• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

מדד תל דיב

• פותח הנושא פותח הנושא nick
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
המכנה של המכפיל הוא סך הרווחים המיוחסים ליחידת מדד.
שוב, מכפיל של מדד לא מחשבים כממוצע משוקלל של מכפילי החברות?
כך גם אני חשבתי, לכן כל הדיון על מכפיל שונה למדד NR לא ברור לי בכלל
הדרך בה שילר חישב את המכפיל שלו, כוללת חלוקת המדד, בממוצע משוקלל של הרווחים. (ראו בדף הבית שלו.)

בעקבות דיאלוג בנושא הדיבידנדים, שילר חזר על החישוב, אבל החליף את הPR בTR. (תואר בפוסט של הפילוסופים.)

אתם טוענים שהיה עליו לחשב אחרת. אני טוען שלפחות יש אדם אחד שפרסם תוצאות בשיטה אותה תארתי אני.

הדרך בה שילר חישב את המכפיל שלו
כשמדברים ספציפית על המכפיל של שילר, כדאי לציין זאת כדי למנוע אי-הבנות.

בעקבות דיאלוג בנושא הדיבידנדים, שילר חזר על החישוב, אבל החליף את הPR בTR. (תואר בפוסט של הפילוסופים.)
1. יש לך קישור לחישוב הזה מטעם שילר עצמו?
2. שים לב שהפילוסופים מתאמים לא רק את המחיר אלא גם את הרווח (EPS) להשקעה חוזרת היפותטית של הדיבידנדים. הם מחשבים מכפיל CAPE עבור מדד TR תאורטי שגם המחיר שלו וגם הרווח שלו (ליחידת מדד) שונים מאלה של מדד ה-PR (גבוהים יותר).

ראה למשל כאן:
The Total Return EPS Index is a modified version of a normal EPS index that tells us, hypothetically, what EPS would have been, now and at all times in history, if the dividends that were paid out to shareholders had not been paid out, and had instead been diverted into share buybacks.
We divide the Total Return Price by the trailing 10 year average of the Total Return EPS. The result: The Total Return EPS CAPE.

נערך לאחרונה ב:
3. אם כבר מחשבים ממוצע משוקלל, אז נכון יותר לחשב ממוצע משוקלל של תשואת הרווח של החברות, ולהפוך (לחשב את ההופכי) כדי לקבל מכפיל. (לחלופין, וזה שקול, אפשר לחשב ממוצע הרמוני משוקלל של מכפילי החברות).
לא הבנתי למה זה יותר טוב. אלגברית זה נראה לי שקול. בוודאי אם מחליפים 0 ב1 אגורה.

לא הבנתי למה זה יותר טוב. אלגברית זה נראה לי שקול. בוודאי אם מחליפים 0 ב1 אגורה.
נתאר לעצמנו מדד ובו שתי חברות במשקל שווה. לחברה הראשונה תשואת רווח של 20%, ולשניה תשואת רווח של 1%. תשואת הרווח הממוצעת היא 10.5%. ומכפיל הרווח הנובע מכך הוא 9.5. זה הגיוני כי החברה הראשונה מרוויחה עבורנו 20% אבל רק חצי מהסכום מושקע בה ולכן 20% מהווה 10% על כל הסכום, והחברה השניה מוסיפה עוד קצת.

ועכשיו, נחשב בדרך אחרת, שנשמעת הגיונית אבל היא שגויה. מכפיל הרווח של החברה הראשונה הוא 5, ושל השניה 100 (בהתבסס על תשואת רווח של 20% ו-1%, בהתאמה). נחשב ממוצע בין 5 ובין 100, ונקבל שמכפיל הרווח של המדד הוא לכאורה 52.5. האם באמת ייקח למדד 50 שנה להרוויח את מחירו? הרי החברה הראשונה מרוויחה את הסכום שמושקע בה תוך 5 שנים, ותוך 5 שנים נוספות היא מרוויחה גם את הסכום שמושקע בחברה השניה. אז המספר הנכון הוא לא יותר מ-10.

אם נחשב ממוצע הרמוני (HARMEAN) בין 5 ובין 100, נקבל את התשובה הנכונה: 9.5. שזה אותו מספר שקיבלנו קודם -- ההופכי של תשואת הרווח הממוצעת.

נערך לאחרונה ב:
נתאר לעצמנו מדד ובו שתי חברות במשקל שווה. לחברה הראשונה תשואת רווח של 20%, ולשניה תשואת רווח של 1%. תשואת הרווח הממוצעת היא 10.5%. ומכפיל הרווח הנובע מכך הוא 9.5. זה הגיוני כי החברה הראשונה מרוויחה עבורנו 20% אבל רק חצי מהסכום מושקע בה ולכן 20% מהווה 10% על כל הסכום, והחברה השניה מוסיפה עוד קצת.

ועכשיו, נחשב בדרך אחרת, שנשמעת הגיונית אבל היא שגויה. מכפיל הרווח של החברה הראשונה הוא 5, ושל השניה 100 (בהתבסס על תשואת רווח של 20% ו-1%, בהתאמה). נחשב ממוצע בין 5 ובין 100, ונקבל שמכפיל הרווח של המדד הוא לכאורה 52.5. האם באמת ייקח למדד 50 שנה להרוויח את מחירו? הרי החברה הראשונה מרוויחה את הסכום שמושקע בה תוך 5 שנים, ותוך 5 שנים נוספות היא מרוויחה גם את הסכום שמושקע בחברה השניה. אז המספר הנכון הוא לא יותר מ-10.

אם נחשב ממוצע הרמוני (HARMEAN) בין 5 ובין 100, נקבל את התשובה הנכונה: 9.5. שזה אותו מספר שקיבלנו קודם -- ההופכי של תשואת הרווח הממוצעת.
תאמין לי פרס מגיע לך

הדרך בה שילר חישב את המכפיל שלו, כוללת חלוקת המדד, בממוצע משוקלל של הרווחים. (ראו בדף הבית שלו.)
..............
אתם טוענים שהיה עליו לחשב אחרת. אני טוען שלפחות יש אדם אחד שפרסם תוצאות בשיטה אותה תארתי אני.
הוויכוח הוא על הגדרה או עובדות?
השתלשלות הדיון:
האם אתה מבין את המשמעות של השוואה מכפילים בין מדד צובר לבין מדד מחלק?
נניח שהמכפיל של מדד PR קבוע במשך עשור. במשך אותה התקופה המכפיל של מדד הTR המתאים יעלה באופן מעריכי. אם כן, אין למכפילים את אותה המשמעות.
אז בעצם המכפיל האפקטיבי של ת"א 100 נמוך מזה שצויין?
תלוי בהגדרת המכפיל. אם הוא מוגדר ביחס למדד PR, התשובה חיובית.
ואני חושב שאין משמעות למכפיל שתלוי בגורם חסר משמעות כלכלית, כמו ההבדל בין חלוקת דידיבנד או רכישה עצמית.
כך אם המכפיל של מדד הPR הוא קבוע, המכפיל של גרסת הTR של אותו המדד הוא בהכרח מעריכי, מכיוון ששניהם מחולקים באותו הערך (הרווחים השנתיים של החברה).
כאן אתה טועה לדעתי. בחישוב נכון, המכנה של המכפיל הוא סך הרווחים המיוחסים ליחידת מדד.
@TunaGolem אתה בעצם מקיש מהחישוב של שילר שכך נוהגים לחשב בפועל את נקודות המדדים (ת"א 100 לדוגמה)?

הוויכוח הוא על הגדרה או עובדות?
  • הגולם טוען שאם המכפיל מחושב באותו אופן עבור שני סוגי המדדים, לא ניתן להשוות ביניהם.
  • האוגר טוען שניתן לתאם את הרווחים כך שהשוואת המכפילים תקבל משמעות.
  • אחרים טוענים שבמקום המכפיל של המדד יש להשתמש במכפיל הממוצע של החברות.

כעת האחריות להבנת והבאת העובדות, נופלת על משווי המכפילים.

הגולם טוען שאם המכפיל מחושב באותו אופן עבור שני סוגי המדדים, לא ניתן להשוות ביניהם.
לדעתי הבעיה ב"מכפיל" המנופח מעריכית היא לא רק בהשוואה בין מדדים מסוגים שונים אלא גם בין מדדים מאותו סוג (TR). אם ננסה למשל להשוות בין שני מדדי TR ששנת ההשקה שלהם שונה, שהמכפיל של האחד נופח מעריכית במשך נניח 50 שנה ושל השני רק במשך 20 שנה, ההבדל במספר שנות הניפוח עלול בקלות להאפיל על ההבדל בתמחור וברווח. אותה בעיה קיימת גם בהשוואה בין המכפיל המנופח מעריכית של אותו מדד TR בתקופות שונות.

לדעתי המכפיל המנופח מעריכית פשוט לא שמיש. (אבל האי-שמישות היא רק סימפטום של הבעיה האמיתית: חישוב שגוי).

האוגר טוען שניתן לתאם את הרווחים כך שהשוואת המכפילים תקבל משמעות.
לא. אני טוען שתיאום הרווחים נחוץ כדי לשקף נכון את מה שקורה למדד או לקרן המדדית. השקעה מחדש של דיבידנד, או עשיית בייבק במקום דיבידנד, הן פעולות שמגדילות את שיעור הבעלות של יחידת מדד בחברות -- וברווחיהן. לחשב מכפיל של מדד TR מבלי לקחת את זה בחשבון (ישירות או בעקיפין), זאת טעות לדעתי.

אחרים טוענים שבמקום המכפיל של המדד יש להשתמש במכפיל הממוצע של החברות.
ההצעה הזאת עלתה בהקשר של מכפיל הון או מכפיל רווח שנתי (12 חודשים אחרונים), וזה בסדר לדעתי, ובלבד שמדובר בממוצע הרמוני משוקלל. ורצוי לאפס הפסדים. אבל כשעוברים לרווח ממוצע על פני 10 שנים (ממוצע נע), מתעוררות שאלות נוספות, שאולי דורשות התאמה. בנוסף, קיימים כנראה אילוצים בנוגע לזמינות הנתונים וכמות הטרחה, כך שפרקטי יותר לחשב באופן מצרפי.

נערך לאחרונה ב:
@ogi @TunaGolem
האם ניתן לבדוק בפעול באיזו שיטת מדידה משתמשות הקרנות ?

@מתכנת, לחשב מכפיל רווח של מדד מניות זה פחות סטנדרטי ונפוץ ממכפיל רווח של חברה בודדת.
למען הסר ספק, הנתון העיקרי שחברת מדדים מפרסמת הוא לא מכפיל הרווח של המדד אלא גובה המדד בנקודות.
והנתון העיקרי שקרן מנייתית מפרסמת הוא לא מכפיל הרווח של הקרן אלא שווי יחידת קרן.

בכל אופן, בהודעה זו הפניתי לפוסט של הפילוסופים בו הם תיאמו גם את המחיר וגם את הרווח, בדומה לגישתי.
* יש לציין שהם לא סתם חישבו מכפיל רווח שנתי, אלא עשו משהו מורכב בהרבה: הם סימלצו מדד צובר על בסיס המדד הקיים, המחלק, וחישבו עבורו מכפיל על בסיס רווח ממוצע של 10 שנים (ממוצע נע).

נערך לאחרונה ב:
@ogi
תגיד,
מה קורה אם מסתכלים על יחס p/e על כל החברה, ולא לפי מניה?

במצב כזה גם דיבידנדים, וגם בייבאק ישפיעו באותה צורה של לזרוק כסף החוצה מהחברה....

והיחס הזה רלוונטי לחברה עם 1000 מניות ומיליון מניות באותה מידה.

• אהבתי
Reactions: ogi
@Benjamin Willard, נקודה יפה.

בחישוב מכפיל רווח ברמת החברה כולה אתה אדיש להבדל בין דיבידנד ובין בייבק.

אפשר לקחת את מכפילי החברות שחושבו בדרך זו ולעשות ממוצע הרמוני משוקלל, ולקבל את המכפיל של המדד, ולהמשיך להיות אדיש להבדל בין דיבידנד ובין בייבק. (זה נכון גם למדד צובר וגם למדד מחלק).

אבל אם אתה מחשב מכפיל רווח של חברה על בסיס הרווח למניה, ובמיוחד אם אתה ממצע את הרווח למניה על פני מספר שנים (למשל P/E 10), אתה כבר לא יכול להיות אדיש להבדל בין דיבידנד ובין בייבק, כי הבייבק מקטין את מספר המניות והדיבידנד לא.

באופן דומה, אם אתה מחשב מכפיל רווח של מדד על בסיס הרווח ליחידת מדד, ובמיוחד אם אתה ממצע את הרווח ליחידת מדד על פני מספר שנים (למשל P/E 10), אז אם מדובר במדד מחלק אתה לא יכול להיות אדיש להבדל בין דיבידנד ובין בייבק, כי במדד מחלק הדיבידנד מחולק בעוד שהבייבק נשאר מושקע במניות המדד, מה שמגדיל את הרווח ליחידת מדד.

נערך לאחרונה ב:
@ogi

או קיי
אז למה כל המדדים האלה הם למניה?

הרי אם מסתכלים ברמת החברה אתה כאילו מקבל רווחים לדולר מושקע שהרי זה מה שמעניין אותי בתכלס...

אולי גם של תשואת מחיר, ותשואת דיבידנד לדולר שהושקע, זה מעניין. לא מעניין אותי הרי מה שקורה טכנית למניה, אלא לכסף ששמתי. גם לא מעניין אותי איזה אחוז מהחברה יש ביידי...

אני אישית מחשב ברמת החברה.
אני חושב שהמסורת של חישוב ברמת המניה התפתחה בתגובה למצבים מסויימים בהם דווקא הרווח למניה נותן תמונה טובה יותר.

נניח שחברה עושה הנפקה משנית, ומגייסת סכום גדול של כסף, תמורת מניות. הרווח שאחרי הגיוס מתייחס להיקף השקעה גדול יותר מהרווח שלפני הגיוס. זה בעייתי לעשות ממוצע של הרווח לפני ואחרי הגיוס, אבל זה לא בעייתי לעשות ממוצע של הרווח למניה לפני ואחרי הגיוס.

נכון שיש דרכים אחרות להתמודד עם זה: למשל, לחשב תשואה על ההון. אבל בהסתכלות על הרווחים בפני עצמם, לאורך השנים, הרווח למניה נותן תמונה פחות מטעה, במקרה הזה.

אז אני לא מזלזל במסורת של חישוב ברמת המניה, למרות שאני עצמי מחשב ברמת החברה.

@ogi
למה זה בעייתי? זה הרי בסה"כ דילול לא?

דילול יכול לשבש חישובים מסויימים.
לפעמים ניתן להתגבר על השיבוש באמצעות חישוב פר מניה.
כשיש דילול, לא עדיף לעבור לתשואה על הון? יענו, רווח לדולר?

ולמה בכלל צריך לתקן? אם מקבלים את ההנחה ששווי החברה השתנה נכונה בדילול, עדיין צריך לתקן?

אגב, תודה רבה על הזמן והאנרגיה שאתה משקיע!!
D:D:

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
flower מדד תל אביב ירד ב 20 אחוז עכשיו? שוק ההון 6
R מדד תל בונד-דולר והתחזקות הדולר שוק ההון 0
S איך עובד מדד תל אביב 125? שוק ההון 5
M מדד תל אביב נדלן או נדלן מניב מול דירה להשקעה בחמש שנים שוק ההון 2
נ מה ההבדל בין מדד תל אביב נדלן למדד תל אביב בניה? נדל"ן 3
ע מה עם מדד תל אביב-מעלה? שוק ההון 4
L מדד תל אביב 35/25 חזר לרמה, שהוא היה בה ב-2007 שוק ההון 24
קפה שחור מדד תל-בונד גלובל שוק ההון 14
ayeletavr מדד תל אביב יתר וראסל 2000 שוק ההון 17
deussex קרן השתלמות עוקב מדד S&P500 מול מנייתי אקטיבי - האם בחירה נכונה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 35
H מדד המחירים לצרכן אוף טופיק 15
A האם עדיף לקנות חברה (או מדד) שמחלק דבידנדים, צובר את הדבידנדים שחילק או לא מחלק כלל? שוק ההון 15
R מדד עולמי ללא ארה"ב? שוק ההון 10
R מדד הייחוס במיסוי ריאלי על נייר בIB שוק ההון 11
S כמה תהיות על איך לקנות מדד עולמי שוק ההון 0
ש מדד בסיס לניירות ערך שנרכשים ב-15 בחודש מיסים 9
עידו ג מדד נאסדק - עדכון מדיניות שוק ההון 1
Williamsburg איפה אתם רואים את מדד המעוף בסוף 2026 בהנחת החלשה מהותית של האיראנים ואופק מדיני חדש לישראל? שוק ההון 12
$$$ טראמפ $$$ מדד עולמי, לקנות בשקלים או דולרים. שוק ההון 53
M בכמה הדולר צריך להתחזק על מנת שתהיה הלימה בין מדד הבסיס (סנופי) לבין תשואת המדד במסלולים הלא מגודרים בישראל? שוק ההון 19
א מחפש שרות סינגל רק להתראות/התרעות רציניות לסכנה על מדד 35 שוק ההון 15
N מדד הבנקים שוק ההון 0
N שאלה על קרן מחקה מדד חו"ל כלשהו שוק ההון 4
M ניסוי בשטח - מכירת CSPX בברוקר ישראלי ובדיקה האם המיסוי צמוד מדד או לא מיסים 27
G מדד vix שוק ההון 7
ה שאלה על הרכב נכסים במסלול עוקב מדד S&P 500 פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
ת תהיות לגבי השקעה עיקרית ב-Nasdaq על פני מדד שוק רחב שוק ההון 1
A מעבר ל-IRA ומחקי מדד משלימים ל-S&P500 פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 7
ל קרן אג"ח מחקה מדד שוק ההון 37
Y מסלולי השקעה בקופגי"ם וכו' על מדד ת"א 35 / 125 - קיימים? שוק ההון 10
G חסרונות במעבר לקופת גמל מחקת מדד חדשה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
JBUZZ הפרוייקט של גנדי שדה דב - צמוד מדד תשומות? נדל"ן 1
ס איזו השקעה מתחרה עם מדד עולמי מפוזר? קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 27
D השקעות מדד לעומת השקעת ערך שוק ההון 89
F תשואות של מדד עולמי לטווח הארוך שוק ההון 6
D תזמון מעבר למסלול מחקה מדד פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 20
D שאלה לגבי פיזור - קרנות מחקות מדד שוק ההון 31
M יש קרן אירית של מדד DAX? שוק ההון 9
י קרן המחקה את מדד מניות הטכנולוגיה הסיני שוק ההון 1
בן מלך מדד תשומות הבניה במחיר למשתכן נדל"ן 17
Modric19 דילמה: מכירת מדד או מניות בודדות לרכישת דירה שוק ההון 9
E פרעון משכנתא VS קופת גמל VS קרן מחקה מדד שוק ההון 0
ד שאלת הבנה - מחקה מדד סנופי שוק ההון 8
K מדד ה-EBIZ שוק ההון 2
ת האם לחכות עם מכירת נייר ערך אחרי פרסום מדד מחירים לצרכן שוק ההון 32
M למה יש המלצות להימנע ממסלולים צמודי מדד נדל"ן 19
ע קרנות סל עוקבות מדד צוברות שוק ההון 11
S פרעון הלוואה מוקדם של הלוואת דיור (לא משכנתא) בריבית משתנה כל 5 שנים צמודת מדד צרכנות פיננסית 1
ד עוקב מדד עולמי לא כולל ארהב לעומת עוקב שווקים מתעוררים שוק ההון 6
ש חיסכון לכל ילד - מסלול מחקה מדד sp500 פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 17

נושאים דומים

Back
למעלה