איך היא שווה כעת יותר אם שתי הדירות שמרו על ערכן במדויק? אם הדירה בבאר שבע שווה יותר אז ערכה עלה? או אולי הערך של הדירה באמריקה ירד? האמריקאים גם חושבים שהערך ירד? הבאר שבעים חושבים שערך הדירה שלהם עלה? האם תוכל לבקש זיכוי מס על הפסדים מהרשויות באמריקה? האם מי שמכר לך את הדירה בבאר שבע יצטרך לשלם מס שבח על החמש שנים האחרונות?
זכותך למדוד את שתי הדירות באותו מטבע כפי שזכותך למדוד את מניית אפל בשקלים אבל אף אחד מסביב לא יזרום איתך. יש שפה וכללים מקובלים. כשמישהו שואל אם יש סיכון מטבע כשהוא קונה אפל אז התשובה היא כן כי הכוונה שלו היא לשאול האם יש סיכון שאפל תעלה מ 100 דולר ל 110 אבל הוא יישאר עם פחות שקלים. זה כבר לא ממש עניינך אם יש לו חוב בקל״צ או אם הוא התחייב לקבלן בעסקת 20/80. ענייני השקל אל מול שווי קניה ואינפלציה זה כבר דיון אחר.
זאת אינה המצאה שלי. תחפש מה כותבים הברוקרים והבנקים הגדולים בעולם לגבי currency risk כשמשקיעים במניות זרות (מניות יפניות לדוגמה). יש תמיד דעות לכאן ולכאן אם צריך לנטרל מטבע או לא, אבל לא ראיתי שמישהו טוען שפשוט אין כזה דבר.
זה לא משנה מי מודד איך. בסופו של דבר אף אדם בעולם, לא משנה איפה הוא גר ואיך הוא מודד, לא מסוגל למכור את הדירה בארה"ב ולקנות את הדירה בבאר שבע בלי להביא עוד נכסים מהבית. אתה לא רואה את זה?
הנסיון שלך להבין "מי עלה או ירד בערכו ולפי איזה מדידה" רק מחריף את הבלאגן שאתה עושה.
ובכל זאת, אני מנסה לרדת לשורש דעתך. הנה סנריו
חלופי שאולי הוא מה שהתכוונת אליו?
1) יש דירה בארה"ב 100K$
2) יש דירה בבאר שבע ששווה 350K ש"ח
3) היום הדולר הוא 3.5 ש"ח
4) אני רוצה שלילד שלי תהיה עוד 5 שנים את הדירה בבאר שבע
5) "לצורך הדיון" נניח מחירי נדל"ן ש"לא משתנים" (מה זה אומר? באיזה כלי מדידה?) ושאין אינפלציה
6) אני חותם הסכם מכר על הדירה בבאר שבע שאומרת שעוד 5 שנים אקבל אותה ואצטרך למסור 350 אלף שקלים.
7) אני מתלבט מה לעשות עם ה 350K שקלים שיש לי, לקנות את הדירה בארה"ב או שלשמור בעו"ש
אם אני קונה את הדירה בארה"ב עם ה350K שקלים שיש לי, הרי שאני מאמין שהדירה בארה"ב תהיה שווה יותר מ350K שקלים בעוד 5 שנים. יכול להיות שאגלה שטעיתי. אין לי מושג ולא ניתן לדעת למה טעיתי, אי אפשר לשייך את זה לשער מט"ח כזה או אחר, וזה גם לא רלוונטי.
אם אני אגדר את עצמי, דהיינו אקנה דירה בארה"ב וגם אשים הימור עלה שקל/דולר בשווי 350K שקלים, אז בהחלט עכשיו אני כבר לא מהמר על השער דירה ארה"ב / שקל, אלא על השער דירה ארה"ב / דולר. יכול להיות שעוד 5 שנים אגלה שטעיתי ויכול להיות שלא. צריך להבין שמה שהגידור עשה זה העביר אותי מהשקעה שמרוויחה משער הדירה/שקל להשקעה שמרוויחה משער הדירה/דולר. אם יש לך סיבות טובות להעדיף אחת על אחרת, זה בסדר גמור, אבל תבין שזו המשמעות.
(ואתה משלם עמלות)