לזכרוני פיצויים פטורים, למרות היותם כספי קצבה מוכרת חייבים במס 25% על הרווח (בניגוד לקופות גמל)
קרא כאן
יש פה נקודה עדינה בנוגע לתשלומים פטורים (למען הסר ספק - הכוונה שלי היא לתשלומי פיצויים שחויבו במס בעת ההפקדה - הפרשות מעסיק לפיצויים מעל לתקרה):
* אם
מושכים (או היום, או במועד הפרישה ע"י היוון קצבה) - המס הוא 15% על הרווח הנומינלי (ברגע המשיכה).
* אם
מבצעים התחשבנות מס ומעבירים לחשבון חדש (לפי תיקון 190 כספי פיצויים):
** הרווחים מרגע ההפקדה ועד רגע ההתחשבנות חייבים במס 15% נומינלי (בדיוק כמו במשיכה)
** הרווחים מרגע ההתחשבנות ועד רגע המשיכה / היוון - או בפרישה או בכל רגע לפני - חייבים במס 25% ריאלי (אלא אם משתמשים בסכום לקצבה, ואז אין מיסוי נוסף).
כתבתי במקור על זה שעדיף מבחינת מיסוי לא למשוך את התשלומים הפטורים (ר' הבהרה לעיל בנוגע לכוונה שלי ב"תשלומים פטורים").
נדב כתב, ובצדק, שיש חסרון למהלך כזה (רצף קצבה) והוא חוסר ההפיכות שלו: אם התחרטת ואתה רוצה את הכסף, צריך לבצע חרטה מרצף קצבה על כל הפיצויים. לא טוב!
אתה הגבת, אם הבנתי נכון, שאפשר לפתור את זה ע"י התחשבנות והעברה לחשבון חדש (תיקון 190 כספי פיצויים).
ואז אני עניתי, שזה אמנם נכון, אבל אז אתה מפסיד את היתרון המיסויי שמראש דיברתי עליו (כי כאמור - משלמים את המס כאילו משכת את הכסף). והוספתי שלמרות שהאופציות של משיכה ושל התחשבנות לפי תיקון 190 כספי פיצויים שקולות מבחינת מיסוי ברגע המשיכה / התחשבנות - יש יתרון קטן לאופציה של תיקון 190, והוא זה שאם תבחר להשאיר את הכסף שם עד לפרישה, ותשתמש בו לקצבה - לא תהיה חייב במס על הרווחים שנצברו מרגע ההתחשבנות.
אבל ברטרוספקטיבה, התוספת הייתה סתם מבלבלת וגם ככה יש עוד הרבה שיקולים אחרים חוץ ממה שכתבתי שמבדילים בין משיכה לתיקון 190 כספי פיצויים (דמי ניהול, אפשרות לניצול שכבות מס במכירה, ועוד דברים)