שאלת הדיוט
יש לי כמה שאלות לגבי תל אביב 125
כשאני קונה מניות בחברה, אני בעצם בעל עניין בחברה, חלק מהחברה שייך לי.
בעל עניין נשמע לי תיאור טוב.
לדעתי 'חלק מהחברה הוא שלי' בעייתי בצורה שאני מפרש את זה פשוטו. החברה היא בערבון מוגבל. זה לא כמו בעל עניין ברכוש פרטי.
אין ביטוח צד ג' לחברה כי אתה לא אחראי מוסרית למה שהיא עושה.
אם השווי חברה עולה גורם לשווי מניה שלי לעלות
ופיזית, יש לי אסמכתא שיש לי חלק מהחברה
יש לך זכאות לזכויות שמגיעות לבעל מניות.
להרגיש שחלק מהחברה שלך יפגע בך בהרבה דרכים
כשאני קונה מדד, נניח תל אביב 125 מה אני קונה בעצם?
פיזית? מניות. אני עוקב עם חלק קטן מהתיק אחרי מדד תל-ריט - כל קרנות הריט שמצאתי בישראל לפי משקל שוק.
המדד הזה מתעדכן כמישהו טורח לספר לי על קרן ריט חדשה - אף פעם, ומתאזן פעם בחודש. מכיוון שהוא עוקב אחרי משקל שוק, לא היו קניות או מכירות מאז ההשקעה הראשונית
אם אתה לא פסיכי כמוני, אתה קונה קרן נאמנות או קרן נסחרת רציף (מה ההבדל בארץ מלבד זמן מסחר? קראתי שקרן נאמנות נותנת יותר ביטחון משפטית. העובדה שהמסחר בה תמיד פקודות מארקט מעלה בי פחד מאוד גבוה)
הקרן עושה מה שתיארתי למעלה, רק שיש להם אנשי מקצוע.
הם שוכרים חברה פרטית שתתן להם את פרטי המדד, וכך העבודה הזאת (שהיא מראש די קלה) מתפזרת על הרבה משקיעים
גם בקרן נאמנות וגם בקרן שנסחרת רציף, המניות מוחזקות בחשבון נאמנות של החברה. כל קרן היא חברה בע''מ או לפחות חשבון נאמנות נפרד.
אם הקרן עוקבת אחרי מדד חו''ל, היא לרוב תחזיק חוזים ונגזרות אחרות משיקולי מס.
האם מקבלים דיווידנט מהמדד?
כשאני קונה מדד, דיוויד השכן שלי מחנה לידי ועושה לי דנט באוטו. זה דומה.
החברות במדד מחלקות דיבידנד לקרן.
לדעתי דיבידנד מפורש שלא כהלכה. כמו שאמרו שוב ושוב, אין הבדל בין חלוקת דיבידנד לבין מכירה כפויה של חלק מהמניות. חוץ משיקולי מס שלרוב נוטים נגד דיבידנדים.
יש מקרים הפוכים בהם יש לך פטור כלשהו ממס על דיבידנד אז אתה מעדיף לקבל את ההכנסות האלה עכשיו כשיש פטור, והפטור הזה לא חל על מכירה. יש מקרים כאלה אם אתה משלם מס בבריטניה (אבל רק לחברות מקומיות?) ואולי במדינות אחרות
דיבידנד מעביר אליך בעיה שאתה לא רוצה - איך להשקיע את הכסף. חברות עם מנהלים ברמה בינלאומית לפעמים עושים ההיפך - מנהלים עבורך יותר מהכסף שלך, ע"י buyback
אין שום הבדל בין דיבידנד לbuyback לבין כלום אם אתה מחזיק מניה אחת.
במדד, מניית הדיבידנד מעבירה כסף לאחרות שבמדד וbuyback קונה ממך מניות אחרות של המדד (כי אתה קונה יותר מהחברה הגדולה יותר בהפקדה הבאה). הסתבכנו.
חברת אחזקות שמנהלת את החשבונות נאמנות.
לרוב בנקים גדולים נותנים שירותי custodian
איך העליה של המדד מתבצעת?
המדד הוא מספר באקסל והוא מתעדכן אוטומטית.
הקרן מבטיחה לך לעקוב אחרי המדד. אין להם אינטרס לסטות, כי נסיון 'להביס' את המדד יגרום להם לפגר אחריו, גם אם קצת וגם אם למעט זמן, הקרן לא תעמוד ביעדיה ואולי הפעילות שלה הייתה פלילית
הקרן בפועל תעלה באופן דומה למדד, וההיפך, ברמת כמה ימים וברמה השנתית. אם יש סטייה (תמיד יש), היא תופיע כשינוי קטן על פני שנים.
למה תל אביב 125 שווה 1000 ש"ח, והאם זה ליחידה?
הוא לא, ולא. כלומר, זה ליחידה אחת של מדד.
אם אתה קונה קרן ב200 כשהמדד 1000 ואחרי חודש הוא 1100, הקרן תהיה 220 פחות דמי ניהול פחות(או פלוס!) הסטייה.
אתה שולט בדמי הניהול בבחירת הקרן והסטייה קטנה.
לכן אתה מקבל את אותה תוצאה כמו המדד.
אם תמדוד על פני עשרים אלף שנה, הסטייה כל כך גדולה שאין קשר בין השקעה בקרן מדד אחת לקרן של מדד אחר.
אתה יכול לקנות רק יחידות של קרן