דברים יותר חשובים מסתבר.
– אין באמת חוקים נוקשים שניתן להצמד אליהם לאורך זמן רב, בבחינת אמת אחת שאין בילתה, אלא החיים זו זרימה ושינויים אינסופיים שלא ניתן לצפות אותם.
בכל מקרה תודה על הפוסט החושפני והמעניין…ובעיקר האמיץ!
תמיד כף לקרא אותך!
נועם
ואוו. אני קוראת את הפוסט שלך מההתחלה. נפלא לראות איך החיים משתנים ואיך את מתפתחת ולא מפחדת להודות בהתפתחות ובשינויים. את נפלאה, אמיתית כנה ואנושית. אני מאחלת לך בהצלחה בכל דרכך, עדין שינית את חייהם של המון אנשים. אשמח שתעדכני עוד פוסטים בנושא וכן תכתבי יותר על עניין האלהורות ואיך הגעת למקום של שינוי.
בהצלחה רבה אלופה
רק אבן לא משנה את דעתה. ההצלחה הפנימית נמדדת מתי אתה משנה את דעתך: במשבר או לפני. מי שמשנה לפני, מרוויח.
נשמח לפוסט על מטבעות קריפטוגרפיים- ומהי הדרך המיטבית להחזיק\ לעקוב אחריהם.
תודה!
לא רק “הסולידית”, אלא גם “הכנה” (“בעלת היושרה” פחות מצלצל טוב) ו”הסוחפת”. תודה על נקודת המבט הזו.
ככה זה כשמתבגרים. הופכים להיות פחות נחרצים, פחות רואים את העולם בשחור או לבן, יותר רואים את המורכבויות, ועוד יותר מבינים שהרבה דברים נכונים לי לזמנם ומשתנים עם הזמן. זה קורה (כמעט) לכולם…
תודה על הפוסט, בהחלט מרגש ומשמח לנכוח בגדילה והתפתחות.
תמיד היית מעוררת השראה, בעיקר בצד המנטלי, נעים לראות שזה קורה גם רגשית.
מעריך אותך יותר אחרי הפוסט הזה. תענוג לקרוא
מרגש לקרוא, גמישות מחשביתית היא מצרך יקר.
עכשיו כשאני לקראת סיום “ברבור שחור” של נסים טאלב גם אני מעריך הרבה יותר מזל ואקראיות.
אני חושב שדווקא בגלל שאת לא אלהורית הרבה יותר קל להתחבר לתכנים שלך.
כך או כך, תמישכי לכתוב בבקשה, תמיד כיף לקרוא את מה שמפיקות אצבעותייך על המקלדת!
עם השנים, נקודת המבט שלנו משתנה. זה בלתי נמנע – אלא אם אנחנו פנאטים ומקובעים.
כמו שכתבת: ״אם יש משהו מסוכן מעמדה שמשתנה ללא הרף הרי שזו עמדה קבועה בעולם שלא מפסיק להשתנות״.
היה מעניין ומרגש לקרוא. תודה על הכנות והשיתוף.
תודה רבה על השיתוף, הכתיבה שלך היא תמיד משובחת ואותנטית.
בהצלחה.
וואי אני ממש אוהב אותך
תודה על הפוסט
פוסט מעורר השראה
חשוב מאין כמוהו
היכולת לבקר את עצמנו ולחשוב מחדש על הנחות היסוד שלנו, אולי אנסה את זה בעצמי 🙂
הערה 1 – מצוינת. חתירה לאותה מטרה של עצמאות כלכלית (נקרא לזה חוסן) תוך כדי איזון צרכים
הערה 2 – מצוינת. אין בהכרח תורת השקעות אחת. בתוך זאת – העקביות והבחינה לעומק חשובות מאוד.
הערה 3 – ספק מצוין. מה יהיה בסוף ? עוד נראה.
הערה 4 – מצוינת. דוגמת הפנסיה טובה מאוד. מערכת הבריאות הישראלית בזמן קורונה – גם היא.
הערה 5 – הילדים שלי יעידו.
תודה
ואו
אני ממש מתחברת למי שאת היום
פחות קיצונית פחות אגרסיבית ופחות אנוכית
זה לגמרי מבורך,
תהני מהחיים ומהנתינה לאחרים
יאללללה תזמיני אותנו לברית/בריתה מסיבת החזרת עוברים/ או מה שזה לא יהיה!!!!!!
וברצינות: קורא נאמן של הבלוג הזה יודע שאסור לקחת בעיניים עצומות את דעתם של אחרים בלי התאמה. לכן מי שהעתיק ממך מילה במילה לאורך השנים ועכשיו עומד בפני שוקת שבורה: טיפש היה וטיפש נשאר. מי שהקשיב והתלבט בחן את עצמו אל מול הרעיון שהובא בבלוג ולבסוף הבין היכן נמצאת דרכו האישית- מסוגל גם להכיל את השינויים שאת עוברת ותעברי. למשל, בסעיף 1 מעולם לא אימצתי את דעתך כי היא הייתה מאוד שונה מעולמי. לעומת זאת בסעיפים 2 ו3 אני עדיין קרוב יותר לסולידית הישנה.
בסעיף 5 תמיד התעלמתי מדעתך כי היא נראתה לי מטופשת, גם אם לגיטימית ברמת הפרט. עכשיו שזה השתנה? אז בתור אדם שחש כבוד והערכה עמוקים לדמות שמאחורי הבלוג אני שמח מאוד מאוד באושרך.
נהנה מכל רגע, כיף לקרוא ולראות אנשים גמישים עם נכונות להתפתחות, את לא פחות מהשראה בשבילי, גם במישור האישי וכמובן במישור הכלכלי.
❤️❤️❤️
כמי שהחל לקרוא את הבלוג ב-2015 ולמעשה קורא כל פוסט “בשידור חי”, מדהים לראות את ההתפחות והשינוי עם השנים.
וואו
מודה שהתרגשתי 🙂
וואו. כל הכבוד לך. על ההתבגרות, על האומץ לשנות את דעתך ועל הנכונות להודות בטעות. ממש סקרן לראות לאן עוד תגיעי.
שמח שכל מי שכתבתי בפורום לפני לאורך השנים, בצורה מפוזרת פה ושם בהקשרים שונים, בייחס לתפיסה שאת מקדמת, עברו עיבוד נהדר ומתגלמים כעת בצורת הפוסט הנהדר הזה 🙂
ברוכה הבאה למועדון האנשים הרגילים והאוכלוסייה הכללית (לא החסכנית ולא העשירה במיוחד).
מדובר באיזון אמיתי בחיים, לא רק כלכלי!
משמח אותי לדעת שלאחת הנשים החכמות שקמו כאן יהיה דור המשך
שיהיה בקלות ובהנאה!
ותמשיכי תמיד להתפתח, זה מעשיר את כולנו
אלופה 3>
איפה הכפתור של הלייק?? איפה הכפתור של הממש ממש ממש לייק מאוד??
תודה
הי. כאחד שעוקב אחרייך גם פה , גם בטוויטר , יכול לומר בכנות שאני שמח שאני מכיר אותך ולא רק ברובד הפיננסי , (די בטוח שאזהה אותך בחדר מלא באנשים) .
וככזה – שמח מאוד לשמוע על כל התמורות החיוביות שעברת ועוברת.
אכן, לשנות כבל עם ועדה השקפות בסיסיות – זה משהו שמעטים עושים ועל זה את ראויה לשבח
טוב לי – באמת עושה לי טוב – שטוב לך ,
עברתי על הפוסטים בבלוג יותר מ5 פעמים (לכל פוסט), ניכרת מהפוסטים הישנים שלך הזרות, הכעסים, מרד בשיטה . וכעת בפוסטים האחרונים מתעצב לו הלך רוח חדש של הבנה , קבלה ומתינות וגם חמלה.
זהו … שמח ממש עבורך
מדהים. תודה על השיתוף והכנות
מצטרף לדברים שנאמרו בתגובות הקודמות:
גם אני אחד הקוראים הותיקים שעוקב אחרי הבלוג המצוין.
הפתיחות לשינוי ראויה להערכה ופרסום פוסט כזה דורש אומץ ואינטגריטי.
לאורך השנים היו נקודות שלא הסכמתי איתן אבל זה לא הוריד מערך התרומה של הבלוג להנגשת הדרך לעצמאות כלכלית.
לגבי מטבעות קריפטו – לפני שנים, הרבה לפני ההייפ, שמתי בצד סכום קטן (שלא היה איכפת לי להפסיד) בתור הימור. התמזל מזלי וההימור השתלם כך שהיום מרכיב הקריפטו מהווה אחוז נכבד מהנכסים שלי. לא מתרגש אם הערך צונח ב50% (כמו שהיה אתמול) או עולה ב 500% (כמו שהיה לפני חודש), כי זה נמצא לצד תיק ההשקעות שלי ולא מחליף את הקרנות המחקות.
בהצלחה בהמשך הדרך ומצפה לפוסטים הבאים!
אני שמחה שהזוגיות עם X עושה לך טוב, וכל הכבוד לך על האומץ להודות בשינוי דיעות.
אפשר לעשות קולולולו?
היי סולידית,
להודות ששינית את דרך מחשבתך דורש אומץ וקפיצה מעל האגו.
נראה לי שעשית את זה כאן בדרך חושפנית ואמיתית.
אהבתי.
בהצלחה!
תודה רבה על הדברים. אני בהחלט חושב כמי שעוקב אחרי הבלוג לפחות 5 שנים שגם הקוראים עברו שינויים וזה טבע החיים.
שמח בשבילך על הבחירות החדשות ומאחל את מציאת ה”נירוונה” בדברים הקטנים של החיים. עדיין לא פיצחתי “איך” אבל בשלילת ה”אלהורית” יש תרומה לכך 😉
מעולה.
בסוף, שינויים בדעה של בן אדם מראים עד כמה הוא גדל ובעל גמישות מחשבתית.
הניסיון שלנו ככלכלנים חובבים, להצמיד מחיר לכל דבר – הוא שגיאה.
בסוף לחוויות,תחושות ורגשות אין מחיר אחיד השווה לכל אדם – כמו שדירה יכולה להיות השקעה כלכלית גרועה, אבל אם האדם חייב קורת גג שהיא שלו (מבחינת הרגשה) – לא משנה כמה כסף יפסיד באותו מהלך מבחינתו זאת הייתה קניה/השקעה נכונה.
תודה על השיתוף ותודה על כל מה שאת כותבת
וואו. בום!
מאוד מאוד שמח בשבילך.
אקנח בציטוט מ-interstellar:
once you’re a parent, you’re the ghost of your children’s future
הדעיכה הגופנית האישית היא בלתי נמנעת – אבל ההשתתפות – הפסיבית לעתים 😉 – בגדילה של הילדים היא חווייה שאי אפשר לתאר במילים.
3>
הפוסט הכי טוב EVER
אענה מה שעניתי בטוויטר: אם תוכלי למנוע מעצמך את המחיר המופקע והאכזרי של ויתור לא חכם על ילדים והתעוררות מאוחרת מדי שהסתיימה אצלי בכישלון – מה טוב. בהצלחה.
אכזרי?! נו באמת איזה שטויות. כלפי מי היא מתאכזרת??
אלהורים מתאכזרים כלפי עצמם
וואוו!
מרגש במיוחד.
הכי שמחתי משינוי הגישה ל-אלהורית.
שאפו גדול ל-X
זה לקח קצת יותר זמן ממה שחשבתי שייקח,
But it was called for
מזל טוב 🙂
זה נשמע שאת בדרך להצלחה (נוספת)
מזל טוב מזל טוב, למשנה מה יהיה העיקר שתיהיה ברית 🤣😂🤣😂
איזה פוסט מרגש!! מילאת אותי באושר, ואני ככ שמח שאת מרגישה סיפוק ומלאות!
היית המורה הראשונה שלי לעולם ההשקעות, ולעולם אהיה אסיר תודה לך.
אבל, ברוח הפוסט, הדבר הכי משמעותי שקיבלתי מהבלוג הוא הקשר עם אבא שלי
בתור בחור צעיר, אבא שלי תמיד היה מנחה אותי איך להתנהל עם כסף.
בעבר הוא היה בוחר כמה מניות בודדות, משקיע בהן את כל החסכונות, והרבה פעמים נופל….
בזכות הידע שצברתי מהבלוג, פתאום יכולתי אני להמליץ לאבא שלי איך להשקיע:
לימדתי אותו איך לקנות תעודות סל וקרנות סל ובעיקר ETF בחול. הוא הקשיב לעצות שלי, וראה רווחים משמעותיים מאוד, ובתנודתיות נמוכה, ובעיקר בלי דמי ניהול מופרזים של כל מיני מנהלי תיקים שחמדו את כספו.
זה בנה מחדש את הקשר בינינו, כשהפעם אני בתפקיד בעל הידע.
הוא מלא הערכה אליי, ומתייעץ איתי לא רק בהשקעות, אלא גם בכל מיני החלטות משמעותיות בחיים
אז תודה לך, סולידית יקרה, על המתנה הגדולה ביותר: הערכה מצד אבא שלי
אני מאחל לך ילדים שיהיו מלאי הערכה אלייך, ואת להם, בזכות הקשר שתבני איתם.
בהערכה עמוקה
אני
זה אומר שעוד כ9 חודשים יצטרף אלייך Y?
אז תביאי ילדים? את עוד בגיל?.
. מקווה בשבילך
כתיבה משובחת , השלב הבא יהיה להיחשף אולי הגיע הזמן לדעת אם את סולידית או סולידי ?!
כתבת כך:
“אני מוצאת ערך בנכס שכמותו מוגבלת, שמנותק מהמערכת הבנקאית, שקשה להחרים, שאינו בהכרח קורלטיבי לשוק המניות, שעשוי בתאוריה להוות חלופה למטבע הפיאט המודפס כאילו אין מחר, ואשר מתבסס על מודל האמון של טכנולוגיית הבלוקצ’יין.
העניין הוא שאף אחת מהתכונות הללו אינה ייחודית לביטקוין.”
איזה מטבע עונה על כל התכונות האלה גם יחד?
לא מטבע – נכס.
זהב כמובן, אבל גם נכסים אחרים.
סחטיין על היכולת להודות בשינוי גישה ושינוי תפיסה. רק גורם לי להעריך אותך יותר
פוסט מרגש.
עוקב אחרייך כמה שנים.
היי שקטה, השינוי שעשית כאן אינו זגזוג במובן הקלאסי של המילה מאחר וגם טענותייך הישנות היו מנומקות, ענייניות ופתוחות לשינויים תחת נסיבות.
דבר נוסף, האן השינוי בדעותייך קשור לזה שהתחלת להביע עמדה פומבית בנושאים שאינם פיננסים?
לסיכום: התבגרת.
תודה על הכתיבה שלך. נותן המון חומר למחשבה והזדהות
את נהדרת! חייב לומר שהערכתי הגבוהה אלייך ולבלוג שלך רק עלו בעקבות הפוסט הזה, שמלבד העובדה שהוא כתוב בטעם רב ומפרספקטיבה רחבה, הוא מהווה שיעור באומץ ויושרה, כמו גם אחריות. בהזדמנות זו, תודה רבה על הבלוג שעזר לי רבות, והמשיכי “ללמוד וללמד” (מתוך ברכת “אהבה רבה” בסידור), ולהגיע לאושר שלכם ולקיים אותו.
הרשמת אותי מאוד
שינויים כאלה בדעות רק מגדילים את הכבוד שיש אלייך כמובילה. הדעות ה”ישנות” לא פחות נכונות וחכמות, רק שהן נכונות למי שזה מתאים לו. מה שהשתנה זה רוחב המבט, לא עצם הדעות. להרחיב את המבט זה משהו שאת מלמדת היטב כאן, וזו תוספת חשובה על כל הדברים הטובים האחרים שלמדתי ממך.
העם עם הסולידית!
(:
כל הכבוד. רק טיפש בטוח שהדרך שלו צודקת. חכם בוחן את דרכו שוב ושוב ומבין שאין רק שחור ולבן.
פוסט מעולה. אני מאוד מתחברת לגישה לשינוי העמדות. זה חשוב להכיר באמונות המשתנות שלך. מעניין לראות שהעקרונות עדין נשארו זהים, אך הביטוי שלהם התמתן וקיבל צורה שונה.
את מרתקת. תודה על השיתוף.
תודה רבה על הפוסט , כתיבה כנה אמיתית אמיצה ומעוררת השראה
תודה על כתיבה יפה ומרשימה
הוכחת פתיחות ובגרות מרשימה ויש הרבה תובנות יפות.
זה לא “מטבעות קריפטוגרפיים”, זה אך ורק ביטקוין. גם אם את מאמינה שנכון מוסרית לדלל לציבור את ערך הכסף כדי שישקיע את חסכונותיו במיזמים שמקדמים את העולם או יבזבזו את כספיהם על שירותים – העובדה היא שבאופן אישי אף אחד לא רוצה שהממשלה תדלל את חסכונותיו, גם אם לא מתחשק לו להמר את כספו.
ביטקוין אומר לאנשים – אם אתם מעוניינים להשקיע לטווח הארוך, אתם יכולים לבחור לא להמר, אתם יכולים להחליט לא לתת את הכסף שלכם לטייקונים, ועם זאת לא לאפשר לממשלה לדלל אותו, אפילו אם מתרחשת מגיפה עולמית והממשלה ממש ממש רוצה.
זאת לא דיעה אישית שלי. תקראו את הספרים והבלוגים, תקשיבו לערוצי היוטיוב (של ה-“מקסימליסטים” בביטקוין, לא הקשקושים של מהמרי הקריפטו הכלליים). הם לא יגידו לכם “הנה הזדמנות טובה לקנות ולמכור בעוד שנה”, הם יגידו לכם “פזרו את הקניה שלכם לאורך זמן, תשמרו לטווח הרחוק, תחזיקו את הביטקוין שלכם בעצמכם ולא אצל שירותים חיצוניים, תלמדו איך להשתמש בארנקי חומרה ואיך להריץ צומת ואיך לעזור למאבק שעלול להגיע בעתיד”.
רק הביזור והפנאטיות של מעריצי הביטקוין אומרים לממשלות “אם תנסו להאבק בנו, זה יהיה מאבק מכוער, וכל העולם ייראה את הכיעור שלכם”, ובין אם אתם חושבים שנכס דיגיטלי חופשי להעברה ומוגבל בכמותו יעשה טוב או רע לעולם בכללותו – בטווח הארוך המאבק הזה הולך לנצח.
זה לא “מטבעות קריפטוגרפיים”, זה אך ורק ביטקוין. גם אם את מאמינה שנכון מוסרית לדלל לציבור את ערך הכסף כדי שישקיע את חסכונותיו במיזמים שמקדמים את העולם או יבזבזו את כספיהם על שירותים – העובדה היא שבאופן אישי אף אחד לא רוצה שהממשלה תדלל את חסכונותיו, גם אם לא מתחשק לו להמר את כספו.
ביטקוין אומר לאנשים – אם אתם מעוניינים להשקיע לטווח הארוך, אתם יכולים לבחור לא להמר, אתם יכולים להחליט לא לתת את הכסף שלכם לטייקונים, ועם זאת לא לאפשר לממשלה לדלל אותו, אפילו אם מתרחשת מגיפה עולמית והממשלה ממש ממש רוצה.
זאת לא דיעה אישית שלי. תקראו את הספרים והבלוגים, תקשיבו לערוצי היוטיוב (של ה-“מקסימליסטים” בביטקוין, לא הקשקושים של מהמרי הקריפטו הכלליים). הם לא יגידו לכם “הנה הזדמנות טובה לקנות ולמכור בעוד שנה”, הם יגידו לכם “פזרו את הקניה שלכם לאורך זמן, תשמרו לטווח הרחוק, תחזיקו את הביטקוין שלכם בעצמכם ולא אצל שירותים חיצוניים, תלמדו איך להשתמש בארנקי חומרה ואיך להריץ צומת ואיך לעזור למאבק שעלול להגיע בעתיד”.
רק הביזור והפנאטיות של מעריצי הביטקוין אומרים לממשלות “אם תנסו להאבק בנו, זה יהיה מאבק מכוער, וכל העולם ייראה את הכיעור שלכם”, ובין אם אתם חושבים שנכס דיגיטלי חופשי להעברה ומוגבל בכמותו יעשה טוב או רע לעולם בכללותו – בטווח הארוך המאבק הזה הולך לנצח.
מזל טוב ובהצלחה
אוהבים אותך ורק לא להפסיק לכתוב
נהדרת! הנזילות המחשבתית שלך ראויה להערכה. מאחלת לך שהביטוי “להפיק יותר מהחיים וליהנות מהם” יתממש עבורך במלואו, והצלחה בהקמת משפחה עם בחיר לבך.
זה אולי הפוסט הכי מרגש שכתבת בבלוג הזה מיום הקמתו. מאחל לך המון הצלחה בכל מה שתעשי, ובמיוחד עם סעיף 5 🙂
תודה לך על הטקסט
התהליך של השלושה\ארבעה טקסטים אחרונים לא פחות ממפעים!
הרגש והתחושות שנכנסו לתוך מערכת השיקולים של השכל.
ואין מה לעשות חיים וכסף זה לא רק הגיון צרוף.
משום מה, בטוחני שטקסטים אלו רק יגבירו את הטמעת השיטה אותה פיתחת
כי עכשיו היא אנושית יותר, מרגישה יותר, בתוך “חוקי המשחק” שלנו.
והתהליך אליו נחשפנו כולנו הופך אותה לאמיתית יותר (ולא דוגמתית..)
רק טוב ואור לך
פוסט מרשים.
אני קורא ותיק ומעריך מאוד את גישתך וכתיבתך.
תודה רבה על הכנות,השיתוף והפתיחות לחשיבה חדשה.
מתחילת הקריאה בפוסט תהיתי אם גם נושא האל-הורות יהיה בין 5 התובנות החדשות. שמחתי לראות שאכן כך.
באשר למטבעות הקריפטו – אין ספק שזו טכנולוגיה חדשה וחשובה שמשליכה על ההתנהלות הפיננסית של העולם וצפויה להתפתח עוד. אולם, לדעתי לא ניתן עדיין לצפות את ההתפתחות, ובהחלט ייתכן שיצמחו מטבעות קריפטו חדשים וכל ההשקעות במטבעות הקריפטו הנוכחיים תרד לטמיון. על כן זה עדיין לדעתי הימור מסוכן.
הסולידית, הפכת להיות באמת סולידית…לא טעות, לא שינוי, לא “לא בטוחה”, אלא בפשטות – את פחות קיצונית ויותר מידתית.
הגל היה אומר שנסוגת מן הקצוות המשוננים והתכנסת אל המרכז.
חסכון אינו צריך להיות “אגרסיבי” (אבל צריך להיות חסכון!),
השקעה צריכה להשתנות – לפעמים השקעה בפקעת צבעונים תיחשב להשקעת על, , וולפעמים השקעה במניות טבע היא השקעה טובה, ובלבד שהשקעה לא תהיה הימור,
ליברטריאניזם (שהוא אחיו החורג של אנרכיזם) אינו עובד אצל 99% מהאנשים שרוצים לחיות בחברה נורמטיבית (תורו כבר נוכח בזאת, ביער וולדן שלו) ונעדיף ליברליזם מתון יותר,
ולגבי אלהורות – הדבר מדבר בעדו, והדבר הוא הטבע.
“חסיד שוטה”.
לאורך השנים אתגרת אותי כל כך הרבה פעמים ועצבנת גם לא פעם.
לא משנה מה תעשי מאחל לך המשך פיתוח וצמיחה אישית בכל אשר תפני.
תמשיכי לאתגר.
ולגבי הקריפטו, עדיין בספר למרות ההייפ המטורף, לא מאמין שצריכת האנרגיה המטרופת הכרוכה בזה תחזיק לאורך זמן: it is unsustainable
דורין, תודה על הפוסט הזה !
הצטרפתי לבלוג שלך לאחר שהייתי כבר הורה למספר ילדים,
כרעתי תחת נטל הפרנסה, והבלוג נתן לי כוח, אנרגיה וכיוון כלכלי.
בעקבותיו ובזכותך הצלחנו לצלוח את התקופה ואפילו לחסוך.
לאורך השנים, דורין, ראיתי בך, בבחירותייך ובעצותייך מעין אוטופיה, רעיונות שאליהם צריך לשאוף, אך לא ניתנים למימוש מלא בחיי היום יום, ותמיד עלה תסכול מהמימוש החלקי בלבד.
הנקודות שהעלית היום מראות בגרות, מגדילות עוד יותר את ההערכה אליך, והופכות אותך לאנושית וממשית.
ריגשת, דורין, ובנקודת האלהורות – העלית בי דמעות ממש.
וואוו, איזה פוסט מדהים, עמוק ומלא תבונה! תודה על זה!!:)
האמת – קראתי רק את ההקדמה ואת הנושא מס’ 1 ומס’ 5 (קריפטו וליברטיאניזם רחוקים מעולם המושגים המיושן שלי). אכן, תובנות נכונות אך ידועות. למעשה לא חידשת הרבה למי שלא מאמין לשום דבר וחי כל חייו בספקות לגבי המציאות ולגבי מה שמעבר למציאות. לעניות דעתי לחיות בספק כל חייך זו הדרך הנכונה (כי את ה”אמת” אף אחד לא באמת יודע) אם כי יש לה מחירים לא קטנים.
אחלה פוסט וכיף לקרוא כל הכבוד
בעיני הנושא הוא איך מתמודדים עם זה הרי יש הרבה דברים שאנחנו חושבים ולאחר זמן אנחנו מבינים שאנחנו טועים וכל מה שאמרו לנו זה נכון ואז יוצא שאתה חיי בטעות לפעמים עשור מהחיים שלך?
אז יש דברים שזה לא קריטי כי בעשור הזה נהנתי ואם הייתי עושה אחרת ממה שאני חושב לא הייתי נהנה אז אני צריך לחיות את איך שאני חושב עכשיו אבל יש דברים שהם קריטיים לגבי כל החיים ומה שאנחנו לא עושים זה פספוס שלא נוכל להחזיר אותו ונצטער עליו אחר כך כל המשך החיים שלנו למה עשינו את זה או למה לא עשינו.
אני חושב שבדברים מהותיים כאלה שיש הרבה סיכוי שתתחרט ולא תוכל להחזיר את הגלגל אחורה לא כדאי לעשות כזה דבר במידה וזה חורג מגבולות הנורמה.
לדוגמא אם חוזרת בך מנקודה 5 עוד כמה שנים מבלי יכולת לתקן את זה היה קשה לך עד סוף חיי שחסר לך את זה ובמיוחד לעת זיקנה
חמש שנים מהיום:
ברוכים הבאים לבלוג של הסולדית! כאן תמצאו את כל המציאות לצעצועי תינוקות במחירים הכי טובים בשוק! מגדל למידה מתקפל רק ב – 700 ש”ח! מבצע מדהים על פיג’מות של קארטרס באמזון!
יותר הגיוני:
“גן פרטי- האם זו הוצאה מוכרחת?!”
“שר”פ- מיתוסים ואמיתות.”
“איך לגדל ילד מאושר”
תמיד היה תענוג לקרוא אותך אבל עכשיו אפילו יותר.
לכן, אני כבר לא אלהורית. אני בשוק.
פוסט יוצא דופן, מרתק. מעורר מחשבות והערכה רבה. בהצלחה עם השינויים, תודה על השיתוף.
וואוו מרגש.
תודה על שיתוף עמוק ואמיתי , כמה בגרות ואומץ!
תובנה מספר חמש העבירה בי צמרמורת:)
בריאות לאמא
פוסט נהדר. הבלוג שלך מדהים ועוד עולה ברמה כל פעם. תמשיכי להצליח ולהשפיע ואם את בוחרת בילדים אז שיהיה בקלות ובשמחה
כתבת כנה, אינטלגנטי ואמיתי.
“מי שלא מרבה לשנות את דעתו מזלזל במורכבותו של העולם בו אנו חיים.” (ג’ף בזוס) – איזה ציטוט…
את פשוט מדהימה!!
מקנא בתבונה שלך
ברכות על ההתבגרות.
קצת מרגיש לי שאת הולכת בכיוון של אדם מאמין.
כולנו מורכבים מחלק רציונלי רועש, כזה שבטוח בעצמו וביכולתו לנהל את המציאות ואת העולם.
החלק הזה הוא הזאב הבודד שבנו, והוא זה זה שבשמו דיברת בנחרצות, פסלת גישות והרשית לעצמך לערער על מבנים מסורתיים כהורות וכזוגיות, שחקוקים בסלע אלפי שנים.
זה החלק בתוכינו המשוכנע באלוהיותו, הבטוח באופן עיוור למדי שהוא תמיד קורא את המציאות במלואה ובאופן חד.
אבל בתוכינו פנימה, במקום רגיש ופגיע הרבה יותר, יש נקודה אנושית, רכה, שמצפה תמיד לחמימות אנושית, שבטוחה שיש משמעויות נסתרות בעולם (ובלשונך: “מזל” , “אקראיות”)
והיא מנסה ושואפת להשתלב עם החלק הרך, הבלתי מושג, בעולם.
היא לא בטוחה בשום דבר, ומכירה צד שני בכל טיעון.
אנשים מאמינים בדרך כלל נשענים על הנקודה הזו.
כשהית צעירה כולנו יכולנו לחוות את האינבידואל שלך, הסוער והמתפרץ, בניסוח בהיר וחד כמו שרק את יודעת.
רבים אמרו לעצמם בשקט: יעברו שנים, יחלפו תקופות, ונראה מה יהיה אז.
אבל למול החדות, הנועזות, הניסוח הכמעט בוטה, נאלמו דום ושמרו לעצמם…
כעת, הגיל עושה את שלו,
הנקודה הזו אצלך מתחזקת ומסרבת להשתתק תחת מתקפת הרציונליות,
והנה התוצאות לפנינו.
משהחלה לפעול, אני מעריך במידה גדולה של וודאות שההפתעות הגדולות עדיין לפנינו.
בהצלחה לך ולכולנו, במסע המפותל של החיים.
ממליץ לטרוח לחקור לעומק מה מבדיל ביטקוין משיטקוינס במקום לחזור על פרופגנדה של אינטרסנטים סקאמרים.
זה לא נכון בעליל לטעון שלביטקוין אין תכונות ייחודיות.
כבר לא אל-הורית, אפשר להגיד בשעה טובה ? 😉 , אל תדאגי, את תשני את דעתך אחרי שיהיו לך ילדים…
מלבד נושא ההורות אני דווקא לא הרגשתי שהבלוג מכתיב בצורה מוחלטת לליברטרליזם , השקעה פסיבית וכו’ אלא שהם default שאפשר לשקול אם לחרוג ממנו.
ליברליזם וחירות למשל הם גישה עדיפה על סוציאליזם אבל לפעמים צריך לגבות מיסים כדי לממן כבישים וכו’.
לגבי ילדים – לא קל, אבל הרבה אושר משמעות והגשמה.
חסכון אגרסיבי הוא נכון עבור צעירים, שיכולים לחיות בתקציב נמוך, והחיים שלהם יכולים להיות מלאים בחוויות שלא עולות הרבה כסף. עם הזמן, המאזן משתנה. במיוחד כאשר יש ילדים, אנחנו לא במקום הראשון בחיים שלנו (באופן שהוא גם חיובי), ועובדים כל הזמן בלתחזק משפחה, ואז באמת זקוקים יותר לעזרה גם בכסף כדי לשמור על הרווחה והאושר שלנו. וכמובן, משקיעים ברווחה העתידית שלהם גם בהוצאות שונות כמו העשרות וחוגים ועוד ועוד.
מבחינה כלכלית, וגם מבחינות אחרות, יש יתרונות שלא לעשות ילדים בגיל צעיר. כאשר יש כבר בסיס כלכלי טוב, אפשר לעמוד יפה בהוצאות של הילדים כאשר הכסף שצברת כבר עובד בשבילך. אז ההבשלה להתקדם לילדים בשלב מאוחר תואמת יפה להשקפת העולם הסולידית.
ואוו איזה פוסט.
הערכה עצומה יש לי אלייך, על הכנות, הפשטות, העניין, השינויים, על הדיון המעניין.
תודה שיש לנו אותך
הסולידית, שברת לי את הלב… בייחוד החלק על הבחירה להביא ילדים. תמיד הערכתי את המקום האמיץ והאינדיבידואלי שממנו את לוקחת בחירות מהותיות בחיים. הפוסט הזה מרגיש כמו התפכחות די גדולה שחווית וזו תחושה שמהדהדת חזק. עקבתי אחרייך במשך שנים ויכולה להגיד שהשפעת על תפיסת העולם שלי לגבי הרבה נושאים.
מעריכה את הפוסט ומקווה שכל בחירה שתעשי תוביל אותך להיות מאושרת בחייך!
תענוג לקרוא!
רק חמור לא משנה את דעתו.
טור חשוב שכתוב מקסים.
מאחלת לך שתצליחי ותגשימי את הרצון להיות הורה 🙂
סיום מדהים, אהבתי מאוד!!!
ללא התייחסות ליתר בשלב זה
אם אכן תצטרפי למשפחת ההורים, יהיה מעניין לקרוא את ההמלצות הפיננסיות שלך בנוגע לגידול ילדים חסכוני ואפקטיבי (אבל כזה שמבין ומכיל את צרכי הילדים).
מרחיב את הדעת. מטיף לצניעות.
קודם כל תודה על פוסט מצויין.
לגבי ליברטריאניות כתבת שאת לא רוצה למצוא את עצמך מוקפת בעוני בערות ופשע. זו עמדה מוסרית וגם אגוצנטרית (כי זה מפריע לחוויה שלך את העולם) ושתיהן חשובות. אבל יש פה גם עניין כלכלי גרידא. הכסף שזורם אל אלו שמצליחים לא צומח על העצים, וגם לא בבורסה. הוא נובע מצמיחה כלכלית שמעשירה את העולם ועל הדרך מעשירה יותר את המצליחנים ופחות את הנכשלים. אבל, אם הנכשלים יכשלו לחלוטין וירדו מתחת לרף מסויים אז לא יהיה מי שיקנה את הסחורה מהעשירים. לאמאזון לא יהיו לקוחות, לאפל לא יהיה מי שיקנה אייפון, ולבעל המאפייה לא יהיה מי שיקנה ממנו קרואסון. זה קל להתרחק ולהגיד שזה לא משפיע ישירות עלייך אבל בטווח הארוך אם נוצר קיטוב ופער גדול מדי בין העשירים לעניים זה לא בר קיום, והדרך היחידיה שנותרת לעשירים לשמור על הונם היא לעשוק את הציבור בצורה אלימה.
הטענה הבסיסית היא שמדינה חייבת לדאוג גם לקדם כל הזמן אוכלוסיות חלשות או מוחלשות ולייצר מוביליות חברתית יזומה, ולא לבנות על זה שילדה שגדלה בשכבה סוציו-אקונומית נמוכה תדע בעצמה לצאת משם ולהרים את עצמה למעלה, וגם לדאוג לרמת קיום בסיסית לאותם אלו שנשארים מאחור למרות הכל.
איזונים זה שם המשחק. לא ״חמלה עיוורת״ שבה מחלקים כסף לכל מי שלא מתחשק לו לעבוד, אבל גם לא אגואיזים ליברטריאני שבו כל אחד עושה מה שטוב לו בלבד ואין שום דאגה לאחר.
ילדים זה מקור לאושר ושמחה.
כסף זה מקור לדאגות.
כמה פחות להישען על הון וביטוחים.
נשענים על הבורא ומביאים ילדים.
אחרי שבנק ישראל חושב על הקמת שקל דיגיטלי. בהחלט יש מקום לשנות תפיסה.
מחכה למאמר מקיף בנושא מטבעות דיגיטליים.
גם אני כמוך שיניתי חלק ניכר מהדעות שלי – בעיקר על ליבטריאניזם ואל-הורות – למרות שאני מחזיק בחלקים נרחבים מהן. שמח לשמוע שאת לא דוגמטית ומוכנה לשנות את דעתך בהינתן העובדות/האמת.
וואוו עכשיו אני עוד יותר מעריכה אותך, על האומץ ובעיקר על הכנות והיכולת לשים מראה מול עצמך במובן העמוק ביותר של המילה.
בהצלחה בכל דרך וכל הכבוד על הצמיחה וההתפתחות הפנימית חסרת הפשרות (במובן הטוב כמובן). 👏👌💐🥂
יישר כוח על דבריך, על כולם, כתוב חכם ומרתק כתמיד
יש עמדות שראוי ומוצדק לשנות ויש עמדות שלא.
את כבר לא אלהורית? מצטער, אין ולא יכולה להיות לשינוי עמדה כזאת הצדקה רציונלית, לפחות לא אחת שהיא גם מוסרית, וזה מבחינתי מאפיל על כל התובנות וההתפכחויות האחרות שלך.
אפילו היושרה והכנות שמתבטאים בפרסום פוסט כזה מואפלים ע”י הנקודה הספציפית הזאת.
את כבר לא אלהורית? וואלה. מה קרה? גילית את העולם פתאום? “התעורר בך ניצוץ אמהי”?
את אוהבת ציטוטים אז אסיים בזה: “אנושית, אנושית מדי.”
ירדת מגדולתך.
נשמע שאתה מאוד מתרגש מכל העניין, אולי גם תסביר למה שינוי כזה לא יכול להיות מוצדק?
יש דברים שאי אפשר לדבר עליהם א-פריורית ונסיבות חיים משנות אנשים. במקרה הזה נשמע שלטובה.
עצם זה שאתה מרשה לעצמך לחלק ציונים לכותבת שאתה אורח באתר שלה מראה שגם לך יש עוד דבר או שניים ללמוד
שינוי העמדה שלה לגבי אל-הורות מטיל צל ענק על כל דבר אחר שהיא אי-פעם אמרה והצדיקה בטיעונים רציונליים ושכלתניים כביכול. רק העמדה הספציפית הזאת, לא שינוי העמדה לגבי הקריפטו, או לגבי סגנונות השקעה, או לגבי הוצאות על בילויים, או לגבי ליברטריאניזם. רק זו, לגבי הורות.
למה? תחשוב לבד.
מעבר לזה, ההתרגשות נובעת מכך שפתאום כל פילוסופיית החיים הכביכול מגובשת שהוצגה כאן מתבררת כנובעת מתוך צרות אופקים, מתוך תודעת חוסר ולא תודעת שפע. חיי הצמצום שלה היו כורח הנסיבות, היא הציגה את זה כמו אידאל. משך כל השנים האלה לא הייתה מספיק כנה להגיד “חסר לי. אין לי. אני בודדה. אני אומללה”, בנתה סיפור יפה והציגה תמונה שונה לגמרי, שטחה פילוסופיה שלמה סביב העניין ופתאום – “התעוררה”.
ומה העיר אותה? הדבר הכי קלישאתי, הכי בנאלי, הכי פרוזאי. מי היה מאמין, פשוט התאהבה. למי מאיתנו זה לא קרה לפחות חמש שש פעמים.
התאהבה וכל פילוסופיית החיים שלה – פוף! מתפוגגת כמו נפיחה ברוח…
חשבתי שאני בבלוג הסולידית ומתברר שאני בחוכמת הבייגלה.
ראשית, אני מסוחרר מהלוליינות שלך: להאשים מי שבמשך שנים היתה אלהורית, בחירה מאוד קיצונית בישראל, בקלישאתיות ובנאליות.
עניינית, ייתכן שהסולידית עכשיו בשטף הורמוני אהבה משבשי דעת/ משותקת מדאגה שבעוד כמה עשורים לא יהיה מי שייטפל בה; ושבעתיד, ברגע שקט עם עצמה, היא תתחרט על ההורות.
ויתכן שכן, האהבה והטיפול באמה גילו לה צד חדש בעצמה- שכן יש לו את האנרגיה והקשב, שפחות חייב עצמאות, צד שבטוח בעצמו מספיק כדי להכיל ילד *בנוסף* לזהות העצמית.
צד שמתאים לגידול ילדים.
ואז, שאר הסיבות (חוסר עניין, חיסכון, בריאות, זיהום) פחות רלוונטיות.
במיקרה הזה, זה שינוי עמדה רציונלי ומוסרי. ועבורי, גם משמח מאוד.
אני לא יודע מי מהאפשרויות נכונה. גם אתה לא. מדוע להניח שהראשון נכון?
אתה מאמין בכלל שאנשים יכולים להשתנות לטובה, ולא רק לעשות רציונליזציות להחלטות רגשיות, כפי שאתה מאשים?
הרושם שלי שהיא שינתה דעה מתוך פחד להיות לבד כשהיא תהיה זקנה. הרבה עושים ילדים כדי שיהיה מישהו שיטפל בהם בזקנתם. זה לפעמים הימור כושל…
את גדולה מהחיים.
את אמיצה ומקסימה וזאת הפעם הראשונה שאני כותבת לך את זה.
מגיע לך לשמוח מגיע לך להיות מאושרת מגיע לך משפחה ושמחה ולהינות מהפירות של החסכנות והעבודה הקשה שלך.
את עזרת להרבה אנשים ואת מקסימה!
ולהשתנות כל הזמן בלי להתנצל זה הדרך לחיים טובים ועשית זאת בצורה מושלמת ומעוררת השראה.
ברכה והצלחה!
הפוסט הזה מרגש בצורה בלתי רגילה. שמח כל כך לשמוע על היכולת לשנות גישה וסע’ 5 בהחלט ריגש אותי בצורה בלתי רגילה.
מאחל לכם לחבוק בקרוב תינוק או תינוקת שיביאו אור גדול לחייכם.
בהזדמנות זו ארשה לעצמי לצטט את עצמי:
https://www.hasolidit.com/7-%d7%a1%d7%99%d7%91%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%9e%d7%94-%d7%91%d7%97%d7%a8%d7%aa%d7%99-%d7%9c%d7%90-%d7%9c%d7%94%d7%91%d7%99%d7%90-%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d#comment-24171
הו ואוו… עוד פוסט מכונן.
שמח בשבילך הסולידית. מאוד שמח שאת מודעת לכל הנ”ל.
באמת התרככת, והריכוך הזה עושה לך טוב לעור הפנים.
קראתי בשקיקה כמו תמיד… עד סעיף 5.
האמת, שהנשימה נעתקה לי בסעיף 5 (מהסביה שגם אני כנראה? אל הורי).
אכן.
להשתנות זה חשוב, הכרחי, רצוי ומומלץ.
אגב, אם יש משהו אחד שאני יכול לתרום לדיון הזה הוא שגם המרדף אחרי אושר ושביעות רצון הוא Fake News.
הנדסה חברתית מודרנית. שקר מוחלט. שמנו את זה במעלה הפודיום כאילו זו מטרת החיים.
להיות “מאושר”.
שילשול קיומי.
לעולם לא נהיה מאושרים כי זה לא מצב קבוע. לעולם לא נהיה שבעי רצון כי זה לא מצב קבוע.
החיים הם מה שהם, ואלבר קאמי היה שם לפנינו.
זו לא התבגרות, מאמין שהיית כבר בוגרת מעט אחרי הינקות, זו התאהבות.
כל הגמישות, החמלה, הפשרנות, הרוגע, הענווה ויתר הגועל השקול והאמפתי-חברתית הם בסך הכול תופעות לוואי של ההיי הזה, שאפילו בולשיט הקריפטו הזה נהיה הגיוני בגללו.
אמנם סם, אבל עדיף על סם הבדידות. כנראה.
מרוצה עבורך, פחות עבור “הסולידית”.
1. מכיוון שסימני קריאה = רייטינג.
יעידו על כך יינון מגל, בן גביר, אופנהיימר, אברום בורג ואפילו אופירה וברקו.
2. מכיוון שאין דבר יותר משעמם, נדוש ומטופש מאשר הורה טרי.
אין מה לעשות, בחורה בחצאית וגופיה על אופניים, כשג’ניס ג’ופלין באוזניה ושקי אורז רתומים מאחורה (סורי, ככה דמיינתי אותך במהלך השנים) סקסית לאין ערוך מול אישה טרודת עיניים ביונדאי סדאן מקשיבה ל”אבא עושה בושות” עם יונק חיים כפוי טובה בבוסטר מאחורה.
(גילוי נאות: נאמר ע”י קורא נאמן, אקס אלהורי, שנתקע בבית עם ילד בן 3 כי אימא הקרייריסטית הלכה לעבוד והגן בטווח רקטי, ושסוף סוף זכה לכמה רגעים של שנ”צ להגיב לפוסט מרתק ומרגיז כאחד)
איזו תגובה. לפנתיאון.
תודה על השיתוף, בטח לא פשוט
גם עליי עבר שינוי גדול: מאתאיסט, קוסמופליטי, אולטרא-קפיטליסט הפכתי להיום אדם מתון בהרבה כי העדר הסובלנות למורכבות שהתפיסות האלה הוא לא פרקטי במקרה הטוב ואינפנטילי במקרה הפחות טוב.
על זה נאמר בעדה שלי “רק חמור לא משנה את דעתו”. עלי והצליחי דורין היקרה, העשרת מאוד את העולם שלי ולמדתי ממך המון.
את בחברה טובה: גם מדינת ישראל עברה שינוי (הפוך) מסוציאליזם ריכוזי לכלכלת שוק חופשי פחות או יותר והכול בהתאם לצרכים ולזמן 😉
שמח לראות אותך מתפתחת, והכל מתואר בכתיבה קולחת ומוסברת היטב.
ובדיוק נתקלתי בכתבה בה נכתב כך:
“פעם שאלו מנהל חברת קרנות מה התכונה החשובה לו ביותר כשעליו לבחור מנהל השקעות. “חוסר אגו”, השיב המנכ”ל. כאשר השואלים תהו על פשר התשובה, הוא הסביר: “מנהל השקעות פועל בתנאי אי־ודאות. השקעה שנראית מבטיחה בבוקר, עשויה להתגלות כאסון בערב. הוא חייב להיות בעל גמישות מחשבה ולשנות את ההשקעה כאשר המציאות משתנה. תאורטית זה נשמע ברור וקל. מעשית, מה שמניע את מנהלי ההשקעות להיות במקצוע זה האגו, חוסר היכולת להודות בטעות והרצון שכולם יראו את זה”.
מרגיש שאת מתאימה לתואר “חסרת אגו”
way to go
איחולי,
על ההתמתנות, על ההתאהבות, על האל-אלהורות – נשמע שאת במקום טוב יותר ונעים לך – זה מה שהכי חשוב.
תודה על הכנות, תודה על הפוסט, תודה על הכל.
את מדהימה.
וכמובן תודה גדולה על הבלוג והפורום והשדרוגים שלהם – מקווה שההורות העתידית לא תיגרע מהנוכחות שלך בהם 🙂
מה עם חזון האקדח מתחת לכרית כדי להמנע ממצב סיעודי ?
וואו, אין לך מושג כמה אני מעריכה את היכולת שלך לכתוב פוסט כזה. אין מספיק אנשים עם היושרה והצניעות להגיד- השתניתי, טעיתי, אני חוזרת בי. איזה כיף שאת מסוגלת.
היא לא אומרת בשום מקום טעיתי, אני חוזרת בי. היא החליטה לשנות את דעתה. מה שהיה היה נכון אז ועכשיו זה עכשיו… אבל עדיין בלוג ופוסט מרשים.
פשוט WOW
במשך שנים אני עוקבת אחריך, ומפנה אנשים לבלוג.
אבל מוסיפה הכוונה: שהבלוג לוקח את הדברים לאקסטרים, ולמרות שלא חייבים לאמץ את הדרך, אפשר לאסוף הרבה רעיונות טובים.
פנסיה – כל כך מסכימה איתך שזה לא טבעי לאנשים לחסוך לפנסיה. אני רואה פורשים שיש להם את הפנסיות הישנות, ואת אילו שאין להם – זה הבדל בין הזדקנות בכבוד, ולהזדקנות בעוני.
אז נכון שהפנסיות הנוכחיות לא יאפשרו תחלופה מספקת למשכורות, אבל התפקיד שלקחתי לעצמי הוא לעזור לאנשים להגדיל את היחס ככל האפשר.
ילדים – יש לי שלושה ילדים נפלאים ומאתגרים, כל אחד בדרכו. החרטה היחידה שלי שאין לי עוד.
מאחלת לך בהצלחה.
וואו.
ללא מילים.
פוסט מרתק, במיוחד למי שעוקב באדיקות. אבל גם לכל אחד.
תודה על הפוסט. אחד הטובים שלך לדעתי.
יש לי רק בעיה אחת איתו. וזה עם הנקודה הרביעית.
אני לא ליברטאן, אבל מפריע לי חוסר ההגיון בטענה שלך.
אם רוב האנשים לא מסוגלים לקבל את ההחלטות הנכונות בעולם המודרני, למה את חושבת שהם יכולים לקבל את ההחלטות הנכונות בבחירת האנשים שיעשו עבורם את ההחלטות הנכונות?
כלומר, הבעיה שלי עם הסעיף הזה היא שהוא לא נגד ליבטאניזם. הוא אפקטיבית נגד דמוקרטיה.
אם אני לא מסוגל להבין שאני צריך לחסוך לפנסיה, למה אני מסוגל להבין שאני צריך לבחור באנשים שיבינו שאני צריך לחסוך בפנסיה? הפעולה השניה נראית לי קשה הרבה יותר מאשר הפעולה הראשונה. לא מספיק שאני לא יודע כמה ואיך לחסוך אני אמור לבחור מישהו שיודע איך וכמה כולם אמורים לחסוך.
הפתרון היחיד המתבקש הוא שאנשים טיפשים (שזה רובנו) לא יבחרו את מי שיעשה את ה-“עזרה והכוונה מגבוה”, אלא שאלו יהיו מומחים בפני עצמם. ועדיין נשאל, מי יבחר אותם ומי יחליט אם הם צודקים?
שוב, תודה על הפוסט המצויין
הביקורת הזו על הדמוקרטיה תקפה.יש לה גם שם בספרות – בורות רציונאלית.
https://fb.watch/5CdZscyiTp/
לגבי ליברטריאניזם – היא מפספסת לגמרי את הפואנטה של זה. הטענה אינה שאנשים יודעים הכל אלא שאין הצדקה לכפות עליהם דברים. כל אחד שרוצה יכול למצוא את מי שהם חושבים שיודע להמליץ להם הכי טוב.
כל הכבוד! פוסט מאוד מעניין ולא מובן מאליו!
מרגשת. נדרש אומץ להניח את הדברים האלה בצורה שהנחת אותם. מעריכה אותך יותר (-:
תמיד הרגשת לי בזבוז בתור אל-הורית.
שמח ששינית את דעתך. מאחל לך הצלחה להביא ילדים (לא פשוט לצערנו)
מדהים!!!
תודה על השיתוף!
אני קוראת מידי פעם פוסטים שלך, והיתה לי התנגדות לכל מיני דברים במהלך השנים, ולמעשה ניתחת ממש טוב כל מיני נקודות שהפריעו לי בתור קוראת.
אני עדיין חושבת שלנחרצות הראשונית שלך היה הרבה ערך, פשוט כי היא הכריחה אותי כקוראת להבין מה מפריע לי בה (כשנחשפתי לחומרים לפני כמה שנים) ועושה רושם שהסולידית של ההווה עשתה את אותו התהליך של הסולידית של העבר.
אני מקווה שתמיד תמשיכי לגדול ולשתף אותנו 🙂
ובנוגע למסקנות שעלו מכמה נקודות פה – קרבה אנושית ומערכות יחסים טובות הן אכן בקורלציה לאושר לפי כל מיני מחקרים, ולשביעות רצון מהחיים ולהרבה דברים טובים.
ילדים הם לא הדרך היחידה לפתח מערכות יחסים קרובות ומשמעותיות. אבל הן כן מחוייבות גדולה שתכריח אותך כהורה להשקיע במערכת היחסים הזו ככל שהיא נבנית.
יש בנקודה 4 איזה קישור נחרץ בין אושר לילודה. אני בטוחה שעל המורכבות הזו אפשר לדבר עוד הרבה.
לאט לאט כולנו מגלים שמה שלימד אותנו הבודהה (אדם, לא אל) זה התורה נכונה והצלולה ביותר כשאנחנו מחפשים אושר או הימנעות מסבל. ואחרי הכל זה מה שחשוב, לרוב בריאות, כסף אהבה וכו מביאים אושר אבל התמצית היא החיפוש אחר האושר וכל השאר כלים
תודה תודה ושוב תודה
איזה כיף שיש אותך!!!
תענוג! תודה רבה
מספר 5 פשוט עשה לי צמרמורת משוגעת וואו איזה כיף לעקוב אחרי מישהי שאפשר גם להתחבר אליה רגשית
מלכה
הרגת אותי 🙂
כל תורת ההשקעות שלי היתה מבוססת על הרעיונות שלך, מזל שיש לי ילדים, שהם השקעה שלא מאכזבת לעולם. בהצלחה.
I saw it coming
עוקבת אחריך כמעט מההתחלה ובתור אחת שמבוגרת ממך בהרבה שנים היה ברור לי שיש תמימות מה בראיית העולם שלך. אבל הצלחת בגדול. התבגרת מבחינתי יותר ממה שציפיתי… שיהיה לך בהצלחה בהמשך. תזרמי עם מה שמתאים לך. סומכת עליך שתלמדי להתנהל בכל מצב, בטח עם X שעושה לך את זה…
עוקבת אחרייך זמן מה, ומאוד התרגשתי מהפוסט. אני אומנם יחסית בתחילת העצמאות הכלכלית שלי אבל לומדת הרבה מהבלוג שלך, גם אם לא מסכימה עם הכל. במהלך השנים הרבה פעמים הדעות שלי השתנו בנושאים כאלו ואחרים וייתכן שאני נתפסת ע״י אחרים כחסרת דעה או זגזגנית, מה שגורם לי לפעמים חוסר בטחון להביע דעות שונות מדעות שהבעתי בעבר בפני אותם אנשים.
מאוד נהנתי עם הפוסט ואת משרה בי תחושה של בטחון שזה בסדר לתהות לגבי אמונות, ולשחרר לפעמים עמדות שעמדנו מאחוריהן שנים.
גאה בך מאוד על היכולות לחשוף ולהחשף ככה ולהוטה עוד יותר לשמוע ממך בהמשך!
מעטים האנשים שהיו מסוגלים לכך, תודה לך!
פוסט שמראה כמה את לומדת ביחד איתנו הקוראים וזו ממש מחמאה 🙂 לפחות עבורי. רואים שעשית דרך! השקעת זמן ומאמץ לחשוב לעומק על לא מעט היבטים בחייך, הבנת שהחיים משתנים כל הזמן כי הנסיבות משתנות כי החיים דינמיים ולא הכול תלוי בך, אפילו מאכל שאהבת בעבר יש סיכוי שלא תסבלי בעוד 10 שנים, כנ”ל לגבי ילדים, אהבה, תחביבים ומה לא. אגב עברתי תהליך דומה עם השנים…
חלק מהדברים השתנו לתמיד אחרים השתבחו .. ותמיד צריך להביט קדימה 🙂 בהצלחה רבה לך
זו פעם ראשונה שאני מגיבה, אחרי שנים שעוקבת אחרי הבלוג. תודה על הכנות הפשוטה והלא מתיימרת בה ניסחת את הדברים .האומץ בהתבוננות עצמית אמיתית והמוכנות לחשוף פגיעות לקהילה שבנית בצורה זו מעוררת השראה. תודה על מי שאת. בהצלחה והמון בריאות
מזל טוב
בא לי לתת לך חיבוק
מדהימה, תודה על השיתוף
מזל טוב !!!!!!
וחוץ מזה, כתוב נהדר.
כל הכבוד לך על היכולת להסתכל על עצמך כל פעם מחדש ולבחון את תפיסת עולמך.
אני מניח שכתיבת בלוג עוזרת בזה…
מזל טוב גם ל-X
תודה רבה ובהצלחה 🙏❤️
מזל טוב!!! ❤️
חיבוק לגבי 5.
את בלי ספק בנאדם מיוחד מאוד. מצטרף להמוני המפרגנים ומאחל לך בריאות ושמחה 🙂
באותה הזדמנות נאחל גם לכל קהל הקוראים של הבלוג המשך צמיחה, התבוננות פנימית ואהבה
האם באמת הסולידית של פעם לא הייתה מצליחה לשכנע אותך אם הייתן נפגשות?
שיהיה בשעה טובה. עדיין, למדנו ממך הרבה. אז תודה! וטוב שאת מתפתחת ומשתנה, זה מראה על אנושיות וגורם להקשיב לעצותיך אף יותר, כי גם את מסתכלת עליהן בפרפספקטיבה הנכונה (שהיא גם משתנה).
סולידית יקרה, יש לך כשל הבנתי בנוגע לסיבת ההצלחה של ההשקעה הפאסיבית. המשקיע הפאסיבי נהנה מביצועים טובים דווקא בשל קיומם של משקיעים אקטיבים, ארביטראז׳רים, משקיעי יום, מקצועיים וחובבים – כל הקהילה האקטיבית הזאת בוחנת בשבע עיניים כל נכס בשוק, כל תמחור ביתר או בחסר, כל ארביטראז׳ ברגע הולדתו, וסוגרת את אותם פערים. רק בזכות עבודת הנמלים הזו (המתגמלת ומהנה כשלעצמה), יכולים המשקיעים הלא מקצועיים לסמוך על תיק השוק כתיק יעיל, וליהנות מפירותיו לאורך זמן.
אז לא, זה לא משחק מטקות לעומת ריצת מרתון. אלה שני מרכיבים חשובים בשוק ההון השלובים זה בזה ומזינים זה את זה.
בנוגע לליברטריאניות…. מה אגיד ומה אדבר. שאלוהים יעזור לכם. כמו שאת מציינת בעקיפין, מאחר והמצפון או המוסר הוא לא השריר החזק באישיותכם, נותר רק לצטט שיקולים תועלתניים (כפי שאמרת בעצמך): מדינה ללא מדיניות רווחה, סופה שתפגע גם באזרחיה החזקים – על ידי פשיעה גוברת, דרך מחלות שאינן מכירות בגבולות ובגדרות וכו. כאשר תהפכי מאל-הורית להורה ממש, אולי תחשבי טוב טוב מה תגידי לילדה שלך כאשר תחלפו על פני קבצנית בקרן רחוב ואת תהדקי את האחיזה על ארנקך.
יש לי המון כבוד אליך.
נראה לי כאילו את לוקה בכשל תפיסתי לגבי ליברטריאניזם (שצריך כבר להמציא לו שם, אם עוד אין לו כזה). טיעונים פטרנליסטים מנוסחים במונחים של מתן פתרון לבעיה, ומאחר שרוב הטיעונים במדיניות ציבורית הם פטרנליסטים במידה כזו או אחרת, זה יוצר תחושה שהדרך הנכונה לדון במדיניות ציבורית היא לתת פתרון לכל בעיה ובעיה. ליברטריאניזם לא אמור להתחרות בפטרנליזם במונחים הפטרנליסטים האלה, אלא להציע מסגרת חלופית, שבה אנחנו לא מנסים לתכנן הכל מלמעלה ולתת פתרון לכל בעיה ובעיה, אלא להודות שזה לא אפשרי, או לא אפשרי מבלי לבצע חטאים מוסריים נוראים.
במילים אחרות, אפשר לומר שהפטרנליסטית מתעקשים לספר חלק יותר גדול מהסיפור על איך שהחברה נראית, והטענה הליברטריאנית היא שההתעקשות הזו עקרה, כי אנחנו לא יכולים לדעת מראש ולתכנן חלק כל כך גדול מהסיפור. כשמישהו מציע פתרון פטרנליסטי, הוא בדרך כלל יציג איזשהו רעיון די פשוט, שבהינתן כוונות נכונות של כל הגורמים, נשמע כאילו הוא פתרון טוב לבעיה אמתית, אבל תמיד מי שמספר את הסיפור, דואג להשמיט את החלק שבו סומכים על פוליטיקאים או על פקידים שלא ניתן לפטר שיבצעו את התהליך הזה בצורה טובה.
בקיצור, כשאת אומרת שאת לא משוכנעת שליברטריאניזם מציע פתרון לבעיות כאלה ואחרת – יופי! עכשיו את יודע מה זה ליברטריאניזם. ליברטריאניזם לא מציע פתרון לכל דבר. מי שכן מציע פתרון לכל דבר הוא שרלטן. מדעי החברה מורכבים מכדי להיות מתוארים על ידי מערכת אחת ששולטת בהכל. לפחות, עוד לא נוסחה תיאוריה אחידה שמצליחה לארגן את כל מדעי החברה.
את כל כך אמיצה !!!! שילוב משובח עם כתיבה רהוטה ואינטלגנצית על. ומגיע לך מזל טוב?! 😉
איזה כיף לקבל ממך פוסט על הבוקר. מאוד מעניין אותי אם תוכלי להרחיב כאן או בפוסט נפרד על סעיף 5 של האל הורות.
תודה רבה על האומץ והכנות לשתף אותנו בשינויים בכיווני המחשבה שלך!
אני אחד העוקבים האדוקים של הבלוג הזה, ושמח לראות את ההגיוני ומעורר ההשראה הזה. תודה לך הסולידית. אולי זו גם השעה לצאת מהארון הוירטואלי.
מישהו השתלט לך על הבלוג
פוסט מעולה, תמיד הסברתי לחברים שאני מסכים עם רוב הפילוסופיה ודרך החיים של הסולידית אבל לא קיצוני כמוה.
היום אני מזדהה איתך הרבה יותר- שמח שהתמתנת ועוד יותר מעריך את הכנות.
מזל טוב על המשפחה!
אכן, נראה שהתבגרת והתפכחת
כשהתחלתי לקרוא את הפוסטים הראשונים שלך עשית רושם של מישהי שמוכנה ל”התכלב” עבר החיסכון, מה לעשות שהחיים חזקים יותר מהכל ולפעמים אף קצרים ממה שתכננו…
בסופו של דבר כסף הוא האמצעי ולא המטרה, חשוב לשמור על באלאנס בין איכות חיים סבירה לבין חסכון עתידי
התבגרת
ואת חכמה ומהממת .
כל דבר בעיתו
שיהיה במזל ובקרוב. ילדים הם מקור האושר האולטימטיבי גל לציניקנים הגדולים ביותר
פוסט חשוב. יש מקום שעוד מובילי דעה רציניים יכירו האנושיות שלהם ויחשפו דעות שהשתנו.
וואו, אני עוקב אחרי הבלוג כבר שנים ארוכות, והפוסט המרגש הזה, שאין צורך להוסיף מילים על ההערכה לכותבתו, שם גם את התכנים של כל הבלוג בקונטקסט הענייני-נפשי-מציאותי שכל כך נעדר מהם. אמנם ברמה התיאורטית – טוב שהדברים שנכתבו עד כה נכתבו כבמעין מעבדה סגורה. אבל עכשיו, עת התבגרנו, הקוראים והכותבת איתנו, זה הזמן לראות את המורכבות שבחיים ולהתנהל בצילה (ואולי – לאורה) וגם ברמה הכלכלית זו קומה אחרת של מבט.
אני בכנות, ממש מתרגשת לשמוע את 5! מאחלת לך הריון בקרוב בבריאות בקלות בשמחה ובידיים מלאות, ושתרווי נחת מהמשפחה שלך. מאחלת לך הרבה אושר וסיפוק!
מלכה
הפוסט הזה מעורר אצלי בלבול ושמחה… מדהים איך קהילת הקוראים שלך התחברו אליך.
וילדים זה דרק. אנוכיים, גוזלים זמן, גוזלים כסף ושעות שינה… אבל הם נותנים המון רגעים של שמחה ואושר. בלי ספר משהו ששום דבר אחר יכול לתת.
תודה לך ! ואני שמחה לשמוע שאת כבר לא אלהורית. המון בהצלחה ובשמחה.
פרס ישראל לסולידית. עבור ספרות או כלכלה.
עד כמה שזה ישמע מוזר, הפוסטים האחרונים שהעלית גורמים לי ממש לאהוב אותך.
הכי התרגשתי לקרוא שאת כבר לא אלהורית. מאחל לך המון אושר עם המשפחה
ממש מעניין. שמח במיוחד שגילית את התחושה של רצון להמשכיות ילדים משפחה. יתכן וכל זה היה כי זיהית שהחיים מאימים, קשים ויש לשרוד אותם בכל דרך- אחת מההקלות שבהם היא לדאוג רק לעצמך.
כרגיל כתוב מצויין, באופן אישי – נגעת בכל נקודה בה לא הסכמתי איתך במהלך השנים (מלבד אל-הורות, זו החלטה אישית ודעתי מעולם לא היתה רלוונטית). הכנות והחשיפה – מרגש מאוד.
כפרה עלייך
את מדהימה.
תמיד הערצתי את הכנות שלך. לטוב ולרע.
אני מזדהה עם זה כי זו גם דרך חיי…
אני קורא אדוק של הבלוג שלך, ותמיד בחנתי את תוכנו בהתאם לצרכיי האישיים ובהתאם לאופי שלי.
אין ספק שתרצת רבות להתפתחות האישית שלי ואני שמח לקרא שהבלוג הזה תרם גם להתפתחות שלך…
המשיכי והצליחי.
הבעיה שלא תמיד הילדים שלך זוכרים שגידלת והשקעת בהם. זה שהיית טיפלת באימך לא מבטיח לך שילדיך יטפלו בך. ביקור ממוצע בבית אבות מראה כמה הורים ננטשו מאחור, כשהם בריאים 🙁
מעריכה אותך מאוד על הכנות. ואולי זאת הסיבה העיקרית שבגללה המשכתי לעקוב אחרי הבלוג הזה. בין אם הסכמתי או נמנעתי לחלוטין מתפיסת עולמך, הפוסטים שלך היו מלאי מידע וכנים לרוב.
לסעוד הורה איננה חוויה קלה. יעידו מכריי שחוויה דומה שינתה את כל תפיסת עולמי וההתייחסות שלי הן לקריירה, לשאיפות או למטרות והן לבני המשפחה והיקרים לי, לטובה ולרעה.
אאחל לך המון בריאות ושולחת לך כוחות להמשך הדרך. תודה על הבלוג הנפלא הזה.
מזל טוב 🙂
כשאני קורא את הפוסט הזה אני מקבל חשק לרופף מעט גם את האמיתות המוחלטות שאני מחזיק בהן ושאינן משרתות אותי. תודה על זה
בתור קורא הדוק ממש מתחילת הבלוג, מאיזושהי סיבה נקודה מספר 5 ריגשה אותי.
פוסט נפלא וכנה, אהבתי מאוד
כל הכבוד.
אני מרגיש שהמסר העיקרי הוא התרחקות מהקיצון והתקרבות לאיזו דרך אמצע אריסטוטלית. מאוד התחברתי.
דורין – תעשי לי ילד! 😉
תודה על פוסט מרתק 💜
אהבתי שהחלטת לגדל ילד.ים, אני חושב שילדים זה הדבר, ומקווה שזה לא מגיע מ”בגרות” כפי שחלק מהקוראים סבור. אני סופר ילדותי, ונהנה מכל רגע של הורות.
אני עדיין ליברטיאני, ואהבתי מאוד את הסולידית של אתמול. זכותך כמובן לשנות דעות, ואמשיך לקרוא אותך בכל מקרה – את כותבת היטב, מעניינת, אמיתית וכנה, ומקצוענית בתחומך.
בהצלחה עם הבמבינו 😍
וואוו,איזה שינוי,ברכות!
הכי נגע בי,”אני כבר לא אלהורית”,זה תמיד תפס אותי,כי אני אישה…אמא.
בהצלחה בדרך לשם!
לפני שאני מביא ביקורת, חשוב לי לומר שהפוסט עצמו והמחשבה הפתוחה והנזילה שלך מאוד יפים ונהניתי לקרוא על זה. אם לא נדע מתי לשנות את דעתנו אנחנו לא נהיה משקיעים טובים יותר אבל קודם כל לא נהיה אנשים טובים ומאושרים יותר.
יש לי שתי ביקורות:
לגבי ביטקוין: כמובן אפשר להשקיע בו כמו בכל נכס ואין דבר רע בכך בפני עצמו. העניין שמטבעות קריפטוגרפיים ללא גיבוי במוצר כלשהו ושאין למטבע עצמו שימוש שאינו פיננסי, אינם יכולים להיות כסף ולכן בסופו של דבר המחיר שלהם ירד לאפס. במובן הזה אני לא ממליץ על השקעה בהם אבל כמו כל דבר, אם אתה חושב שאתה יודע לתזמן את השוק אז בבקשה…
לגבי ליברטריאניזם: הבסיס של האידיאולוגיה אינו שהאדם הפרט יודע להשיג את מטרותיו באופן מושלם, או שאין מזל, או שהוא רציונלי, או דברים כאלה. העניין הוא פשוט שלאף אחד אין זכות להכריח אדם אחר לעשות משהו. הביקורת על הפנסיה היא שאתה *מוכרח* לשים את כספך שם למרות שאתה אולי משחק – כפי שכתבת יפה בפוסט – במשחק אחר. לאנשים שונים יש רצונות שונים בחיים ואי אפשר להעמיד פנים שכולם רוצים “לנהל את הסיכון” של גיל מתקדם באותה צורה. גם אי אפשר לומר אובייקטיבית מהי הערכת הסיכון הנכונה אז אין טעם להכריח אנשים להשקיע לפי אחת כזו.
כל אחד שרוצה יכול להתייעץ עם אנשי מקצוע וחבריו ולקבל המלצות לגבי כמות הכסף שכדאי לו להשקיע לגיל הפנסיה ואיך, גם אם המדינה לא תכריח אף אחד.
וואו, כל כך מוערך הכנות והשיתוף!
אני כל כך מסכימה עם כל הנקודות הללו, אין ספק שעם השנים, נחשפים לדברים אחרים ועולם אחר ומתמתנים בדיעותינו ככל שלומדים יותר על הצד השני. היכולת להודות בכך ששינית את דעתך והתמתנת בגישתך פשוט ראויות להערצה.
ובהחלט מסכימה שעצמאות כלכלית אינה גורמת לאושר עילאי. פעולה ועשייה, קשרים משמעותיים זה מה שחשוב בחיים. אך כאשר מתנתקים מהמטריקס של מירוץ העכברים יש בהחלט יותר זמן להשקיע בדברים הללו ובלצבור חוויות. מעולם גם לא האמנתי שיש גישה אחת נכונה להשקעות שעדיפה על פני האחרות, זה תמיד חזר למטרות המשקיעים. עם זאת מסכימה איתך לרוב האנשים יהיה נוח ורווחי יותר פשוט להשקיע במדדים לטווח ארוך.
ולגבי אלהורות, בתור אמא טרייה יכולה להעיד שזה השתעבדות מטורפת לצד רגעים של אושר וסיפוק עילאי.
המון בהצלחה ותודה רבה על ההשראה שאת מספקת
כל הכבוד דורין! אוהבים אותך, וגאים במסע שלך. את משפרת את ישראל בכך שאת חלק מאיתנו ❤️🇮🇱
את פשוט נהדרת. והכי משמח זה סעיף 5 💥
מדהים, עברה בי צמרמורת בסעיף האחרון..
מצטרף פה לכל הקוראים בבקשה לפוסט על מטבעות קריפטוגרפיים ודרכים להחזיק בהם, אפילו אם את לא משקיעה עדיין
תמיד כיף לקרוא!!
לא עוקב אחרי הבלוג שלך. אמנם שמעתי עליו, אבל מעולם לא חקרתי עוד.
קודם כל, חייב לומר שכיף מאד לקרוא מאמר כל כך אינטלגנטי. שאתה לא מרגיש שאתה צריך לקפוץ קדימה במשפטים כי “יאללה בסדר הבנתי, תגיע לתכלס” כמו במאמרים בעיתונות הקונבנציונלית (גם זו האינטלגנטית יותר).
דבר שני, מאד מעריך את המחשבה העמוקה שלך, החפירה בעצמך ובסובב אותך, כדי להבין טוב יותר את העולם שסביבנו.
ולסיום, כפי שכתבת בעצמך, היכולת לשנות את דעתך, גם כזו שהיתה נראית כחקוקה בסלע, לאור גילויים חדשים, הרגשות חדשות ואירועים שתוקפים את חייך, היא תכונה מאד חשובה בשיפור האינסופי שאנו צריכים להעביר את עצמנו לאורך חיינו.
תודה על קריאה כיפית.
אני חושב שזה אחד הפוסטים החשובים והיפים שקראתי אי פעם במרשתת. יש בו חשיפה, סיכון, אחריות, אחריותיות, התבגרות גדילה.
בתור אב לשני ילדים קטנים שממלאים אותי גם כשמרגיש “שם” די ריק – אני שמח שגם את ראית פתאום גם יתרונות בהורות ובצבירת חוויות. כמובן שום דבר בלי כפייה ובלי הטפה.
מקווה שתרק תעופי על החיים שלך.
וואו אחד גדול
הפוסט בה’ הידיעה
תענוג לקרוא
בריאות בריאות בריאות , אושר ועושר
אמ’לק: אהבתי מאוד.
בתור קורא וותיק של הבלוג, תמיד אהבתי מאוד את התוכן העוסק באסטרטגיות השקעה פיננסית, בחיסכון ועצמאות כלכלית.
מצד שני לא הצלחתי להתחבר לפן הנזירי והסגפני (ובמידה מסויימת גם המיזנטרופי…) שנכח בכתיבה שלך.
הפוסט הזה מרגיש לי כמו קפיצת מדרגה שיכולה להביא אותך לרמה גבוהה יותר של כתיבה ושל מודעות.
ברגע שאת מקבלת את זה שעצמאות כלכלית לכשעצמה היא אולי תנאי הכרחי, אך בוודאי לא תנאי מספיק לאושר, ושגם ליחסי קרבה אנושיים, למשפחה, ולחוויות שצוברים בחיים יש משקל משמעותי בפונקציית האושר האישי לטווח הארוך – זה הופך את מרחב הבעיה להרבה יותר מעניין ומציאותי.
במקום לחפש פונקציית מקסימום של משתנה אחד, עולה הצורך למצוא את האיזון בין מספר רב של מטרות בחיים, שחלקן מתנגשות במידה זאת או אחרת (כמו טיולים בעולם לעומת חיסכון כלכלי, או ילדים לעומת זמן פנוי וכו’)
אני חושב שיש לך הרבה מה לתרום בנושאים אלה בכתיבה המקורית, הישירה והביקורתית שלך, שכאמור אני נהנה מאוד לקרוא 🙂
אז בהצלחה!
מחכה לפוסטים הבאים…
פוסט מעניין ומרגש [תמיד מעניין לקרוא את הפוסטים שלך],את נהדרת ותמיד אני לומדת עוד משהו
בהצלחה בכל
אילנה
או בקיצור הגעת לגיל 40. התמתנת. קיבלת פרספקטיבה יותר עגולה על החיים. קרה לכולנו. 🙂
גם זה וגם הזמנות הוולט בקורונה!!
הכל קורס!!
סחטיין על הכנות!
נרגענו שאנו לא כאלה צרכניסטים נוראיים כמו שחשבנו.
המון בהצלחנ בהמשך!
יש לציין שהשקפותייך הקודמות הביעו מרמור נורא מהחברה. חלקו מובן.
לא ניתן להיות מאושר עם רמות כה גבוהות של מרמור.
יודע כי הייתי שם.
ברכות על ההתבגרות.
פוסט מעולה ותודה ל X שעזר לך לההפך לאדם הרבה יותר עגול
פוסט משובח ותודה על זה.
לגבי 4 – נשמע שפטרנליזם ליברטיאני הוא הכיוון שאת נעה לקראתו. ממליצה על ״דחיפות קלות // nudge” של ריצ’ארד תיילר וקאס סאנסטיין, ספר מצוין בנושא
זכותך כמובן לא להפסיק להיות אלהורית, חיים פעם אחת וכל אחד צריך לעשות את הבחירות שמתאימות לו כי ברבות הימים, הוא יאלץ לתת דין וחשבון רק לעצמו.
אבל כאלהורי בעצמי, לקרוא על זה נותן לי תחושה חמוצה. אולי כיוון שתמיד היית סמל בשביל אלהורים רבים.
(ושוב, זכותך כמובן לבחור בכל דרך שמתאימה לך. אין כאן שום ביקורת).
את מרשימה עכשיו בעיני עוד יותר. מעריכה מאד את יכולתך להתבונן ולהשתנות. ואז להגיד את זה. זו נחלתם של מתי מעט.
שמחה בשבילך שהגעת לאן שהגעת. לדעתי זה יאפשר לך חוויה עגולה ומלאה יותר של החיים ומתוך כך חוויה מאושרת יותר.
מורידה בפנייך את הכובע.
אלופה
מדהים!!
לגבי הכוכבית ב-1 זה בסדר כי הסלוגן של הבלוג זה לא ״עצמאות כלכלית דרך חיסכון אגרסיבי היא ערובה לאושר״ אז הכל טוב.
וואו, גרמת לי להגיב לראשונה מזה כשלוש שנים חח
ממש ריגשת, כתיבה יפה וכל הכבוד לך.
כל הכבוד!!!
מאחל לך משפחה מאושרת, עם כל העליות והירידות. בכל מקרה, אף פעם לא מממשים בתחתית, וזו השקעה סולידית לטווח ארוך עם הרבה דיבידנד.
קודם כל, כנראה מזל טוב.
פוסט לא פשוט. זה דורש הרבה אומץ להתבונן במציאות ולהתאים את עצמך לנסיבות. ובכל זאת ישנם דברים שרצוי כנראה שיהיו עוגנים קבועים בחיים. ולו מכיוון שבחייו של אדם ישנם חלונות גיל וזמן. אני חושב שזה ההבדל שבין אסטרטגיה לטקטיקה. אסטרטגיה רצוי שתהיה קבועה בחיים, באשר לטקטיקה – חשוב לבחון אותה ולתקן מסלול בהתאם לנסיבות.
את בצדק מדברת על חיסכון לעת זיקנה – שצריך להתחיל אותו בגיל צעיר. אדם שלא טורח לחסוך מתוך מחשבה שלא להגיע לגיל מבוגר ואז משנה את דעתו זהו חוסר אחריות כשאין אפשרות להתחיל לחסוך. לכן אני מבין מדוע שינית את דעתך וכעת את מדברת על ההגיון שבכפייה של ההפרשה לפנסיה.
גם להורות ולהקמת משפחה יש חלון זמן – זה לא רק עניין ביולוגי, יש משהו לא לגמרי הוגן בלהפוך להורה בגיל שעל סף הפנסיה. על הורי נכפתה הורות מאוחרת, הייתי תמיד מאוד קשור אליהם, ואולם היה לדבר מחיר, שלדעתי לא היה מקום לשלם אותו מבחירה. ברור שאין מקום לחייב עקביות בעמדות הללו באופן חיצוני, אבל חלק מהמחירים של השינוי בעמדותיך הולכים לשלם אחרים.
זה אולי נשמע כמו הטפה – אבל זה אמור להיות ההפך הגמור מכך: לגבייך, את חיית וחייה את הבחירות שלך. אבל הראיה של אלהורות כיסוד מכונן היתה המקור לאמירות על סף הערכיות מצדך, לכאורה תוך הצהרה על מודעות גבוהה למחיר שבצד בחירותייך. כעת מתברר שאין ברצונך ובכוונתך לשלם את המחירים שהצהרת שאת מבינה ולוקחת על עצמך מרצון. האם את חושבת כעת שמחובתך כחלק מהחברה להנגיש גם את האספקט הזה כחלק מהתפיסה הכללית שלך של אחריות אישית? האם זה מצטרף לסעיף 4 בו את מדברת על הבלתי אפשריות לצפות מאדם במאה ה21 לראות ולהכיל את מלוא המורכבות של החיים?
אדם יכול להיות מאושר גם אם הוא לא עצמאי מבחינה כלכלית ואפילו אם הוא עבד (כמו לפני 2000 שנה) ואדם יכול להיות אומלל גם אם הוא עצמאי מבחינה כלכלית ואפילו אם הוא מיליארדר.
אבל עצמאות כלכלית זה בכל זאת משהו שמקל עליך את החיים.
לגבי ההורות: תשקלי את החלטתך היטב. אתמול רצית להיות אל-הורית, היום לא, מחר יתכן ודעתך תשתנה שוב 0כמו שקורה להרבה אנשים). בכל אופן אם החלטת להקים משפחה – זה צעד בלתי הפיך.
איזו יושרה, איזו חשיפה מתומצתת, מנומקת, לא מעייפת ולא מתבכיינת, איזה יופי של בלוג
קודם כל – התבוננות עצמית, כנות וגמישות מחשבתית ראויים להערכה!
לגופו של עניין, נקודות 1+2 למעשה קשורות לפוקנקציית התועלת האישית של כל אדם:
1) האושר יכול להיות מורכב מדברים רבים ושונים, עצמאות כלכלית הינו פרמטר אחד אשר משקלו באופן טבעי שונה עבור כל אחת/ד מאיתנו
2) באופן דומה, פילוסופית השקעה קשורה להעדפות שלנו בעניין זה. צריך גם לזכור שהעדפות אלו עשוי להשתנות לאורך הזמן או שבמילים אחרות – פונקציות התועלת (והאושר שלנו) כלל אינן קבועות
נקודה 4) מתעלמת קצת מתפקיד קלאסי של המדינה במובן המיקרו כלכלי – טיפול בכשלי שוק. דוגמאות קלאסיות הן חוקים נגד מונופולים ואספקת מוצרים ציבוריים כמו פארקים, תשתיות וביטחון, אשר הפרט לבדו לא יכול להתמודד איתן דרך מנגנון המחירים.
בהצלחה לגבי נקודה 5 ושיהיה באושר והנאה! (דרך אגב, זוהי עוד דוגמה לשינוי פונקציית התועלת/אושר של אדם בחלוף הזמן)
שלום לסולידית,
פוסט חושפני מעניין ומרענן. מתינות היא תכונה חשובה מאוד בעולם התזזיתי שלנו. בדיקה מחודשת של תפיסות ואמונות נובעת מבגרות והתפכחות, גם אם בסופו של דבר מגיעים לאותן המסקנות. חשוב מאוד לבדוק ולהתרענן מעת לעת.
אהבתי
תודה
רהוטה, כנה ומרתקת כתמיד.
באיזשהו מקום אני מרגיש אבדן על כרסום האידיאלים, אף שברמה האישית אני שמח מאוד בשבילך ומעולם גם לא הסכמתי עם מרביתם, אלא, שבעיני, האידיאליסטיים הם אלה המציירים את גבולות הדרך, וכך עוזרים מאוד לאלה שצועדים בה – הפרגמטיים.
כך שהיית “גבול גזרה” חד וברור שכעת הולך ומטשטש…
פחחחח….ידעתי שהיום הזה יגיע
התעוררת! שמח
בהצלחה.
אהבתי את האומץ להגיד אני כבר לא בטוחה במה שאמרתי, זו גדולה מבחינתי.
לאורך כל התגובות יש את האמירה “כל הכבוד שהתבגרת” או משהו בסגנון. מעניין לדעת איך את מרגישה כשאומרים לך שעכשיו התבגרת… מה? אז לא היית בוגרת… אנשים קראו בשקיקה את הבלוג שלך ועכשיו כולם פתאום אומרים ‘כל הכבוד’ כשאת אומרת שאת כבר לא בטוחה.
מה לעשות, גם אני שם. זה באמת גבורה לא קטנה לעשות את המהפך.
הייתי רוצה להכיר את הבחור שעזר להגיע לפוסט הזה. באמת.
אבל מרגישה באיזה מקום קצת ‘שרימו אותי’… אבל לא באמת. אהבתי לקרוא אותך ולמדתי הרבה.
זה קצת מרגיש כמו סיום. אני צודקת?
זהו?
חיסכון נמרץ תוך כיבוד ההווה במגמה להגיע למצב של חוסר תלות. יחד עם זה לשאוף לתעסוקה עם משמעות ומספקת
סעיף 5 מתקשר ישירות לסעיף 1. מקווה בשבילך שמאוד שתממשי את סעיף 5. אי אפשר רק משום את סעיף 5 ולחיות לפי סעיף 1. נכון שלא חייבים לחיות בשפע אינסופי אבל לילדים יש צרכים הרבה יותר גדולים מלנו כמבוגרים שלא בהכרח הם הכרחיים או שמא יתפרשו כפזרנות אבל הצורך של ילדים לגדול להתפתח להשקיע בעתיד שלהם עולה על הצורך לחסוך אגרסיבי.
כשם סיפרו של ניטשה ‘ אנושי , אנושי מידי’
ככקורא הד
מלכה שאת
הנזילות המחשבתית שהפגנת תוך סיכון מוניטין אישי שהתבסס בהתחלה על משנה סדורה בעולם שרבים לא יודעים להתנהל וטועים, מעורר כבוד והבגרות שלך מוסיף למוניטין שלך כאדם חושב גמיש וחושב מחוץ לקופסא. אהבתי שהתחברת לאיסוף חוויות כעל ערך ששווה הצדקה של הוצאות והגישה החיובית שאת אימצת אכן מאזן ונותן תשובה לנושא החשוב ביותר, לשאוף לאושר כאשר הדרך היא החשובה והדברים הקטנים לאורך זמן שאנחנו מנכסים ולא דוקא חשבון חיסכון או תיק השקעות מוצלח ועושה שכל בעולם כה מורכב בו אנשים הם לא רק נוסחאות ויש מקום לגישות שונות עבור אנשים שונים . את תצברי מעתה יותר הערכה מאשר הגרסה הקשוחה שלך שהפגנת בהתחלה.
מרתק ומעורר מחשבה. תודה על הפוסט הזה
תובנה נכונה. ילדים הם לא נכס. הם אתגר. אבל כזה שמספק מנות קטנות ומפתיעות של אושר, ענווה, חמלה ובחינה עצמית. ככזו, הורות היא עולם ומלואו של סיפוק ואכזבות. שאינו בר כימות.
פוסט מהמדהימים. באמת.
בתור קורא הבלוג עוד מהימים הראשונים
מדהים
וגם משמח, אפילו שמעולם לא ראיתי ואם ראיתי לא ידעתי שהמדובר בסולידית
אבל לצאת מהאל הורות, מדהים ומקסים ומשמח גם אם לא מכירים אישית
שפע ברכות
פוסט מרגש
מצויינת ומהממת.
ריגשת בכנותך. תודה
כמו תמיד מעולה!
סבבה ששינית את דעותייך, אבל למה להפיל עלינו הכל ביחד?
פוסט פשוט מחונן- תודה.
כתוב היטב, מתפתח היטב.
אני אישית רק מעריך אותך יותר עכשיו.
כתבת יפה. התפשרות בדעות בסיס שלך מהווה לרוב בעייתיות והרגשה שהנה נפרץ הסכר. לדעתי, קשה אם בכלל לדבוק באיזו שהיא דרך ולא לסטות ממנה בכל מחיר. המחשבה שהבועה הפיננסית מקיפה את כל אזרחי המדינה איננה נכונה. נכון, ישנה התחזקות של החינוך (או התרבות) הפיננסית בישראל ולרוב גם מדובר באנשים שמרוויחים טוב ולומדים להרוויח יותר. אבל עדיין מירב הכסף ששיך לאזרחים מושקע במקומות מיושנים לפי שיטות מיושנות.
כל הכבוד. תמידעתי שאת אשת אמת
פוסט נהדר, אולי הכי מוצלח שלך.
אם כבר ציטטת את בזוס, אחד העקרונות הקשים ביותר ללימוד באמזון הוא Are right, a lot ובפוסט הזה הראית שאת מקיימת אותו
Leaders are right a lot. They have strong judgment and good instincts. They seek diverse perspectives and work to disconfirm their beliefs.
הדעות והדרך שלך היו נהדרות לאותו זמן ושירתו אותך היטב. טוב שאת עובדת תמיד לערער את האמיתות שלך.
את פנומן סולי
גם אינטלקטואלית
גם ערכית
שילוב נדיר
תעשי הרבה ילדים כפרה עליך
פוסט מעולה, מסכים עם רובו.
בראבו.
לא ציני. לא שיפוטי ולא שלילי.
באמת בראבו.
כשהתחלתי לקרוא את הבלוג שלך לפני 5 שנים או יותר למרות שאהבתי הרבה מהכתוב חלק (במיוחד זה שעסק בתפיסת העולם שהצגת אז) צרם לי בהתאם לתפיסת עולמי המתונה.(אבל אני מאמין שכל אחד זכאי לדעותיו).
שמח לראות שהחוכמה הגיעה עם השנים ועוד יותר שמח על האומץ להודות בשינויים שעברת במקום להאחז בעקשנות בתפיסות שכבר אינן מתאימות לך ומסיבות לך אושר.
אחרי הכל בסוף כולנו מסיימים באותו מקום באותו המצב ושום דבר (נכון להיום) לא ישנה את זה אז להשקפתי אושר והנאה הם הדברים החשובים בחיים (כמובן שכל אחד ודרכו שלו)
במילה אחת וואו!!! סחטיין על האומץ
וואו, איזה נס שאת קיימת. אלוהים אדירים, כמה מהנה, מחכים ומפתח לקרוא אותך.
קודם כל- איזה כיף שריפררת לפוסט “המרוץ לתחתית”! איך שמחתי להיזכר בו ולקרוא שוב 🙂 (בפעם המי יודע כמה). זה לא פחות מאשר טקסט מכונן בעיניי.
דבר נוסף – תחת ההנחה שבכך שאינך שוללת כבר השקעה בקריפטו יש כדי להעיד כי את בעצמך משקיעה בו באופן מסוים (גם אם מצומצם, מדוד וכו’) – הלוואי הלוואי הלוואי שתוכלי לכתוב פוסט אינפורמטיבי בנושא. אישית, יכול לומר שרק אם וכאשר יהיה על התחום הזה איזו שהיא “סטמפה” שלך, אשקול להיכנס אליו. ואני מאמין שיש כמוני עוד רבים פה 🙂 בבקשה, האירי לנו את התחום!
ולבסוף, לגבי הנקודה החמישית והאחרונה עליה כתבת, על השינוי בהשקפה האל-הורית. אין לך מושג כמה נלחמתי עם עצמי להימנע מלהגיב לך על זה – “הסולידית, תעשי לי ילד!!!”
תודה רבה על היותך כזו. אני מאחל לך באמת מכל הלב, הצלחה רבה ומלאה, מי שלא תהיי.
אין עליך 3>
פוסט אייקוני נוסף ללא ספק!
אתחוב את שני הגרושים שלי בכל זאת, כי פטור בלא כלום אי אפשר-
גרוש א: בבקשה אל תאמיני לכל המגיבים הטוענים שילדים הם אושר צרוף ומזוקק וכיו”ב. מדובר בשכנוע עצמי הנובע מהדיסוננס הקוגניטיבי המתרחש כשהמציאות מתבררת כשונה לחלוטין ממה שהאינסטינקטים הביולוגיים שלנו שידרו לנו- לגדל ילדים בישראל 2021 זה לא פשוט בכלל, וילדים הם לא עם צפוי חייכן ונוח לבריות כפי שמספרים לנו בהוליווד, אלא בני אדם קטנים , על כל הכרוך בכך: רצונות, עמדות, עקשנות לא מוסברת, שגיאות, שמחות, אהבות, הכל- נכון שיש רגעים נפלאים ובסך הכל הכללי- זה חוויה מעצימה ותכל’ס- גם מדהימה- אבל לייחצן את הילודה כאקט גורם אושר בפני עצמו- זה פרסום לא אחראי בלשון המעטה. זו בעיקר- וזו כמובן דעתי הפרטית- הרבה השקעה. השקעה פיזית -בהנחה שאת לא מאלו שמאמינים בחינוך הטאבלטי- והשקעה רגשית- תוך כדי שימת גבולות להורות “הליקופטר” שלא מאפשרת צמיחה. בקיצור- אסטרטגיות ההשקעה לטווח ארוך שלך? השתמשי בהן. גם כאן תראי את האפקט הנפלא של ריבית דריבית- ולהיפך.
גרוש ב- קשור לגרוש א- כתבת ש”אני כבר לא בטוחה שעצמאות כלכלית דרך חיסכון אגרסיבי היא ערובה לאושר בר קיימא”?
אני חייבת לציין שמ”מרום גילי” (תכף 53), כבר הבנתי שמרדף אחר “אושר בר קיימא” הוא “מרדף אווזים” שסופו מפח נפש. איך אומרים הניו-אייג’ים? “האושר מצוי בפרטים הקטנים”? אז לאכול תפוח קר ומרענן ביום חם, זה אושר, לקרוא ספר טוב- זה אושר גדול, לשמוע “קול המוסיקה” -אושר צרוף, לשחות בבריכה עם מוזיקה קלאסית באוזניות? שיואו-אושר ענק. לבשל ארוחה טעימה- ולאכול אותה בנחת? וואו-שיחקתי אותה בגדול. נדמה לי שהבהרתי את נקודתי.
בזכותך יצאתי לפנסיה מוקדמת, והתיאורים לעיל מסכמים את מה שאני עושה כל יום, רוב היום, כתוצאה ישירה של חיסכון אגרסיבי והתנהלות מחושבת -כן, על גבול הקמצנית (יש מצב שאף עברה את הגבול ).ואחרי כמה וכמה קורסי ויפאסנה, יוגה בהודו, התנדבות בגוואטמלה ושנים של עבודה קשה -אני בדעה שאושר בנוי מרגעים קטנים, לא ממצב, אבל ה”setting” -כלומר הרקע הכלכלי- הוא חוליה בלעדיה אין- לפחות אצלי- בהתכווננות לרגעים הקטנים הללו. סומכת עליך שתדעי לזהות את הרגעים האלו-ושוב תודה על עוד פוסט נפלא.
אני סובל מהפרעת קשב וריכוז, כזו שמקשה עליי לקרוא טקסטים ארוכים כמו זה, ובכל זאת גמעתי אותו ב-10 דקות רצופות, מבלי לחזור ברוורס כל כמה שניות. במילה אחת: WOW!
(ואם צריך עזרה עם נקודה 5, בתור “פרופ'” לאומנה ואימוץ, עם נסיון מעשי בתחום, תרגישי חופשי ליצור קשר)
פוסט חזק מאד. כנראה הכי חזק שלך ולא קראתי הרבה. גם אני עברתי התפתחות, משלילה מוחלטת שלך כדוגמטית שרלטנית להכלה על גבול הסימפטיה. כדאי לשים אותו ב”התחילו כאן”. רק ממליץ לקצר את הפוסטים כי אנחנו ממהרים (סתם…..).
מי את? מה עשית לסולידית? וכמה ביטקויינים את דורשת כדי להחזיר לה את הגישה לבלוג?
צחקתי בקול כי שנים כולם אומרים לך שאת ילדותית והתעלמת מכולם והתעקשת שכל האמת אצלך. בזת לאנשים שפויים. מעולם לא הייתי בטוחה יותר שאת מטומטמת.
אני אשאיר את התגובה הזו בעיקר כי היא שיקוף של נפשך הרעילה, לא שלי. בכל מקרה, אנשים מרשימים ממך כתבו עלי דברים נוראיים יותר
מזל טוב!!
אחד הפוסט החשובים ביותר שלך בכל הזמנים!
חיבוק ענק
כל הכבוד על הפתיחות, ושיתוף הקוראים בחייך האישיים.
ישנם תרבויות שנותנים כבוד, והערכה למבוגרים, היות ויש להם נסיון, וחכמת חיים.
ככל שמתבגרים נחשפים לעולם שונה ,ודעותינו משתנות,וטוב שכך.
ללא קשר, האתר שלך, מעולה,ורבים שינו את צורת החשיבה שלהם,ולקחו אחריות על חייהם.
כתיבה מעולה. בהצלחה בדרך החדשה.
מדהים
כל הכבוד!
להסכים להודות בשינוי דיעותייך,אין נשגב מזה.
עדיין מעניין אותי השינוי בתפיסה להורות.
האם החלטת שאת רוצה ילדים?
כאחת שרצתה ילדים ולא צלח,היום אני מאושרת שאין לי ילדים,למרות שאני מאד אוהבת.
אבל הבנתי שאני לא יכולה לחיות עם תלות של אחרים בי,ואי החופש המוחלט היה הורג לי את שמחת החיים וכל מי שאני.
ריגשת והרשמת.
אינטגרטי מעל הכל.
פוסט אמיץ ומרשים ביכולת לתהות על עקרונות ככ איתנים שמלווים לאורך שנים. שיעור לכל קורא, תענוג.
את פשוט נהדרת, ונשמע שעברנו מסע די דומה בעשור האחרון…
אחלה פוסט שבעולם.
אמנם מפתיע אך מתקבל באהבה.
התבגרת, החכמת והתמתנת. כך זה עובד.
השקעות – למרות שיש שיטות שונות, אני חושב שהשקעה פאסיבית לאורך זמן, סטטיסטית יותר נכונה לרוב האנשים.
קריפטו – אני חושב שזהו כלי לשמירת ערך יותר מתחליף לכסף פיאט. לדעתי הביטקוין לא ישאר יחידי ומטבעות רבים יהוו חלופה לשמירת ערך, למרות שזה נשמע פרדוקס.
לסיכום על עצמי:
להערכתי אני מבוגר ממך בעשור לפחות.
אין לי חירות כלכלית. אני עובד כאחד האדם ויחד עם זאת משקיע את חסכונותיי הלא קטנים.
אני אל הורי, עדיין נהנה מזה ולא חושב על שינוי.
אני אוהב את האתר שלך, למדתי ממנו הרבה, אך תמיד לקחתי את הדברים עם קורט מלח.
עלי והצליחי.
את ממש עוברת מהפך..אמתין לפוסט שלך אחרי שתלדי …ילדים זה דבר בהחלט מאתגר כמו שאני תמיד אומרת : זה הדבר הכי טוב והכי נורא שקרה לי… אך חשוב לזכור שזאת בהחלט לא ערובה לקרבה בעת זקנה ילדים גדלים ונודדים …
שמחה על ההתפתחות . מאמינה שתדעי יותר אושר וסיפוק עם התובנות החדשות כמו גם תוכן חדש לחיים האישים ,הזוגיים והמשפחתיים .
מה קורה פה ? אחרי כל השנים האלו? מה נעשה עכשיו? אחרי מי נלך?
איך? איך זה קרה?
ועכשיו ברצינות – אני מסכים עם כל מה שכתבת פרט לסעיף 2 – השקעה פסיבית היא כן הדרך ואין שחקני טניס ורצי מרתון. יש טפשים וחכמים…
כתבת מעולה ובפתיחות רבה..
תודה על השיתוף
תודה, פוסט מצוין. בהצלחה עם הלא-אל-הוריות. זה קשוח שם בחוץ (או בפנים, תלוי מאיפה את מסתכלת).
הי
בעיני השינוי המופיע ב-5 הוא החשוב מכולם. כנראה שהעדפת ללכת מהקל את הכבד.
בהצלחה
כל הכבוד! טור לפנתיאון.
וואו
זה שינוי שלא צפיתי ממך, אגב, מבורך מאוד לדעתי.
אחרי שיהיו לך ילדים, תראי איך פתאום סדר העדיפויות משתנה
פתאום גם אפשר לפגוע בקרן או בחסכון ודברים יקבלו פרספקטיבה אחרת לגמרי
עדיין אני מאמין בדרך שלך ושמח מאוד על הבלוג הזה
בהצלחה והמון מזל טוב
וואו…
כמי שעוקב כבר שנים רבות (הייתי בין הראשונים בפורום)
ממש מעריך את הפוסט הזה, יותר מכל הפוסטים שכתבת עד עתה.
שיהיה לך בהצלחה …
אני פשוט אוהב לקרוא את התוכן שלך,
תמשיכי.
הפוסט הכי חשוב שלך!! באמת תענוג לקרוא על ההתבגרות שלך (כפי שנאמר כבר) ועל ההבנה שכולם יכולים לשנות את דעתם ולטעות ולשנות שוב את דעתם ולהמשיך לטעות ולצדוק ולשנות דעה וכך הלאה. ההבנה שהעולם הוא דינמי ומשתנה כל הזמן היא חשובה והכרחית לצמיחה. מאחל לך הצלחה בהכל.
אחרי שהיו לי אי אילו אי הסכמות איתך ועם האופן שבו את רואה את העולם, אני ממש מתחילה לחבב אותך.
מרגש לקרוא מלים כל כך ברורות שמבטאות רעיונות כה מופשטים (אך נהירים). בנושאים רבים, אני קוראת אותך כאילו יצאו המלים מגרוני. קוראת, ומשוחחת אתך במחשבותיי…
תענוג. לקרוא ולהמריא!! רבים מהטיעונים שאת מעלה מעוררי מחשבה. אנושי כ”כ לשנות דעה ולהכיר בדינמיות של עמדות ורעיונות.
פשוט תהרגי אותי וזהו
נכנסתי לקרוא אחרי תקופה של הפסקה, כי החיים, ואני כל כך שמחה על התוכן הזה. כל כך הרבה תבונה יש במילים שלך, וגם בין השורות. וכל כך נעים ומנחם לקרוא חדות וגמישות ועקרונות וענווה בכפיפה אחת. הלוואי עוד מזה בעולמנו.
חושב על הציטוט של בזוס בתחילת הפוסט “מי שלא מרבה לשנות את דעתו מזלזל במורכבותו של העולם בו אנו חיים.”
אני אף חושב (כיום, כי בעבר חשבתי אחרת) שדעה נחרצת מידי, קיצונית מידי,היא בד”כ בעייתית כיוון שהיא מנסה לקבע ולקטלג דברים כשחור/לבן ונכון/לא נכון.
והעולם בד”כ פשוט מורכב יותר.
לפני כ -10 שנים, רוב הדעות שלי היו כאלה. חשבתי שאני בטוח שאני יודע מה נכון ומה לא (גם עבורי וגם עבור אחרים). בלי לשים לב, עברתי תהליך דומה למה שמתואר בפוסט (לא בהכרח לגבי אותם נושאים). פשוט אני פחות שיפוטי, פחות נחרץ.
זה לא אומר שהדעות שלי השתנו ב – 180 מעלות וזה לא אומר שאני לא מקבל החלטות ונוהג על סמך דעותי.
פשוט אני יותר פתוח לדעות אחרות ופחות צובע דברים בשחור/לבן. נותן יותר סיכוי לדעות אחרות ואף לומד מהן לא פעם.
כנראה זה בא עם השנים 🙂
היכולת להגיד זאת, ולנתח בצורה כה פתוחה כמו הסולידית מראה לדעתי גם על אומץ וגם על יכולת מדהימה של התפתחות וביקורת עצמית באופן מודע.
הסולידית, כמו שצייצת (ציטוט של ריצ’רד פיינמן): You are under no obligation to remain the same person, you are here to create yourself continuously
הלוואי שכולנו נבין זאת ונפעל בהתאם.
פוסט משובח!!!
אויש, את אפילו יותר מהממת עכשיו. מרתק ומרגש
וואו וואו וואו
דורין, תודה על השיתוף. תענוג לראות אותך משתנה וצומחת.
נשמע שאת בדרך למקומות טובים יותר, בהם ממקסמים אושר.
ואולי את כבר שם בעצם 🙂
בהצלחה בהמשך הדרך, אמשיך לעקוב בעניין אחרי המסלול שלך
רק אני , או שאף אחד לא שם לב שכל הקריפטו התרסקו השבוע ב-50%?
רוצה להגיד לך כל הכבוד על הבלוג הזה!!!
בדיוק כפי שכתבת, יכולת לגמישות בדעות ונכונות לשנותן עם שינוי הנסיבות, כמו גם פתיחות לחוויות חדשות ולרעיונות חדשים – אלה תכונות הישרדות חשובות מאין כמותן בעולם המשוגע שלנו.
אלה תובנות שמגיעות עם הגיל והנסיון ואני כל כך שמחה בשבילך שלמדת אותן, כי הן הופכות את החיים לקלים, נעימים וזורמים יותר; נוקשות “ייקית” והיצמדות דווקאית לערכים קבועים ו”נצחיים” זה כל כך מכביד ומעייף…
אנחנו חיים פה פעם אחת. מקבלים צ’אנס אחד של 80-90 שנה, וצריכים להיות מסוגלים להסתכל אחורה בסיפוק רגע לפני המוות ולהגיד, וואללה היה לי טוב.
אז נכון – צריך לחיות באחריות, בנימוס, תוך שמירה על החוק ועל הסביבה, להתחשב באחרים, לעשות את החובות שלנו כמו שצריך – אבל לעשות את כל זה בהנאה ומתוך תחושת משמעות, זה מה שהופך הכל לחוויה הטובה הזאת שאנחנו מחפשים.
מאחלת לך מעומק הלב הנאה גדולה מהחוויות – ומאתגריהן – בהמשך.
לא מצאתי המלצות על מטבעות קריפטו -לא ביטקוין- האם תוכלי להמליץ
מתגעגע לסולידית של פעם
וואו
מה שלא השתנה ולא יישתנה לעולם זה האנטי-שבירות…אפשר לדייק ערכים אבל הבסיס לא משתנה. כשדרך הפעולה ברורה ניתן ורצוי לבצע התאמות…
אל העשור הבא בדהרה 🎈
אשתמש בך כדוגמה מובהקת לכל ה”מוחלטים” בחיי. מהיום אמור : אני טבעוני עד שזה לא יתאים לי יותר. אני ימני עד שזה לא יתאים לי יותר.
מעניין. אני חושבת שיש כאן תהליך התבגרות בראיית העולם והעולם הפיננסי. השחור- לבן הוחלף בגווני ביניים. נהניתי לקרוא.
פשוט הכי טוב שלך.
הדבר היחיד שלא מספיק טוב זה שנקודה חמש היא לא מספר אחת
“היום אני מאמינה שנכון להמשיג את המשא לעצמאות כלכלית”
רק אל תתחילי לקחת הלוואות ולקנות באשראי…(!) 🙂
את פנומן דורין
גם אינטלקטואלית
גם ערכית
שילוב נדיר
שתעשי הרבה ילדים כפרה עליך
הגישה שלי בהשקעות היא של יצירת ערך.
הזמן שלי הוא הנכס היקר ביותר ואני משקיע אותו בפעילות שיוצרת ערך ברור ומוכח ללקוחות.
מאז שהתחלתי להתייחס לזמן שלי כאל משאב יקר, הוא הפך באמת ליקר מבחינת ההכנסה.
את הכסף שאני מוציא אני משקיע במוצרים שיוצרים לי ערך מירבי ופחות הורסים את הסביבה.
את נהדרת ,תמיד חיבבתי אותך גם כשלא הסכמתי איתך ועכשיו אני גם מבין למה.
קראתי ומעריך את גילוי הלב והאומץ .
לדעתי מה שמאפיין פוסט זה זו התבגרות.
הן בפאן הכלכלי והן באישי
דורין היקרה,
תודה על הפוסט הכן והאינטרוספטיבי.
אני קורא את הבלוג שלך במשך שנים. גם העשרת את הידע שלי ודם שינית את צורת ההתייחסות שלי לכלכלה ועצמאות.
היה ברור לי שהרבה מהדברים שכתב עליהם אנים בשבילי, בעיקר בגלל שלי כבר היו ילדים.
גם מה שלא היה רלוונטי עבורי היה מעניין לקריאה.
מקווה מאד שזה לא היה פוסט סיום…
אם לא היינו בטוחים שבבלוג פיננסי עסיקינן הייתי מנחש שזה טקסט כמעט בודהיסטי (-:
באחד הפוסטים הקודמים, כשההשפעה של מר X על הסולידית התבררה לנו… חשבתי לעצמי שאם זה מה שקשר זוגי טוב עושה לזאבה שמתקלחת במים קפואים בחורף – מעניין מה יעשה לה תינוק משלה.
שמח לגלות שלא טעיתי.
ריגשת אותי ממש סולידית יקרה.
מסתבר שכסף וחסכונות זה לא הכל בחיים (-:
ו ו א א ו ו איזה תגובות מדהימות ומרגשות…
לא מאמין שכל כך הרבה גברים (כולל אותי) יזילו דמעה על מישהי שהחליטה לפתע להיות אל-אלהורית.
אם ניקח בחשבון את ההשפעה שלך על אנשים, לא מן הנמנע שהרבה קוראות אלהוריות ילכו בעקבותייך ובעוד 9 חודשים יהיה בום של תינוקות עם שמות סולידיים (-:
פוסט נפלא , כנות היא תכונה מבורכת שקשה למצוא
פשוט מצוינת! שפויה. אנושית. תודה
אז מתי נשמע על הרך הנולד
כיף לקרא כרגיל. מרגיש הזדהות עם חלקים רבים. חשוב להיות גמיש במחשבה. רק מי שמתאים עצמו לשינויים שורד
תודה רבה על פוסט נהדר, מסכים איתך שאנחנו תמיד משתנים ע”פ זמן גם שאנו חושבים שלא כי אחרת יהיה ממש משעמם 🙂 וגם שגדלים החשיבה משתנה ומטרות החיים משתנות (והרבה פעמים טוב שכך)
אני חלוק עליך לגבי הביטקוין בראש כי אינו תורם כלום לעולם ורק מהווה כר ופרס לאנרכיסטים, פושעים, סמים מעלימי מס וכו. אנו בלחיצת כפתור יכולים לרכוש בבטחה כל נכס בכדור הארץ אז למה צריך את הקריפטו ? ה”מטבעות” הללו (סתם סחורות וירטואליות שניתן לייצר כאלו בלי סוף) מהווים נזק לסביבה בצורה בלתי רגילה ומחזירים את הבנקאות 300 שנה לאחור לימים של גניבות פריצות קושי בהמרות וכו ! לצערי זו הפירמידה הגדולה בהיסטוריה !
כל כך מעניין ומרשים לראות מישהו מספר על הדעות שלו שמשתנות – כל הכבוד! תמשיכי לגדול ולהתפתח!
את בנאדם מיוחד, יש לך יכולת אבחנה, בגרות ואינטגריטי שיש למעטים. אני ממש נהנה לעקוב אחרי הבלוג שהוא ראי לנפש המרוכבת שלך.
תודה
כמעט שמונה שנים אני קורא את הבלוג המשובח, השנון, האינטלגנטי והמחכים שלך. כקורא מתמיד אני חייב להודות כי לא פעם עמדתך הקטגורית בנושאים השונים העלתה אצלי חיוך.
ממרום שנותיי אני יכול להעיד כי שימוש בסימני קריאה מרובים (כלומר פסקנות/ ונחרצות) הוא תלוי גיל.
ככל שאתה מתבגר ומזדקן סימני הקריאה מתחלפים בסימני שאלה. יוצאים מהכלל הם הפוליטיקאים והטיפשים.
בהצלחה בפרק הבא בחייך. בטוח שתמצאי אותו מרגש ומספק. נשמח להמשיך לעקוב.
מדויק!
התרגשתי לקרוא.
אהבתי במיוחד את האופן הסולידי (…) שבו את מטילה ספק באמונות הקודמות שלך. אני כבר לא בטוחה ש…
למדתי ממך המון לאורך השנים, ועכשיו אני רוצה לקחת לי כשיעורי בית לכתוב לעצמי רשימה כזו – 5 דברים שאני כבר לא כל כך בטוח לגביהם.
חייב להגיד שזה פוסט מאלף.
וגם שריגשת בסעיף האחרון.
אשרייך
ריגשת אותי בסעיף האחרון. שיהיה המון הצלחה!
מזל טוב 🙂
איזה כיף לקרוא
פוסט מרגש ומדהים, ממש עשית לי את זה. עצם היכולת לשנות דעות, לכתוב על כך, זה עשה לי את זה.תודה רבה
ריגשת (עד דמעה בסוף הפוסט)
עם קריאת מהלך התובנות, שתכלס הן הדבר היחידי שאמור לעניין אותנו, כולנו היינו בציפיה דרוכה לתובנה החמישית. וזה אומר הכל, אנחנו בני אדם לא יישויות ממוניות מהלכות במרחב. אחת השאלות המעניינות היא האם אפשר לבנות דרך ודמות שכזו, אם אתה אישיות מורכבת כבר מלכתכילה. חלק מהבאז הגדול סביב הבלוג שנתן לו את העוצמה הוא הקיצוניות שבו.
אנלי אין הרבה סבלנות לקרוא על איך להשקיע, אבל היו דברים שהזדהיתי אתם כמו חיסכון. עד כדי כך שבקושי הכנסתי אורחים לביתי. למה? כי תמיד יש להם מה להגיד על הבית. למשל על זה שהמזגן לא מקרר אותם מספיק. אין אורחים – פחות תלונות. ידעתי שתצטרכי לשנות את דעתך כי הבנתי שאת צעירה ממני, ועם הגיל נוספים עוד ועוד אילוצים לחיים, רצון חופשי לא ממש קיים. ועם מה שיש למשפחה להציע, אני לפעמים מקנא בחצרוני שהוא בן יחיד ואני לא יודע אם יש במשפחתו מישהו שיכול לסבול אותו.
אני קוראת ולומדת אותך בבלוג המדהים הזה שלך מזה שנים.החכמת אותי גם אם הסכמתי וגם אם לא. אני חוזרת מדי פעם לקרוא ולא לשכוח. אני כבר פנסיונרית. למדתי כיצד לנהל את כספי ורכושי האחר. אני מרגישה שאני נמצאת בתוך משפחה של קוראים. איך ריגשת את כולנו בפוסט האחרון שכתבת. הקורונה והטילים מעזה משפיעים עלינו. אנחנו מבינים שלפעמים כן צריך התערבות נבונה של מדינה. אסור להשאיר אנשים בודדים בדלותם. אנחנו ערבים זה לזה. שינוי החשיבה מגיע עם הגיל וזה בסדר. זו התפתחות נורמלית. לא טוב להיות מקובעים. מאחלת לך כל טוב ומקוה שתמשיכי לענג אותנו עם הפוסטים שאת שולחת לנו.
היי, מעולם לא הגבתי אבל אני קוראת קבועה כבר כמה שנים.
חושבת שזה הטור הטוב ביותר שלך.
אני אוהבת לראות השתנות של בני אדם, התבגרות, צמיחה….
נהניתי מאוד!
מי זה ה tree hugging hippy שככה קלקל אותך? 😂
תודה
שמח בעיקר בגלל סעיף 5 – את כבר לא אלהורית .ומקווה שיש או יהיה לזה מימוש אמיתי מעבר למחשבה .
בקיצור, כמו בשוק ההון, במרחק השנים במוקדם או במאוחר, כולם מתכנסים לממוצע הרב שנתי, חיים כמו בני אדם ולא מתכלבים, מביאים ילדים לעולם ונהנים מהחיים ללא קיצוניות לכל כיוון שהוא.
הסולידית יקרה ! עוקבת אחריך כבר הרבה שנים ..כמעט לא מגיבה… הפוסט שלך עשה לי מאוד טוב ואני מאוד שמחה בשבילך ובשבילי. הרבה שנים ניסיתי להכיר לחברות את הבלוג מתוך רצון שיבינו יותר בכלכלה , אבל בגלל הקיצוניות שבה חיית היה לי קשה בעצמי להסביר למה כדאי לקרוא ואיזה פנינים יש פה.. גם הטוטאליות המוחלטת שבה התייחסת לדברים הפריעה לי כי זה היה נראה דרך לא אנושית ,לא דרך שהולכים בה הרבה בני אדם. בפוסטים האחרונים רואים שאת לאט לאט חוזרת לדרך האמצע ,לנורמה וזה אפילו מעורר עוד יותר השראה, כי זה מראה שזה אפשרי (ואפילו ניחשתי שאת מצפה לילד…). מסכימה עם כל כך הרבה משפטים שכתבת, על מטרות שונות בשוק ההון, על מה מביא אושר באמת… ומסתבר שכנראה לאנשים יותר נוח לשמוע למישהו נורמלי, ולא בקיצון..
האמת אכזבת
המון קוראים אל הוריים עקבו בשקיקה אחרי הבלוג שלך ובאמת האמינו שהמכשול הגדול ביותר לעצמאות כלכלית הם ילדים .
אז נכון באופן כללי שאדם שבאמת ובתמים מעוניין בילדים יהיה מוכן לוויתורים כואבים וכן הלאה, אבל אותו אדם סביר להניח גם תמיד ידע שיום אחד הוא יהיה הורה, הוא לא ניהל בלוג נון קונפורמיסטי על הדרך שבא האנושות חיה , איפה שאל הורות זה עדיין טאבו.
את קושרת בין המקרה הטרגי של אמך לבין הרצון שלך להשאיר משהו אחריך, זה הרי ידוע שכאשר ההורים מזדקנים או נפטרים כך גם גוברת תחושת הבדידות שלנו, זה עדיין לא מצדיק להביא ילד שיפיג לנו את השעמום.
עבורי לפחות בתור אדם באמצע שנות השלושים שלו שסובל כל רגע בעבודה , נטל של ילדים במדינה המטורפת הזאת רק יוסיף לי טונות של מרמור ולא ההפך, לאדם שמתלבט עדיף לא להיות הורה משום שהורות היא דבר בלתי הפיך ולכן עדיף להצטער על משהו שלא עשית מאשר על משהו שכן.
מאחלת לך מעט אור בחייך העצובים
את אדם שתוקף אנשים בצורה פבלובית גם אם כביכול בצורה של חמלה מזוייפת
שורה תחתונה מה שפרסמת כאן הוא סוג של הליכה בתלם עם המנטליות הישראלית הטיפוסית שאין משמעות בלי ילדים.
חיי לא עצובים, יכלתי להתכלב כמוך בעשור השלישי לחיי אבל בחרתי לחיות עם מותרות מסוימות.
לא אתן לתכתיבים או ללחץ לשנות את השקפת העולם שלי ולא אגדל ילדים בצורה של חסכנות חולנית כמו שאת מתכוונת לעשות.
שאי ברכה
ודבר נוסף
שמתי לב שהגבת רק לי ולעוד מישהי שתקפה אותך
אולי עדיף במקום זאת לענות לחלק מהאנשים שמעריצים אותך.
כנראה שאת וביקורת לא הולך כזה טוב, יש מצב שבגלגול הקודם היית דיקטטור של מדינה מערב אפריקאית.
מהממם מהמממם מהמממם!
אני עם דמעות של שמחה בשבילך בגלל סעיף 5, שהוא השינוי שישפיע עליך לטובה ולשפר לחלוטין את רמת החיים הפנימית שלך, יותר מכל סעיף אחר….
ולגי שינויים, והיכולת להצהיר עליהם בפומבי:
אוהבת אותך דורין. תמשיכי להיות ההשראה שלנו. ותבשרי לנו שילדת. אפילו בפרטי. פליזזזזז!
אני יודע שסירבת להתראיין לגיקונומי כמה פעמים, אבל אולי עכשיו משהו ישתנה.
בתור מאזין של הפודקאסט מאוד הייתי שמח לשמוע ראיון איתך, במיוחד אחרי הפוסט הזה.
בכל מקרה, היה ממש כיף לקרוא, תודה.
תודה לך על השיתוף. הרבה מאוד כבוד על האינטגריטי שלך. בהצלחה בכל אשר תפני.
סה”כ קוראים לזה התפכחות, או פגישה עם המציאות. כשאתה בן 20 ו- אין לך דאגות על הראש או מחשבות מורכבות מדי הכל פשוט חד משמעי וברור. אבל כשאתה פוגש את המציאות הדברים משתנים. יש משפט שאומר ילדים קטנים בעיות/דאגות/אתגרים קטנים, ילדים גדולים בעיות גדולות. כנ”ל כאן. כבר באחת התגובות הראשונות שלי כתבתי כאן שכשאתה נפגש עם בעיות/אתגרים של החיים דברים משתנים. כמו למשל הורים סיעודיים. ומי כמוני יודע.
שעם הכנסה של למשל 4,000 שקל וגם עם ביטוח סיעודי אתה יכול לעשות חומוס. שלא לדבר על גידול ילדים (וכשיהיו לך תיראי שכמו שמישהו אחר כתב לך כאן בעבר: אין אף פעם מספיק להשקעה בהם (כולל כלכלית/כספית, כדי להציב אותם בעמדת זינוק טובה יותר לחיים.
שורה תחתונה: ברוכה הבאה למציאות.
כמובן שזה לא אומר שאי אפשר להתנהל בצורה חכמה רציונלנית ומתוך צרכנות וכלכלית נבונה. רק שהעלויות אחרות לגמרי.
בהצלחה!
איזו מרגשת את!
פוסט ראוי להערכה, נפלא ממש.
ובהזדמנות זאת, אספר לך שהפכת סוג של “פס קול” שמלווה את חיי מיום שהתגרשתי,
ובזכותך עשיתי שינויים מרחקי לכת במצבי הכלכלי – והכל אודות לך.
אז תודה 🙂
הסוף אני לא אלהורית מרגש ממש, ברוכה הבאה לחיים. בהצלחה.
עצה שלי: גם אם הסולידית לא נחרצת לגבי הביטקוין, אני מייעץ לכם להתרחק כמו מאש, ככל שהמחיר עולה הסיכון עולה, למי שנכנס במחיר גבוה יש המון לאן ליפול.
קראתי המון על הענין ועדיין לא הצלחתי להבין מה נותן לביטקוין ערך כלכלי. אשמח שמשהו יסביר לי את הענין הזה?
מרגש ומרתק.
דווקא זה שאת משנה או משפרת את הדעות שלך ומגלה גמישות מחשבתית מעידה על הרמה הגבוהה.
לעולם לא ראיתי בך כ”גורו” לחיים, אבל בהחלט דמות חזקה, משמעותית ומעניינת שלמדתי ממנה המון!
מעריך אותך עכשיו יותר ומודה לך על הפתיחות והחתירה הכנה לעבר האמת.
תודה רבה ריגשת מאוד בכנות שלך
ובתובנות שלך
לא יפה לך שינוי
סיפרת על אימך הסיעודית, ועל איך שאת מטפלת בה…… עצוב שזה קרה, אבל אני מאוד מקווה שהיא יודעת כמה הבת שלה חכמה ומבריקה, טובת לב, סוחפת אחריה עשרות אלפי קוראים/עוקבים/מאמינים/מעריצים…. מגיע לה לדעת ולהיות גאה בך על כל מי שאת !! והעיקר הבריאות של שתיכן. החיים שבריריים, כדאי לנצל כל רגע מהם כל עוד זה אפשרי.
מזל טוב סולידית יקרה,
להרגיש אוהב ואהוב זו משמעות החיים.
רוב בני האדם מאמינים שמי שטוב במתמטיקה ושחמט למשל, נחשב לאדם הכי או סופר אינטליגנט, אבל האמת היא שהבינה הגבוהה ביותר היא אצל האדם היוצר, הבורא יש מאין.
בשביל להיות משורר מעורר השתאות או פסל או מלחין גאון לא צריך איקיו גבוהה וערמומיות מחשבתית, צריך לב כמה שיותר רגיש ודמיון.
ככלל אני מלא הערכה אלייך.
גם כשחשבתי שהכיוונים שלך סחופים לגמרי (זה קורה לפעמים), הערכתי את יושרך האינטלקטואלי, ואת הסגנון הלא מתלהם והלא כופה, ואת הלוגיקה הסדורה.
פעמים רבות העברתי לחברים לינקים לדברייך, וגם את זה אעביר.
תמיד התלבטתי אם להגיב, גם כי הנחתי שאת “לא זקוקה לדעתי”. הפעם לא הצלחתי להתאפק. הגיע הזמן להגיד את זה.
מאחל הרבה אושר בחייך.
כיסופים למג’דרה בטעם פסיבי
תענוג לקרוא, אני מעריכה כפליים אנשים שמסוגלים לעשות אינטרוספקציה כזו ולבחון את התפיסות שלהם, אאחל לך המון בריאות ואושר – והרי זה הכיף בחיים ללמוד כל פעם משהו חדש על עצמנו ועל העולם.
אותי לימדת מגיל צעיר להסתכל על החיים שונה ולהפטר מהמרדף אחר סמלי סטטוס (לא העלתי בדעתי שאפשר שלא) וזו מבחינתי הייתה השורה התחתונה – ומה שעושה אותנו מאושרים משתנה מעת לעת , אך המודעות לצורך לבדוק מהו האושר בשבילנו ומה המשמעות הכלכלית שלנו עדיין עומדת בעינה.
כיף לקרוא אותך
אם באמת את רוצה ילדים אני מאחל לך שתמיד תקומי בידיים מלאות!!!
ואו,
קצת מרגיש כמו קרקע שנשמטת מתחת לרגלי!
פוסט מדהים, כייף לקרוא,
מקווה ליישם גם בעצמי את הגמישות המחשבתית יותר.
תודה!
בקיצור, התובנה המשמעותית היא שאין תובנות אבסולוטיות. ☺️
כתיבה אמיצה וכמה, נהנתי מאוד לקרוא!
הי הסולידית, זה אחד הפוסטים הכי חשובים שכתבת. קוראים לזה התבגרות. ההבנה שהעולם מורכב, וההתמתנות הזו שאת מדברת עליה, הערך שלה הוא עצום. בעיני, הפוסט הזה מקפיץ את בלוג הסולידית מדרגה, ומקרב את הכלים החשובים שאת נותנת בו אל המציאות. כל הכבוד לך על הבלוג בכלל ועל הפוסט הזה בפרט, התרגשתי לקרוא.
תודה רבה על הפוסט הזה. הכנות, החדות והחשיפה מעוררי השראה. וגם מראים איזו אחריות את לוקחת על עצמך לעדכן אחרים במסע שלך ובתובנות החדשות, שיכולות לעזור להם להגיע לתובנות חדשות בעצמם.
זה לא פוסט, זה שיר, לאהבה שנוכחת ולזו שתיוולד.
אהבתי ממש.
.
הרבה זמן היה לי קשה להתחבר לדברייך בגלל הנחרצות חסרת העוררין שלהם, וההסתכלות הצרה על תועלתנות חומרית דווקא מנותקת מרוח. והפוסט הזה התבגרות נפלאה ובעיקר כנות מעוררת השראה. יישר כח:)
יש מחקרים מעניינים שמנסים לפענח למה אנחנו הופכים יותר שמרנים עם הגיל. אחד הנושאים הוא גמישות מחשבתית והיכולת שלנו לקבל על עצמנו רעיונות חדשים. מה שאני מבין מכל זה זה שא׳ – צריך לתת יותר קרדיט לצעירים שכן המוח שלהם נמצא בנקודה בה הוא הכי גמיש וחד ואולי חוכמת חיים יכולה להיות אוברייטד. וב׳ – כמו שרשמת, גמישות מחשבתית, לא רק שזו לא בושה אלה מעלה נכונה ומבורכת שמראה על יכולות קוגניטיביות
משעשע, רק לפני כמה חודשים כתבתי לך טוקבק לפוסט על האלהורות שלך מלפני כמה שנים, שלדעתי את כבר לא אלהורית:). אפשר לקרוא את זה הרבה זמן בין השורות.
לגבי הסעיפים, אני בפעם הראשונה מאוד מסכים ואחדד:
1. במשפט אחד: ‘מצא עבודה שתאהב ולא תעבוד יום בחייך’. תמיד אפשר למצוא עבודה לא מעמיסה מדי ומהנה, גם אם לעיתים מתגמלת קצת פחות. זה עדיין 8 אלף שח יותר כל חודש מאשר לשבת בבית.
2. שוק ההון הוא הרבה פסיכולוגיית המונים ואפילו פסיכולוגיה שלא אנשים לא מאוד חכמים. זה בהחלט משתנה.
4. בעיניי ליברטניזים או איך שלא קוראים לזה הוא אגואיזם צרוף.
מקווה שההורות עזרה לך להשתחרר מחלק מהתפיסות הללות, כי אגואיזם באופן מפתיע, עושה את הבנאדם ממורמר.
בהצלחה!
הי, יש לי דעה טיפה שונה מהזרם – מותר, נכון? – אני חושב שאת במשבר, וזה לגמרי בסדר לפקפק במה שעשית בעבר ובמחשבות שהביאו אותך לכאן, אבל האמת לא הולכת לשומקום, זאת שהביאה אותך לחשוב מה שחשבת קודם.
שינוי נסיבות משפחתיות, שוק או מטבע שעולה באופן לא מוסבר – אולי הם צודקים בעצם? – הדעה המקובלת שילדים זה נהדר – מספיק לקרוא את התגובות הנמסות כאן על שעברת סופסוף למחנה השפוי כדי להבין כמה מתח יוצר הרעיון של איןילדים אצל אנשים מהשורה ולא מהשורה – כל אלו ועוד מערערים אמונות והרגלים, ומנערים אותנו מדי פעם – רק כדי לחזור לקרקע המציאות הפרטית שלנו ביתר אמונה בסוף, אם לא נעשה שטות.
מציע לא להחפז, קחי את הזמן, אל תקחי עצות מאיש – כולל אותי – איש לא יודע לאן הדרך תוביל אותך אבל את תהיי שם בסוף כמי שאת באמת.
כל טוב ושלווה.
פעם האחרונה שקראתי כאן היה ב-2016, הנחרצות בדעות מאד הורגשו. תודה על השיתוף ועל האומץ. שקפת אמיתות במלוא הענווה. המון תודה.
תעדכני כשהמשפחה תתרחב בע”ה
ואו…
מרגש לקרוא! אני לא נמצא לעיתים קרובות באתר אבל מכבד את דעותייך וכשיש לי שאלות בודק לפעמים גם פה. במאמר הזה גם למדתי על תפיסת העולם שלך, גם על האומץ שלך לזוז וגם על המסירות שלך (כך אני מפרש את זה) לקוראים. שצריכים בעיניך לדעת מה עכשיו באמת ולא לרעיון קבוע ומוכר שכבר איננו מחובר. כל הכבוד על השיתוף הזה! ובהצלחה בכל מה שבא.
היום התחברתי..
בקיצור – כמו שרבים כבר ציינו זאת לפני – התבגרת
או כמו שדודה שלי אומרת – חכמה כמו שהייתי כשהייתי בת 16, לעולם לא אהיה 🙂
סחתיין על הכנות העצמית והפומבית
וואו מדהים!!! לדעתי עד כה זה הפוסט הכי חשוב בבלוג שלך
פוסט מקסים ומרגש.תודה
אלהורית או לא אלהורית, זה לא באמת משנה. אני רואה אנשים בזכות מי שהם, עם או בלי ילדים, ואת מעוררת השראה
חיבוק גדול דורין. מאמינה בך שתעשי את הדברים הנכונים לך.
אהבתי
תודה.
בתור מישהו שקורא את הבלוג שלך מ2014, מאוד התרגשתי לקרוא את הפוסט הזה.
נראה שעברת שינויים גדולים מאוד ועצם הנכונות לשתף אותם בפומבי רק מראה עד כמה התעצמת.
מודה שהנקודה החמישית הכי הפתיעה אותי (אם כי, כשראיתי את המטפורה של “לא לשפוך את המים עם התינוק” הייתה לי תחושה שמשהו כזה יעלה D: ).
הסולידית חכמה ביותר. סימני השאלה בפוסט זה מביאות אותה לשלמות כמעט.
את מדהימה ענקית מהחיים אני פשוט מעריץ….אני לא יודע לאיפה יוביל כל המאמר אותי אישית אבל אני פשוט לא מפסיק לקרוא. מרתק
הכנות הכי יפה שיצא לי לקרוא לאחרונה. תודה רבה!
סולידית יקרה,
תודה על הפוסט המחכים, בזכותך התחלתי ללמוד לעומק את מניות הדיבידנד וההשקעה בהן מתוכננת למתישהו בזמן הקרוב.
לגבי ההורות – לא כתבתי זאת אי אז בפוסט שבו טענת שאחד הסיכונים בהבאת ילדים הוא שהם יהיו נרקומנים וכו’.
אכתוב זאת כעת:
הסיבה שאני לא פוחדת שילדיי יהיו נרקומנים/אנשי העולם התחתון היא פשוטה:
אני נותנת בהם אמון.
אלופה!!!
היי סולידית.
פוסט מעולה שבהחלט ממחיש את העוצמה של נזילות מחשבתית.
הציטוט של סטיב ג’ובס (אבל כפי שסטיב ג’ובס אמר פעם, חשוב יותר להצליח מאשר להיות צודק, גם כשהדבר מחייב אותך לנטוש דעות ואמונות שאיבדו מתוקפן בגלל מידע חדש שהתקבל.) תפס את תשומת ליבי, אשמח לקבל מקור שלו.
אני עוקב אחרי הבלוג בזמנים שונים ב6 השנים האחרונות. יש בו המון מידע חשוב ובהחלט יקר מפז.
השקפת העולם של הסולידית היא חלק בלתי נפרד מהבלוג, וכמו לרוב האנשים לאורך חיינו דעותינו משתנות.
אחד הדברים שהכי לא היו לי ברורים הוא חוסר ההתייחסות לסיום החיים בתפיסת החיסכון. נניח קיים חיסכון בסכום x המניב תמורה חודשית בסכום y, מה יהיה עם אותו x כשאין למי להעביר אותו הלאה. כהורה לילדים אני ארגיש בסדר גמור לעזוב את העולם ולהשאיר כסף לילדי. אם לא הייתי הורה, זה היה נראה לי בזבוז – או לפחות משהו שצריך להכניס למשואה, למשל מגיל 70 הקצה x/10 עבור טיולים.
כמו כן, אני חושב שקהילת האל הורים חטפה מכה אנושה בהינתן העובדה שמרב מיכאלי גם פרשה ממנה.
לגבי אומץ, אני לא בטוח שיש כאן יותר מידי אומץ בפרסום ההחלטה על הפרישה מלהיות אל הורי. בסוף זהות הסולידית ידועה, לפחות לאלה שאוהבים אחריה באדיקות ובתגובות מציינים את שמה. על כן יהיה ידוע לציבור שיש לה ילדים ואז יעלו שאלות. לכן פוסט כזה הוא מחוייב על מנת לא לנפץ את היושרה של הסולידית. וכמובן ששינוי דעה לא משפיע כלל על יושרה.
לגבי אחריות, כאן יש לי בקשה, יש הרבה פוסטים שכנראה פחות אקטואליים, או לא מתאימים לאור ההבנות החדשות. אשמח מאוד אם תוכלי לסמן לידם איזה סימון לקורא, שהגיע אליהם מבלי לדעת שהם כבר פחות רלוונטיים, כדי שיוכל לקבל תמונה יותר מלאה.
המון הצלחה, הבלוג הזה בעל חשיבות עצומה.
את מדהימה, אני קוראת אותך שנים ותודה לך שרשמת על שינוי הדעה שלך ושיתפת❤️
וואו איזה מדהים. באמת ריגשת, ואיזה כיף לראות את כל הפירגון בתגובות.
לגבי מה שכתבת בנקודה 5 – לשים את הצרכים שלך לפני הכל.
“שכנעתי את עצמי שאני מסוגלת, ואפילו צריכה, לחיות את חיי כאינדיבידואל, זאבה בודדה, כזו ששמה את עצמה, את זמנה הפנוי ואת צרכיה לפני הכל”.
נגעת בדיוק בנקודה הכי מאתגרת בהורות, איך לאזן בין הצרכים שלך ושל הילדים.
אני בטוח מהנסיון שלי שאין לזה שום נוסחה ושום תשובה נכונה ושום פיתרון מלא.
יש המון ניסוי וטעיה, לפעמים הרבה יותר טעיה מניסוי.
אתה מגיע למצבי קיצון פיזיים ונפשיים. אתה מגיע לעייפות שגם בצבא לא הגעת.
הדבר אולי שהכי קשה זה אבדן השליטה. לפחות לי.
מהרגע שיש לך ילדים, אתה כבר לא ברשות עצמך לנהל לעצמך את החיים. אתה תלוי בהם, 24\7.
אפילו כשאתה יוצא לטיול אתה עדיין משאיר את הטלפון דלוק ואתה דרוך.
אוקיי, אז לפעמים אתה מוכן להקריב את השליטה על החיים שלך, כדי לקבל משהו שאין דרך אחרת לקבל אותו.
איזה פוסט משובח, נהניתי מכל סעיף ומהכנות המרשימה
פוסט מרגש מאד. בסעיף 4 ניחשתי שויתרת גם על האלהורות ועדיין היה מרגש לקרוא.
כרגיל מעניין, ובחרת זוית מעניינת וקצת פילוסופית 🙂 תמיד טוב להרהר מחדש !
לעניין מטבעות הקריפטו (אלו סתם סחורות וירטואליות), מה שכתבת הזכיר לי את אמירתו של נגיד הפד דאז אלן גרינספאן בדיוק לפני שהתפוצצה בועת הדוט קום הוא אמר שבאמת יש משהו במחירים הללו של החברות ההייטק והם לא בועתיים ואנו זוכרים איך זה נגמר !
בקיצור לעיתים האמירות הם בהתאם למה שאנו רואים ברגע מסויים אבל בראייה אחורה אנו לא מבינים איך נסחפנו ברגע לשטות מוחלטת חסרת הגיון וחסרת הצדקה !
מזדהה המון עם התובנות שלך.
האומץ שלך להודות בשינויים שחלו בך – מוערך.
נהנה לקרוא את כתיבתך האינטיליגנטית.
תודה
אישה אמיצה
מקסים!
תודה שכתבת ושיתפת וחשפת והיית כנה
זו האמת של הנפש והקיום והטבע. כל דבר נכון לזמן יחסי ומעשה יחסי ואף אמת לא תשאר אמת לנצח. נזילות מחשבתית היא אינטלגציה והסתגלות למציאות.
בקשר לחיסכון אגריסיבי והימנעות ממנעמי החיים עד הגעה לעצמאות כלכלית, אצטט אמרה מפורסמת של ג׳יימס דין: ״חיה כל יום מחייך כאילו הוא האחרון, פתח חלומות כמו תחיה לנצח״
לגבי הורות, קשה להעריך זאת עד שזה לא קורה או משהו בדומה.
אסטרטגית השקעה – זו מטרה נעה שקשה לאופטימיזציה. למשל קרן אליאנס יצאה לפני 3 שנים עם ETF מובנה שלמשל מבטיח שאם מדד ה S&P 500 יורד עד 10% בשנה לא מפסידים כלום ובעליות מקבלים עד 12.5% לכל היותר – מכשיר שלא היה קיים ובטח יתאים אולי לשונאי סיכון ו/או פנסיונרים. עדיין לא נאמרה המילה האחרונה בנושא.
הרעיון במטבעות קריפטו (או טכנולוגית הבלוקצ׳ין) קשור קצת לליברטריאניזם. נקמוטו שאיש מעולם לא ראה אותו ואפילו לא בטוח שהוא קיים, יצר אותו כדי להקים מערכת סגורה של מעין בארטר שממשלות לא יוכלו לשים עליו יד, קריא : למסות או לגבות עמלות. ממשלות שולטות בכסף, והבנקים ודומיהם גוזרים עמלות וקופונים על חשבון הציבור – אז למה שהציבור לא יסחור במערכת עצמאית משלו ללא עינו הפקוחה של האח הגדול ועיניהן התאוותניות של תאגידי הענק?
לדעתי כפי שאמר צ׳רצ׳יל על דמוקראטיה – ליברטריאניזם הוא שיטה גרועה ביותר – אבל טובה יותר מכל מה שאנו מכירים כרגע.
לסיכום אומר שכולנו משתנים כל הזמן. האני שלך בגיל 20 וזה של גיל 60 שונים בתכלית. אפילו וורן באפט אמר שכשהיה בתיכון עניינו אותו רק שני דברים: בנות ומכוניות (לא הלך טוב עם בנות אז נשאר עם מכוניות). לכן בימי קדם כולם חיפשו את זקני השבט שממרום גילם היו חכמים מכל אדם. לכן בנושאים פיננסיים אני אוהב להקשיב לאנשים כמו ריי דליו, באפט, צ׳רלי מאנגר ובני הגיל השלישי – עיצותיהם שוות אפילו יותר מביטקוין 🙂
קובי
תודה רבה על הפוסט המאלף.
אהבתי את הכנות והשיתוף .
גם כשקראתי ועקבתי קודם: בחרתי לקחת את החלקים ״שמתאימים״ לי , והיו חלקים אחרים שחלקתי עליהם – אך עדיין נהנתי לקרוא דעות מנוסחות היטב ומעניינות.
החיים הם לא שחור ולבן , הדברים ואנחנו משתנים כל הזמן , ונהדר שחלקת איתנו את חלק מהדרך שלך.
זה רק מחזק את הערכתי ואמשיך לעקוב ,
המשיכי לשתף !!!
וואוו, תענוג לקרא פוסט זה.אני באופן אישי מעריך מאד אנשים שמשנים את דעותיהם ואת תפיסותיהם ולא מתבצרים בהן.מאחל לך הצלחה בהכל ומצפה לפוסטים מעשירים ומרעננים.
איזה פוסט יפה!
וואו עכשיו קנית אותי
ואולי כאימא תוכלי לתת לנו דוגמה לתקציב העצמות היבשות לזוג עם ילד/ים?
[…] דעתי השתנתה מאז. אני חושבת שלביטקוין עשו להיות מקום כפוזיציה קטנה בתיק השקעות מבוזר, שנבנית באמצעות כסף שאני יכולה להרשות לעצמי לסכן. […]
אומרים ש”רק חמור לא משנה את דעתו”.
כנראה שהחיים משנים אותנו בין שנרצה ובין שלא. הנה, אפילו אני התחלתי להשקיע בבורסה לא מזמן… מי היה מאמין.
המתנת עם היציאה מהארון של כמה שינויים משמעותיים. פוסט מהמם של בלוד מהמם.
הפוסט הזה גורם לי לאהוב אותך מחדש. אני פס קלינית ושלחתי לא מעט מטופלים לקרוא את הבלוג שלך ולקחת ממך את התובנות המרכזיות של השאיפה לעצמאות כלכלית, את החיסכון ככלי מרכזי, את הענווה והבטחת הבריאות הנפשית בשאיפה לא להכות את השוק. אבל תמיד הוספתי אזהרה: היא קצת קיצונית עבורי. חוסר האמפתיה שלה וככל הנראה חוסר היכולת שלה להיות מושקעת רגשית באחרים מובילים אותה לאידיאולוגיה ליברטנית ובחירה באל הורות
שמחה לשמוע שיש לך מחשבות שניות בנושא. מקווה שאת חווה הורות. גם אם זו לא גורמת בכל רגע נתון לשמחה או נמדדת ב”אושר” אי אפשר להתעלם מהיותה מספקת משמעות במובן מידי ועמוק.
תודה לך