למה כוונתך? ממה שאני מכיר יש את העקום היעיל (של תשואה סיכון) והוכחה שתיק השוק נמצא עליו, אבל אין בכך הוכחה שזה התיק האופטימלי (למי שמעוניין ביותר או פחות סיכון).
במודל המקורי של מרקוביץ הוא מניח שכל המשקולות חיוביים, כלומר מינוף לא אפשרי. ב CAPM יש הנחה שאפשר ללוות כנגד נכס חסר סיכון. בהקשר הזה, התשואה וסטיית התקן של התיק יגדלו לינארית עם המינוף (כי בהגדרה סטיית התקן של נכס חסר סיכון היא אפס).
בשביל להמחיש את מה שכתוב בהמשך, בוא נסתכל על שני תיקים:
1. סנופי במינוף 1.5 (כלומר שורט על אג"ח מדינה במשקל 0.5 והשקעתו בסנופי).
2. נסדק במשקל 1.
נניח לצורך הדוגמה שלשני התיקים תשואה זהה, אך לתיק הראשון סטיית תקן קטנה יותר. כלומר התיק הראשון ימצא בחזית היעילה, והשני לא.
אבל, יש "סיכונים" שאינם סטיית תקן. הריבית משתנה לאורך זמן, אתה יכול להגיע ל margin call, תצטרך לשלם מיסים אם תרצה לאזן, וכו'. כל זה אם מדובר במשקיע פרטי.
אם מדובר בקרן מנוהלת אז בדרך כלל יש איזון יומי, מה שמעלים את הסיכון בקריאה לכסף. אבל התפעול "מסובך" יותר מקרן לא ממונפת, ולכן דמי הניהול גבוהים יותר. הקרן גם עושה יותר פעולות ולכן ההוצאות גבוהות יותר.
הסיכון המשמעותי ביותר הוא במחיקת הקרן בגלל נפילות בשוק ההון, וגרוע מזה - בגלל שהקרנות הממונפות מאבדות כספים פעמיים בזמן ירידות (נפילה של נכס הבסיס + משיכות מוגברות, יש סכנה לסגירת הקרן. יש סיבה שקשה למצוא קרן ממונפת מלפני 2008. כלומר, אתה מכניס פנימה risk of ruin, בין אם במחיקה ובין אם בסגירה כפויה של הקרן מטעמי חוסר כדאיות למנהל.
עכשיו לתכלס - יש קרנות עם מינוף 1.5, בניגוד למה שכתב הפות"ש. אני חושב שזה לא מוצר נפוץ כי הוא כולל סיכונים שלא ניתנים לכימות שמשקיע לטווח ארוך באמת לא מבין או לא רוצה לקחת על עצמו. הסיכונים הנוספים נכונים לכל רמת מינוף. מכיוון שהמשקיע הפרטי יכול להשיג בעצמו רמת מינוף נמוכה ע"י הלוואת מרג'ין, הקרנות הנפוצות יותר הן אלו עם המינוף הגבוה יותר, שהמשקיע הפרטי לא יכול להשיג בעצמו (או חושף אותו למרג'ין קול בסבירות גבוהה).
נחזור לשני התיקים שכתבתי קודם. עם איזה מהם היית מרגיש נוח יותר? אני באופן אישי, עם הנסדק.