אני בעל עסקים, בתחום האינטרנט(תחום רווחי מאד) מעל 20 שנה. יש לי בני משפחה בעסקים מצליחים בתחום המזון, אופנה, retail וכו...
עסקים קטנים, ברוב המקרים, תלויים בכמעט 100% בבעל הבית...שיתפעל, יריץ, יטפל בבעיות וכו...רוב העסקים הקטנים לא שווים יותר מידי בלי בעל בית מוצלח מאד שמתפעל את העסק ביום יום. כשאתה מדבר על למצוא "שכיר" שינהל עסקים מהסוג הזה, דבר שדורש מחוייבות מאד גבוהה, יכולות מאד גבוהות(מסחריות, ניהוליות, עסקיות וכו...)...זוהי ברוב המקרים פנטזיה מאד לא מציאותית. לאף שכיר לא יהיה אכפת באותה צורה, למעט מהם יהיו את הכישורים והסיכוי שלך למצוא מישהו לניהול עסק כזה ולשמור אותו הוא די אפסי.
אנשים מוכרים עסקים במכפילים "נמוכים" כי הם שרופים, כי הם מבינים משהו על העסק שאתה לא יודע(תחרות חדשה וכו), כי המספרים מיופים(40-50 לפני שכר של הבעל בית? אחרי? בגלל תקופה טובה?) , כי אלו מספרים שדורשים עבודה מאד מאד קשה(כמה צוות? כמה הוצאות קבועות? איזה אחוז זה מהמחזור?) וכו...
השקעה(או תפעול) של עסקים מוצלחים אכן ייצר לך תשואה חסרת כל פרופציה להשקעה בשוק מניות, אשר נסחר ברוב המקרים במחירים יקרים-עד מופקעים(מכפיל 20-25 על השנה הקרובה)...יש לי עסקים שעושים 10-15% על ההון ברמה חודשית.
אבל זה דורש מומחיות, מעורבות, כישורים, ידע וכו...אם אתה מצפה לקנות עסק ולשבת רגל על רגל ולקבל תשואה גבוהה...ברוב המוחלט של המקרים, זוהי ציפיה לא ריאלית עד תלושה לגמרי.
כשאתה קונה את שוק המניות היקר...אתה קונה נכסים טובים מאד, מאד יקרים בפיזור גבוה שלא צריכים אותך...שם אתה יכול לשבת "רגל על רגל"...והתשואה בהתאם(נמוכה).
כי זה לא מה שיקרה. אתה לא תמצא מישהו טוב ב15. אתה עדיין תצטרך לטפל בכל הבעיות השוטפות(גיוסים, הורים, בעיות, עיריה, מיסים וכו...).
בסופו של דבר, עולם העסקים הוא אכן עולם מאד מתגמל למי שיכול להצליח בו...אבל זה מאד תלוי תחום...וזה דורש קומבינציה של יכולות ואופי שלרוב האנשים, פשוט אין. פעם חשבתי שהרוב יכולים להיות יזמים...היום ברור לי שזה לא המצב.
האם יכול להיות שתהיה איש עסקים טוב? יכול להיות...ובשביל באמת לגלות את זה, בסופו של דבר צריך לקפוץ למים ולנסות...אבל לא הייתי שורף כסף שקיבלת בצורה כזו מהירה ועל ידי קניה של עסקים שאין לך בהם מושג.
חלק מאלו שנוהגים בפורשות(לאו דווקא בעלי פורשות) הם בעלי עסקים שהצורה שלהם להשתכר היא על ידי כך שהם מוכרים לאנשים שהם נוהגים בפורשות.
אין הרבה(וזה בלשון המעטה) עסקים שמרוויחים רבע מיליון ש"ח בחודש, או אפילו 50.
אני מעסיק שכירים שמרוויחים יפה מאד...וחיים עם הרבה פחות בעיות וחששות מאשר רוב בעלי העסקים, יש להם ימי חופש, מחלה, פיצויים וכו...עושים את מה שהם טובים בו ומרוויחים יפה מאד.
הרוב לא יכולים להיות יזמים מצליחים. גם אלו שיכולים להיות יזמים מצליחים, במידה ועובדים בתחום קשוח(רוב התחומים) פוטנציאל ההשתכרות שלהם לא גבוה במיוחד...בוודאי ביחס למאמץ.
אני מהנדס מאחת האוניברסיטאות שציינת(ואיש עסקים)...רוב החברים שלמדו איתי הם פשוט מהנדסים בחברות גדולות, מרוויחים יפה מאד, יותר מהרוב המוחלט של בעלי העסקים, עם הרבה פחות דאגות. המסלול שלהם בחיים הוא בהחלט לא מסלול שיש לזלזל בו והוא בהחלט אלטרנטיבה יותר טובה לרוב המוחלט של האנשים(מבחינה כלכלית/איזון עבודה חיים)...אלא אם כן יש לך את הגוק של היזמות, את היכולות היוצאות מן הכלל ובתקווה גם מומחיות בתחום רווחי מאד.