• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

פריקה + שינוי קריירה

• פותח הנושא פותח הנושא Brad Pitt
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

Brad Pitt

משתמש סולידי
דירוג
11
שלום, אני רוצה לפרוק.

בגיל 22 עשיתי פסיכומטרי, הוצאתי 650 ותכננתי ללמוד הנדסת חשמל או מחשבים באוניברסיטת בר אילן פשוט כי זה הרגיש לי כמו דבר חכם לעשות. רוצה לציין שלא היה לי רקע בתחום, לא למדתי מחשבים אף פעם ולא הרגשתי תשוקה לתחום, אבל הוא היה מספיק אטרקטיבי דאז. עשיתי מכינה ועצרתי אותה באמצע כי היה לי קצת קשה (בדיעבד זה לא כ"כ קשה בהשוואה לתואר שעשיתי והיום אני בחוסן מנטלי יותר גדול) ואם הייתי מקבל בה 85 הייתי מתקבל ללימודים. שבוע לפני המבחן פרשתי.

הסיבות שפרשתי היו גם קושי, אבל גם עוד 3 סיבות ששיגעו לי את המוח:

1. חוסר יציבות תעסוקתית בהייטק ואפליית גיל - ההייטק עד היום מאופיין בחוסר יציבות תעסוקתית באופן כללי ולפי האמונה שהייתה לי אז - ככל שהגיל שלך בהייטק עולה קשה לך יותר למצוא עבודה אלא אם כן אתה מנהל או טאלנט, במילים אחרות אם אתה בינוני את אווט.

2. תחרות הולכת וגוברת - להיכנס להייטק בלי רקע כמו במצבי דאז בלי שיצאתי מ8200 או 81 היה נראה לי כמו להתחיל מרתון עם יד אחת קשורה מאוחרי הגב וראיתי שהתחרות הולכת ונהיית נוראית יותר (מה שכן התברר כנכון) ולכן החלתי לוותר.

3. חוסר אהבה אמיתי לתחום - זו נראית לי כמו סיבה יחסית שולית משום שרוב מי שלומד היום מדמ"ח או הנדסה עושה זאת על סמך כסף ולא תשוקה.

בסופו של דבר בחרתי ללמוד משפטים וכלכלה באוניברסיטת תל אביב. סיימתי את התואר שהיה מאתגר (הרבה יותר מלהוציא 85 במכינה במתמטיקה) והגעתי להתמחות. מיותר לציין שהשכר נורא ורק לאחר שמקבלים את הרישיון הוא מתחיל להשתפר, לאט לאט, בהדרגה עד שלבסוף מגיעים לדרגת שותף או יועץ משפטי בכיר בחברה ואז לכל הדעות מרוויחים טוב.

הבעיה שלי היא שיש לי קושי מנטלי גדול מאוד לשמוע על אנשים בהייטק שמרוויחים הרבה. זה צובט לי בלב אולי בגלל שוויתרתי מראש בלי באמת לנסות את המכינה ובאופן כללי הם מצטיירים לי כאנשים יותר אינטליגנטיים ממני ומחבריי לתואר (לא בהכרח נכון לדעתי, אבל עדיין מרגיש ככה) כמו כן השקיעו ולמדו פחות ממני. כלומר אצטרך לעבוד עוד מספר שנים רב עד שאגיע לשכר שלהם.

מה שניחם אותי בכל התקופה הם 2 דברים: הראשון הוא שבגיל מסוים הם נפלטים החוצה אז הקריירה הזו לא באמת שווה, כלומר זה כמו שחקן בהוליווד - כשאתה צעיר את סופרסטאר אבל ככל שאתה מתבגר.. מציעים לך פחות ג'ובים ואולי יעידפו צעירים ממך - שוב אלא אם אתה סופרסטאר או מנהל כאמור מעלה. הדבר השני שהחזיק אותי הוא שלהייטק יש תקרת שכר של סביבות 40000 שקל ולעורכי דין אין תקרת שכר, שכן יש עורכי דין שמרוויחים המון המון כסף, סביב ה100000 שקל בחודש, כמו כן עורכי דין יכולים להגיע לדרגות בכירות בקלות יותר ממתכנתים גם בגלל כישורים אישיים וגם בגלל האופי של המסלול לשותפות במשרדים הגדולים.

היום נכנסתי לפורום במקרה וראיתי אשכול של מישהו בשם מאבריק (זה מטופ גאן??) והתחילו לספר שם שאין תקרת שכר בסיבות 40000 שקל אלא התקרה היא 60000 ולעיתים אף יותר ורבים ממגיבי הפורום בני 50 ולא דואגים כלל לפרנסתם. אז מה יצא? הלכתי ללמוד מקצוע שאמנם מעניין אותי, שהוא לכאורה יותר בטוח, עם פחות כסף, בהתבסס על זה שאפליה גילאית קיימת בהייטק ושיש להם תקרת שכר שאני אוכל לעבור אותה יום אחד כשאהיה שותף או עצמאי אגשר על הפער וזה פשוט אוכלללל אותי!!

נוסף על כל זה, אין לי זוגיות ואני ממש רוצה זוגיות (הייתי לי אחת לפני מספר שנים שהסתיימה בשברון לב). הרבה בנות איכותיות שאני מתרועע איתן מספרות לי שהן בזוגיות וכמעט כל בני זוגם הם מהנדסי חשמל או תוכנה - מה שגורם לי להרגיש שאין לי סיכוי עם בנות ברמה שלהן כי אני לא מהנדס אלא עורך דין. לדעתי זה בראש שלי כי יש לי קולגות עורכי דין שבזוגיות מדהימה עם בנות איכותיות, אבל עדיין מרגיש לי שהם לוקחים את כל הבנות הטובות ואני נשאר עם הבררה. אולי יש לזה גם הסבר סטטיסטי – מבין כל קבוצת האיכותיים, אלה שלמדו מדמח או חשמל הם הכי רבים, כלומר יש יותר אנשים שלומדים מדמח או הנדסה מאנשים שלומדים משפטים/ רפואה / ראיית חשבון/ סטטיסטיקה ועוד.

מה עליי לעשות? האם עליי לעזוב את המקצוע שלי וללמוד הנדסה לפי דעתכם? האם עשיתי טעות אי שם בגיל 22? אני רוצה לציין שיש לי יכולות ריאליות לאור התואר בכלכלה (לא פנומנליות, אבל לא נופלות מבוגרי מכללות).

תודה, אשמח לתגובה כנה בנושא תוך התייחסות לכל הנושאים שהועלו, לרבות: מסלול הקריירה, קבלת החלטות וזוגיות.

אלא התקרה היא 60000 ולעיתים אף יותר
זה בוודאות מופרז, נדמה לי שהשכר הממוצע למתחיל הוא באזור 15K אם בכלל תמצא עבודה בתנאי השוק היום.
@Shaz כנראה יותר מעודכן ממני.

מה עליי לעשות? האם עליי לעזוב את המקצוע שלי וללמוד הנדסה לפי דעתכם?
לדעתי: להמשיך במקצוע שאתה אוהב (או לפחות לא סובל ממנו)

לגבי זוגיות, אני לא ארחיב אבל נדמה לי שנדרש סוויטצ' מסויים לנוכח משפטים כמו:
אני נשאר עם הבררה. אולי יש לזה גם הסבר סטטיסטי – מבין כל קבוצת האיכותיים
בהקשר הזה אני לא חושב שנכון לחלק אנשים ל "בררה" ו- "איכותיים".

ברוך הבא לפורום!

לדעתי:
יא שיש לי קושי מנטלי גדול מאוד לשמוע על אנשים בהייטק שמרוויחים הרבה. זה צובט לי בלב
כלומר אצטרך לעבוד עוד מספר שנים רב עד שאגיע לשכר שלהם
זה פשוט אוכלללל אותי!!
אלה מחשבות שלא יקדמו אותך, ופשוט תעבוד על לשנות גישה.
גם אם היית בהייטק והיית מרוויח 40k, גישה כזאת הייתה מביאה לזה שהיית מקנא במי שמרוויח 60k. תמיד יש אנשים בכירים יותר, אלה שהשתלבו ברגע הנכון בחברה שטסה לשמיים (טסלה, נבידיה, ...). תמיד יהיה מישהו עשיר יותר, מישהו מוצלח יותר, וכו'.

תתמקד בלשפר את מה שאתה חושב שצריך שיפור - בקריירה שלך, או בחיים האישיים. מה זה משנה מה יש לאחרים?

המון בהצלחה!

כתבת שעניין המכינה היה בגיל 22, אבל לא ברור לפני כמה זמן זה היה (ז"א מה הגיל כיום).

בכל מקרה, בלי לפגוע- באמת נשמע לי שיש כאן איזו בעיה מנטלית. אין שום סיבה לחשוב שלעו"ד יהיה קשה יותר למצוא זוגיות מאשר הייטקיסט, וכמובן שאי אפשר להסיק מסקנה כזאת על סמך אנשים שמכירים בלבד- אבל אפילו ברמה האנקדוטלית נשמע שלא מצאת קורלציה כזאת.

להחליף מקצוע זה תמיד קשה, בטח כשלא נשמע שהמקצוע מעניין אותך במיוחד, וכאשר המשכורות ההתחלתיות (אם בכלל תצליח כיום להיכנס לשוק) כנראה לא יותר גבוהות מהמשכורת שלך היום.

הייתי ממליץ לטפל בהווה במקום להמשיך לחיות עם חרטות על העבר- להציב מטרות, להשקיע בתחביבים/קריירה/בריאות, וכו'.

כתבת שעניין המכינה היה בגיל 22, אבל לא ברור לפני כמה זמן זה היה (ז"א מה הגיל כיום).

בכל מקרה, בלי לפגוע- באמת נשמע לי שיש כאן איזו בעיה מנטלית. אין שום סיבה לחשוב שלעו"ד יהיה קשה יותר למצוא זוגיות מאשר הייטקיסט, וכמובן שאי אפשר להסיק מסקנה כזאת על סמך אנשים שמכירים בלבד- אבל אפילו ברמה האנקדוטלית נשמע שלא מצאת קורלציה כזאת.

להחליף מקצוע זה תמיד קשה, בטח כשלא נשמע שהמקצוע מעניין אותך במיוחד, וכאשר המשכורות ההתחלתיות (אם בכלל תצליח כיום להיכנס לשוק) כנראה לא יותר גבוהות מהמשכורת שלך היום.

הייתי ממליץ לטפל בהווה במקום להמשיך לחיות עם חרטות על העבר- להציב מטרות, להשקיע בתחביבים/קריירה/בריאות, וכו'.
בן 26.

מסכים איתך. תודה על התגובה.

אצטרף לדעה הכללית בתגובות שמדובר יותר בעניין מנטלי מאשר רציונלי והוא כנראה משפיע בכמה היבטים (אולי חוסר החלטיות בעבר לגבי בחירת מסלול, אולי חרטות כיום בנוגע למסלול בו בחרת, אולי מיקוד שליטה חיצוני בנוגע לסיבות שקשה לך כרגע למצוא זוגיות)
במקומך הייתי שוקל לפגוש פסיכולוג, אשר יוכל לעזור לך להבין מאיפה זה מגיע ואיך אפשר לשפר את המצב.

חוץ מזה אשמח להתייחס לאמירות שונות במהלך הפוסט שלך.
3. חוסר אהבה אמיתי לתחום - זו נראית לי כמו סיבה יחסית שולית משום שרוב מי שלומד היום מדמ"ח או הנדסה עושה זאת על סמך כסף ולא תשוקה.
לי אין נתונים סטטיסטיים לגבי הקביעה שלך שרוב מי שלומד מדמ״ח או הנדסה עושה את זה על סמך כסף ולא תשוקה, לך יש כאלה?
ובמאמר מוסגר, רוב האנשים לא יודעים מה הם אוהבים לעשות לפני שהם מנסים לעשות אותו (וזה נכון לגבי עריכת דין, וגם לגבי עבודה כמהנדס תוכנה, ועוד המון דברים). יש לפעמים את איך אנשים מדמיינים שהעבודה שלהם תיראה אם הם יהיו X, אבל עד שלא באמת ניסית את זה, קשה להגיד שתאהב / לא תאהב את זה.

הבעיה שלי היא שיש לי קושי מנטלי גדול מאוד לשמוע על אנשים בהייטק שמרוויחים הרבה
הבעיה הזאת כנראה תהיה קיימת בלי קשר למצבך הנוכחי (בו אתה מקנא בעובד ההייטק שמרוויח הרבה) או למצב התאורטי בו היית עובד בהייטק (ואז אולי היית מקנא בבכיר שמרוויח יותר ממך, או בכוכבי הטיקטוק שמרוויחים יותר ממך ואולי לתפיסתך עובדים פחות).

כמו כן השקיעו ולמדו פחות ממני
איך אתה יודע שתואר בהנדסת מחשבים / חשמל / תוכנה היה יותר קל לך מאשר התואר שבפועל עשית? או שמהנדסי חשמל / תוכנה עובדים פחות ממך?
אתה לא חושב שאולי אתה מניח הנחות בלתי מבוססות?

היום נכנסתי לפורום במקרה וראיתי אשכול של מישהו בשם מאבריק (זה מטופ גאן??) והתחילו לספר שם שאין תקרת שכר בסיבות 40000 שקל אלא התקרה היא 60000 ולעיתים אף יותר ורבים ממגיבי הפורום בני 50 ולא דואגים כלל לפרנסתם. אז מה יצא? הלכתי ללמוד מקצוע שאמנם מעניין אותי, שהוא לכאורה יותר בטוח, עם פחות כסף, בהתבסס על זה שאפליה גילאית קיימת בהייטק ושיש להם תקרת שכר שאני אוכל לעבור אותה יום אחד כשאהיה שותף או עצמאי אגשר על הפער וזה פשוט אוכלללל אותי!!
מה שהיה היה, מה שיהיה יהיה.
לגבי זה שבעבר האמנת במשהו שהוא שגוי (למשל שיש תקרת שכר או שאי אפשר להחזיק במקצוע של הנדסת תוכנה הרבה שנים, או כל דבר אחר), זה לא אומר שזה צריך לאכול אותך.
עדיף להתמקד בתפיסת המציאות הנוכחית שלך, האם הדברים שאתה מאמין בהם כיום הם נכונים? או שאתה רק מאמין שהם נכונים?
זה נכון לגבי הרבה מהדברים שכתבת בפוסט (למשל ההסבר שלך למה קשה לך למצוא זוגיות, הסיבות בגללן אתה חושב לשנות קריירה).
אני כן אגיד שיש הרבה הטיות במה שאולי אתה קורא בפורום (כלומר, יותר סביר שאנשים שהולך להם ידברו על זה מאנשים שלא הולך להם, ואולי זה יוצר תמונה לא מייצגת של המציאות).

מה עליי לעשות?
כמו שכתבתי בהתחלה, אם הייתי במצבך כנראה שהייתי הולך לפסיכולוג

האם עליי לעזוב את המקצוע שלי וללמוד הנדסה לפי דעתכם?
זו שאלה שקשה לענות עליה, אבל בגדול הייתי מתחיל מלנסות להבין מה זה אומר להיות מהנדס תוכנה (כלומר, לנסות, עד כמה שאתה יכול, להבין אם הדשא של השכן באמת יותר ירוק או שזה רק נדמה לך).

מצטרפת לדעות שהוצגו, ומוסיפה:

אל תאמין יותר מדי לקשקושים של אחרים שמציגים תמונה וורודה בנוגע לשכר / דרגה / הישגים בלה בלה. הם נוטים להציג מה שנוח להם. אם תחפור מספיק, תגלה איזו בעיה או חולשה.

אני מבוגרת ממך בכמעט 20 שנה ויכולה להעיד על כך מניסיון. תתמקד במה שאתה רוצה עבורך ומה שיהיה לך טוב, ולא בהשוואה לאיפה הם.

אתה רוצה להרוויח המון כסף? תעבוד ב...תעשה... תלמד... תיצור...

אתה רוצה סיפוק מקצועי ועניין? תעבוד ב...תעשה...

ולא, התשובות לאיפה להרוויח הרבה ומה ייתן לך סיפוק הן כנראה לא זהות. אם כך, תבדוק עם עצמך מה חשוב לך יותר.

וטיפ: ההחלטות האלו דינמיות; בגילך היה לי חשוב להתפתח מקצועית על פני שכר גבוה, היום סדר העדיפויות שלי הוא אחר.

האם עליי לעזוב את המקצוע שלי וללמוד הנדסה לפי דעתכם?
מחשבה שעלתה לי עכשיו - יש הרבה דרישה (להבנתי) לעורכי דין שהם מאוד טכניים ומבינים באמת תוכנה.
מאחר ואתה עו"ד, ואתה שוקל לעשות הסבה, אני מציע לך לעשות ניסוי:
אולי תתחיל בללמוד תוכנה (בשעות הפנאי שלך כדי לא לפגוע בעבודה, כי הרי זה ניסוי), ותראה אם אתה נמשך לזה. אם תראה שזה סופר מעניין אותך ואתה רוצה לעשות את זה במשרה מלאה, אולי אז כדאי יהיה לשקול הלאה. אם לא, אבל זה גם לא יהיה נוראי בעינך, תוכל לנסות להכנס לתחום דווקא בתור עו"ד. אני אתן כדוגמה את יהונתן קלינגר (אף פעם לא פגשתי אותו, אבל קראתי קצת מהדברים שהוא כתב). אני מאמין שעורכי דין בתחום הזה יכולים להרוויח לא מעט כסף, ולו רק בגלל שאין הרבה עורכי דין מאוד טכניים.

אצטרף לדעה הכללית בתגובות שמדובר יותר בעניין מנטלי מאשר רציונלי והוא כנראה משפיע בכמה היבטים (אולי חוסר החלטיות בעבר לגבי בחירת מסלול, אולי חרטות כיום בנוגע למסלול בו בחרת, אולי מיקוד שליטה חיצוני בנוגע לסיבות שקשה לך כרגע למצוא זוגיות)
במקומך הייתי שוקל לפגוש פסיכולוג, אשר יוכל לעזור לך להבין מאיפה זה מגיע ואיך אפשר לשפר את המצב.
זה רעיון טוב. רקע כללי - מה אתה עושה בחיים?
חוץ מזה אשמח להתייחס לאמירות שונות במהלך הפוסט שלך.

לי אין נתונים סטטיסטיים לגבי הקביעה שלך שרוב מי שלומד מדמ״ח או הנדסה עושה את זה על סמך כסף ולא תשוקה, לך יש כאלה?
ובמאמר מוסגר, רוב האנשים לא יודעים מה הם אוהבים לעשות לפני שהם מנסים לעשות אותו (וזה נכון לגבי עריכת דין, וגם לגבי עבודה כמהנדס תוכנה, ועוד המון דברים). יש לפעמים את איך אנשים מדמיינים שהעבודה שלהם תיראה אם הם יהיו X, אבל עד שלא באמת ניסית את זה, קשה להגיד שתאהב / לא תאהב את זה.
אין לי נתונים סטטיסטיים, אבל מספיק לראות את הסביבה שלי ואת כל הפורומים באינטרנט חוץ מהפורום הזה ולראות שיש המון כאלה שהולכים ללמוד את זה בשביל הכסף (חלק מהם גם אומרים את זה). בנוסף לכך, בלי להכליל, "החלום הרוסי" קיים במקצוע הזה יותר מאשר מקצועות אחרים: הורים עולים מרוסיה בסוף שנות ה90 >> אבא מאבטח ואמא קופאית>> עוני >> הורים דוחפים למגמת מחשבים ואז לתואר. אני לא חושב שזו הכללה, רק לי יצא לראות 6 מקרים כאלה ממעגל קרוב.

איך פתאום במדינה שבמקום האחרון בדירוג פיזה וכל הזמן מציגים ציונים נמוכים במתמטיקה ומקצועות מדעיים ושמשרד החינוך הוריד את רמת המתמטיקה רק כדי שיותר יעשו 4 יח"ל ומעלה - איך כל זה מתכתב עם האהבה לריאליות? הרי הנהירה להייטק לא הייתה ב2006 שהשכר של עו"ד היה פחות או יותר זהה. הסיבה היא כסף. לא שזה בהכרח רע, אבל להגיד שזה לא בהכרח ככה לדעתי זה קצת להיות מנותק.
הבעיה הזאת כנראה תהיה קיימת בלי קשר למצבך הנוכחי (בו אתה מקנא בעובד ההייטק שמרוויח הרבה) או למצב התאורטי בו היית עובד בהייטק (ואז אולי היית מקנא בבכיר שמרוויח יותר ממך, או בכוכבי הטיקטוק שמרוויחים יותר ממך ואולי לתפיסתך עובדים פחות).
לא בטוח. אם הייתי עובד בהייטק הייתי יודע שאגיע לרמת שכר של זה שמרוויח יותר ממני (ככה אני גם לא מקנא בעו"ד בכירים יותר). טיקטוק.. אנשים ברמה נמוכה. אין לי מה לקנא בהם גם אם הם מרוויחים יותר. גם אינסטלטור ורצף מרוויחים יותר מהרבה הייטקיסטים, אבל זה מקצוע פחות נחשב על אף השכר.
איך אתה יודע שתואר בהנדסת מחשבים / חשמל / תוכנה היה יותר קל לך מאשר התואר שבפועל עשית? או שמהנדסי חשמל / תוכנה עובדים פחות ממך?
אתה לא חושב שאולי אתה מניח הנחות בלתי מבוססות?
לא. תואר במדמ"ח זה קצר יותר מתואר במשפטים/ראיית חשבון/רפואה שיש בהם גם בחינות לשכה והתמחות מייגעת.
מה שהיה היה, מה שיהיה יהיה.
לגבי זה שבעבר האמנת במשהו שהוא שגוי (למשל שיש תקרת שכר או שאי אפשר להחזיק במקצוע של הנדסת תוכנה הרבה שנים, או כל דבר אחר), זה לא אומר שזה צריך לאכול אותך.
עדיף להתמקד בתפיסת המציאות הנוכחית שלך, האם הדברים שאתה מאמין בהם כיום הם נכונים? או שאתה רק מאמין שהם נכונים?
זה נכון לגבי הרבה מהדברים שכתבת בפוסט (למשל ההסבר שלך למה קשה לך למצוא זוגיות, הסיבות בגללן אתה חושב לשנות קריירה).
אני כן אגיד שיש הרבה הטיות במה שאולי אתה קורא בפורום (כלומר, יותר סביר שאנשים שהולך להם ידברו על זה מאנשים שלא הולך להם, ואולי זה יוצר תמונה לא מייצגת של המציאות).
זה פחות משנה מה אני מאמין, זה משנה מה נכון כמו שאתה אומר. אבל אני לא יודע מה נכון, זו הבעיה בדיוק.
כמו שכתבתי בהתחלה, אם הייתי במצבך כנראה שהייתי הולך לפסיכולוג
אנסה.
זו שאלה שקשה לענות עליה, אבל בגדול הייתי מתחיל מלנסות להבין מה זה אומר להיות מהנדס תוכנה (כלומר, לנסות, עד כמה שאתה יכול, להבין אם הדשא של השכן באמת יותר ירוק או שזה רק נדמה לך).
מה זה באמת אומר? אני לא ממש יודע חוץ מזה שהם כותבים קוד ומרוויחים הרבה מגיל צעיר. יש כאלה שעובדים הרבה שעות (אבל גם עורכי דין).

מאוד מודה לך על התגובה בכל מקרה!!

נערך לאחרונה ב:
מצטרפת לדעות שהוצגו, ומוסיפה:

אל תאמין יותר מדי לקשקושים של אחרים שמציגים תמונה וורודה בנוגע לשכר / דרגה / הישגים בלה בלה. הם נוטים להציג מה שנוח להם. אם תחפור מספיק, תגלה איזו בעיה או חולשה.
ככל הנראה, אין תחום מושלם.
אני מבוגרת ממך בכמעט 20 שנה ויכולה להעיד על כך מניסיון. תתמקד במה שאתה רוצה עבורך ומה שיהיה לך טוב, ולא בהשוואה לאיפה הם.

אתה רוצה להרוויח המון כסף? תעבוד ב...תעשה... תלמד... תיצור...

אתה רוצה סיפוק מקצועי ועניין? תעבוד ב...תעשה...

ולא, התשובות לאיפה להרוויח הרבה ומה ייתן לך סיפוק הן כנראה לא זהות. אם כך, תבדוק עם עצמך מה חשוב לך יותר.
אין תחום שמשלב את שניהם? האם אני חייב לעבוד בהייטק כמפתח כדי להרוויח המון כסף בסיכון סיכוי סביר?
וטיפ: ההחלטות האלו דינמיות; בגילך היה לי חשוב להתפתח מקצועית על פני שכר גבוה, היום סדר העדיפויות שלי הוא אחר.

מחשבה שעלתה לי עכשיו - יש הרבה דרישה (להבנתי) לעורכי דין שהם מאוד טכניים ומבינים באמת תוכנה.
מאחר ואתה עו"ד, ואתה שוקל לעשות הסבה, אני מציע לך לעשות ניסוי:
אולי תתחיל בללמוד תוכנה (בשעות הפנאי שלך כדי לא לפגוע בעבודה, כי הרי זה ניסוי), ותראה אם אתה נמשך לזה. אם תראה שזה סופר מעניין אותך ואתה רוצה לעשות את זה במשרה מלאה, אולי אז כדאי יהיה לשקול הלאה. אם לא, אבל זה גם לא יהיה נוראי בעינך, תוכל לנסות להכנס לתחום דווקא בתור עו"ד. אני אתן כדוגמה את יהונתן קלינגר (אף פעם לא פגשתי אותו, אבל קראתי קצת מהדברים שהוא כתב). אני מאמין שעורכי דין בתחום הזה יכולים להרוויח לא מעט כסף, ולו רק בגלל שאין הרבה עורכי דין מאוד טכניים.
ניסיתי לתכנת באתר בשם קוד אקדמי ולקחתי בתואר קורס כלים שלובים בשם צעדים ראשונים במדמ"ח ותכנות בפייתון. סופר מעניין זה לא היה, לכל היותר היה נחמד מאוד, לא בהכרח יותר ממה שאני עושה היום.

כמובן שאפשר להיות עו"ד בתחום ההייטק (זה התחום שהתמחיתי בו) אבל זה לא אותו דבר כמו לעבוד בצד הטכנולוגי - לטוב ולרע.

אין תחום שמשלב את שניהם? האם אני חייב לעבוד בהייטק כמפתח כדי להרוויח המון כסף בסיכון סיכוי סביר?
דעתי האישית: עבודה בהייטק לא תבטיח לך שכר גבוה על פני 40 שנה קדימה. גם לא עריכת דין.
אבל מי שמוצלח בתחומו ויודע להראות ולמנף את זה - יכול להשיג שכר נאה.
אולי תשקול לעבוד מחוץ לישראל.

דעתי האישית: עבודה בהייטק לא תבטיח לך שכר גבוה על פני 40 שנה קדימה. גם לא עריכת דין.
אבל מי שמוצלח בתחומו ויודע להראות ולמנף את זה - יכול להשיג שכר נאה.
אולי תשקול לעבוד מחוץ לישראל.

למה לא?

לעבור זו אופציה שאני שוקל כבר כמה חודשים.

כמובן שאפשר להיות עו"ד בתחום ההייטק (זה התחום שהתמחיתי בו) אבל זה לא אותו דבר כמו לעבוד בצד הטכנולוגי - לטוב ולרע.
יש תחומים בעריכת דין בהם ניתן להשתכר משמעותית גבוה - כמו עריכת דין בתחום המיסים.
גם עורך דין במחלקה משפטית בחברת הייטק גדולה צפוי לתגמול נאה.

קשה לנבא כיצד יהיה תחום ההייטק בישראל עשרות שנים קדימה. מה יהיה לגבי השקעות זרות? סיכוני מאקרו ומטבע? אוטומציה? האם רובוטים יחליפו אנשים? כיצד מרעננים ידע ויכולות גם בקרב מבוגרים? יש לי עוד כאלה...

גם עריכת דין זה בכלל לא הבטחה לתעסוקה ושכר גבוה. מה שאני מנסה לומר זה שמה שנראה טוב היום, לא בהכרח תרצה או יהיה רלוונטי עוד 20 שנה. אבל, תצבור כישורים ויכולות שבשאיפה יישרתו אותך למשך שנים.

זה רעיון טוב. רקע כללי - מה אתה עושה בחיים?

אין לי נתונים סטטיסטיים, אבל מספיק לראות את הסביבה שלי ואת כל הפורומים באינטרנט חוץ מהפורום הזה ולראות שיש המון כאלה שהולכים ללמוד את זה בשביל הכסף (חלק מהם גם אומרים את זה). בנוסף לכך, בלי להכליל, "החלום הרוסי" קיים במקצוע הזה יותר מאשר מקצועות אחרים: הורים עולים מרוסיה בסוף שנות ה90 >> אבא מאבטח ואמא קופאית>> עוני >> הורים דוחפים למגמת מחשבים ואז לתואר. אני לא חושב שזו הכללה, רק לי יצא לראות 6 מקרים כאלה ממעגל קרוב.

איך פתאום במדינה שבמקום האחרון בדירוג פיזה וכל הזמן מציגים ציונים נמוכים במתמטיקה ומקצועות מדעיים ושמשרד החינוך הוריד את רמת המתמטיקה רק כדי שיותר יעשו 4 יח"ל ומעלה - איך כל זה מתכתב עם האהבה לריאליות? הרי הנהירה להייטק לא הייתה ב2006 שהשכר של עו"ד היה פחות או יותר זהה. הסיבה היא כסף. לא שזה בהכרח רע, אבל להגיד שזה לא בהכרח ככה לדעתי זה קצת להיות מנותק.

לא בטוח. אם הייתי עובד בהייטק הייתי יודע שאגיע לרמת שכר של זה שמרוויח יותר ממני (ככה אני גם לא מקנא בעו"ד בכירים יותר). טיקטוק.. אנשים ברמה נמוכה. אין לי מה לקנא בהם גם אם הם מרוויחים יותר. גם אינסטלטור ורצף מרוויחים יותר מהרבה הייטקיסטים, אבל זה מקצוע פחות נחשב על אף השכר.

לא. תואר במדמ"ח זה קצר יותר מתואר במשפטים/ראיית חשבון/רפואה שיש בהם גם בחינות לשכה והתמחות מייגעת.

זה פחות משנה מה אני מאמין, זה משנה מה נכון כמו שאתה אומר. אבל אני לא יודע מה נכון, זו הבעיה בדיוק.

אנסה.

מה זה באמת אומר? אני לא ממש יודע חוץ מזה שהם כותבים קוד ומרוויחים הרבה מגיל צעיר. יש כאלה שעובדים הרבה שעות (אבל גם עורכי דין).

מאוד מודה לך על התגובה בכל מקרה!!
אני מהנדס תוכנה, לא שזה באמת משנה.

אני לא אמרתי שיש לי נתונים סטטיסטיים (אפילו אמרתי שאין לי), אלא שאלתי אם לך יש.
המסקנות שהגעת אליהן מבוססות בחלקן על אנקדוטות ״אני מכיר כמה כאלה״ ו-״ראיתי כמה אנשים שכתבו את זה״ ובחלקן על קפיצות לוגיות שלעניות דעתי הן מרחיקות לכת.
לדעתי (ששוב, לא מבוססת על מחקר), האמת היא איפשהו באמצע, כלומר כסף הוא כנראה אחד המניעים (וזה נכון בין אם מדובר בבחירה להיות מהנדס תוכנה, או עו״ד, או רופא, או רצף) ויש עוד סט כלשהו של מניעים.

אנשים שונים (עם פסיכולוגיה שונה) אולי נותנים משקל שונה למניעים השונים, וברור שכל עוד המדינה תנסה לתגמל התנהגות מסוימת, יש סיכוי שהיא תצליח (למשל עידוד אנשים ללמוד מתמטיקה, סבסוד של שוק ההייטק, וכו׳) ואז קיים סיכוי שיותר אנשים יבחרו מקצוע מסוים בהשפעת זה, אבל זה לא אומר שאנשים שמראש חושבים שזה מקצוע שלא מתאים להם מבחינת עניין ילכו בכל מקרה לעשות את זה.

אתה יכול להגיד את זה, לי זה הכל נשמע כמו רציונליזציה (אתה רוצה להגיד שהמצב שבו אתה נמצא עכשיו הוא איכשהו שונה מהמצב בו יכולת להיות בתרחיש אחר, כי זה יותר קל מאשר לקבל את העובדה שאולי ההרגשה שלך לא תלויה ספציפית במצב שלך מבחינת איפה אתה עובד וכמה אתה מרוויח).
לגבי הידיעה שתוכל להגיע להיות יותר בכיר / יותר עשיר, הרעיון הוא שתמיד יהיה מישהו יותר עשיר / חזק ממך, ואם תבסס את האושר שלך על כמה יש לך ביחס לאחרים תמיד תוכל להיות מאוכזב מזה שיש לך פחות מלאחרים (או מאושר מזה שיש לך יותר מאחרים, אבל לא נראה לי שזו הבעיה שלך).

אם אתה חושב שהלימודים נגמרים כשהתואר מסתיים אז בגדול הייתי אומר שזה תמים, מתאים אולי לאדם בשנות העשרים לחייו, אבל מאוד בעייתי למי שרוצה קריירה ארוכה (בכמעט כל תחום, אולי בכולם).
לגבי עומס אני מניח שההתמחות היא תקופה מאוד קשה לעורכי דין, ומצד שני גם תואר בהנדסה / מדמ״ח זו תקופה שלהרבה אנשים היא מאוד קשה / עמוסה (לכאורה יותר מאשר מה שרוב מי שלומד משפטים מתאר). בכל מקרה, קושי / עומס אלה דברים שאנשים שונים חווים אחרת, לראייה, אתה סבלת במכינה (שזה הרבה יותר ״קל״ מאשר תואר אמיתי) עד כדי זה שויתרת על זה והלכת ללמוד משהו אחר.
נכון שהמשהו אחר הזה (שהיה תואר ומסלול של עורך דין) גם היה מאתגר, אולי להרגשתך יותר מאתגר מאשר המכינה, אבל אתה לא יודע שהוא יותר מאתגר מהמסלול שהיית צריך לעבור כדי להפוך למתכנת בוגר תואר במדעי המחשב / הנדסה כלשהי.

אז בגלל שהבעיה היא שאולי מה שאתה מאמין בו זה לא מה שנכון דברים שהייתי שוקל לאמץ:
1. לדבר עם אנשים אחרים (בין אם זה אנשים פה בפורום, אנשים שאתה מכיר, או פסיכולוג) כדי לקבל פרספקטיבה / נקודות מבט שונות
2. לנסות להימנע מהנחות מיותרות (כלומר, אל תניח שמסלול אחר, אם היית לוקח אותו, בהכרח היה יותר קל לך או מביא אותך למצב יותר טוב מזה בו אתה נמצא כיום. אל תניח שהדשא של השכן יותר ירוק. אל תניח שבהכרח יהיה לך קל או קשה לבצע מעבר קריירה) ובמקום זה תנסה לשאול שאלות שיעזרו לך להבין מהי המציאות: מה הם הצעדים הנדרשים כדי לבצע מעבר קריירה? כמה זמן / מאמץ הם לוקחים? איך אדע אם תחום מסוים מעניין אותי או לא? וכן הלאה

לגבי חיים של מהנדס תוכנה / מתכנת, זה קצת קשה לתת תשובה מקיפה.
אבל בגדול (ממש בגדול):
1. לומדים בדרך כזו או אחרת איזשהו בסיס (דרכים נפוצות הן: לימודים בבית ספר, קורסים באינטרנט, תואר)
2. מוצאים משרה התחלתית (אולי התמחות בזמן תואר, אולי משרת ג׳וניור) עם שכר שתלוי בהמון גורמים (אבל בגדול: כמה הצלחנו לשכנע מעסיק ששווה להשקיע בנו בשלב שאין לנו ממש תעודות) אבל בדרך כלל יהיה די נמוך (יחסית לתחום)
3. עובדים בדרך כלל די קשה (כדי לצבור ניסיון, כדי להצדיק את ההשקעה הראשונית בנו, כדי להצדיק העלאה / לקבל המלצות אם/כש נרצה לעבור מעסיק)
4. מתקדמים (או העלאה בשכר, או קידום, או מעבר בין מעסיקים שבתקווה כולל העלאה וקידום), גם כאן בדרך כלל תצטרך להוכיח למעסיק (הקיים או החדש) ששווה לתת לך יותר
5. חוזרים לשלב 3 (או שעוברים לשלב של ״׳work life balance״, כלומר, עובדים רק מספיק כדי שלא יפטרו אותך)

מבחינת העבודה עצמה זה גם משתנה מתפקיד לתפקיד, בתור software engineer התפקיד בדרך כלל כולל:
1. development cycle (כולל תכנון של יכולות, מימוש, בדיקות)
2. deployment cycle (לוודא שיכולות מגיעות ללקוחות)
3. תחזוקה (לוודא שהלקוחות לא חווים בעיות ואם הם כן חווים בעיות, להבין למה ולתקן את זה)
את המשימות הנ״ל לפעמים מחלקים בין אנשים עם הגדרות תפקיד נפרדות (או שיש איזו חפיפה בין מי שאחראי למשימות האלה מצד הפיתוח, מצד שירות הלקוחות, וכו׳).

קטע שכתבתי בעבר על ניהול אכזבות בקבוצת הוואטסאפ הסטואית שלי ועשוי להיות רלוונטי אליך

אני בתהליך של הסבת קריירה מביולוגיה להייטק* (*בסוף ויתרתי על ההייטק והתחלתי לעבוד בבית השקעות) ומרגיש קצת מאוכזב מהמקום בו אני נמצא כיום מבחינה מקצועית.

חשבתי מה יהיה לסטואיקנים להגיד על התחושה הזו. אם להרחיב השאלה היא מה יהיה לסטואיקן להגיד על הפער בין הציפיות (רציתי X) למציאות (קיבלתי Yׂ)

אני מדמיין את הדו שיח הבא:

אני: שומע, אני די מבואס מהמקום שבו החיים שלי נמצאים. בגילי המופלג (33) ציפיתי להיות מאופס על עצמי מבחינה מקצועית, בשיא הקריירה שלי ועם קוביות בבטן. אני מרגיש שקיבלתי כמה החלטות מחורבנות בעבר ואני משלם עליהם היום.
סטואיקן מוציא את המקטרת מהפה ופולט כמה טבעות עשן: יש לך מכונת זמן?
אני: לא
סטואיקן: אז העבר מחוץ לשליטתך. זו המציאות תקבל אותה. ציפיות לא ריאליות להיות במציאות אחרת לא עוזרות לך.
מה אתה יכול לעשות ברגע זה כדי להתקרב ליעד שלך?
אני: הממ, אני יכול להירשם לקורס תכנות שיקרב אותי לקריירה שאני רוצה.
סטואיקן: בהצלחה.
אני: זהו? איך זה עוזר לי עם זה שכאן ועכשיו אני במקום שגוי בחיים שלי?
סטואיקן ממלא את המקטרת מחדש בטבק: זה לא. הבעיה שלך היא ציפיות שגויות. מבחינת היקום הרצונות שלך חסרי משמעות. ליקום לא אכפת איפה היית רוצה להיות המציאות תשתנה רק כשתשנה את המעשים שלך. אתן לך טיפ נוסף: תסתכל למטה: אנשים שמבואסים נוטים להשוות את עצמם לכל מי שנמצא במצב טוב משלהם. אבל האמת היא שאתה חי חיים טובים יותר מרוב האנושות כיום ובוודאות מכל מי שחי בעבר. זוכר שבצבא קראת את "דפוק וזרוק בפריז ולונדון"?
אני: כן, זה מספר על החיים של ג'ק לונדון בתור הומלס מורעב. זה גרם לי להרגיש טוב בנוגע לחיים שלי בתור חייל. שלוש ארוחות ביום, מקלחת מתפקדת, בגדים חמים וזמן פנוי לקרוא :)
סטואיקן: יפה, ברגע שאתה מסתכל למטה אל מי שחי פחות טוב ממך אתה תרגיש טוב יותר בנוגע לחיים שלך.

עוד נקודה למחשבה. התחלתי לאחרונה הליך מסודר של יעוץ קריירה שמאוד עזר לי להתאפס. קריירה זה לא רק שכר או מציאת בחורות (וכן, גם עורכי דין נמצאים בזוגיות...) זה גם שאלה של ערכים והתרומה שאתה רוצה לתת לעולם. מבט מסודר בעזרת איש מקצוע על מי שאתה ומה אתה רוצה להיות יכול להועיל בצמתי הצלחה. אם תרצה אוכל לשלוח לך פרטים נוספים בפרטי.

עוד נקודה קטנה. כל העבודות ההתחלתיות מסריחות. קבל את זה באהבה. דברים משתפרים עם הזמן בכל תפקיד.

בהצלחה בכל דרך שתבחר

אני מהנדס תוכנה, לא שזה באמת משנה.

אני לא אמרתי שיש לי נתונים סטטיסטיים (אפילו אמרתי שאין לי), אלא שאלתי אם לך יש.
המסקנות שהגעת אליהן מבוססות בחלקן על אנקדוטות ״אני מכיר כמה כאלה״ ו-״ראיתי כמה אנשים שכתבו את זה״ ובחלקן על קפיצות לוגיות שלעניות דעתי הן מרחיקות לכת.
לדעתי (ששוב, לא מבוססת על מחקר), האמת היא איפשהו באמצע, כלומר כסף הוא כנראה אחד המניעים (וזה נכון בין אם מדובר בבחירה להיות מהנדס תוכנה, או עו״ד, או רופא, או רצף) ויש עוד סט כלשהו של מניעים.
ברור שכסף זה מניע, אבל מה שאני אומר זה שבהייטק מרגיש שכולם עושים את זה בשביל כסף ומשקרים שהם אוהבים את זה.. ככה לי זה נראה לפחות. אם היו משלמים 8000 שקל התחלתי אני בספק כמה התחום הזה ההיה מוצף. וחוץ מזה, אני מכיר די הרבה אנשים אז אני מרשה לעצמי להתבסס על זה. החיים זה לא מדע מדויק ולא כל דבר צריך לבסס על מחקר אמפירי.
אנשים שונים (עם פסיכולוגיה שונה) אולי נותנים משקל שונה למניעים השונים, וברור שכל עוד המדינה תנסה לתגמל התנהגות מסוימת, יש סיכוי שהיא תצליח (למשל עידוד אנשים ללמוד מתמטיקה, סבסוד של שוק ההייטק, וכו׳) ואז קיים סיכוי שיותר אנשים יבחרו מקצוע מסוים בהשפעת זה, אבל זה לא אומר שאנשים שמראש חושבים שזה מקצוע שלא מתאים להם מבחינת עניין ילכו בכל מקרה לעשות את זה.
אתה יכול להגיד את זה, לי זה הכל נשמע כמו רציונליזציה (אתה רוצה להגיד שהמצב שבו אתה נמצא עכשיו הוא איכשהו שונה מהמצב בו יכולת להיות בתרחיש אחר, כי זה יותר קל מאשר לקבל את העובדה שאולי ההרגשה שלך לא תלויה ספציפית במצב שלך מבחינת איפה אתה עובד וכמה אתה מרוויח).
ז"א שיכול להיות גורם אחר שלא קשור למקצוע שגורם לי להרגיש רע וריקני?
לגבי הידיעה שתוכל להגיע להיות יותר בכיר / יותר עשיר, הרעיון הוא שתמיד יהיה מישהו יותר עשיר / חזק ממך, ואם תבסס את האושר שלך על כמה יש לך ביחס לאחרים תמיד תוכל להיות מאוכזב מזה שיש לך פחות מלאחרים (או מאושר מזה שיש לך יותר מאחרים, אבל לא נראה לי שזו הבעיה שלך).
נכון, אבל אם הם במקצוע שלי אין לי בעיה עם זה. כאמור מעלה, אני לא מקנא בשותפים במשרד משום שבתת מודע או אולי במודע אני יודע שיש לי סיכוי לא רע להרוויח כמוהם.
אם אתה חושב שהלימודים נגמרים כשהתואר מסתיים אז בגדול הייתי אומר שזה תמים, מתאים אולי לאדם בשנות העשרים לחייו, אבל מאוד בעייתי למי שרוצה קריירה ארוכה (בכמעט כל תחום, אולי בכולם).
לא אמרתי שהלימודים נגמרים אחרי התואר, זה לא נכון לאף תחום, אבל יש הבדל בין לימודים אקדמיים שוחקים וקשים בהשוואה ללימדה בעבודה.
לגבי עומס אני מניח שההתמחות היא תקופה מאוד קשה לעורכי דין, ומצד שני גם תואר בהנדסה / מדמ״ח זו תקופה שלהרבה אנשים היא מאוד קשה / עמוסה (לכאורה יותר מאשר מה שרוב מי שלומד משפטים מתאר). בכל מקרה, קושי / עומס אלה דברים שאנשים שונים חווים אחרת, לראייה, אתה סבלת במכינה (שזה הרבה יותר ״קל״ מאשר תואר אמיתי) עד כדי זה שויתרת על זה והלכת ללמוד משהו אחר.
נכון שהמשהו אחר הזה (שהיה תואר ומסלול של עורך דין) גם היה מאתגר, אולי להרגשתך יותר מאתגר מאשר המכינה, אבל אתה לא יודע שהוא יותר מאתגר מהמסלול שהיית צריך לעבור כדי להפוך למתכנת בוגר תואר במדעי המחשב / הנדסה כלשהי.
נכון.
אז בגלל שהבעיה היא שאולי מה שאתה מאמין בו זה לא מה שנכון דברים שהייתי שוקל לאמץ:
1. לדבר עם אנשים אחרים (בין אם זה אנשים פה בפורום, אנשים שאתה מכיר, או פסיכולוג) כדי לקבל פרספקטיבה / נקודות מבט שונות
בוצע כבר בעבר.
2. לנסות להימנע מהנחות מיותרות (כלומר, אל תניח שמסלול אחר, אם היית לוקח אותו, בהכרח היה יותר קל לך או מביא אותך למצב יותר טוב מזה בו אתה נמצא כיום. אל תניח שהדשא של השכן יותר ירוק. אל תניח שבהכרח יהיה לך קל או קשה לבצע מעבר קריירה) ובמקום זה תנסה לשאול שאלות שיעזרו לך להבין מהי המציאות: מה הם הצעדים הנדרשים כדי לבצע מעבר קריירה? כמה זמן / מאמץ הם לוקחים? איך אדע אם תחום מסוים מעניין אותי או לא? וכן הלאה
אני יודע מה אני צריך לעשות כדי לעבור קריירה, הבעיה היא לעשות את הצעד. אני יודע שמדמח זה תחום שלא יהיה התשוקה שלי אבל אני לא בטוח שגם אסבול בו מאוד (אני יכול להתמודד עם משימות מתאגרות גם אם הן לא הכי מעניינות אותי). השאלה כמה אהבה למקצוע בתחום הזה הכרחית, כי נניח איתי יש עורכי דין שלא מתים על המקצוע אבל עדיין נשארים.
לגבי חיים של מהנדס תוכנה / מתכנת, זה קצת קשה לתת תשובה מקיפה.
אבל בגדול (ממש בגדול):
1. לומדים בדרך כזו או אחרת איזשהו בסיס (דרכים נפוצות הן: לימודים בבית ספר, קורסים באינטרנט, תואר)
2. מוצאים משרה התחלתית (אולי התמחות בזמן תואר, אולי משרת ג׳וניור) עם שכר שתלוי בהמון גורמים (אבל בגדול: כמה הצלחנו לשכנע מעסיק ששווה להשקיע בנו בשלב שאין לנו ממש תעודות) אבל בדרך כלל יהיה די נמוך (יחסית לתחום)
3. עובדים בדרך כלל די קשה (כדי לצבור ניסיון, כדי להצדיק את ההשקעה הראשונית בנו, כדי להצדיק העלאה / לקבל המלצות אם/כש נרצה לעבור מעסיק)
4. מתקדמים (או העלאה בשכר, או קידום, או מעבר בין מעסיקים שבתקווה כולל העלאה וקידום), גם כאן בדרך כלל תצטרך להוכיח למעסיק (הקיים או החדש) ששווה לתת לך יותר
5. חוזרים לשלב 3 (או שעוברים לשלב של ״׳work life balance״, כלומר, עובדים רק מספיק כדי שלא יפטרו אותך)

מבחינת העבודה עצמה זה גם משתנה מתפקיד לתפקיד, בתור software engineer התפקיד בדרך כלל כולל:
1. development cycle (כולל תכנון של יכולות, מימוש, בדיקות)
2. deployment cycle (לוודא שיכולות מגיעות ללקוחות)
3. תחזוקה (לוודא שהלקוחות לא חווים בעיות ואם הם כן חווים בעיות, להבין למה ולתקן את זה)
את המשימות הנ״ל לפעמים מחלקים בין אנשים עם הגדרות תפקיד נפרדות (או שיש איזו חפיפה בין מי שאחראי למשימות האלה מצד הפיתוח, מצד שירות הלקוחות, וכו׳).
לא משהו שלא ידעתי, אבל תודה בכ"מ.

אני חושב שהמניעים העיקריים שלי להימנעות ממדמ"ח עד היום היו: תחרות רבה בלי שיש לי יתרון יחסי, חוסר תשוקה למקצוע, כלומר לא שונא ולא מת על זה וחוסר יציבות תעסוקתית שזה משהו שמאוד הפריע לי כשבזמנו שקלתי להיכנס לתחום ורציתי תחום יותר יציב (עריכת דין מקצוע שהוכיח את עצמו ככזה לאורך ההיסטוריה).

קטע שכתבתי בעבר על ניהול אכזבות בקבוצת הוואטסאפ הסטואית שלי ועשוי להיות רלוונטי אליך

אני בתהליך של הסבת קריירה מביולוגיה להייטק* (*בסוף ויתרתי על ההייטק והתחלתי לעבוד בבית השקעות) ומרגיש קצת מאוכזב מהמקום בו אני נמצא כיום מבחינה מקצועית.

חשבתי מה יהיה לסטואיקנים להגיד על התחושה הזו. אם להרחיב השאלה היא מה יהיה לסטואיקן להגיד על הפער בין הציפיות (רציתי X) למציאות (קיבלתי Yׂ)

אני מדמיין את הדו שיח הבא:

אני: שומע, אני די מבואס מהמקום שבו החיים שלי נמצאים. בגילי המופלג (33) ציפיתי להיות מאופס על עצמי מבחינה מקצועית, בשיא הקריירה שלי ועם קוביות בבטן. אני מרגיש שקיבלתי כמה החלטות מחורבנות בעבר ואני משלם עליהם היום.
סטואיקן מוציא את המקטרת מהפה ופולט כמה טבעות עשן: יש לך מכונת זמן?
אני: לא
סטואיקן: אז העבר מחוץ לשליטתך. זו המציאות תקבל אותה. ציפיות לא ריאליות להיות במציאות אחרת לא עוזרות לך.
מה אתה יכול לעשות ברגע זה כדי להתקרב ליעד שלך?
אני: הממ, אני יכול להירשם לקורס תכנות שיקרב אותי לקריירה שאני רוצה.
סטואיקן: בהצלחה.
אני: זהו? איך זה עוזר לי עם זה שכאן ועכשיו אני במקום שגוי בחיים שלי?
סטואיקן ממלא את המקטרת מחדש בטבק: זה לא. הבעיה שלך היא ציפיות שגויות. מבחינת היקום הרצונות שלך חסרי משמעות. ליקום לא אכפת איפה היית רוצה להיות המציאות תשתנה רק כשתשנה את המעשים שלך. אתן לך טיפ נוסף: תסתכל למטה: אנשים שמבואסים נוטים להשוות את עצמם לכל מי שנמצא במצב טוב משלהם. אבל האמת היא שאתה חי חיים טובים יותר מרוב האנושות כיום ובוודאות מכל מי שחי בעבר. זוכר שבצבא קראת את "דפוק וזרוק בפריז ולונדון"?
אני: כן, זה מספר על החיים של ג'ק לונדון בתור הומלס מורעב. זה גרם לי להרגיש טוב בנוגע לחיים שלי בתור חייל. שלוש ארוחות ביום, מקלחת מתפקדת, בגדים חמים וזמן פנוי לקרוא :)
סטואיקן: יפה, ברגע שאתה מסתכל למטה אל מי שחי פחות טוב ממך אתה תרגיש טוב יותר בנוגע לחיים שלך.

עוד נקודה למחשבה. התחלתי לאחרונה הליך מסודר של יעוץ קריירה שמאוד עזר לי להתאפס. קריירה זה לא רק שכר או מציאת בחורות (וכן, גם עורכי דין נמצאים בזוגיות...) זה גם שאלה של ערכים והתרומה שאתה רוצה לתת לעולם. מבט מסודר בעזרת איש מקצוע על מי שאתה ומה אתה רוצה להיות יכול להועיל בצמתי הצלחה. אם תרצה אוכל לשלוח לך פרטים נוספים בפרטי.

עוד נקודה קטנה. כל העבודות ההתחלתיות מסריחות. קבל את זה באהבה. דברים משתפרים עם הזמן בכל תפקיד.

בהצלחה בכל דרך שתבחר
תודה חבר. מה יצא לך מהליך ייעוץ הקריירה? מה אתה עושה בבית ההשקעות? אה מתכנן להישאר שם?

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
ברור שכסף זה מניע, אבל מה שאני אומר זה שבהייטק מרגיש שכולם עושים את זה בשביל כסף ומשקרים שהם אוהבים את זה.. ככה לי זה נראה לפחות. אם היו משלמים 8000 שקל התחלתי אני בספק כמה התחום הזה ההיה מוצף. וחוץ מזה, אני מכיר די הרבה אנשים אז אני מרשה לעצמי להתבסס על זה. החיים זה לא מדע מדויק ולא כל דבר צריך לבסס על מחקר אמפירי.
מה שאני אומר זה שאם אתה מסכים איתי שמה שאתה חושב שהוא נכון הוא לא בהכרח נכון, עדיף לנסות להמיר את ״ההרגשה שלך״ למשהו יותר מבוסס נתונים.
אני לא אומר לך איך להרגיש, או שאיך שאתה מרגיש זה לא חשוב, אבל בהקשר של קבלת החלטות זה עלול הרבה פעמים להוביל אותך שולל.

ז"א שיכול להיות גורם אחר שלא קשור למקצוע שגורם לי להרגיש רע וריקני?
זה תמיד יכול להיות, החיים הם דבר מורכב, המוח גם הוא דבר מורכב.
זה לא יוצא דופן לנסות לפשט (יתר על המידה) את הגורמים לחוסר שביעות הרצון שלך (בסוף כולנו רוצים לפשט את נסיבות החיים שלנו) וזה גם לא יוצא דופן לנסות להאשים גורם חיצוני (או כזה שאי אפשר לשנות אותו, כמו למשל החלטות עבר) בחוסר שביעות הרצון.
בכל מקרה זה לא אומר שאין לזה פתרון, אני חושב שבגלל זה הצעתי לך לפנות לפסיכולוג כי מהפוסט שלך מתקבל הרושם שאתה צריך הכוונה מקצועית (אפילו אם זה רק כמה פגישות, לא מדבר בהכרח על התחייבות לחיים של טיפולים)

נכון, אבל אם הם במקצוע שלי אין לי בעיה עם זה. כאמור מעלה, אני לא מקנא בשותפים במשרד משום שבתת מודע או אולי במודע אני יודע שיש לי סיכוי לא רע להרוויח כמוהם.
אוקיי, אתה לא מקנא בהם אבל נניח ותהפוך לעובד בחברת הייטק, אולי תקנא אז באלה שעובדים בחברות ההייטק היותר נחשבות (שגם עובדיהן מקבלים משכורות יותר גבוהות?) או באלה שהם כל כך בכירים שאין סיכוי סביר שתגיע למה שהם עושים (נניח ה-founders, או ה-executives בחברות הגדולות)?
אני אומר שקל לך עכשיו, מנקודת המבט בה אתה נמצא, לקבוע קביעות כמו ״אם הייתי עובד בהייטק אז לא היה לי במי לקנא״, אני גם אומר שאני לא בטוח כמוך שזה המצב.

לא אמרתי שהלימודים נגמרים אחרי התואר, זה לא נכון לאף תחום, אבל יש הבדל בין לימודים אקדמיים שוחקים וקשים בהשוואה ללימדה בעבודה
אולי ואולי לא.
אבל גם אם הלימודים בתואר הם החלק השוחק והקשה:
א. לא עשית תואר בהנדסה אז אתה לא יודע להגיד באמת כמה זה שוחק / קשה
ב. את המחיר ששילמת על הקושי / שחיקה במסלול של עריכת דין כבר שילמת. אין לך עכשיו מה להתחרט על זה (וכמו שכתבו אחרים, תוכל למנף את הידע הזה גם אם תבחר לעשות הסבת קריירה, יש ביקוש למתכנים עם ידע משפטי או לעורכי דין עם הבנה טכנולוגית)

אני יודע מה אני צריך לעשות כדי לעבור קריירה, הבעיה היא לעשות את הצעד. אני יודע שמדמח זה תחום שלא יהיה התשוקה שלי אבל אני לא בטוח שגם אסבול בו מאוד (אני יכול להתמודד עם משימות מתאגרות גם אם הן לא הכי מעניינות אותי). השאלה כמה אהבה למקצוע בתחום הזה הכרחית, כי נניח איתי יש עורכי דין שלא מתים על המקצוע אבל עדיין נשארים.
אם אתה אוהב את מה שאתה עושה עכשיו ולא אוהב לתכנת, אז אתה תצטרך לבחור בין לעשות מה שאתה אוהב ובין לעשות מה שלהבנתך יהיה יותר נכון כלכלית.
אני לא יכול להגיד לך מה נכון ביניהם.

אני חושב שהמניעים העיקריים שלי להימנעות ממדמ"ח עד היום היו: תחרות רבה בלי שיש לי יתרון יחסי, חוסר תשוקה למקצוע, כלומר לא שונא ולא מת על זה וחוסר יציבות תעסוקתית שזה משהו שמאוד הפריע לי כשבזמנו שקלתי להיכנס לתחום ורציתי תחום יותר יציב (עריכת דין מקצוע שהוכיח את עצמו ככזה לאורך ההיסטוריה).
לא חושב שיש פחות יציבות תעסוקתית למתכנתים מאשר לעורכי דין, אבל זה אולי נושא לדיון אחר.
לגבי זה שיש תחרות רבה בלי יתרון יחסי, לדעתי יש בישראל יחסית הרבה עורכי דין (ביחס לאוכלוסיה), עד כדי זה שמאוד קשה לעבור את בחינות הלשכה. מה היתרון היחסי שלך (חוץ מהניסיון שכבר צברת)?
לגבי תשוקה למקצוע כבר התייחסתי למעלה.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ס חרדת שינה-פוסט פריקה התפתחות אישית 30
S עושה חשבון נפש בנושא התעסוקה ואולי גם קצת פריקה התפתחות אישית 49
ה פריקה של סוף מסע ומבט אל העתיד צרכנות פיננסית 7
anonyshmeger פריקה, מותש, מה לי וכל הדבר הזה אוף טופיק 13
Dim שינוי תושבות מס ברוקרים ופלטפורמות מסחר 13
T שינוי כיוון- שוק ההון במקום נדל"ן? שוק ההון 154
D שינוי מסלול בקרן פנסיה, דווקא עכשיו? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
OOmer שינוי חלוקת נכסים בתיק שוק ההון 26
י שינוי דמי ניהול בקרנות כספיות לשנת 2026 שוק ההון 59
א שינוי תקרת הפקדה לקרו השתלמות? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
Z העברת מניות בין מדינות (שינוי תושבות) שוק ההון 17
ח שינוי כיוון מקצועי התפתחות אישית 24
ריש-לקיש שינוי כיוון? המשך? הגיגים קדימה התפתחות אישית 27
ה שינוי כיוון והרבה שאלות פתוחות התפתחות אישית 6
P שינוי מסלול בביטוח מנהלים ישן פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
S שינוי מדיניות פרטיות של הבנק - התייחסות לבינה מלאכותית שוק ההון 7
מ דיווח שנתי למס הכנסה - מס עבור שינוי שער המט"ח מיסים 2
א שינוי במחיר ממוצע של מניה שוק ההון 18
M שינוי מועד חיוב בכרטיס אשראי צרכנות פיננסית 6
Liel חשבון Coinbase קיים - שינוי כתובת לישראל? קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 0
ק שינוי לתזרים שלילי- האם נכון למשוך מתיק השקעות? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 3
R תרחיש שינוי גיל פרישה בישראל אוף טופיק 32
V גובה התיק אינו תואם ביחד עם "שינוי מעלות" שוק ההון 7
Y שינוי מסלול התפתחות אישית 2
ד שינוי הקצעה בתיק -אשמח לחו"ד שוק ההון 8
H שינוי מסלול בביטוח מנהלים מלפני 2001 מגדל יותר קרן י' פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
A התלבטות עקב שינוי קריירה התפתחות אישית 4
A שינוי מסלול בפנסיה והשתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 9
B רס"ן בקבע - שינוי כיוון התפתחות אישית 3
B קרנות כספיות - שינוי בדמי הניהול שוק ההון 2
O שינוי אפיקי השקעות בשוק ההון שוק ההון 16
S קצב שינוי מקדמי ההמרה בקרנות הפנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 16
Sesquiterpene שינוי קריירה ל-data science התפתחות אישית 10
T שינוי כיוון קריירה אוף טופיק 0
L תהליך שינוי מסלול בקרן השתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
D שינוי מסלול השקעה בקרן פנסיה - החתמת מעסיק ויועץ פנסיוני פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
N שינוי חשיפה מנייתית בקרן השתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
ד עמודת שינוי מעלות בספארק ברוקרים ופלטפורמות מסחר 3
deussex שאלה עבור הוריי - שינוי מסלול לאחר יציאה לפנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 7
מ קרן סל בזמן שינוי הדולר שוק ההון 4
פ היטל השבחה לאחר שינוי תב״ע לפני קבלת היתר - גלגול חבות ברכישה נדל"ן 2
R פפר אינבסט עובר שינוי משמעותי ברוקרים ופלטפורמות מסחר 7
א שינוי בהרכב התיק שוק ההון 68
י השפעת שינוי מט"ח על רכישת המניות הראשונית שוק ההון 53
Echelon שינוי מדיניות השקעה בפנסיה - מסלול S&P500 פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
M קופת גמל - שינוי מסלול מרכיב פיצויים של מעסיק הקודם פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
C שינוי מדיניות השקעה במסלול s&p500 במור פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
R התייעצות נדל"נית לאור שינוי משפחתי - למכור ולקנות או מה לעשות? נדל"ן 9
flower שינוי בביטוחי הבריאות - מעבר אוט' מביטוח ניתוחים "השקל הראשון" ל"משלים שב"ן" צרכנות פיננסית 29
E יש שינוי מבחינה מיסויית כעת במעבר מAmeritrade לSchwab? מיסים 3

נושאים דומים

Back
למעלה