על השאלה האם יש סיכון מטבע כשמשקיעים במניות זרות. הטענה שלי היא שקיים סיכון בכל מקרה ובגידור הוא הרבה יותר גדול. חלק מהויכוח פה הוא על טרמינולוגיה. אני טוען שאין הגיון לראות את כל העולם מתפעל איך מניית יונייטד עלתה ב5% ורק מבחינתי היא בכלל ירדה כי אני מודד אותה בשקלים. יש פה שני מרכיבים נפרדים. יונייטד עלתה 5% ואני הפסדתי/הרווחתי אחוזים נוספים בגלל פערי מטבע. העליה של יונייטד קשורה בעיקר לביצועים שלה כחברה אל מול ציפיות השוק והצפי לביצועים בעתיד. פערי המטבע מושפעים מהרבה מאוד גורמים שונים ומשונים. המניה של יונייטד לא אחד מהם. הוספת אינפלציה וכח קניה לדיון היא רעש מיותר, כי אין קורלציה (ובודאי לא זהות מוחלטת) ביניהם ובין פערי המטבע.
עברתי שוב כדי לוודא שאני לא מפספס
בהחלט, השער זז מנקודת הבסיס שלך, אבל זה לא משנה
אני מבחין במה שלדעתי הבסיס לטעות כאן
אתה מתייחס לשקלים (הכמות שלהם) כמשהו אמיתי, ריאלי
הוא לא, זה סרגל גמיש של מדידת תמורה למוצרים ושירותים
עצם החזקת שקלים חושפת אותך לסיכון מטבע, הכי גדול שיש, בלי לעשות כלום
מהסיבה הפשוטה היא שאין מאחורי זה כלום ולא קשור כמה זהב יש בכספת, הכל מבוסס על הזיה קולקטיבית
שנינו הוזים שלשקלים הללו יש "ערך" (שווי - כח קנייה) , כל עוד המון הוזים ביחד איתנו, יש לנו משהו ששווה יותר כי הרבה יסכימו לקחת אותו מאיתנו תמורת סחורות ושירותים, כל עוד ההזיה מתפוגגת ויותר מבינים שזה רק פיקציה, ככה יוותרו עליו תמורת נכס אחר, נניח מטבע פיאט אחר (הגרב הכי פחות מסריחה בסל) או נכס ריאלי (אם יש לו גישה לזה)
עכשיו, מי שצריך X שקלים כדי לשלם אותם בעוד Y זמן למישהו אחר, לא נוגע בשקלים, לא ממיר אותם, לא עושה איתם שוב דבר
כעבור Y זמן, האם ה X השתנה? בוודאות לא, יש אותה כמות שטרות
לשאלה, האם זה משנה למי מהצדדים שעשו את העיסקה? ובכן, כאן אתה מתחיל להכניס את האמת
מהי האמת, האמת היא מה הפסיד המקבל , האם הכסף הזה "שווה" פחות היום גם אם אותו ה X
ו\או האמת היא, מה הפסיד המשלם, אולי תשואה אלטרנטיבית, הרי הכסף נח ולא עבד
אם גידור היה כאופציה לפיצוי על הפסד (אם היה) של אחד הצדדים, מי היה מפוצה יותר?
זה שהמתין לקבל X שקלים אבל פחד שיהיו שווים פחות בעוד Y זמן
או זה שיכל להמיר את השקלים לנכס ריאלי שיעבוד בשבילו במהלך ה Y זמן
גם אם זה לרדוף אחרי האינפלציה\מדד
המשקיע הלבנוני יגיד לך, אם יש לך הוצאה עתידית בלירות, תחזיק דולרים
המשקיע ונצואלאני יגיד לך, אם יש לך הוצאה עתידית בבוליבר, תחזיק דולרים
המשקיע הישראלי בשנות השמונים יגיד לך, אם יש לך הוצאה עתידית בשקלים, תחזיק דולרים
זה שעכשיו בישראל ההזיה מאוד חזקה לגביי השקלים, מחייבת אותך לא להחזיק אותם בצורתם הפיקטיבית, אלא רק הרישומית (ריאלי מול נומינלי)
לכן, אני אסכם
האמונה שלך בשקלים מעוותת את ההבנה לגביי שוויים, הסיכון הוא בהם ולא בסחורה והשירותים שאתה קונה בהם
ואם בכלל תרצה להתעמק, אין מה להתעלם מהאיפלציה, רק צריך לדעת שהמספר שכולם מדברים עליו, הוא לא המספר שלך
תחשב את האינפלציה האישית שלך ותתגונן מפניה, כי אחרת אתה מדמיין שיש לך "מספיק" שקלים, אבל בפועל יש לך מספיק שקלים, רק לא מספיק סחורות ושירותים