לא יודע מה לגבי אוסטריה, לא השלמתי את תהליכי ההתאזרחות שם עדיין ....
בא נסכם שתמיד יש סיכון רגולטורי, ובעיני הסיכון של אי קיום חילוץ במצבי מקרו קשים (כאשר זה אפשרי) במדינת ישראל לגופי השקעות שמחזיקים חלק ניכר מההשקעות של כלל האזרחים לא שונה מהותית משינוי חוקי המס בארץ למודל קומוניסטי
1. זה אפשרי
2. לא יהיה הרבה מה לעשות בנוגע לזה (גם אם הכסף ישב בבית השקעות פרטי)
פחד אינו סיבה להשקעה, אחרת הייתי גר בבונקר אטומי ביערות וויסקונסין ומשקיע בהרבה זהב מים נפט לוף ותחמושת (אחזקה פיזית)
שוק ההון "מספר" על בסיס קבוע את המשקיעים (פאסיבים אקטיבים וכו') אז אולי עדיף זהב בשיניים (אפשר לנייד בקלות במקרה שנצטרך לברוח לחול)
כל אפיק הוא בעל סיכון מאפייני סיכון שונים, לשלוף את קפריסין או אוסטריה(?) כדוגמא לסיכון מהותי זה קצת הגזמה.
אני משתמש בכל האפיקים ומנסה ליצור מנגנן השקעה שנותן תשואה אופטמאלית בסיכון כולל מינימאלי (הכל הגדרה אישית)
אם אני זקוק לביטוח סיכוני חיים ונכות וקרן הפנסיה מספקת אותם בזול ואם הקרן נותנת לי גידור נדרש בעיני כנגד התארכות תוחלת חיים שהיא משמעותית זולה מהנחת כלל ה 400 (חיים לנצח) ואם ב 30 השנים האחרונות ההתנהלות של מדינת ישראל בתחום תספורות ומיסוי היא עיקבית וקונסיסטנטית ביחוד כשמגיעים לאינטרסים כלכליים גדולים של כלל הציבור אז אני מרשה לעצמי להסתכן, כשמבצעים השקעת ערך לא מסתכלים על דוחות העבר הכיוון העיסקי ואיכות הממשל התאגידי של החברה ?
כמו שאני מרשה לעצמי להסתכן בהשקעה ישירה בשוק ההון וכמו שאני מרשה לעצמי להשקיע בנדל"ן (לשימוש עצמי או מניב)
וכמו שאני משקיע חלק מהתוכנית הפנסיונית שלי בביטוח מנהלים עם מקדם 165 למרות דמי הניהול הגבוהים כי זה כבר עדיף מקרן הפנסיה
ואפילו אני משקיע באגחים קונצרנים באחזקה ישירה , עם כל הסיכונים של תספורות וכדומה (שהצלחתי לא חוות ב 15 השנה האחרונות בהשקעות הנ"ל)
והכל במידה ובלי פחד
“I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.”
פרנק הרברט - DUNE
והכי חשוב, תחום הפנסיה משתנה למרות הכל לאט האפשרות לשנות גישה, למשוך את הכסף או לעבור לקופ"ג תמיד קיימת, אם בכל פעם שאיזה" ציקן ליטל " מפרסם באינטרנט תחזית שהשמיים נופלים הייתי מבטל את ביטוח המנהלים שלי וזורק את קרנות הפנסיה ומושך את קרנות ההשתלמות ללא הכרה
מצבי בוודאות היה רע יותר (פיננסית)
אני יכול הדגים דווקא מתחום הנדלן, יום אחד לפני 13 שנים שכן שלי גילה שהדירה שלו שווה30% יותר ממה שקנה אותה (3 שנים קודם)
הוא החליט שזה לא הגיוני, ומכר אותה תוך סוף שבוע לקונה חדש, הייתה לו כוונה לרכוש דירה/בית אחר בשכונה בפועל זה לא יצא וכך במשך לדעתי 10 שנים הוא גר בשכירות בשכונה עד שבסוף קנה את אחד הדירות שגר בה (ללא הנחה) ואח"כ מכר אותה וקנה בית בשכונה
במהלך אותה תקופה החלפנו דירה בשכונה, יום אחד נפגשנו בפארק והוא אמר שהוא עבד ללא תוכנית כי קרא כתבה שהמחירים לא הגיוניים וזו בועה, וברור לו היום שאפילו אם היתה בועה זה לא היה משפיע עליו באמת ושברור לו שאין סיבה למכור דירה ללא אלטרנטיבה וודאית , הוא אמר ביושר שזו היתה שטות ושזה בסופו של דבר עלה לו יותר, ושהכתובת היתה על הקיר.
הוא תרם כסף לעורכי דין מתווכים בעלי דירות להשכרה ומעל הכל למדינת ישראל

לפחות היה מקבל החזר מס על התרומות הנ"ל ...