רק עכשיו אישרו לך את התגובות (כנראה כי היה בהן לינק) אז רק עכשיו אני רואה.
הכיוון שנראה לי הוא ואשמח לחוו"ד- כ3 שנים לפני כל חתונה אני מושך סכום של חתונה לקרן בטוחה סולידית יותר אבל ללא סיכונים, ככה שגם אם יש ירידות יש לי מאיפה למשוך את החתונה הקרובה. ככה עבור כל חתונה מראש- בעצם יש לי זמין כל הזמן כסף לחתונה מלאה ללא חשש למחיקת התיק.
עושה שכל?
על פניו נשמע הגיוני.
הבעיות באסטרטגיה הזו הן:
1. יכול להיות ש-3 שנים לא יספיקו. יש משברים שלקח מעל 3 שנים להתאושש מהם ויש משברים שלקח הרבה הרבה יותר מעל 3 שנים להתאושש מהם. בדר"כ לקראת פרישה נהוג לאט לאט להקצות פחות למניות ויותר לאפיק סולידי, כלומר זה לא שינוי שנעשה ביום אחד אלא שינוי הדרגתי שנעשה על פני שנים, שנועד להפחית את הסיכון של משבר סמוך לפרישה. במקרה שלך זה לא בדיוק פרישה אז קצת קשה להגיד מתי ואיך התיק שלך אמור לעבור לאפיקים סולידיים.
2. אחרי 9 שנים, החישוב הבא שתעשה יהיה של "התיק שלי פחות מיליון ש"ח בעוד שנתיים", אבל שנתיים זו תקופה ממש ממש קצרה כדי להגיע לגביה למסקנות, בטווח של שנתיים במניות הכל יכול לקרות.
זה אומר שאם סנופי עשה בממוצע 10% בשנה, אז המשקיע הממוצע בסנופי עשה בממוצע 8% בשנה (לא סגור לגבי המספרים). הסיבה היא שהוא לא השקיע בסנופי כמו רובוט, כי לבן אנוש זה קשה עד לא אפשרי.
הרצתי, אם למישהו יש סבלנות להלן התוצאות:
https://www.portfoliovisualizer.com/financial-goals?s=y&sl=d7yCdUOTiNBRYmTxgZBpK
(הנחתי 3 הנחות: שהדולר הוא 3.3 לאורך התקופה וכן שאני מפקיד רק עד לתקופת החתונות ומפקיד 5,000 בחודש. בהמשך אריץ סימולציה עם הפקדה מתמשכת גם בתקופת החתונות וגם שחלק מההפקדות הן של 10,000 ש"ח)
למרות ההנחות היחסית קשוחות עדיין מתקבלת תוצאה מאד מאד חסינה. האם זה מרגיע אותי או שגם הכלים האלו אופטימיים מדי?...
ברמת העקרון אתה לא חייב לחלק בדולר ואז להכפיל בדולר, אתה יכול פשוט לשים את הסכום בשקלים ולהתייחס לתוצאה כאילו והיא שקלית, זה אותו דבר (מתוך ההנחה ששער השקל-דולר יהיה פחות או יותר אותו דבר במשיכה כמו שהיה בהפקדה).
יש בתיק שלך נאסדק וגוגל. אם אתה עושה סימולציה על נכס כמו S&P שיש לו 150 שנה של מחקרים והיסטוריה מתועדת, ומניח שמה שהיה הוא שיהיה, ניחא, עוד אפשר לקבל את זה (יהיו כאלה שאפילו את זה לא יקבלו).
אבל אתה מכניס לסימולציה נכסי סיכון כמו נאסדק ומניה פרטנית של גוגל, במקרה הזה תשואת העבר ממש לא מעידה על ציפיות העתיד, זה אולי על הנייר משפר לך את התשואה אבל גם מגדיל מאד את הסיכון שאתה נוטל.
אם תשנה את סוג הנכסים מ-Tickers ל-Asset Classes, ובמקום VOO תבחר US Stock Market (על 100%, עזוב רגע בצד את נאסדק וגוגל), אתה תגיע לאחוז הצלחה יותר נמוך - 70% הצלחה בחתונה התשיעית.
אני חושב ש-VOO קיים רק מאז 2010, אז סטטיסטית תקבל תוצאה לפי ה-15 שנה האחרונות שהיו מעולות. אם כבר Ticker אז תיקח את SPY שקיים מאז 1993. אבל יותר טוב - תבחר Asset Classes במקום Tickers ואז את US Stock Market (לדעתי Portfolio Visualizer משתמשים במידע משנות ה-70, אפילו זה מידע חסר ויותר אופטימי מהמידע המלא בן 150 שנה על S&P).
שים לב שרשמת באחת ההודעות ש-3 שנים לפני כל חתונה תעביר מיליון ש"ח לאפיק סולידי, אבל בפועל בסימולטור הכנסת שנים כאילו ואתה מושך מיליון ש"ח ממש ביום החתונה. כלומר את כל השנים ב-Goals אתה צריך להקדים ב-3.
אגב אתה יכול להשתמש ב-Glide Path Years וב-Ending Portfolio כדי לדמות מצב שהתיק בהדרגתיות עובר מהתיק ההתחלתי שהוא יותר אגרסיבי לתיק המשיכה שהוא יותר סולידי.