• חשבון מסחר באקסלנס טרייד : סנט למניה במסחר בארה"ב (מינימום $5 לעסקה), פטור מדמי טיפול לשנתיים, קורס במתנה ובונוס 100 ש"ח למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן .

השקעה במערכת סולארית על הגג

נקודה נוספת שלא ראיתי שהתייחסתם...בבתים פרטיים הכל טוב ויפה אבל בבתים משותפים צריך לקבל למיטב ידעתי את אישור השכנים להתקנה (מי שמכיר מוזמן להרחיב)
כ״כ כל עניין הגגות לדעתי הינו זמני ובעתיד הקרוב הוא יהיה רק חלק מהשטח כי יהיה ניתן להתקין גם על שטחים אנכיים כמו קירות (יש חברה ישראלית בשם אפולו שמייצרת פאנלים גמישים שניתן למקמם אותם כמעט בכל מקום)... אולי יהיה שווה כבר להמתין לזה למי שאין לו מ״ר מכובד של גג
 
נקודה נוספת שלא ראיתי שהתייחסתם...בבתים פרטיים הכל טוב ויפה אבל בבתים משותפים צריך לקבל למיטב ידעתי את אישור השכנים להתקנה (מי שמכיר מוזמן להרחיב)
כ״כ כל עניין הגגות לדעתי הינו זמני ובעתיד הקרוב הוא יהיה רק חלק מהשטח כי יהיה ניתן להתקין גם על שטחים אנכיים כמו קירות (יש חברה ישראלית בשם אפולו שמייצרת פאנלים גמישים שניתן למקמם אותם כמעט בכל מקום)... אולי יהיה שווה כבר להמתין לזה למי שאין לו מ״ר מכובד של גג
יצא חוק שמתיר לך לבנות בחלק היחסי מכלל שטח הגג. לדוגמא גג של 500 מטר, בבניין עם חמישה דיירים, תוכל להתקין מערכת בגודל 100 מטר(כמובן עם סייגים, בכל מקרה לא הייתי מתקין מערכת עם דיירים שמתנגדים לכך מכל סיבה שהיא למרות שזה חוקי.)
 
האם יש אישיו של קרינה ממערכת ייצור חשמל על הגג? תודה
 
האם יש אישיו של קרינה ממערכת ייצור חשמל על הגג? תודה
לא - זה מתח ישיר (פחות קרינה ככלל מחילופין) שאחכ מומר למתח בדיוק כמו בשקע שלך.
 
לא - זה מתח ישיר (פחות קרינה ככלל מחילופין) שאחכ מומר למתח בדיוק כמו בשקע שלך.
המתח הישיר והמתח הסופי שדומה מאוד למתח רשת לא מזיקים אבל פעולת ההמרה רועשת אלקטרומגנטית. יש מכשירים קורנים יותר ופחות וכדאי לבצע בדיקת קרינה.
 
לא עדיף לבחור בסידור הזה עם שילוב של מונה תעו״ז ?
בלילה נקנה חשמל ממש בזול, ביום נצרוך את הייצור העצמי ונמכור את העודף.

על הנייר כן, אבל יש תמונה תעו"ז עלות קבועה גבוהה יותר. 80 אחוז מהחשמל של הבית מגיע מהמערכת. (אנחנו עובדים מהבית) אז פתאום לא נשארת מספיק צריכת חשמל כדי לחסוך.
 
@גילגה ושאר בעלי מערכות - אם יש לכם מונה דו-כיווני, איזה אחוז מצריכת החשמל הביתית שלכם אתם צורכים מהפאנלים לעומת מחברת החשמל?
כ80 אחוז עם מעט התכוננות, כביסות למדיח פועלים ביום. אבל שנינו עובדים מהבית במהלך היום. יכול להיות שכשנחזור למשרדים ירד החשבון חשמל וגם האחוזים.
 
כ80 אחוז עם מעט התכוננות, כביסות למדיח פועלים ביום. אבל שנינו עובדים מהבית במהלך היום. יכול להיות שכשנחזור למשרדים ירד החשבון חשמל וגם האחוזים.
וואו זה ממש גבוה.
 
קיבלתי הצעה ספציפית לגג שלי.
עלות ההתקנה כ-58 אש״ח, צפי הכנסה חודשית כ-600 שח.
דבר ראשון ניסתי להבין קצת יותר לעומק את חישוב התשואה.
1628443951674.png

ה-Return on Cash, הכסף שאני מקבל שנתי על ההשקעה המקורית יוצא כ-12.4%.

אבל זה לא התשואה שלי בפועל כהשקעה, בשביל זה צריך להסתכל על IRR - חישוב תשואה מבוסס תזרים - זה מתחיל מהעלות שאני מכניס (ה-58 אש״ח), ולאחר מכן יש תזרים שנתי. בד״כ בחישוב IRR לוקחים גם את ערך הנכס בסוף התקופה כתזרים אחד אחרון, אבל במקרה של מערכת סולארית ההנחה היא שבסוף חיי המערכת היא תהיה שווה אפס. הקו הכחול, IRR, מראה את חישוב התשואה, ה-IRR בכל שנה מתחילת ההתקנה, למשל אם המערכת תמות אחרי 10 שנים, התשואה תהיה 4%. אם אחרי 15 שנים תהיה 9%, אחרי 20 שנים 10.8% וכן הלאה. ה-IRR שואף ל-ROC אחרי מספיק שנים.

אבל, יש גם דרך אחרת להסתכל על זה. שמתי על המערכת 58 אש״ח ונגיד אחרי 20 שנים היא ייצרה לי במצתבר 142 אש״ח ומתה. אז חישוב תשואה מבוסס ריבית-דריבית, מ58 ל-142 יוצא: 142/58^0.05 זה 4.7% תשואה עם ריבית דריבית.

אז איך שני החישובים הללו יוצאים כל כך שונים, 10.8% לעומת 4.7%?
הדרך להבין את זה אינטואיטיבת היא להבין מה זה אומר חישוב IRR. חישוב IRR אומר: נניח שהייתה לנו קופסה שחורה, שלא משנה כמה כסף נשים בתוכה ולא משנה מתי, תמיד מייצרת את אותה תשואה קבועה על הכסף. אם נתון לנו שהכנסו לתוכה 58 אש״ח, והוצאנו ממנה כל שנה 7200 שח ואחרי 20 שנה נגמר כל הכסף, מה הייתה התשואה של הקופסא הזאת? יוצא 10.8%. מה שחשוב לשים לב כאן זה שהתשואה של הקופסא 10.8% יותר נמוכה מכמות הכסף שאנחנו מוציאים ממנה מהשנה הראשונה והילך (שזה ה-12.4% ROC), לכן אם הזמן כמות הכסף בה תלך ותקטן עד שתגיע לאפס. אנחנו לא משקיעים מחדש את הרווחים מהקופסא, אלא להיפך, מושכים את הרווחים וחלק מהקרן עד שלא נשאר כלום.
לעומת זאת, בתרחיש אחר: נגיד שהייתה לנו קופסא, שהיה אפשר לשים בה כסף וגם כל רווח שהיא עושה מושקע בחזרה בקופסא ומייצרת תשואה של ריבית דריבית, אם היינו מתחילים מ-58 אשח ומסיימים עם 142 אש״ח אחרי 20 שנה, אז מה הייתה התשואה שלה הקופסא הזאת עם ריבית דריבית? יוצא 4.7%.
כלומר אם אני לוקח למשל משהו כמו טריא, ומניח שאני מקבל שם 4.7% תשואה שנתית, ואת כל הרווחים משקיע מחדש אוטומטית בטריא (שזה מה שקורה בפועל כברירת מחדל) אז אחרי 20 שנה יהיה לי אותה כמות כסף, בזכות הריבית דריבית, כמו בתרחיש של קופסא שעושה תשואה של 10.8% אחוז ואני מושך ממנה 12.4% (מהסכום המקורי) כל שנה למשל 20 שנה.

אבל ההשואה הזאת היא לא ממש נכונה. וזה כי בזמן בתרחיש של טריא לדוגמא, הכסף שלי נעול למשך 20 שנה מבלי שאני משתמש בשקל ממנו במשך על הזמן, בתרחיש של תזרים המזומנים מהקופסא שעושה 10.8% שנתי אני מקבל כסף שאני משתמש בו לצורך כיסוי הוצאות, וגם בגלל האינפלציה התזרים שאני מקבל היום שווה יותר מאותו סכום כסף נומינלי אחרי 20 שנים.
אז דרך אחרת להסתכל על זה כדי להשוות תפוחים לתפוחים היא - בא נניח שבשני המקרים מדובר בקוספאות סגורות, אני לא משתמש בכסף לכיסוי הוצאות אלא משקיע הכל מחדש. אבל כמובן שבמקרה של המערכת הסולארית אי אפשר להשקיע את הזרים מחדש במערכת הסולארית, אז נשקיע אותו מחדש במשהו אחר שמאפשר השקעה עם ריבית דריבית, ושוב ניקח את טריא לדוגמא - כלומר, כל שקל שאני מקבל מהמערכת (או חוסך, אותו דבר) אני משקיע בטריא עם תשואה נטו של 4%). ואז שואל את השאלה, אחרי שאני עושה את זה 20 שנה כמה כסף יהיה לי? יוצא כ-212 אש״ח. ואיזה ריבית דריבית תיתן לי את זה? יוצא 6.8%.
זאת כבר השוואה יותר הוגנת, בשני המקרים הכסף אינו זמין לי לכיסוי הוצאות ובשני המקרים אני נשאר עם אותו ״שווי תיק״ אחרי 20 שנים.
כלומר מה שזה מלמד אותי, שהתשואה של המערכת, שקולה לתשואה של נכס ״רגיל״ (כזה שמאשר השקעה עם ריבית דריבית, כמו מניות, אגח, p2p) שמניב 6.8% שנתי נטו (אחרי עמלות ומס), על פני תקופה של 20 שנים. הגרף הצהוב, comb-reinv-irr מראה את התשואה המקבילה הזאת על פני השנים. (כמובן תחת ההנחה את התזרים מהמערכת ניתן להשקיע בנכס שמאפשר השקעה עם ריבית דריבית של 4%).

אז עכשיו אני צריך\יכול להשוות את ההשקעה במערכת הסולארית, לעומת השקעה אחרת שקלית של 58 אש״ח שאני מצפה להחזיק X שנים.

מבחינת יתרונות וחסרונות של המערכת שעלו לי לראש, בשביל לקבל את ההחלטה:

יתרונות:
- תשואה שקלית יפה, זה שקול לכ-6.8% תשואה שקלית נטו (אם בוחרים להשוות לנכס שמאפשר השקעה ריבית דריבית), בוודאי יותר מכל אגח או פקדון ואפילו בר הקבלה לתשואה של מניות (שקול לכ-9% תשואה שנתית לפני מס).
- זה asset class נפרד לחלוטין עם אפס קולרציה לאגח, מניות, זהב, קריפטו, נדלן וכן הלאה. התשואה שלו לא תשתנה לפי גחמות פאול או יילן.
- עם תכנון נכון של צריכת החשמל בבית, אפשר להגיע אולי לכ-50% שימוש עצמי (אולי אפילו יותר למי שעובד מהבית)
- אין מיסוי על ההכנסה (זה פשוט מתבטא בזה שנתוני התשואה הנ״ל הם נטו וצריך להשוות אותם לנטו של אפיקים אחרים).

חסרונות:
- התשואה היא נומינלית. ההסכם מול חברת החשמל הוא 48 אג׳ לקוטש (נכון להיום). אם מחיר החשמל לצריכה יעלה, אז יכול להיות מצב שאני משלם לחברת החשמל 1 שקל על כל קוט״שׁ שאני צורך, אבל מקבל מהם רק 0.48 על כל קוט״ש שאני מוכר. זה נוגע ישירות לנקודה של צריכה עצמית - ככל שהצריכה העצמית גבוהה יותר, ככה אני פחות תלוי במחיר של החשמל לצרכן, וככה ההשקעה נהיית יותר ״ריאלית״, ואילו ככל שהצריכה העצמית נמוכה יותר,ככה ההשקעה יותר ״נומינלית״.
- נכון להיום אי אפשר להתקין סוללות לאגירה ברמת הרגולציה. זה אולי ישתנה בעתיד, אבל אי אפשר לדעת אם ומתי. אם הייה אפשרי לאגור ייצור עודף בסוללות (כפי שנהוג בארה״ב למשל עם ה-tesla power wall), אז בקלות אפשר להגיע לצריכה עצמית של 100%. מנגד, הוספת סוללה כזאת תעלה משמעותית את עלות המערכת, ותוריד את התשואה.
- כאבי ראש בתהליך ההתקנה של המערכת: דברים ליגאליים, חוזים והסכמים, צוות ההתקנה שעובד כמה ימים בבית שלך וכל האי נוחות הנלווית, דברים נלווים שנופלים עלי לטפל בהם ולא תחת החברה שמתקינה. מי שמכיר אותי כבר יודע ש״כאבי ראש״ הם שיקול עבורי בכלי השקעה. כמות הכאבי ראש שנלווית להשקעה בנדלן למשל שווה בקלות כמה אחוזי תשואה למי לא רוצה את כאבי הראש הללו.
- כאבי ראש קטנים בשוטף: ניקוי המערכת, טיפול בתקלות אם ישנן, מעקב אחרי התופקה וכד.
- סיכון כיסוי אחריות, אם החברה שהתקינה פושטת רגל או יש בעיה כזאת אם אחרת עם נותן האחריות של הציוד, עלול להווצר מצב שבו עלות המערכת או אורך חייב יורד משמעותית מהמתוכנן.
- אסטטיות - אני לא יודע בדיוק כמה זה יפגע באסטיות, אבל פאנלים על הגג שאולי נראים מהרחוב וכבלי חשמל שיורדים מהגג דרך אחד הקירות החיצוניים, פלוס הממיר וכד׳ טיפה פוגע באסטטיות של הבית
- כאשר ארצה למכור את הבית זה עלול להיות עוד עניין כלשהו מול המוכר, לא מאמין שמהותי בשום דרך כי תמיד אפשר לפרק את המערכת והמחיר שלה מול המחיר של הבית כולו זניח, אבל עוד נקודה קטנה לשלילה
- אין מקום לחרטות, לא שמדובר בסכום אסטרונומי ככל שזה נוגע לתיק השקעות כולל, אבל עדיין אם מסיבה כזאת או אחרת החלטת אחרי כמה שנים שאתה רוצה ״לצאת״ מההשקעה הזאת, no can do.
- התשואה החלופית (של 6.8% לצורך העניין, שזאת ההשוואה הכי נכונה לדעתי) היא לא כל כך גבוהה שזה נהיה no-brainer, היא מספיק נחמדה בשביל שזאת לא תהיה השקעה גרועה, אבל היא לא מספיק גבוה בשביל שאפשר יהיה להתעלם מהסיכונים וחסרונות בקלות.

כפי שאתם רואים, רשימת החסרונות ארוכה יותר משל היתרונות, אבל עדיין לא החלטתי סופית. אשמח לשמוע מחשבות בנושא.

עוד נקודה מעניינת, בדקתי את מחירי החשמל משנת 2002 ועד היום והשוותי לאינפלציה, ויש אכן מתאם משמעותי מאד ביניהם. כלומר ככל שעכשיו האינפלציה בארץ כמעט ולא קיימת, אפשר לצפות שמחירי החשמל ישארו פחות או יותר באותו אזור, אבל אם להניח שבטווח של 20 שנה נראה אינפלציה יותר ״נורמלית״ של 2-3% אז אפשר לצפות שגם מחירי החשמל יעלו באותו קצב וזה משפיע על עניין התשואה הנומינלית וכמה ממנה ריאלית כל בסיס אחוז השימוש העצמי.
1628446441410.png
 
נערך לאחרונה ב:
כאשר ארצה למכור את הבית זה עלול להיות עוד עניין כלשהו מול המוכר, לא מאמין שמהותי בשום דרך כי תמיד אפשר לפרק את המערכת והמחיר שלה מול המחיר של הבית כולו זניח
אולי דווקא להיפך, אתה מוכר לו דירה עם מכונת מזומנים בילט אין. אתה יכול לגלם חלק מההכנסה שזה יכניס אליו במחיר הדירה.
 
אשמח לשמוע מחשבות בנושא
ראשית סחטיין על הניתוח, זה מצדיק לינק בהודעה הפותחת.
נשמע שבמקרה שלך פקטור ה״כאב ראש״ הולך להיות הדיל ברייקר.
כפי שציינת לכאב ראש יש מחיר כניסה ומחיר שוטף, באופן אישי הייתי מתמקד בעיקר בשוטף ומסה להבין כמה התעסקות זה ידרוש והאם אפשר לעשות אוטומטציה למשימות העיקריות, כי בסוף חיים את היומיום וזה יעיק באופן מתמשך, כאב ראש חד פעמי אפשר לסבול הרבה יותר בקלות אבל זה סובייקטיבי כמובן.
אגב, אינטואיטיבית נראה לי שפקטור הכאב ראש הן בכניסה והן בשוטף נמוך בהרבה במערכת סולארית מאשר בנדל״ן להשכרה.

מבחינת סיכונים:
- לדעתי הפטור ממס מתישהו יבוטל או יצומצם דרסטית, הטיעון הזה מאבד משקל ככל שמכוונים בעיקר לצריכה עצמית.
- סיכון כיסוי אחריות אפשר בקלות לברר את המוניטין של החברה, אם מעט מאוד לקוחות נזקקים לאחריות וחברה לא נראית בעייתית אז בעיני הסיכון נמוך (כי בשביל שיתממש תצטרך גם תקלת מערכת וגם פשיטת רגל), שים לב שככל שעובר הזמן אולי הסיכון עצמו עולה אבל העלות הכספית שלו פוחתת כי אתה נכנס עמוק יותר לתוך ההחזר ההשקעה.
ה-Return on Cash, הכסף שאני מקבל שנתי על ההשקעה המקורית יוצא כ-12.4%.
דובר כאן שהתפוקה יורדת עם הזמן, למה אתה מניח תזרים יציב בכזו וודאות ?
 
דובר כאן שהתפוקה יורדת עם הזמן, למה אתה מניח תזרים יציב בכזו וודאות ?
נכון, הנחתי כ-0.5% ירידה שנתית בתפוקה, אבל הסרתי את זה כשיצרתי את הגרף לפוסט בשביל פשטות. תוריד כמה פרומילים מהתשואה שפירטתי, זה לא באמת משנה את מערכת השיקולים.

לדעתי הפטור ממס מתישהו יבוטל או יצומצם דרסטית
לא לקחתי את זה בחשבון, זה באמת יכול לקרות. כנראה לא ב-5-10 השנים הקרובות, אבל אם נגיד זה קורה בחצי הדרך ל-25 שנות חיי המערכת זה אכן שיקול, ונכון שזה רלוונטי רק לחשמל שאתה מוכר מעבר לצריכה העצמית.

סיכון כיסוי אחריות אפשר בקלות לברר את המוניטין של החברה
נכון, אני מעריך את הסיכון כנמוך למדי, אבל הוא לא זניח לחלוטין. זה שילוב של הסיכון שתהיה תקלה מהותית במערכת כפול הסיכון שלא אקבל כיסוי אחריות כמובטח כפול החלק היחסי מעלות המערכת שתקול (אני לא מניח שכל הפאנלים + הממיר ימותו. אולי הממיר, אבל הפאנלים אמורים להיות די אמינים לאורך זמן).

אגב, אינטואיטיבית נראה לי שפקטור הכאב ראש הן בכניסה והן בשוטף נמוך בהרבה במערכת סולארית מאשר בנדל״ן להשכרה.
שאלה טובה, אני לא יודע לגבי הכניסה, כנראה, אבל די בוודאות שהרבה פחות בתחזוקה לעומת נדלן.
פי שציינת לכאב ראש יש מחיר כניסה ומחיר שוטף, באופן אישי הייתי מתמקד בעיקר בשוטף ומסה להבין כמה התעסקות זה ידרוש והאם אפשר לעשות אוטומטציה למשימות העיקריות, כי בסוף חיים את היומיום וזה יעיק באופן מתמשך, כאב ראש חד פעמי אפשר לסבול הרבה יותר בקלות אבל זה סובייקטיבי כמובן.
העניין הוא שמה שמתגלה בדיעבד זה שכל פעם יש ״כאבי ראש״ חד פעמיים אחרים בתחומים אחרים של החיים, ואז אתה (אני) מוצא את עצמך\י כל פעם מתעסק במשהו אחר וזה נראה שזה לא נגמר. אולי אני סתם מתלונן, אבל זה מסוג הדברים שאתה מביא על עצמך, ולא נכפה עליך.
 
אהלן
יש לי מערכת שנתיים, 43 פאנלים, עלתה כמעט בדיוק 100K.
לצערי יש נתק ביני לבין החברה המתקינה
זה מונה נטו. אני צורך ביום ישירות
זה אולי קצת לא יאומן, אבל גם אחרי שנתיים אין לי אסמכתא סופית כמה בכסף זה מייצר לי, מכיוון ש:
הממיר עצמו, הסולאראדג', מראה לי כמה יוצר, ויש לו אפליקציה כמובן מאוד מסודרת ונוחה וכו'.
מאידך, אני מקבל חשבון חשמל לא ברור בעליל בו יש נתון שנקרא קרדיט, בשקלים בלבד (לא בקוטשים), ומצוינים הזיכויים שלי.
הוסבר לי שח"ח סופרת את החשמל שהוזרם וע"פ זה הזיכוי. ומה שזורם ישירות מהמערכת אלי לבית לשימוש מיידי, לא נספר. כך שאני מקבל את הזיכויים בשתי דרכים, בפועל.
במצב הנוכחי אני לא יכול לדעת:
א. כמה חשמל אני צורך, תכלס, לפני הסולרי וזיכויים וכו'. בן אדם רוצה לדעת בכמה חשמל הוא משתמש
ב. מתוך היצור, בהנחה שמה שהממיר והאפליקציה מציגים נכון, כמה מדויק הלך ישיר לצריכתי השוטפת וכמה הוזרם. כדי להשוות לכסף שהם מזכים ולודא.

בקיצור עשיתי השקעה כרגע ללא יכולת לודא את התזרים שלה. לא מוכן להיות ככה 25 שנה קדימה. חייב להיות פתרון

עוד עניין, זה שלאחר שבחורף האחרון התפוקה עלתה ביחס לתפוקה המקבילה אשתקד, מה שהגיוני כי החורף האחרון היה פחות גשום ומעונן מקודמו - אבל בקיץ הנוכחי, יולי וחצי אוגוסט, אני חוהו ירידה של 5-10 (!) אחוז. אני משווה כמה וכמה ימים מקבילים, שהיו באותו אורך בדיוק של זמן שמש, ימים שהיו נקיים מעננות, שהגרפים שלהם עקומת פעמון יפה ללא חיתוכים. לא מובן לי בעליל והאמת קצת מלחיץ
 
במצב הנוכחי אני לא יכול לדעת:
א. כמה חשמל אני צורך, תכלס, לפני הסולרי וזיכויים וכו'. בן אדם רוצה לדעת בכמה חשמל הוא משתמש
ב. מתוך היצור, בהנחה שמה שהממיר והאפליקציה מציגים נכון, כמה מדויק הלך ישיר לצריכתי השוטפת וכמה הוזרם. כדי להשוות לכסף שהם מזכים ולודא.

בקיצור עשיתי השקעה כרגע ללא יכולת לודא את התזרים שלה. לא מוכן להיות ככה 25 שנה קדימה. חייב להיות פתרון
א. תתקין מונה נפרד על הקו שנכנס אליך לבית, כך תקבל תמונה מדויקת של הצריכה שלך
ב. לא יודע אם אפשרי - להתקין מונה על הקו שהולך לח״ח
 
אפשר להתקין מונה על כל קו שרוצים
גם ההתקנה לא מסובכת ( צריך להשחיל את הסלילים על החוטים ) אם יש לך ידע בסיסי בעבודות חשמל
תבדוק עם חשמלאי.
 
@adamshalev קראתי את הניתוח שלך לגבי חישוב התשואה, אני חושב שירדתי לסוף דעתך ואני לא בטוח שאני מסכים עם החישוב.
התשואה של ההשקעה בפאנלים ע"פ הנתונים שהבאת, למשך 20 שנים, היא 10.8% (האמת שאפילו 11.6% אם התקבולים הם חודשיים ולא שנתיים).
הצעד האחרון שעשית של להניח שתשקיע את התקבולים בהשקעה שנותנת "רק" 4% ולכן התשואה המשוקללת יורדת ל6.8% הוא החלק שמפריע לי.
אני לא מסכים איתו לא רק מבחינת נכונות החישוב אלא ממש ברמה הפרקטית של האם להתבסס עליו בשביל להחליט האם ההשקעה בפאנלים משתלמת עבורך ברמה האישית או לא.

ראשית ועקרונית, ההשקעה הזאת לא קשורה להשקעה של הפאנלים. התקבולים של הפאנלים יצאו מהקופסה השחורה של ההשקעה בפאנלים ומשם החישוב של תשואת ההשקעה בפנאלים כבר לא קשור למה אתה תעשה עם התקבולים האלה בהשקעות אחרות.
ברור לי שהלכת על החישוב הזה משום שלא ניתן להשקיע את התקבולים שוב בפנאלים וצריך להשקיע אותם במשהו אחר, אבל באותה מידה שבחרת בטריא 4%, יכולת לבחור בפיקדון בנק 0.01% (ואז התשואה המשקוללת של המהלך היתה קטנה בהתאם) או לבחור באפיק אחר שצפוי לתת תשואה גבוהה ואז היה קורה הפוך.
אין לך דרך לצפות מה אתה תעשה עם התקבולים האלה לאורך 20 שנים ולכן לא הייתי מכניס אותם בכלל למשוואה.

זה זהה לחישוב תשואה בנדל"ן. את תקבולי השכירות מכניסים לתזרים עבור חישוב IRR אבל ברור שאי אפשר להשקיע אותם מיידית שוב בדירה. זה עדיין לא אומר שהייתי מכניס לחישוב כדאיות ההשקעה בדירה את מה שהם היו עושים בהשקעות אחרות שלי.
 
כפי שאתם רואים, רשימת החסרונות ארוכה יותר משל היתרונות, אבל עדיין לא החלטתי סופית. אשמח לשמוע מחשבות בנושא.
1. עלויות אחזקה, צריך לנקות את הפנלים שלך, אם תעשה זאת לבד זה זמן וזמן זה כסף, אם לא אתה מוזמן לבוא לנקות פנלים אצלי.
2. אתה יוצא מתוך נקודת הנחה שאתה תחזיק תחזיק את הבית למשך 25 שנים לפחות, אם אתה חושב שיש מישהו שישלם לך יותר על הבית כי יש לו פנלים סולריים אתה טועה.
3. קלקולים ופחת.

לדעתי? נחמד בתור תחביב או דמי כיס, בגדול בזבוז של זמן.
 
@yanosh34 אני מסכים עם הכל. הכוונה שלי הייתה להסתכל על ההשקעה בפאנלים, באופן ריאלי (ולא כתרגיל IRR), ולחשוב מה תהיה התשואה אם אשקיע את התקבולים מחדש במשהו מציאותי שמניב תשואה מציאותית (טריא 4% נטו זה מציאותי מאד ונזיל), כדי להשוות את זה להשקעה חלופית שהיא נזילה ושהתקבולים שלה מושקעים מחדש באותו כלי כל הזמן - ומה שיצא לי זה ה-6.8% נטו. זה ניתן להשוואה למשל להשקעה בשוק ההון.
התשואה של הקופסא השחורה עצמה של הפאנלים היא כ-12% IRR.
בכל מקרה, זה רק דרכים שונות להסתכל על הנושא, ברגע שמבינים אינטואיטיבית מה הדרכים השונות אומרות, אבל אפשר לקבל החלטה יותר מושכלת.

1. עלויות אחזקה, צריך לנקות את הפנלים שלך, אם תעשה זאת לבד זה זמן וזמן זה כסף, אם לא אתה מוזמן לבוא לנקות פנלים אצלי.
זה באמת זניח. העליה לגג שלי קלה, זה גג שטוח, אני עולה עליו מדי פעם לנקות את הקולט של הדוד שמש ויש לי גישה למים על הגג (דרך הדוד).
2. אתה יוצא מתוך נקודת הנחה שאתה תחזיק תחזיק את הבית למשך 25 שנים לפחות, אם אתה חושב שיש מישהו שישלם לך יותר על הבית כי יש לו פנלים סולריים אתה טועה.
אני אכן מניח שאשאר בבית לפחות עד שהילדים יצאו מהבית (הקטן בן 3) וכנראה גם אחרי.
3. קלקולים ופחת.
לקחתי בחשבון ירידה בתופקה (לא בגרף הנ״ל, זה עושה הבדל די קטן). קלקולים אני מניח בחישוב הנ״ל שהם מכוסים באחריות. זה נופל תחת סיכון (הסיכון שיהיה קלקול ולא אוכל להפעיל את האחריות) ולא בחישוב תשואה עצמה.

לדעתי? נחמד בתור תחביב או דמי כיס, בגדול בזבוז של זמן.
בגדול מסכים מאד. שתי סיבות עיקריות שבנתיים החלטתי לא להמשיך עם זה הן 1. לא בלי לי עוד התעסקויות וכאבי ראש כרגע, אני מספיק עמוס (אולי בעתיד יתשנה). 2. העובדה שהתשואה היא נומינלית אומר שאני לוקח על עצמי את סיכון האינפלציה למשך 20+ שנים, זה מוסיף נעלם עצום בתשואה הריאלית שקשה לכמת עכשיו.
בסה״כ כהשקעה זאת לא השקעה גרועה, היא ממוצעת.
 
קלקולים אני מניח בחישוב הנ״ל שהם מכוסים באחריות
הנחה שגויה.
אם אתה חושב שמישהו (אם יהיה קיים בכלל) יחליף לך חלק תקול עוד 15 שנים ללא עלות אתה טועה.
אם אתה חושב שמשהו שיושב בחוץ 24/7 בחום של מדינת ישראל במשך 25 שנים לא יתקלקל אתה טועה בשנית.
 
נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ר השקעה במערכת סולארית שוק ההון 8
מ השקעה, קרן כספית ועו"ש שוק ההון 2
@ השקעה בנחושת שוק ההון 19
T החלת ותק קרן השתלמות בין גופי השקעה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
ר השקעה חודשית במדד לצורך חיסכון בקופת גמל להשקעה או בברוקר שוק ההון 6
M השקעה ב IBKR במטבעות שונים עם ריבית גבוהה במיוחד- מה הקאץ'? שוק ההון 3
צ העלאת דמי ניהול בשינוי מסלול השקעה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
א השקעה mutual funds לעומת SGOV שוק ההון 13
M שינוי מסלול השקעה בפנסיה - תוך כמה זמן? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
R תמהיל השקעה לפנסיונר שוק ההון 17
A ניודים מגוף אחד לאחר, שינוי מסלול השקעה - מה ידוע ומה לא ידוע? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
D התלבטות בין רכישת דירה 3 להשקעה לבין המשך השקעה בקרן כספית + קה"ל נדל"ן 9
ג השקעה במינוף - בדיקת שפיות שוק ההון 25
S אפיק השקעה ראשוני לצעירה עם משכורת נמוכה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 11
G השקעה מחו״ל שוק ההון 5
אור כחול אלטרנטיבות השקעה לפיקדון בנקאי שוק ההון 7
צ השקעה במדד - הגיוני? שוק ההון 19
E 500 אש״ח אפשרויות השקעה? שוק ההון 20
ס השקעה ב-SCHG בעקבות הפוסט על השקעות לילד דיוני עומק על פוסטים מהבלוג 11
O השקעה פאסיבית לאזרחים אמריקאים שוק ההון 5
K התלבטות לגבי מסלולי השקעה בקופת גמל בתיקון 190 שוק ההון 0
T משכנתא או השקעה נדל"ן 5
S השקעה בסיכון גבוה שוק ההון 55
S השקעה דרך אפליקציית בלינק שוק ההון 2
M העברת השקעה מכספית ל? שוק ההון 5
I השקעה בקרנות מנוטרלות מט"ח שוק ההון 3
Z חשבון השקעה לאחר נישואין שוק ההון 0
T להגדיל משכנתה בשביל השקעה שוק ההון 2
A השקעה לטווח בינוני שוק ההון 3
ש השקעה במדדים, האם באמת הנכון זה להשקיע באותו מדד כל הזמן או לפתוח אפיקים חדשים? שוק ההון 15
Y השקעה של 350000 למשך שנתיים וחצי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 15
G השקעה בחברה עם רכיב אג"חי השקעות אלטרנטיביות 5
P הסתמכות על השקעה במדדים - לבנות על תיק ההשקעות לעתיד. פוסטים מאיכות נמוכה 5
D חוות דעת על השקעה ל 10 שנים שוק ההון 2
S השקעה באג"ח ישראלי דרך ברוקר זר שוק ההון 1
S החלפת אסטרטגיית השקעה שוק ההון 5
AbuNafha מחשבון אקסל - השקעה בנדל"ן מול השקעה בשוק ההון שוק ההון 14
A איך להקל על יורשים בהוצאת כספים מחשבונות השקעה אמריקאיים של אזרח אמריקאי שנפטר שוק ההון 188
B פדיון תיק השקעה ומעבר לברוקר זר לאור המלחמה- סיכון או השקעה? שוק ההון 10
A השקעה באג"ח שוק ההון 3
O השקעה בבורסה תא שוק ההון 0
א השקעה סולידית בדולרים שוק ההון 2
א השקעה בדירה להשכרה נדל"ן 8
O השקעה דרך ברוקר זר מבחינה מס ירושה ונזילות הכסף שוק ההון 35
O השקעה 4-6 שנים שוק ההון 16
א עצה לגבי השקעה במניות שבבים שוק ההון 44
חושב בגדול השקעה במכסות לגידול עופות השקעות אלטרנטיביות 20
O השקעה דולרית לשנה לפני תשלום שקלי שוק ההון 6
G השקעה בבורסה הישראלית בימים אלה שוק ההון 6
H לגבי השקעה בSocial House בצפון אנגליה נדל"ן 0

נושאים דומים

Back
למעלה