טוב אז הרבה זמן לא הייתי כאן (ביומן, בפורום אני דווקא העליתי השתתפות לאחרונה). הגיע הזמן לעשות עדכון אחרי חצי שנה.
החלטתי לחלק את העדכון לשני חלקים. היום אתמקד בעיקר בפן
האישי ובהמשך אעדכן את הפיננסי.
להיות תקוע
כשהתחלתי את היומן הייתי די תקוע במקום בגלל שילוב של קורונה עם ילד בבית וחוסר התקדמות ומוטיבציה כללית. היו ימים שלמים שהייתי יודע מה המשימות ומה אני אמור לעשות ובמקום זה עד שהייתי מגיע למשרד - יושב שם לבד וצופה בסרטוני יוטיוב\ דיוני פיייסבוק \ פורום. כמובן שזה הכניס אותי ללופ דכאוני של מודעות לבעיה ויאוש מהעובדה שהייתי תקוע וכמובן היאוש מוריד יותר את המוטיבציה ומקשה על יציאה.
זה עדיין קורה, במיוחד מאז תחילת הסגר השני.
אני חושב שזה כמו
ההפך ממדיטציה - כלומר אני מתרגל להכנע להסחות דעת ולחוסר התקדמות. אחרי חמש דק' של התעסקות במשהו (או פחות) בהזדמנות הראשונה להסחת דעת אני קופץ אליה. אם למשל אני מתחיל משימה ולא מסיים אותה ואז מסיבות כלשהן חייב לזנוח אותה כי ההתעסקות עם הדברים בבית באותו רגע דורשת את תשומת לבי, מאד קשה לי לחזור אליה. כבר קיבלתי תירוץ לעזוב את זה ואז לחזור נהיה הרבה יותר קשה. הרבה יותר קל לבדוק אם מישהו הגיב בפורום או אם יש עדכון בטוויטר של נדב אייל.
זה משפיע לא רק על ה"חובות המקצועיות" שלי אלא על כל דבר שדורש ריכוז כמו קריאת ספר. אני מרגיש שאני ממש
מתמכר להסחות הדעת, ובהזדמנות הראשונה שאני מאבד ריכוז אני מתחיל לחפש את ה"ריגוש" הבא. זה אפילו משפיע בפן האישי, אמנם תמיד הייתי רגיש לשעמום אבל קשה לשחק עם הילד לאורך זמן או לנהל שיחה עם אשתי שלא מבוססת על העברת מסרים זריזה. לדוגמא עכשיו תוך כדי כתיבת הפוסט האתר של הסולידית נפל ואני ממש מרגיש צורך לרענן את העמוד כל שתי דקות כדי לראות מתי הוא חוזר.
שמתי לב כשהתחלתי לנגן בפסנתר שזה ממש עזר לי בהרבה היבטים של הבעיה הזו. מעבר לכך שזה מעניין ונעים בפני עצמו, זה סוג של פעילות אינטרוספקטיבית עם מטרות מוגדרות שמכריחה אותי לשבת ולהתאמן עד שאני מגיע לתוצאה שאני רוצה, ואם אני לא מצליח אז להבין למה ולפתור בעיות. קראתי המון על טכניקות אימון, טעויות נפוצות שלא כדאי לפול בהן ודברים עקרוניים שייעלו את ניצול הזמן ויעזרו לעקומת הלמידה אבל בסופו של דבר אין תחליף ללשבת ולנגן.
באופן מעניין אני מוצא שזה פחות נכון עבור שיעורי הפסנתר (אני לוקח פעם בשבועיים בערך בצורה חצי ספוראדית).לא מבחינת הערך שלהם לנגינה אלא הערך המוסף שלהם. הם מאד עוזרים להתקדם ונותנים בסיס טוב וגם מהנים אבל זה שונה לגמרי מלהתאמן לבד.
בריאות ותזונה
דבר שהתחלתי להתעסק בו יותר ברצינות בחצי השנה שעברה הוא נושא הבריאות שלי. במחצית הראשונה של שנה שעברה השילוב של שהות ממושכת בבית עם הילד ושגרה מוזרה הובילו אותי לשיא משקל. תמיד הייתי מבנה רחב גם כשהייתי רזה אבל BMI מעל 30 זה כבר מוגזם לגמרי.
הדבר הראשון שעזר הוא שהתחלתי להקפיד שוב
לא לאכול ארוחת בוקר. מעולם בחיי לא קמתי רעב (חוץ מאם אכלתי ארוחה מוזרה לפני השינה) וממה שקראתי על זה (וקראתי לא מעט) יש יתרונות וחסרונות לintermittent fasting אבל עבורי זו דרך חסרת מאמץ כמעט לשלוט בכמות האוכל. אני לא מרגיש שזה משפיע לרעה על הריכוז שלי במשך הצום ואולי אפילו להפך. רק בעזרת זה ועם הקפדה ללכת למשרד\לאן שאפשר (נאמר בממוצע 50 דק' הליכה ביום) התחלתי לרדת משיא המשקל ולהרגיש יותר טוב.
בשלב זה התחלתי גם להקפיד לעשות סקוואטים משקל גוף מדי פעם. אחרי שבועיים הרגשתי שיפור משמעותי רק בזכות זה ב"תחושת גוף" שלי וזה עזר להניע לכיוון של לחזור להתאמן מדי פעם בהמשך.
לאחר מכן עקבות חוות דעת טובות מהמשפחה התחלתי את התהליך של DayTwo (אין לי קשר לחברה מלבד היותי משתמש מרוצה, וכאן אתאר את נסיוני האישי ושל משפחתי בלבד), למי שלא מכיר זו אפליקציה שנותנת ציון לארוחות לפי מספר מדדים. המטרה שאליה היא פותחה היא שליטה ברמות הסוכר, אבל מנסיוני שיפורט כאן ונסיון משפחתי, למי שרוצה להוריד במשקל היא עשויה מאד להועיל.
לפני שמשתמשים באפליקציה צריך לתעד ארוחות, ולרשום תוצאות של מספר בדיקות דם רלוונטיות כמו גלוקוז כולסטרול וA1C המעיד על רמות סוכר בדם לאורך זמן. כמו כן, וזה הדבר המפורסם ביותר אולי, הם שולחים ערכת איסוף דגימת צואה הביתה אותה מחזירים אליהם על מנת שההמלצות שיתנו בהמשך יהיו מבוססות על הפלורת מעיים שלך (ביחד עם שאר הפרמטרים).
לפני האפליקציה ביססתי את רוב ההבנה שלי בתזונה על פירמידת המזון הקלאסית והשגויה. עם בסיס שמבוסס בעיקר על דגנים וקטניות ומעליו מקורות חלבון וכו' וכו'. ידעתי שכיום יודעים ששמן הוא רכיב חשוב שתזונה ולא "תוספת" וגם ניסיתי לקבל הרבה חלבון אבל בגדול ברוב הארוחות השתדלתי שיהיה בסיס פחמימות "איכותיות" רציני. כשהתחלתי לתעד ארוחות באפליקציה ראיתי שאני מקבל כ25% מהקלוריות שלי מפחמימות והגעתי למסקנה שזה מעט. בזמן שחיכיתי לתוצאות העליתי את המספר הזה לקרוב יותר ל40% (ספוילר: טעות גדולה). אכלתי קרוב ל-3000 קלוריות ביום.
תוצאות בדיקות הדם שלי היו לא משהו לגילי אבל לא ברמה שדורשת טיפול.
כשהגיעו התוצאות של אבחון הפלורה התחלתי לקבל המלצות וגיליתי ש:
- אני צריך לאכול הרבה פחות פחמימות (בערך שליש מכמה שאכלתי). גיליתי גם שאין שום דרך בעולם לא משנה עם איזה שילוב עושים את זה שאני אוכל לאכול יותר ממשולש פיצה סטנדרטי אחד ולקבל ציון טוב.
- כשאני אוכל לפי הצעות האפליקציה (בגדול להקפיד לשלב ירקות חלבונים שומנים ואלכוהול עם פחמימות כדי למנוע קפיצת סוכר ואינסולין בארוחות, ואם אוכלים ממתקים אז בכמויות קטנות וגם עדיף בשילוב עם דברים כנ"ל) אני לא מסיים ארוחה עם סיפוק עמוק כזה של that hit the spot. בהתחלה הייתי רעב ועם כאבי ראש אחה"צ לעתים.
- ירדתי לסדר גודל של 2000 קלוריות ביום לפי המלצת האפליקציה. בשבועות שאני פעיל יותר אני רעב יותר ואוכל יותר ובשבועות אחרים להפך.
הקפדתי מאד בשלב הזה וכבר הצלחתי בעבר להכניס את עצמי לדיאטות חריפות אז ידעתי מנסיון שהשבוע-שבועיים הראשונים עלולים להיות קשים אבל זה לאו דווקא מעיד על ההמשך. מנסיוני הבעיה עם דיאטות כנ"ל היא אחרי שמגיעים ל"משקל היעד", מתחילים לזחול בחזרה למעלה וזה מה שתמיד קרה לי בעבר למרות שהתהליך לקח חודשים ושנים חזרתי למשקל מעל מה שרציתי. מה שהכי חשוב מבחינתי זה שזה נתן לי
תבנית ניהול תזונה במקום יעד כמו לאכול ירקות כל יום או לשמור על המשקל מתחת ל-X, זה נתן לי סט כללים שגם אם אני חורג ממנו יחסית קל לחזור אליו כי אני באמת פחות רעב.
לאחר חצי שנה אני יכול להגיד שבשבילי זה עובד מצוין, ירדתי ממשקל שיא לקרוב למינימום שהייתי בו כאדם בוגר ובקצב הזה אשבור אותו. אני כמעט אף פעם לא משתמש באפליקציה כי הבנתי את העיקרון והוא בשבילי להקפיד מאד על פחמימות וכל פעם שהן מופיעות בתפריט לדאוג שיגיעו עם דברים קשים לעיכול או קצת אלכוהול (לא נהייתי שתיין אני שותה חצי כוס יין 4-5 פעמים בשבוע). אני מוצא את עצמי לעתים מדלג על ארוחות מטעמי לו"ז (לא מומלץ אבל סימן חיובי) וכמעט אף פעם לא מרגיש את אותו הצורך המוכר לטרוף את הצלחת. וזה מה שהופך את זה למוצלח – אני לא צריך לעקוב אלא רק להקפיד על סט של כללים, בדומה להשקעה פסיבית אני מדי פעם מודד את המשקל אבל מודע לזה שזה לא המדד החשוב.
במשך הזמן גם התחלתי להוסיף קצת אימוני כח והליכות יותר ברצינות מה שעזר לי לתחושה טובה יותר פיזית ומנטלית אבל לצערי מאז הסגר ובמיוחד המהודק זה נעצר. אחרי שהתחלתי התיאבון שלי קפץ לתקופת מה והמשקל עלה אבל הקפדה על העקרונות לעיל עזרה להשאיר אותי בתלם. עם הזמן אני מוצא את עצמי עושה עוד אופטימיזציות בזכות השרשור על תזונה בפורום. בעיקר הוספתי אגוזים סרדינים וירקות. אני לא מקפיד מספיק לאכול פירות זה הדבר הבא שאני צריך למצוא איך להכניס בלי לפגוע בשאר הדברים.
BMI כיום 25 - כלומר הורדתי שישית מהמשקל שלי שזה בערך שני שליש מהמשקל העודף עבור המבנה ומסת השריר שלי.
אתמול עשיתי בדיקות דם והיה שיפור מתון בכל המדדים מה שגם מעיד שאני בכיוון הנכון. בדקתי גם
התקדמות
בפן המקצועי הייתה התקדמות מתונה גם כן. מבין שלושת הפרויקטים שהתעסקתי בהם הצלחתי לסגור אחד ולשלוח לפרסום. בחלק מהזמן אפילו נהניתי מהכתיבה והתהליך והצלחתי להכנס לזה. פרויקט אחר כרגע מתקדם בעיקר ע"י אנשים אחרים אבל אני נותן תמיכה שם כשיש לי זמן. לצערי כרגע אני שוב תוקע את זה מאותן סיבות שפורטו לעיל אבל העובדה שאחרים תלויים בי הופכת את זה ליותר מלחיץ ולכן בשלב מסוים מכריח אותי לשבת על זה.
יש גם חובות הוראה (בדיקת תרגילים הסמסטר) משעממות שאני צריך להתעסק איתן ודחיתי הרבה. היה שלב בתחילת הסמסטר כשלא היה סגר שהצלחתי להתקדם יפה אבל שוב, כל פעם שאני נתקע קשה לי "להתניע". עכשיו גם אשתי בתקופת מבחנים מה שמוסיף לחץ בלימודים ובעבודה שלה ואומר שיש לי עוד פחות זמן נטו לחובות האמיתיות שלי ואז גם כשיש זמן אני מוצא את עצמי מבזבז אותו על הסחות דעת.
לפני הסגר היינו באילת והיה תענוג. אפילו היה קצת לחץ בעבודה והצלחתי לעבוד שם וזה מבחינתי לא היה סבל אלא להפך הרגשתי שאני מצליח ליישם את המוטו של work hard play hard.
כשאני מרגיש תקוע זה בדיוק הפוך אני לא מצליח לעבוד ולא מרשה לעצמי להנות.
תודה לכל הקוראים והעוקבים. אני מקווה שהשבוע אתן אספיק לתת עדכון פיננסי מלא. ספוילר: כצפוי למי שעוקב, הקורונה הועילה לחסכונות משפחת ביגלסוורת' מכיוון שחופשות בחו"ל היו סעיף לא קטן.