לא יודע לגבי ועד בית, אבל לא נהוג שבעל הדירה מעביר את כל החשבונות על שמו של הדייר?
ולא לוקחים צ'ק ביטחון/ערבויות כדי למנוע מצבים שהדייר נעלם מבלי לשלם?
נכון. אבל זה לא תמיד עוזר.
צ'ק ביטחון לא יעזור לך אם הדייר פשט רגל. ערבויות וכו' גם לא תמיד עוזרות, וגם אם כן הן מוגבלות בסכום.
וגם לגבי העברת חשבונות שמעתי כבר סיפורים שזה לא עזר ובעל הבית היה צריך לשלם את החוב כדי לחדש את השרות.
שוב, זה לא המצב הנפוץ. זה לחלוטין מקרה קיצון.
אם כי אני עדיין לא רואה איך נכס שקניתי ב1.5M הופך לאפס או למינוס(בהנחה ואני קונה דירה בנויה).
לאפס זה קל - נהרס או הופך לא ראוי למגורים בארוע שלא מכוסה ע״י הביטוח.
המינוס מגיע משילוב של 0 פלוס חוב קיים.
בחרת משום מה לקחת את הסכום המינימלי, אני הלכתי עם הכימאי שכתב 4 מיליון
יש הבדל בין 1.5 מ3 (חצי מהכסף) ל1.5 מ4 ("רק" 37%)
אין ספק שלשים שליש זה הרבה פחות מסוכן מחצי, אם כי לטעמי זה עדיין מסוכן מידי.
לגבי השיפוץ, ההנחה שלי הייתה שקונים דירה משופצת/משפצים בעצמינו
לא דיברתי על שיפוץ ראשוני אלא אל השוטף.
כשאתה מחזיק דירה יש מידי פעם תיקונים ושיפוצים שצריך לעשות.
אבל התייחסתי לתשואה של 3% ברוטו, מכיוון שגם המשיכה מהחלחק המנייתי היא ברוטו.
תבדיל בין ברוטו במובן של "סכום לפני מס" לבין ברוטו במובן של "סכום לפני הוצאות".
אני התכוונתי בברוטו לסכום לפני הוצאות ואילו נטו לסכום אחרי הוצאות ולפני מס.
מאחר ובמניות אין הוצאות (או כמעט ואין. אפשר להגיד שעמלות הן סוגד של הוצאה) אז במניות הברוטו והנטו זהים. בנדל"ן לעומת זאת יש המון הוצאות אז 3% ברוטו הופך ל2.5% נטו (שוב - לפני מס).
בגלל שבחלק המנייתי יש לנו מס של 15%-25%
הרבה הרבה פחות. ה25% הוא רק על הרווחים לא על המשיכות. ואם אתה מושך בLIFO אתה מגיע לרווחים ממומשים מאוד נמוכים (במיוחד בשנים הראשונות) ולכן גם לאחוז מס נמוך מתוך סך המשיכה.
בנוסף אחרי גיל 60 המס על רווחי הון יכול לרדת (במיוחד אם אין הכנסות אחרות) ויהיה הנמוך מבין המס לפי המדרגות הרגילות (מס שולי) לבין מס רווחי הון. תוסיף נקודות זיכוי ותגיע למס אפסי.
אז נראה לי שזה לא פייר לחשב את הנטו של הנדל"ן בעוד שאנחנו מחשבים את הברוטו של המשיכה מהחלק המנייתי.
כמו שהסברתי קודם - בשני המקרים לא התייחסתי למס אלא רק להוצאות.
בגדול אני חושב שהערכה הגסה שנתתי הוגנת(אם כי לא מדויקת).
ואני בטוח שלא
זאת טעות מאוד נפוצה של משקיעים בנדל"ן שמסתכלים על שכ"ד חודשי, מכפילים אותו ב12 חושבים שכל זה הוא רווח נטו (לפני מס).
צריך להוריד מהסכום ברוטו לפחות 10% (ואולי אפילו 20%) כדי להגיע להכנסה האמיתית.
אגב, בחו"ל בחלק מהמקומות זה יכול להגיע גם ל 50-60%.
וכל זה כמובן לא מתייחס למס אלא רק להוצאות על הנכס.
נכון, אבל מה שקורה עשור לאחר הפרישה פחות מטריד אותי.
יותר מטריד אותי שתהיה קריסה בשנים הראשונות של הפרישה, כאשר אני יותר פגיע. זאת הסיבה שבתסריט שלי המשבר קרה איך שהחלטתי לפרוש.
אבל דוקא קריסה בשנים הראשונות אחרי הפרישה הרבה פחות מטרידה. זה שלב שבו אתה יכול לחזור לעבוד בקלות ולהשלים את הפער.
הבעיה היא כשיש קריסה בגיל שבו אתה כבר לא יכול לחזור לעבוד בכזאת קלות.
משיכה של 126K(במקום 107K כי לקחתי בחשבון מס של 15%) בנקודת הזמן הנוכחית אומרת שאנחנו צריכים למשוך 6.3% מהתיק שלנו.
הגזמת עם המס.
במיוחד בתקופה של משבר שבו שווי המניות נמוך. יותר סביר שבתקופה כזאת (במיוחד אם היא בשנים הראשונות לפרישה) תקבל מגן מס (כלומר סוג של מס שלילי שתוכל לנצל בשנים הבאות).
מסקנה:
פיזור האפיק הנדלני על פני שלושה נכסים שונים דיי הציל אותנו.
בפועל, התוצאה דומה לתסריט הקודם.
אם תעשה חישובי עם מיסוי נכון תגיע למשיכה של 5.35% בתיק המנייתי לעומת 5.92% בתיק עם הנדל"ן.
שניהם לא אופטימליים, אבל ההפרש לטובת התיק המנייתי די גדול.
מקבל, אבל כל מקרה לגופו.
זה תלוי באיזו רמת חיים אתה מתכנן לחיות, ביכולת ההישרדות שלך וגם בהוצאות הקבועות שלך
בהחלט.
כמו ש
@קפיצת הדרך הזכירה - מאוד חשוב שההשקעות באופן כללי יתאימו לך ולאופי שלך. יש מרכיב פסיכולוגי מאוד גדול, והרבה יותר חשוב שתוכל לישון טוב בלילה עם ההשקעות שלך מאשר עוד חצי אחוז יותר בתשואה.
אנחנו מניחים שלאדם שאנחנו מדברים עליו אין דירה למגורים בבעלותו?
בתרחיש א' בהחלט.
בתרחיש ב' זה לא באמת משנה אם הדירה ב1.5מ היא למגורים עצמיים או להשכרה.
אגב, דוקא כשאתה גר בשכירות הגמישות שלך בהורדת עלויות הרבה יותר גדולה (במיוחד במשבר מתמשך על פני כמה שנים) - אתה יכול הרבה יותר בקלות לעבור לגור באזור זול.
אם אתה בפרישה אז אתה בכלל יכול לעבור לשנה-שנתיים לגור במדינה מאוד זולה בחו"ל, מה שלא רק יורד את עלויות השכירות אלא גם את שאר ההוצאות שלך.
כלומר אפשר בתאוריה להוריד הוצאות אפילו יותר מחצי (במיוחד בשנים הראשונות לפרישה שבהן אתה הרבה יותר "גמיש").
אתה צודק לגמרי.
כל ההודעות שלי כוונו לתרחיש שבו סיכון רצף התשואות יתממש בתחילת הדרך והם באו למנוע מצב של חזרה מפרישה, אבל אולי אי אפשר למנוע את זה ב100%.
א. אין דבר כזה 100%.
ב. אני לא רואה בעיה גדולה בלחזור מפרישה בשנים הראשונות. בכמה שנים הראשונות אחרי היציאה לפרישה כנראה שתוכל יחסית בקלות לחזור לשוק, ואפילו במקצוע הקודם שלך ש(בתקווה) הרווחת בו לא רע.
הבעיה הגדולה (לדעתי) היא אם אתה נאלץ לחזור מפרישה בגיל מבוגר יותר. למצוא את עצמך בגיל 70 עובד כשומר בקניון לא נשמע לי כיף גדול. לעומת זאת לחזור לעבוד במשרד בגיל 50 (או 60 או 40, תלוי מתי תכננת לפרוש) לא נראה לי כלכך נורא.
נשאל את זה ככה - האם אתה מעדיף להמשיך לעבוד 5 שנים יותר כדי שתוכל להוריד את אחוז המשיכה ואת הסיכון או שאתה מעדיף לעבוד 5 שנים פחות ולקחת בחשבון שבאותם 5 (ואולי גם קצת מעבר) יש סיכוי שתצטרך לחזור לעבוד לתקופה?
זה דווקא הוכיח את עצמו בתסריט למעלה
אבל זה תסריט תאורטי שאתה בנית.
הוא לא מבוסס על מספרים אמיתיים (תקן אותי אם אני טועה). כלומר לא בדקת מה הסיכוי שיהיה דייר שלא ישלם וכו', מה ההתפלגות הסטטיסטית של עלויות שונות וכו'.
מה קורה בתסריט שנפלת בכל 3 הדירות על דייר שלא מצליח לשלם?
מה הסיכוי שזה יקרה בכל 3 הדירות שלך? לא יודע, אבל הסיכוי הרבה יותר גבוהה שזה יקרה ב3 מתוך 3 מאשר ב10 מתוך 10.
מעבר לזה, אני לא מדבר על שנה אחת ספציפית אלא על השקעה לטווח ארוך. ככל שיש לך יותר דירות ככה הבלת"מים שתקבל יתפזרו יותר סטטיסטית (כלומר תקבל משהו שהוא יותר קרוב לתוחלת).
אבל מה כבר יהיה לי לעשות בבית בגיל 70, אני דווקא חושב שאצטרך תירוץ טוב לברוח קצת מהאישה, אז אטייל קצת ברחבי הארץ ואראה את הדירות שלי לאנשים.
כל עוד אתה מסוגל ללכת ולהתעסק בדברים האלה סבבה. מה קורה בשלב שזה כבר לא המצב?
צחוק צחוק, בוא נגיד שטפו טפו הכל הולך לפי התוכניות והגעת לגיל 70 כשהנכסים שלך רק המשיכו לגדול, לראות את התיק שלך נחתך בחודש אחד מ10M ל5M מיליון באמת יכול לגרום להתקף לב(למרות שאתה לא באמת תצטרך את הכסף הזה).
זה עניין אישי (והרבה פסיכולוגיה).
רוב חברי הפורום לוקחים בחשבון שהתיק בשלב מסויים יחתך בחצי. לא כעניין תאורטי שזה "אולי יכול לקרות מתישהו" אלא יותר כסוג של "זה בטוח יקרה, השאלה רק מתי".
כשזאת הגישה, ובמיוחד כשהתיק כבר גדול פי 2-3 ממה שאתה באמת צריך, זה לא באמת מפריע לך כהוא נחתך בחצי.
אתה צודק, אבל אני לא רואה טעם להחזיק יותר מנכס אחד בארץ.
אני לא רואה טעם להחזיק אפילו אחד