• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

סיכון מט"ח בהשקעה בקרנות סל

• פותח הנושא פותח הנושא J768
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
אם המצב בארץ ישתפר, השקל יתחזק וסביר להניח שהמחירים יזנקו. בוודאי מחירי הנדל״ן שהם ההוצאה הכי משמעותית שיש היום לאנשים. אם השקל יתחזק 10% אתה חושב שדירה ששווה מליון תרד בערכה או דווקא תעלה?
לא באמת מעניין אותי מחיר הדירה. זאת בעיה של משקיעי נדל"ן.
מחיר השכירות במצב כמו שתיארת כנראה ירד, מהסיבה הפשוטה שמחיר השכירות תלוי בקשר הדוק לשכר. והשכר בארץ תלוי מאוד ביצוא ובשווי הריאלי של השקל.
אז אם השקל יתחזק, המשכורות (במונחים שקליים) לאט לאט ירדו (במיוחד בהיטק, ששם גם ככה חלק גדול מהשכר מגיע בצורה של מניות, שהשווי הריאלי שלהן לא זז לפי הגחמות של השקל). ואם המשכורות ירדו אז גם שכר הדירה ירד.

לא באמת מעניין אותי מחיר הדירה. זאת בעיה של משקיעי נדל"ן.
כל טענת היסוד שלי היתה שהחשיפה להתחזקות השקל (בלשון העם:פערי מטבע או שער השקל) רלוונטית למי שמעוניין להשתמש בשקלים. אם אין לך משכנתא ואתה לא מעוניין לקנות נדל״ן ולא מעוניין לקנות מכונית ולא לשלם על חתונה (שלך או של ילדיך) וקניות אתה עושה באמזון, שכר דירה בדולרים, ובכלל אולי לא תחיה בארץ עוד שנתיים אז ככל הנראה השקל לא באמת מעניין אותך.
אז אם השקל יתחזק, המשכורות (במונחים שקליים) לאט לאט ירדו (במיוחד בהיטק, ששם גם ככה חלק גדול מהשכר מגיע בצורה של מניות, שהשווי הריאלי שלהן לא זז לפי הגחמות של השקל). ואם המשכורות ירדו אז גם שכר הדירה ירד.
זה פשוט לא עומד במבחן המציאות. השקל עשה מהלך של כמעט 40% אל מול הדולר במשך השנים והמחירים של הנדל״ן ושכר הדירה זינקו. יחד איתם רוב מוצרי הצריכה ועלויות המחיה כמו מסעדות, מוצרים בסופר, שירותים של בעלי מקצוע, שיפוצים וכו׳.
אז כדאי לתקן אותו, כי באמת רוב האנשים לא מבינים שה"מספר" של כמה שקלים יש לך בבנק לא אומר הרבה.
למשל אם יהיה פיחות עצום אז יהיה לך את אותו "מספר" שקלים אבל לא תוכל לקנות כלום.
זאת לא הנקודה. אתה יכול להשקיע, לראות את שוק המניות שובר שיאים ועדיין להפסיד ביכולת הקניה כי ויתרת על החזקת נכס בשם שקל. פוטנציאל ההפסד הזה בלשון העם, העיתונות, הבנקים והרשויות נקרא ״סיכון מטבע״. גם אם השם לא מסתדר ונקרא לזה ״אבוללה״, הסיכון עדיין יישאר.

• אהבתי
Reactions: MMM
זאת לא הנקודה. אתה יכול להשקיע, לראות את שוק המניות שובר שיאים ועדיין להפסיד ביכולת הקניה כי ויתרת על החזקת נכס בשם שקל. פוטנציאל ההפסד הזה בלשון העם, העיתונות, הבנקים והרשויות נקרא ״סיכון מטבע״. גם אם השם לא מסתדר ונקרא לזה ״אבוללה״, הסיכון עדיין יישאר.
סיכון שלא קיים במדד מניות מפוזר ולטווח ארוך, זה פשוט חלק מהתנודתיות בנכס.

כל טענת היסוד שלי היתה שהחשיפה להתחזקות השקל (בלשון העם:פערי מטבע או שער השקל) רלוונטית למי שמעוניין להשתמש בשקלים.
מה ההגדרה שלך ל "מעוניין להשתמש בשקלים"?
אם אני גר בישראל ורוצה לקנות חלב במכולת אני מעוניין להשתמש בשקלים. אבל שער השקל לא מעניין אותי, השקל הוא רק אמצעי מבחינתי. מה שמעניין אותי זה שער מניה-חלב.

אם אין לך משכנתא ואתה לא מעוניין לקנות נדל״ן ולא מעוניין לקנות מכונית ולא לשלם על חתונה (שלך או של ילדיך) וקניות אתה עושה באמזון, שכר דירה בדולרים, ובכלל אולי לא תחיה בארץ עוד שנתיים אז ככל הנראה השקל לא באמת מעניין אותך.
מצחיק. זרקת המון דברים שונים כאילו לאותו סל, למרות שהם שונים לחלוטין.
חלק מהדברים באמת חשופים לשקל (כמו משכנתא) וחלקם לחלוטין לא תלויים בשקל (כמו מכוניות), והרוב אומנם מושפע מהשקל אבל ההשפעה שלו זניחה לחלוטין (ונעלמת לאורך זמן).

זה פשוט לא עומד במבחן המציאות
נראה לי שאתה לא יודע מה זאת מציאות.

השקל עשה מהלך של כמעט 40% אל מול הדולר במשך השנים והמחירים של הנדל״ן ושכר הדירה זינקו. יחד איתם רוב מוצרי הצריכה ועלויות המחיה כמו מסעדות, מוצרים בסופר, שירותים של בעלי מקצוע, שיפוצים וכו׳.
לא הבנתי, הדולר זה נכס ריאלי? אין אינפלציה בדולר?
זה שהשקל התחזק יחסית לדולר לא אומר שהשקל לא ירד בערכו. הוא פשוט ירד יותר לאט מהדולר.

בכמה עלו מחירי הנדלן/שכירות/מסעדות וכו בארה"ב?

אז אתה מסכים שלטווח קצר או/ו למניה בודדת הוא קיים?
בהחלט אבל זה לא ממש רלוונטי כי מניות זה לא כלי השקעה טוב לטווח קצר וזה לא משנה עם הסיכון נובע מX או מY. המטבע פשוט משנה את התנודתיות בתלות בשיטת המדידה, התנודתיות גדולה גם ככה ככה שמדידה במטבע כזה או אחר לא תשנה את מערך הסיכונים בהשקעה.

לא הבנתי, הדולר זה נכס ריאלי? אין אינפלציה בדולר?
אני לא הבנתי. אתה טוען שהשקל לא התחזק ריאלית אל מול הדולר? זה הטיעון שלך עכשיו?

נראה לי שאתה לא יודע מה זאת מציאות.
התחלנו שוב עם איבוד העשתונות? אתה לוקח קשה מדי את הדיונים בנושא מט״ח.

בהחלט אבל זה לא ממש רלוונטי כי מניות זה לא כלי השקעה טוב לטווח קצר וזה לא משנה עם הסיכון נובע מX או מY. המטבע פשוט משנה את התנודתיות בתלות בשיטת המדידה, התנודתיות גדולה גם ככה ככה שמדידה במטבע כזה או אחר לא תשנה את מערך הסיכונים בהשקעה.
מסכים איתך לחלוטין. זאת אמירה שונה אבל. ״לטווח ארוך פערי מטבע הופכים להיות זניחים וחסרי משמעות״ זה מקובל לגמרי. אבל האמירה ״אין חשיפה לתנודות מטבע בהשקעה במניות״ זאת אמירה אחרת. אדם יכול להשקיע לטווח קצר, גם אם זה לא הגיוני או מומלץ בעיני ובעיניך.

אני לא הבנתי. אתה טוען שהשקל לא התחזק ריאלית אל מול הדולר? זה הטיעון שלך עכשיו?
הטיעון שלי שאין דבר כזה "התחזק ריאלית מול הדולר".
השקל התחזק נומינלית מול הדולר. השקל ריאלית נחלש.
במילים אחרות:
זה שהשקל התחזק יחסית לדולר לא אומר שהשקל לא ירד בערכו. הוא פשוט ירד יותר לאט מהדולר.

אתה לוקח קשה מדי את הדיונים בנושא מט״ח.
יכול להיות.
יש לי כבר טראומה מרוב דיונים כאלה פה בפורום שכל הזמן חוזרים על עצמם.

מסכים איתך לחלוטין. זאת אמירה שונה אבל. ״לטווח ארוך פערי מטבע הופכים להיות זניחים וחסרי משמעות״ זה מקובל לגמרי. אבל האמירה ״אין חשיפה לתנודות מטבע בהשקעה במניות״ זאת אמירה אחרת. אדם יכול להשקיע לטווח קצר, גם אם זה לא הגיוני או מומלץ בעיני ובעיניך.
יש אבל לא לשקל, השקל לא פונקציה, זה רק שיטת מדידה ולא שייכת כלל לS&P500
אתה יכול להחליט שיש חשיפה לשער היורו/דולר, זה כבר הרבה יותר משמעותי בS&P500, האם אתה מציע לגדר כנגד התחזקות היורו? מניח שלא.
אתה החלטת למדוד משהו בשקל, זכותך, האם זה משנה אם התשואה של נכס הבסיס? לא.
זה שמודדים חלק מהצריכה פה בשקלים זה משהו אחד, זה לא קשור כלל למניות גלובליות.
מניות לטווח קצר זה הימור, חלק מההימור אלו תנודות המט"ח, שקל, יורו, דולר וגם יואן סיני, הכל מגולם במחיר המניה (לא משנה באיזה מטבע פיאט תמדוד אותה).

זה פשוט לא עומד במבחן המציאות. השקל עשה מהלך של כמעט 40% אל מול הדולר במשך השנים והמחירים של הנדל״ן ושכר הדירה זינקו. יחד איתם רוב מוצרי הצריכה ועלויות המחיה כמו מסעדות, מוצרים בסופר, שירותים של בעלי מקצוע, שיפוצים וכו׳.
ואז מה?
לולא התחזקות השקל, היו עולים יותר.

(ובשבילך: כמה עלה השכר דירה מבחינה אחוזית: בשקלים, וכמה בדולרים?)

ב. לרוב האנשים בארץ אין כרגע משכנתא.
גם אם נניח שכולם מתישהו בחיים קונים דירה (וזה ממש לא המצב), ונניח משכנתא ממוצעת של 20 שנה ותוחלת חיים של 80 שנה, זה אומר שלפחות מ25% מהאנשים יש משכנתא. ואם תיקח בחשבון שלא כולם קונים דירה, המספר הזה יורד עוד יותר.
רק לצמצם:
השואל הנורמלי בפורום פה, הוא לא מתחת לגיל 15...
וגם אחוזי השואלים בגיל 75 לא מאוד מצויים...
כך שמבחינת השואל, הוא הרבה יותר ב'מגזר סיכון' להיות לוקח משכנתא.

רק לצמצם:
השואל הנורמלי בפורום פה, הוא לא מתחת לגיל 15...
וגם אחוזי השואלים בגיל 75 לא מאוד מצויים...
כך שמבחינת השואל, הוא הרבה יותר ב'מגזר סיכון' להיות לוקח משכנתא.
לא מדוייק.
אם כבר, מי שמגיע לפורום יש סיכוי הרבה יותר גדול שהוא לא מקוני הדירות. ככה שדוקא הסיכוי שהוא לוקח משכנתא קטן יותר.

אבל שוב, זה לא באמת רלונטי כי במשכנתא מדובר על החזר חודשי, שלרוב בכלל מגיע מהמשכורת, ולא בהחזר חד פעמי שמגיע ממימוש חד פעמי של השקעה.

אין שום משמעות אם הקרן נסחרת בדולר או בשקל, השווי שלך יהיה זהה בשני המקרים.

לא, ברגע שעברת למטבע ולא לנכס ריאלי, אתה חשוף למט"ח. למשל אם השקל החדש יימחק כמו שקרה לשקל הישן, תאבד את כל כוח הקניה שלך. לעומת זאת אם החזקת מניות (= נכס ריאלי) לא תאבד את כוח הקניה.
מה כן העניין של קרנות מנוטרלות?
כשאני קונה קרן אירית למשל אין עלויות של המרה כל עוד אני לא מוכר את היחידות שלי?

מה כן העניין של קרנות מנוטרלות?
מיועדות בעיקר למי שלא מבין.
או שמאיזשהי סיבה רוצה לקחת הימור מט"ח.

כשאני קונה קרן אירית למשל אין עלויות של המרה כל עוד אני לא מוכר את היחידות שלי?
לא לגמרי הבנתי את השאלה. הרי אם אתה רק מחזיק, לא מתבצעת המרה. למה שיהיו עלויות?

אתה החלטת למדוד משהו בשקל, זכותך, האם זה משנה אם התשואה של נכס הבסיס? לא.
אבל זאת בדיוק הטענה שלי. אין שום קשר בין שקלים לערך החברות או ל S&P500 ואין שום הגיון למדוד את את תשואת אפל בשקלים. הסיכון (או החשיפה) הנוספים שנוצרים לך הם לא בגלל שקנית מניות אלא בגלל שויתרת על אחזקת שקלים. זה לא משנה אם קנית מניות, זהב או חביות נפט. לצורך ההסבר בוא נקצין ונניח שהיו לי ב 17:00 מליון שקלים וקניתי בהם את אפל ב 100$. ב 17:15 נבהלתי ומכרתי באותו שער 100$ והמרתי חזרה לשקלים. יש לי עכשיו 990,000 כי השקל התחזק קלות מול הדולר. האם הפסדתי 10,000 שקלים? כן. האם כוח הקניה שלי נשאר זהה? לא. האם זה קרה בגלל התשואה של נכס הבסיס או בגלל שער מט״ח שקל/דולר?

• אהבתי
Reactions: MMM
אבל זאת בדיוק הטענה שלי. אין שום קשר בין שקלים לערך החברות או ל S&P500 ואין שום הגיון למדוד את את תשואת אפל בשקלים. הסיכון (או החשיפה) הנוספים שנוצרים לך הם לא בגלל שקנית מניות אלא בגלל שויתרת על אחזקת שקלים. זה לא משנה אם קנית מניות, זהב או חביות נפט. לצורך ההסבר בוא נקצין ונניח שהיו לי ב 17:00 מליון שקלים וקניתי בהם את אפל ב 100$. ב 17:15 נבהלתי ומכרתי באותו שער 100$ והמרתי חזרה לשקלים. יש לי עכשיו 990,000 כי השקל התחזק קלות מול הדולר. האם הפסדתי 10,000 שקלים? כן. האם כוח הקניה שלי נשאר זהה? לא. האם זה קרה בגלל התשואה של נכס הבסיס או בגלל שער מט״ח שקל/דולר?
אתה טועה.
המדידה של SNP או כל נכס אחר היא לא "נכונה" יותר בדולרים או כל מטבע פיאט אחר.
כוח הקנייה שלך יתכן וזהה ויתכן ולא, אם אתה חושב שכוח הקנייה שלך נמדד בשקלים אז אתה טועה.

כוח הקנייה שלך יתכן וזהה ויתכן ולא, אם אתה חושב שכוח הקנייה שלך נמדד בשקלים אז אתה טועה
זה פרסונלי. אני משלם משכורת לעובדים שלי בשקלים ולא בדולרים. תוך רבע שעה ירדו לי בחשבון 10,000 שקלים. האם לא הפסדתי דבר? האם מישהו מהעובדים יסכים החודש להרוויח פחות? ואם כן הפסדתי מדוע? בגלל תשואת נכס הבסיס או בגלל שערי המטבע?

אני משלם משכורת לעובדים שלי בשקלים ולא בדולרים
נו, זה כמו הדוגמה שלך מקודם עם המשכתנא. אם אתה בשורט על השקל אז אתה מפסיד כאשר השקל מתחזק.

אם היית קונה גוש זהב ומוכר אותו יום אחרי בפחות שקלים, גם הפסדת כי הדולר נחלש? איך הזהב קשור לדולר?

זה פרסונלי. אני משלם משכורת לעובדים שלי בשקלים ולא בדולרים. תוך רבע שעה ירדו לי בחשבון 10,000 שקלים. האם לא הפסדתי דבר? האם מישהו מהעובדים יסכים החודש להרוויח פחות? ואם כן הפסדתי מדוע? בגלל תשואת נכס הבסיס או בגלל שערי המטבע?
אתה מתעקש עוד פעם ועוד הפעם לא להבין.
מטבע זה פיקציה, פיאט קיים רק בראש שלך, זה בסך הכל נייר יפה שמישהו הדפיס או כמה ביטים במחשב.
אתה משלם לעובדים שלך בכוח קנייה ואתה משקיע בכוח קנייה של מוצרים ושירותים. אתה בוחר למדוד את זה בשקל, העובד שלך אולי מודד את זה בביטקוין בכלל, אמא שלי באמת מודדת את זה בדולרים, מבחינתה שקל זה FUNNY MONEY.

אתה יכול להפסיד כוח קנייה, ואתה יכול להרוויח כוח קנייה. הכוח קנייה שלך לא קשור למטבעות, הוא קשור לסחורות ושירותים.
אם מחר יחליטו שהמטבע הנפוץ בארץ הוא דולר (כמו שהיה בעבר באמת) האם זה משנה את העובדה שהפסדת או הרווחת? כמובן שלא, לא השתנה דבר.

ובנימה זו אני פורש, זה נושא שנטחן פה עד דק פעמים כה רבות שהוא פשוט משעמם אותי.
ל @roneng בדרך כלל יש כוח.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
הדיון הזה דווקא מעניין כי הוא מציג את הנושא שקל/דולר מכמה כיוונים שונים. אני כבר הרבה זמן מתלבט האם אני צריך לאזן את התיק לפי הערך השיקלי או לפי הערך הדולרי ולא מצאתי תשובה ברורה בפורום.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
A דילמות בפלח האג"ח: סיכון מט"ח, נעילת תשואה, והחזקה ישירה מול ETF (מנקודת מבט של אזרח ארה"ב) שוק ההון 3
O סיכון בפקודת מרקט בהמרת מט"ח גדולה שוק ההון 11
א סיכון מט"ח ביחס חיסכון עמלות שוק ההון 4
ק השוואת סיכון בין תיק מגודר לתיק חשוף מט"ח שוק ההון 8
Res Cogitans צמצום סיכון מט"ח על ידי מיצוע חודשי שוק ההון 0
ayeletavr סיכון מט"ח שוק ההון 5
O סיכון מט"ח שוק ההון 11
N חיסכון לכל ילד מנורה - סיכון מוגבר פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
J לפתוח חשבון בברוקר זר כדי לפזר סיכון ברוקרים ופלטפורמות מסחר 4
M מיליון דולר מושקעים ב-VT בלבד - סיכון בתרחישי קיצון שוק ההון 30
D מחשבות על הגדלת סכום המשיכה בפרישה מוקדמת ללא תוספת סיכון פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 88
ד השקעה בקרקעות - תוחלת מול סיכון נדל"ן 3
C 100K ש"ח ב- IB - נזילות + סיכון נמוך שוק ההון 3
I Private Equity, הון סיכון ושאר השקעות אלטרנטיביות שוק ההון 9
ת האם יש סיכון להפסד נומינלי באג"ח? שוק ההון 17
B תמהיל תיק השקעות - סיכון בינוני + שוק ההון 12
ז לבטח הכל בחברת ביטוח אחת - סיכון? צרכנות פיננסית 4
C סיכון בקרנות ETF קטנות יחסית שוק ההון 0
J פיזור סיכון בקרן השתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
Y איך להתמודד עם סיכון של סנקציות פוטנציאליות על ישראל שוק ההון 15
מ סיכון בפייר?? ברוקרים ופלטפורמות מסחר 11
M ביטוח בריאות - החרגות בגלל סיכון? החרגות גורפות? צרכנות פיננסית 1
F סיכון בקריסת בית השקעות ibi למשל פוסטים מאיכות נמוכה 16
O גובה סיכון בתיק שוק ההון 16
א תשואה חסרת סיכון להשוואה נדל"ן 4
S האם קיים סיכון כלשהו בניהול קופת גמל בגלובלנט (בדומה לסלייס)? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
עידו ג סיכון ומסלול פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 44
B פדיון תיק השקעה ומעבר לברוקר זר לאור המלחמה- סיכון או השקעה? שוק ההון 10
D דירוג בנקים לפי סיכון צרכנות פיננסית 2
כ הפחתת סיכון לפני ובפרישה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 16
J אופציות put ו call כדי לגדר סיכון על מניה ספציפית שוק ההון 43
T מחשבות על הפנסיה ואיזה סיכון כדי לקחת? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 16
עידו ג סיכון פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
א סיכון מס בקרן השתלמות או שילוש של דמי הניהול - מה אתם הייתם עושים? שוק ההון 9
ע עדיין אג"ח להורדת סיכון רצף תשואות? שוק ההון 12
B סיכון לקרן סל מטעם בנק שיכול ליפול שוק ההון 6
Plato אג"ח ארה"ב - סיכון מטבע שוק ההון 11
J מה עדיף להקדים תשלומים לקבלן ולהימנע מהצמדה לממד או להפקיד את הכסף בפקדון חסר סיכון בריבית של בערך 4%? נדל"ן 7
cypriano de rore סיכון סגירת חשבון של אינטרקטיב בסיטיבנק שוק ההון 17
S תהיות על יעילות השקעות שמערבות סיכון למס ירושה אמריקאי מיסים 7
Y נייר ערך זר עוקב s&p 500 ללא סיכון מס ירושה ארה"ב שוק ההון 10
K מחיר למשתכן - סיכון בעקבות אג"ח של הקבלן נדל"ן 4
שם משתמש בעייתי קרן כספית שקלית: השקעה ללא סיכון? שוק ההון 5
S נטישת לקוחות מאלטשולר - סיכון ? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
ה מה התשואה לפדיון חסרת סיכון הכי טובה היום? שוק ההון 7
א BTB רמת סיכון שוק ההון 23
ד סיכון מטח בדוגמא של הסולידית דיוני עומק על פוסטים מהבלוג 7
yanosh34 בחירת קרן כספית\מק"מ לפי רמת סיכון שוק ההון 0
S שינוי תמהיל עקב הבנת סיבולת סיכון שוק ההון 14
T הערכת סיכון - תשלום 100% מראש בדירה על הנייר נדל"ן 18