הסתכלתי, ואכן יש בFTSE All-World גם ריטים. *אבל* זה פחות מ1% מהקרן. כלומר, אם מסתפק באחזקה דרך הקרנות, החלק של הנדלן בתיק האישי שלי יהיה פחות מ0.5% - מה ש׳מרגיש׳ נמוך מהחלק המהותי של נדל״ן מהחיים הפיננסיים של כולנו, במיוחד מאחר ולא מחזיק נדל״ן ישירות. אני מניח שהסיבה המהותית לזה היא שאחוז זניח של הנדל״ן בעולם מוחזק בצורה סחירה.
אתה מסתכל על ריטים, יש עוד אינסוף חברות נדלן שאינן קרנות ריט, בארץ למשל רובן המוחלט הם כאלה.
קרן ריט לא מקבילה למחירי הדירות.
סתם דוגמה שבדקתי עכשיו, "סלע נדל"ן" נתנה בשלוש שנים האחרונות תשואה של מינוס 2.3% בזמן שמחירי הדירות/שכירות עלו בעשרות אחוזים. (אכן, לא התחשבתי בדיבידנדים)
סלע נדלן לא עוסקת בדירות אלא רק בנדלן מסחרי.
אם תסתכל על התשואות של קרנות הריט למגורים בארץ אתה תהיה מופתע, כאמור פעמים רבות יש קשר קל ביותר (אם בכלל) בין מחירי קרנות הריט למחירי הנדלן.
יש לך סיבה לחשוב שהשווי שלהם לא משקף את מה שהם מחזיקים - דה פקטו - נדלן מסחרי?
הרבה סיבות: דמי ניהול, עושק הקרן (לא בקרן זו!), מינוף כזה או אחר, כישלונות עסקיים, חוסר התאמה בין שווי הנכסים למחיר המניה.
מבחינת ריט - אורי - 1. האם אתה בטוח שהן כלולות בצורה מהותית במדדים רחבים. בצורה מהותית - נדלן הוא חלק מאוד משמעותי מהמערכת הכלכלית העולמית, ממערכת ההוצאות וההכנסות, ומהחיים הכלכליים. רובו לא נסחר בבורסה. חשיפה של 15% אליו היא לדעתי מינימום,
עוד הפעם: לנדלן יש יצוג במדדים, לא כל חברות הנדלן הם קרנות ריט.
אני לא מתווכח עם הלוגיקה שלך, אם אתה מעוניין לתת חשיפת יתר לסקטור כזה או אחר לך על זה, גם אני בחשיפת יתר לסקטורים מסוימים (אחר).
מה הכוונה ׳עושים כל מיני דברים׳? בבסיס, קרן ריט קונה נכסים ומשכירה אותם, ולמיטב הבנתי (תקן אותי אם אני טועה), קרן ריט היא תחליף לקניית נכס והשכרתו, כמובן בצורה מאוד מפוזרת.
לא בהכרח, יש כל מיני סוגי קרנות ריט שעושות כל מיני דברים, יש ריטים של משכנתאות, ריטים של בתי מלון, ועוד דברים שלא חשבת עליהם בכלל (בתי כלא לדוגמא).
ואגב: בסכומים כאלה אני חושב שעדיף לך לפנות ליעוץ מקצועי בתשלום, בנוסף לדברים החכמים שנכתבים פה.