• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

כיצד מחירי הדיור יכולים לעלות אם היכולת הכלכלית לרכישת דירות כבר חורגת מהכנסות משקי הבית?

• פותח הנושא פותח הנושא iam
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
תשאל את כל מי שקונה דירה היום.
אני לא מכיר אף דירה בארץ (והאמת שגם ממה שאני מכיר בעולם זה לא קיים) שבה השכירות גבוהה או שווה למשכנתא.
אתה מתכוון לחלק הריבית? בוודאי שיש דירות כאלו. אלו כמובן דירות ספציפיות, אבל בהחלט יש דירות כאלו (עם חסרונות משלהן).
בשנים העליזות של ריבית 0 היו אפילו הרבה דירות כאלו.

בנוסף, יש לציין שהעלאת הריבית היא גורם חשוב בשיעור דמי השכירות בגלל הדרישה להשוואת התשואה האלטרנטיבית לאג''ח, (בניכוי סיכוני אינפלציה, צפי לעליית ערך וכו'). ולכן, בהינתן שני מצבים בהם כל הפרמטרים זהים למעט שיעור הריבית, העלאת שיעור הריבית תביא בוודאות להעלאת שיעור דמי השכירות משווי הנכס.

הייתה אינפלציה בשנתיים האחרונות. אתה רוצה רוצה להגיד שגם מחיר החלב עלה בגלל עליית מחירי הנדלן?
אני לא עוקב אחרי שיעור השכירות בכל המדינה, אבל באזור מגורי אין שום השוואה בין עליית המחירים הכללית לזינוק המטאורי בדמי השכירות.

גם אם מניחים קניית דירה להשקעה ולא למגורים (שזו הנחה סבירה), מאוד יכול להיות (בעיני) שמכיוון שמשקי הבית הישראלים לא יוכלו לעמוד בעליית מחירי שכירות שתואמת את העלייה של מחירי הדירות, קניית דירה תהיה פחות אטרקטיבית (כי השכירות תרד באופן יחסי למחיר הדירה), מה שעשוי למעשה להוביל ל״התפוצצות הבועה״. (בתצורה של צמצום בצריכת נדלן -מעבר לפריפריה, הצטמצמות במספר החדרים, וכו. לא יהיה ביקוש לדירות עם שכירות תואמת לעלייה בx% שמחירי הדירות מצופה שיעלו כל שנה, כי לא יהיו כאן מספיק משקי בית שמסוגלים לשלם את זה)
אז זה לא יהיה משקי בית שלא מסוגלים לקנות דירה (כי כמו שכתבו כאן, רכישת דירות זה מוצא השקעה ולא צריכה) , אבל זה ישפיע באותו אופן בצורה עקיפה על ידי פוטנציאל הרווח מהשכירות.

אלא אם למישהו יש דעה אחרת בנושא.
נקודה מעניינת

אתה מניח שהיא לא נוצרה כבר?
אני מניח שבהחלט יתכן מצב שלא. למחירי השכירות יש לאן לעלות, לריבית במשק יש לאן לרדת, וקצב התחלות הבנייה למיטב ידיעתי נמוך מקצב גידול האוכלוסיה.
יש הרבה אנשים שחושבים שאנחנו כבר מזמן בבועה. השאלה רק מתי היא תתפוצץ.
לכמה מהם יש השכלה כלכלית והבנה במודלי מחירי הדיור?

מדובר על ממוצע כל הדירות
אז בממוצע כנראה שהכל בסדר.
ניסית להסתכל על חציון? להסתכל אולי על "ממוצע דירות להשקעה" מול "ממוצע דירות למגורים"?
כי הממוצע הוא שקרן.

יצאה היום כתבה על האקזיט הממוצע, מתוכה:
העובד הממוצע משך 770 אלף שקל לפני ניכוי מס של 25%, אך...
58% מהעובדים משכו פחות מ–100 אלף שקל;
13% קיבלו 100–200 אלף שקל;
10% קיבלו 200–400 אלף שקל;
10% קיבלו בין 400 אלף שקל (פה נמצא הממוצע) למיליון שקל
ו–9% (2,200 עובדים) קיבלו מעל מיליון שקל. למעשה,
רק 11%–12% מהעובדים קיבלו מעל הסכום הממוצע.
במקרה של האקזיט... יש אולי 5% שפגעו ב"ממוצע".

נערך לאחרונה ב:
אתה מתכוון לחלק הריבית?
לא.
אני מדבר על ההחזר החודשי הכולל.

בהינתן שני מצבים בהם כל הפרמטרים זהים למעט שיעור הריבית, העלאת שיעור הריבית תביא בוודאות להעלאת שיעור דמי השכירות משווי הנכס.
לא נכון.
אם כבר הפוך - אם כל הפרמטרים נשארים זהים והריבית עולה, ואם נניח שכמו שאמרת המשקיעים רוצים שדמי השכירות יתנו את אותה תשואה כמו ריבית אג"ח (שגם זאת הנחה שגויה לחלוטין. אין שום קשר בין השניים), אז מה שיקרה זה שמחירי הנכסים ירד - בדיוק כמו מה שקורה לאגח ישן כשהריבית על אגח חדש עולה.

אני לא עוקב אחרי שיעור השכירות בכל המדינה, אבל באזור מגורי אין שום השוואה בין עליית המחירים הכללית לזינוק המטאורי בדמי השכירות.
אין לי מושג איפה אתה גר אז אין לי איך לענות על זה.
אולי האוכלוסיה השתנתה ונכנסה הרבה אוכלוסייה חדשה עם משכורות גבוהות יותר?
אולי המשכורת באזור שלך עלתה הרבה יותר מעליית המחירים הכללית באזור?

אני מניח שבהחלט יתכן מצב שלא
יכול להיות שכן ויכול להיות שלא.
קשה לזהות בועות כשאתה נמצא בהן. אני מניח שנדע רק בדיעבד.
למחירי השכירות יש לאן לעלות, לריבית במשק יש לאן לרדת, וקצב התחלות הבנייה למיטב ידיעתי נמוך מקצב גידול האוכלוסיה.
זה שהמחיר יכול לעלות עוד, לא אומר שאנחנו לא בבועה.
אולי הוא אומר שיש לבועה עוד יכולת להתנפח לפני שהיא תתפוצץ, אבל אין שום ערובה לכאן או לכאן.

לכמה מהם יש השכלה כלכלית והבנה במודלי מחירי הדיור?
יש המון מומחים שטוענים שאנחנו בבועה.

לא נכון.
אם כבר הפוך - אם כל הפרמטרים נשארים זהים והריבית עולה, ואם נניח שכמו שאמרת המשקיעים רוצים שדמי השכירות יתנו את אותה תשואה כמו ריבית אג"ח (שגם זאת הנחה שגויה לחלוטין. אין שום קשר בין השניים), אז מה שיקרה זה שמחירי הנכסים ירד - בדיוק כמו מה שקורה לאגח ישן כשהריבית על אגח חדש עולה.
תקרא שוב את המשפט שכתבתי:
העלאת שיעור הריבית תביא בוודאות להעלאת שיעור דמי השכירות משווי הנכס.
הדגשתי את המילים הרלוונטיות.

יכול להיות שכן ויכול להיות שלא.
קשה לזהות בועות כשאתה נמצא בהן. אני מניח שנדע רק בדיעבד.
לא תמיד. ביטקוין למשל הוא בבירור בועה.
זה שהמחיר יכול לעלות עוד, לא אומר שאנחנו לא בבועה.
נכון, הנקודה היא כאמור שיתכן ואין בועה ושהמחירים ימשיכו לעלות.
אולי הוא אומר שיש לבועה עוד יכולת להתנפח לפני שהיא תתפוצץ, אבל אין שום ערובה לכאן או לכאן.

יש המון מומחים שטוענים שאנחנו בבועה.
אתה יכול לתת רפרנס למי מהם? (שמאים, יזמי נדל''ן למינהם וכו' אינם נחשבים למומחים)

ביטקוין למשל הוא בבירור בועה.
לדעתך.
יש המון ביטקויינרים שיחלקו עליך.
מי צודק? נדע רק בדיעבד.

הנקודה היא כאמור שיתכן ואין בועה ושהמחירים ימשיכו לעלות
הכל יתכן.
מעולם לא אמרתי שבודאות יש בועה.
כמו שאמרתי - אי אפשר לזהות בועה בצורה ודאית כשאתה נמצא בא. נוכל לדעת רק בדיעבד אם אנחנו עכשיו אכן בבועה או לא.

גם לאדם הממוצע יש בעלות על דירה ונכסים פיננסיים בשווי גבוה. אני חושב שאתה צריך לבדוק יותר את הפילוח של הקונים. הרבה מהזוגות הצעירים בהחלט מתקשים לקנות דירה כי זה יותר מדי יקר להם וצריכים עזרה (מחיר למשתכן/עזרה מההורים/משכנתא). אם באמת אנשים לא יוכלו (או לא ירצו) לקנות את ההיצע אז המחיר ירד כמו שקורה בכל מוצר.

ספציפית אני חושב שכשהריבית היתה 0 היה קל מאוד לקנות דירה ברגע שהיה הון עצמי מהסיבה הפשוטה שהשכירות והמשכנתא היו דומות. מאז עליית הריבית הדבר בהחלט מקשה מאוד כנראה.

וגם אם אקח היום ל-30 שנה, עוד 15~20 שנה (אל תתפוס אותי על המספר) נמחזר את המשכנתה ל-30 מחדש.
אבל אם בנאדם בגיל 35 לקח משכנתא ל 30 שנה.

מה ההיגיון לבנות "תוכנית עבודה"
שמקסימום בגיל 55 אתה הולך למחזר
לעוד 30 שנה.

כאילו , עד גיל 85 הוא ישלם משכנתא?

ריסקי מידי.

בכיף, אם זה סגנון הדיון - כל מה שאמרת לא נכון.
סליחה, אבל אתה זה שהתחיל עם סגנון הדיון הזה.
לבוא ולטעון טענה שאומרת "X בודאות יגרום לY", בלי להשאיר בכלל פתח לדיון, שלא לדבר על להסביר למה אתה חושב ככה, זאת לא בדיוק טענה שמעודדת דיון.
אז כן, אם אתה טוען ש "X בודאות יגרום לY" התשובה היחידה שאני יכול לתת לך זה שאתה טועה.

סליחה, אבל אתה זה שהתחיל עם סגנון הדיון הזה.
לבוא ולטעון טענה שאומרת "X בודאות יגרום לY", בלי להשאיר בכלל פתח לדיון, שלא לדבר על להסביר למה אתה חושב ככה, זאת לא בדיוק טענה שמעודדת דיון.
אז כן, אם אתה טוען ש "X בודאות יגרום לY" התשובה היחידה שאני יכול לתת לך זה שאתה טועה.
אני מצטער אם זו הייתה התחושה שלך, אבל אם תקרא את מה שכתבתי, תראה שאין בהם סתירה למה שאתה כתבת, ובנוסף, גם נימקתי זאת בגלל התשואה האלטרנטיבית.
מה שכתבתי הוא ששיעור דמי השכירות מערך הדירה חייב לעלות. כלומר, אם אחוז השכירות היה עד היום 2%, עליית הריבית תחייב שאחוז השכירות משווי הנכס יעלה.

גם לאדם הממוצע יש בעלות על דירה ונכסים פיננסיים בשווי גבוה. אני חושב שאתה צריך לבדוק יותר את הפילוח של הקונים. הרבה מהזוגות הצעירים בהחלט מתקשים לקנות דירה כי זה יותר מדי יקר להם וצריכים עזרה (מחיר למשתכן/עזרה מההורים/משכנתא). אם באמת אנשים לא יוכלו (או לא ירצו) לקנות את ההיצע אז המחיר ירד כמו שקורה בכל מוצר.

ספציפית אני חושב שכשהריבית היתה 0 היה קל מאוד לקנות דירה ברגע שהיה הון עצמי מהסיבה הפשוטה שהשכירות והמשכנתא היו דומות. מאז עליית הריבית הדבר בהחלט מקשה מאוד כנראה.
מקשה+ לא כלכלי.

ההיגיון היחיד בהפסד כסף התזרימי הזה, הוא המשך עלייה מאסיבית של מחירי הדירות.

מה שכתבתי הוא ששיעור דמי השכירות מערך הדירה חייב לעלות. כלומר, אם אחוז השכירות היה עד היום 2%, עליית הריבית תחייב שאחוז השכירות משווי הנכס יעלה.
ועם המשפט הזה אני לא מסכים. אני חושב שאין שום חובה כזאת.
זה כמו לטעון שגובה הדיבידנד (באחוזים) של כל החברות בעולם חייב לעלות כשיש עליית ריבית.

יכול להיות שהשכ"ד (באחוזים) יעלה ויכול להיות שהוא ירד. אני לא רואה שום חובה שהוא יזוז דוקא באותו כיוון כמו הריבית.

ועם המשפט הזה אני לא מסכים. אני חושב שאין שום חובה כזאת.
זה כמו לטעון שגובה הדיבידנד (באחוזים) של כל החברות בעולם חייב לעלות כשיש עליית ריבית.

יכול להיות שהשכ"ד (באחוזים) יעלה ויכול להיות שהוא ירד. אני לא רואה שום חובה שהוא יזוז דוקא באותו כיוון כמו הריבית.
תוכל להסביר מדוע אדם שהעדיף אתמול לקבל שכר דירה של 2%, רק בגלל שבאג''ח הוא יכול היה לקבל 2%, יעדיף עדיין לקבל 2% שכר דירה במקום לקבל 4% ריבית?
כמו שכתבתי, אם כל הפרמטרים לא השתנו (שזה כולל צפי לעליית ערך, חוקים וכו'), העלאת הריבית תביא בהכרח לעליית אחוז דמי השכירות כיוון שאם נקודת האיזון במצב ריבית X היא 2% שכירות, הרי שבמצב ריבית X+2%, נקודת האיזון תעלה גם היא כדי לפצות את התשואה האלטרנטיבית באג''ח.

תוכל להסביר מדוע אדם שהעדיף אתמול לקבל שכר דירה של 2%, רק בגלל שבאג''ח הוא יכול היה לקבל 2%, יעדיף עדיין לקבל 2% שכר דירה במקום לקבל 4% ריבית?
כמו שכתבתי, אם כל הפרמטרים לא השתנו (שזה כולל צפי לעליית ערך, חוקים וכו'), העלאת הריבית תביא בהכרח לעליית אחוז דמי השכירות כיוון שאם נקודת האיזון במצב ריבית X היא 2% שכירות, הרי שבמצב ריבית X+2%, נקודת האיזון תעלה גם היא כדי לפצות את התשואה האלטרנטיבית באג''ח.
אתה מבלבל בין הסיבה לתוצאה. שינוי הריבית ישפיע על מחירי הדירות ולא על השכירות.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
⌄
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
⌄
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
⌄
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
אני לא יכול לענות לגבי שיקוליו של אדם ספציפי.
אני יכול אולי להבין שאדם ספציפי שהחליט לקנות דירה עם תשואת שכירות של 2% "רק בגלל שבאג"ח הוא יכול לקבל 2%" ירצה לשנות את שכר הדירה כך שההכנסה שלו משכירות תתאים להכנסה שלו מאג"ח.
אבל רוב האנשים שקונים דירה לא בוחרים דירה לפי ההשוואה של התשואה שלה משכירות אל מול ריבית האג"ח, ולכן גם אם קיים אדם כמו שתיארת הרצון האישי שלו לא ישנה את מחירי הנדל"ן והשכירות הכלליים.
אכן כתבת, ואני כתבתי שאני לא מסכים :-)
א. העלאת ריבית אף פעם לא מתרחשת בריק. יש סיבה שהעלו את הריבית, והסיבה הזאת משפיעה גם על מחירי השכירות וגם על מחירי הנדל"ן באופן ישיר (כלומר לא דרך הריבית).
ב. לא ברור לי למה אתה משווה חלק מאוד מסויים מהתשואה על נדל"ן לחלק מסויים אחר מהתשואה על אג"ח
האם לדעתך, אם כל הפרמטרים לא השתנו למעט הריבית, זה אומר שכל החברות צריכות לשנות את שיעור הדיבידנד שלהן בהתאם לריבית?
אולי יש חברות שהעלאת הריבית מעלה להן את ההכנסות, ואין להן מה לעשות עם ההכנסות הנוספות ולכן הן יחליטו להגדיל את הדיבידנד? אולי יש חברות אחרות שדוקא יורידו את הדיבידנד כי העלאת הריבית מעלה להן את ההוצאות?
אולי יש חברות אחרות שהריבית לא משפיעה עליהן ישירות, אבל בגלל השינוי שזה גורר בכלכלה הן מחליטות להגדיל/להקטין את הדיבידנד כדי להגדיל/להקטין רווחים עתידיים?

בנדל"ן הכנסה משכ"ד היא חלק אחד מהתשואה. כשמשווים תשואה בין נכסים צריך להסתכל על סה"כ התשואה של שני הנכסים ולא רק על התזרים של כל אחד מהם.

אף משכיר לא מחליט על השכ"ד שהוא לוקח רק לפי ריבית האג"ח.

אתה מבלבל בין הסיבה לתוצאה. שינוי הריבית ישפיע על מחירי הדירות ולא על השכירות.
זה לא באמת משנה.
הוא טוען שזה ישפיע על אחד מהם, בצורה כזאת שאחוז השכירות "בודאות" יעלה. כלומר או שמחיר הנכס ירד יותר מהשכירות או שהשכירות תעלה יותר ממחיר הנכס.

אני טוען שזה אכן יכול להשפיע על מחיר הנכס, אבל אין שום סיבה להניח ש *בודאות* התשואה משכירות תעלה.
יכול להיות שכן. אולי בהרבה מקרים זה ישפיע. אבל אין שום חובה שזה יקרה, בטח שלא באופן מיידי.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
D שאלה על מחירי הדיור שוק ההון 58
בן מלך בכמה עלו מחירי הדיור נדל"ן 8
I למה מחירי הדיור בישראל הם בועה? נדל"ן 145
R פיקוח ממשלתי על מחירי הדיור בעת רכישת דירה נדל"ן 43
F מחירי הדיור - האם הם יירדו? אם כן מתי? נדל"ן 2
F אתר/גרף שמאפשר לראות את ירידת מחירי הדיור נדל"ן 12
L מחירי הדיור מסוכנים כרגע? פוסטים מאיכות נמוכה 7
L איך העלאת הריבית תוריד את מחירי הדיור- אם כבר תעלה אותם בסופו של דבר נדל"ן 610
מכל מלמדי השכלתי קונספירציה על מחירי הדיור נדל"ן 121
Y גישה לפתרון עליית מחירי הדיור נדל"ן 13
DavidA מחירי הדיור, ריביות ואשראי לדיור בישראל ( בגרף אחד) אוף טופיק 0
DavidA משהו מוזר קורה בעיתונות הכלכלית בנושא מחירי הדיור נדל"ן 16
C בועת הנדל"ן ביפן בשנים 86-91 לעומת מחירי הדיור בישראל נדל"ן 4
ש הורדת מחירי הדיור. אפשרי? אוף טופיק 153
א מחירי החמאה אוף טופיק 104
K מחירי אוכמניות בארץ צרכנות פיננסית 13
L מה לדעתכם יהיו מחירי הדירות בדרום בעתיד? נדל"ן 37
L האם ההחלטה הזאת תשפיע על מחירי הנדל"ן באשקלון? נדל"ן 7
S מחירי דירות שנות השמונים נדל"ן 4
I האם מחירי הדירות באמת בירידה מה 9.22? נדל"ן 572
I הוזלת מחירי האינטרנט מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 32
ד השפעת המערכה מול איראן על מחירי הנדלן באיזורי ביקוש אוף טופיק 14
I מחירי דירות שנמכרו - קבלת מידע נדל"ן 7
M האינפלציה השנתית ירדה ל-2.6%, מחירי הדירות חזרו לעלות פוסטים מאיכות נמוכה 47
R ת"א נדל"ן לעומת מחירי הדירות נדל"ן 5
בובין חוט-השני האם שינוי אופי אוכלוסיה יכול לתרום לירידת מחירי נד"לן? נדל"ן 29
I אתר שמשווה מחירי מחיה בין ערים בעולם מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 49
S שאלה: מגמות מחירי דירות לפי מודעות נדל"ן 6
A מה יקרה אם מחירי הדירות יקרסו? שוק ההון 44
M מדוע מחירי הדירות לא משוקלל במדד המחירים לצרכן ? נדל"ן 77
ה מחירי דירות- רשות המיסים נדל"ן 1
מ איך רפורמת המשפט תשפיע על מחירי הנדל"ן בישראל? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 37
ד בזמן אינפלציה מחירי השכירות עולים או יורדים.? נדל"ן 1
oferM סקר: האם הריבית העולה תוריד את מחירי הדירות מחוץ לאיזור הפריפריה ? פוסטים מאיכות נמוכה 7
I מחירי השכירות vs הריבית במשק? נדל"ן 13
F האם מחירי דירות 3 חדרים עולים מהר יותר מ-4 או 5? נדל"ן 24
א מחירי אגחים צמודי מדד שוק ההון 3
A השפעת הריבית העולה והאינפלציה על מחירי הנדל״ן נדל"ן 109
I עד כמה תשואות האג"ח לטווח ארוך משפיעות על מחירי הדירות? שוק ההון 21
נ אג"ח צמוד מדד מחירי דיור , מחירי שכירות האם זה הפתרון? נדל"ן 2
D כמות הכסף שצריך לחסוך בשנה בשביל "להשיג" את עליית מחירי הנדלן נדל"ן 93
A בעיה עם דו"ח שנתי בIB עקב מחירי קנייה לא נכונים ברוקרים ופלטפורמות מסחר 8
מ עליית מחירי הדירות החדשות יותר לעומת דירות ישנות - תוכנית פעולה נדל"ן 23
A בירור מחירי נכסים שנמכרו -- לצורך הצעה ומו״מ נדל"ן 60
צ מחירי נדל"ן לתעשייה נדל"ן 4
קוף שמבין עליית מחירי הנדלן נדל"ן 15