אני רואה שכמעט כל הכותבים מאמינים בשוק יעיל לחלוטין. אני חושב שהשוק אינו יעיל. זה לפחות ניסיוני.
השאלה איננה אם השוק יעיל.
השאלה היא אם אתה תוכל להיות יעיל ממנו.
גם ניתוח ערכים היסטוריים מראה שיש נטיה של המכפילים לנוע לכיוון הממוצע הרב שנתי שלהם והמכפילים בהחלט נותנים מידע על תשואות עתידיות. כרגע אנו נמצאים במצב חריג ביותר בתמחור המדדים. היסטורית אפשר לצפות ממצב כזה תשואה שלילית.
כאנקדוטה בלבד, ראה את התגובה הראשונה של "פלוני"
כאן.
הוא כותב בתחילת 2014 שהמכפילים נורא גבוהים, ושזה לא הזמן הנכון להיכנס לשוק. עונה לו הסולידית שכבר אמרו את זה ב2011, ב2012, וב2013.
יכול להיות שמישהו יביא את השרשור הזה ב2022, ויספר איך Leo1 היה בטוח שאנחנו עומדים לפני נפילות, וכמה השוק עלה מאז. איך תרגיש אז, ועד כמה תדבק בתוכנית ההשקעה שאומרת לחכות למכפילים נמוכים עוד יותר?
אני לא יודע מה יקרה, אני מניח שאנחנו עומדים לפני נפילה. הבעיה היחידה שאני לא יודע כמה זמן לפני הנפילה הזו אנחנו עומדים.
אני מעדיף להיות בשוק המניות בינתיים, לפי פרופיל הסיכון שהגדרתי לעצמי, ואם יהיה צורך (בגלל עליות או ירידות), לאזן.
המשערך הכי פשוט לא מתחשב בכלום ופשוט נותן את ממוצע התשואה ההיסטורית. הוא נותן תשואה מאוד גבוהה ואנשים פה אוהבים אותו. המשפחה הבאה של משערכים לוקחת בחשבון פרמטר אחד - תמחור מדדי המניות לפי מדד אובייקטיבי כלשהו של רווח\הכנסות\תזרים מזומנים וכדומה. אז אפשר לבנות משערך לפי ביצועי העבר כתלות בתמחור הנוכחי. נתתי שתי דוגמאות למשערכים כאלה בהודעה הפותחת. יש הגיון מאחורי משערכים אלה וגם ביצועי העבר שלהם די טובים.
הרבה יותר חשוב מהערכת תשואות העתיד, זה שיטה שתוכל להשתמש בהם כדי לקבוע אם להיות בשוק, וכמה.
יהיה מעניין אם תציג שיטה כזו.
בכל אופן, יש בעיה מובנית עם שיטות כאלו, שאתה צריך להוכיח לאורך זמן רב ועם ביקורת ראויה שהן עובדות. אם יעשו את זה (בד"כ באקדמיה), והשיטה תהיה מפורסמת מספיק - סביר שהיא תפסיק לעבוד. אל תשכח שהכוחות הגדולים בשוק אינם ההמון המבוהל, אלא המוסדיים שמנסים להרוויח על חשבון ההמון המבוהל (ואלו על חשבון אלו). ולמוסדיים, יש הרבה יותר כח ממך.
אם יש לך שיטה כזו, שאינה מפורסמת, שאתה משוכנע בנכונותה, אתה מוזמן להשתמש בה, ואם תרצה, גם לספר לנו עליה.
נכון לעכשיו כמעט כל משערך מהמשפחה הזאת מנבא תשואה שלילית ל-5 עד 10 השנים הקרובות. במובן הזה 'תוחלת' התשואה הצפויה היא אכן שלילית.
אם טווח ההשקעה שלך הוא ל5-10 שנים, אז תוחלת התשואה שמעניינת אותך היא ל5-10 שנים.
אם טווח ההשקעה שלך גדול מזה, מעניין אותך מה תהיה תוחלת התשואה של תכנית ההשקעה שלך בטווח ההשקעה שלך.
עם זאת, לבטל אפשרות של 'תוחלת' תשואה שלילית למרות הנתונים ההיסטוריים שצופים זאת, נראה לי זחיחות ושחצנות.
תוחלת שלילית באיזה טווח?
אתה מתכוון לתוחלת שלילית כמו מה שקרה עם השוק היפני?
(אגב, גם שם, עוד 10, 20 או 50 שנה, התוחלת תהיה חיובית גם למי שהשקיע בפיק ב1989)
קשה לי מאוד לקבל את הטענה של תוחלת שלילית, של השוק העולמי, לנצח.
המשמעות היא שהעולם יפסיק להתקדם.
או שהוא יתקדם דרך מכשירים שאינם מתבטאים במניות (ואני מקבל הקצאת נכסים שונה אם לדעתך שוק המניות לא מייצג את השוק כולו).
אני לא יכול לקבל את זה שהעולם פשוט יפסיק להתקדם. זה חלק מהטבע האנושי. אם מדובר באיזו מלחמת עולם גרעינית, כנראה שטיב ההשקעה האופטימלית שלך לא הכי יעניין אותך, ויותר יעניין אותך כמה זהב פיזי יש לך, האם תוכל לקנות באמצעותו אוכל, והאם כנופיות לא ישדדו אותך.
נראה לי שזה מה ש
@FIYaacov התכוון בהקשר של תוחלת שלילית לנצח.
תוחלת שלילית ל5 או 10 שנים הוא משהו שכנראה קשה מאוד לחזות, ובטח לתזמן, אז צריך שיטה מסודרת. אני לא אומר שאין כזו, אני פשוט בספק אם תוכל לדעת עליה בזמן.