איזה כיף game on, בו ניקח נפרק ונרכיב מחדש.
.
אני מאמין בנתוני תעסוקה ממשלתיים
נתוני סקר כוח אדם למ"ס
1. כבר היום הציבור החרדי עומד על יותר מ67 אחוז תעסוקה... וכל מי שמסתכל בנתוני תעסוקה בעשר שנים האחרונות רואה כאן שינוי מגמה מקצה לקצה, ללכת ולומר שהציבור החרדי יהיה בעתיד בדיוק מו שהיה בעבר, זה בעייני אג'נדה ולא הסתכלות מקצועית אובייקטיבית...
בו נתחיל בסקר תעסוקה של הכנסת בנושא חרדים(
לינק).
נתונים יבשים:
אוקטובר-דצמבר 2021
| גברים חרדים | גברים יהודים שאינם חרדים | נשים חרדיות | נשים יהודיות שאינם חרדיות |
| מועסקים במשרה מלאה | 31% | 76% | 37% | 59% |
| מועסקים בחלקיות משרה | 19% | 11% | 44% | 24% |
| לא מועסקים | 50% | 13% | 19% | 17% |
| סהכ | 100% | 100% | 100% | 100% |
2 נקודות שזועקות לשמים. 1. כמות הגברים החרדיים שלא מועסקים + מועסקים חלקית כמעט 70% מול 24% בקרב גברים לא חרדים. וגם אצל נשים לא מועסקים + חלקיות משרה 63% חרדיות מול 41% לא חרדיות.
בו נמשיך, במה הציבור החרדי עוסק? כמה הוא מרוויח ביחס למקבילו הלא חרדי?
| גברים חרדים | גברים יהודים שאינם חרדים | נשים חרדיות | נשים יהודיות שאינם חרדיות |
| הכנסה ממוצעת לחודש | 8957 | 15988 | 6908 | 10410 |
| הכנסה חציונית לחודש | 7515 | 12508 | 5677 | 8326 |
המשכורת של גברים חרדים הינה נמוכה ב 45% מול גברים יהודים שאינם חרדים. המצב אצל נשים משמעותית יותר טוב נמוך רק ב 32%. אבל למה?בטח יש גזענות... בגץ מונע מהחברה החרדית לנצח ..למה?
2. רקע קטן על הציבור החרדי, עד לפני 8 שנים היה אסור עד גיל 34 לעבוד וללמוד מקצוע, היום מותר מגיל 25 וזה אכן הקלה חשובה, אבל בסוף אני לא מאשים אותכם למה זה כך, כי אני מכיר את הסיבות שגרמו לזה, אבל בסוף תבינו שאתם לא יכולים לצפות מציבור שרק לפני 8 שנים יכל באמת להתחיל להיכנס לשוק העבודה, ללכת לצפות ממנו שתוך שנייה הוא יהיה המוביל, זה ציפייה לא ריאלית, אבל כל מי שמסתכל על הנתונים ועל ההשתלבות בתחומים המובילים במשק, באחוזים גבוהים, יכול לראות בקלות שהעולם משתנה...
3. היעד שהמדינה הציבה לעצמה שהגברים יגיעו ל65 אחוז תעסוקה עד שנת 2030 "ואם המדינה תוריד את הגיל שמותר ללמוד מקצוע לגיל 22 אז היעד הוא 70 אחוז..." אפשר לראות מזה כמה חשיבות יש לגיל שמותר להתחיל ללמוד מקצוע...
וזה שהציבור החרדי 33 אחוז עובדים במשרות חלקיות בשונה מהציבור הכללי שעומד על 17 אחוז, זה אכן עובדה.
אבל הציבור החרדי 35.9 אחוז עובדים בהוראה, ומספיק שהרפורמה של התאמה של אופק חדש ועוז לתמורה שקיים בציבור החילוני, שיתאימו לציבור החרדי, כמו שקורה בחודשים האחרונים למעודכנים... (כרגע הצליחו שזה יהיה כנראה לחינוך העצמאי, אבל די ברור שבעתיד זה התרחב) ופתאום ברגע אחד רוב המוחלט של המורים הצטרפו להטבה הזאת... ופתאום תראו איך פתאום זה ייחשב להם כמשרה מלאה... פתאום שעות המבחנים וכדומה ייחשבו שעות הוראה...
והמצב כרגע שאין אצלינו קנאת סופרים בתחום ההשכלה האקדמאית, זה בעיקר בגלל שהחילוניים דואגים שאנחנו לא נוכל ללמוד תארים מתקדמים וכך גם מי שעושה תואר לא באמת מגיע לרמה גבוהה... ולא למשכורת גבוהה... אבל די ברור שהחרדים יילחמו בעניין ובמשך הזמן אנחנו נתחיל ללמוד מקצועות מכובדים יותר.
היינו בלמה?
(1)
"
רמת השכר מושפעת הן מרמת ההשכלה והן מענפי התעסוקה. כאמור, החרדים מהווים כ8%-
מכלל האוכלוסייה בגיל העבודה 18 – ,64 ולפי מסמך בנושא הגיוון התעסוקתי בישראל, שפורסם
במאי 2021 בשיתוף בין כמה גורמים ממשלתיים ואחרים, חרדים מהווים כ10%- מקרב הלא-
אקדמאים בגיל העבודה )בחלוקה כמעטשווה ביןנשים וגברים( ו3.7%- בקרב האקדמאים
על פי מסמך זה רמת הייצוג של החרדים ברוב 25 בגיל העבודה )כשני שלישים מהם נשים(.
הענפים היא נמוכה
"
8% מכלל האוכלוסיה חרדים. אולם שיעור התעסוקה הוא בין 1.5 אצל נשים ל 2.5 אצל גברים(ראינו קודם). ולכן בקירוב 4% מהאוכלוסיה החרדית. אולם הם מהווים 10% מקרב הלא אקדמאים (פי 2.5 ייצוג מהאוכלוסיה הכללית)...
מה לגבי לימודים אקדמים?הייטק וכו?
"
בדוח רשות החדשנות על ההון האנושי בענף בשנת 2020 דווח כי מספר הסטודנטים החרדים
משני המינים הלומדים לתואר ראשון במקצועות ההייטק עלה בעקביות בין השנים 2012–
,2020 וגם שיעורם מכלל הסטודנטים גדל בשנים אלה מ2.5%- ל.3.9%-
"
היום החרדים מהווים 3% מהשכירים בענף. רוב המעסקים נשים. כמעט ואין גידול של האוכלוסיה הגברית מ 2012.
למה בעצם אין יותר חרדים באקדמיה?
"
בדוח ועדת 2030 נמנו כמה חסמים מרכזיים לתעסוקת נשים וגברים חרדים, מבחינת השתלבות
תעסוקתית )אתגר המיוחס בעיקר לגברים( או השתלבות בתעסוקה בשכר גבוה )אתגר המיוחס
בעיקר לנשים(
להלן החסמים:
חוסר משמעותי במיומנויות יסוד, כגון ידע באנגלית ובמתמטיקה ואוריינות דיגיטלית,
המתבטא גם בשיעור נמוך מאוד של בעלי תעודת בגרות )כ2%-( ושל מסיימי לימודים על-
58 תיכוניים.
איסור על עבודה או רכישת השכלה לא תורנית לפני גיל 24 כתנאי לקבלת פטור מגיוס
לצה"ל – מצב הגורם לירידת שיעור התעסוקה בגיל צעיר, לאי-יכולת לרכוש מיומנויות נדרשות,
59 ולכניסה לשוק העבודה בשלב שבו יש כבר צורך מיידי בהכנסה כדי לפרנס משפחה.
חסמים כלכליים נוספים המתבטאים בתמריץ שלילי לצאת לעבודה בשכר נמוך, כתוצאה
משילוב בין התמיכה הישירה והעקיפה של המדינה בתלמידי הישיבות לבין כניסתם המאוחרת
לשוק העבודה )לאחר סיום ישיבה גבוהה באמצע שנות העשרים לחייהם( ובהעדר הכשרה
הולמת – שילוב המביא רבים לבחור בקבלת תמיכה על פני עבודה שאינה מבטיחה בהכרח
הכנסה יציבה המספיקה לכלכלת המשפחה.
קשיים תרבותיים וחברתיים המקשים על שילוב בענפים עתירי שכר.
הרווחת בקרב החברה החרדית של תעסוקה כצורך פרנסה ולא ככלי חשוב למימוש עצמי –
תפיסה המשפיעה על המוטיבציה לנטילת מחויבויות לצורך קידום, וכן העובדה שחלק מהגברים ממשיכים בלימודי קודש גם בגיל מבוגר ומקבלים בשל כך תמיכות והטבות, העלולות להוות
נוסף על כך, העסקת חרדים מחייבת ביצוע התאמות מסוימות 62 תמריץ שלילי לקידום בעבודה.
אנחנו ציבור איכותי שמורגל בלימוד במשך כל החיים, ואתם יכולים לספר לעצמכם ולהתייחס אלינו כמו כושים באפריקה אבל המציאות תתפוצץ לכם בפרצוף, והבעיה הקשה היא שאנחנו בסוף נצטרך להתמודד עם כל ההתחייבויות שתשאירו לנו...
אני אסכם בלשוני את הנתונים ןאת המשתמע מהם. אתם ציבור לא משכיל, שמקדם בדלנות וחוסר תעסוקה כאג'נדה לחיים. על מנת להתחמק מגיוס אתם לא רוכשים שום השכלה לא תורנית או מקצוע עד גיל 24 מה שהופך אותכם להיות חסרי תועלת בשוק העבודה המודרנית. בנוסף על החטאים האלה, אתם מסרבים ללמד את הילדים שלכם אנגלית מתמטיקה אוריינטציה מדעית וטכנולוגית ולכן אין לכם שום סיכוי להיות חלק מכלכלה המאה ה 21.
כל החגיגה הזאת אפשרית בזכות תמיכה ישירה ועקיפה מהמדינה... אלפי משרות רבנות עשרות אלפי משרות כשרות...הנחות בארנונה...תקציבים לישיבות...תקציבי הנחה לחרדים בתחב"צ... הנחה בקרקעות מדינה.... אפשר להמשיך לנצח
בעיה הכי גדולה בכל הסיפור הזה, שלחילוניים יש אינטרס מובהק לומר שאנחנו לא עובדים, כי כך הם מתייחסים לעצמם כהמדינה, ומתייחסים לעצמם כאילו הם גם עתיד המדינה, וממילא כל הכסף מגיע אליהם, וממילא גם הם מכניסים את המדינה לחובות והתחייבויות בהיקפים לא נתפסים... ואז אחרי כל זה הם יכולים להמשיך לצעוק שאנחנו סוחטים אותם.
אני לא מאמין שאני יכול לשכנע מישהו ממכם, כי כולנו נגועים בדבר, וכל צד ירוויח משמעותי מהדעה שהוא מאמין בה, ולכן הניסיון מעיד שאף אחד לא באמת מצליח לשכנע אף אחד אחר, שבת שלום לכולם.
אין לי שום אינטרס לומר שאתם לא עובדים, מה משעממם לי בחיים? אני מסתכל ימינה על הרופא שלי עם מבטא ערבי ממשיך לאחות בבית מרקחת...מזמין מהנדס בניין לבית...מעסיק מהנדסים ... ואף פעם, אבל אף פעם לא קיבלתי שירות מאדם חרדי...יהודי לא חרדי כל הזמן, ערבי לעיתים קרובות, דתי לאומי הרבה, דרוזי לפעמים... חרדי לא אף פעם, הפעם היחידה שאני נתקל בחרדי עובד זה כמשגיח כשרות שזה ג'וב שהמדינה סדרה לחרדים. אבל למי איכפת מהחוויה האישית שלי, הנתונים מספרים בדיוק את אותו סיפור.