אני רוצה לכתוב את השנקל שלי בנושא, הוא ארוך, ויותר מזכיר שטר של מאתיים שקל , אז מיועד רק למי שיש לו סבלנות וזמן.
כשאני מנסה להבדיל בין חיים אמיתיים בהם אני נמצאת במציאות שסובבת אותי לחיים וירטואליים בהם אני משוטטת במציאויות אחרות, אני מנסה להבהיר לעצמי את השאלה הבסיסית והכל כך קריטית: מהי נוכחות בחיים?
כשאני נוכחת בסביבה שלי אני פוגשת בצורה אינטנסיבית חוויות, מעשים וגם רגשות שכל הזמן מציפים חוויות מחשבות ורגשות שחיים אצלי בפנים . וכשאני עושה את זה נכון אני מסכימה לפגוש אותם ולעבד אותם.
ככל ואנשים מתחככים בי בצורה יומיומית יותר המעשים שלהם יותר משפיעים עלי ובהתאם לפעמים מעצבנים / מכעיסים / מאתגרים / מתסכלים.
מכלול החוויות האלו גורמות לי להיפגש עם רגשות פנימיים גם יותר מודחקים ולחוות אותם, הן מאתגרות את היכולות התקשורתיות שלי וגורמות לי לעבוד עליהן ולשפר כל הזמן את היכולות הבינאישיות לרמה מעט יותר טובה.
גם נוכחות עם עצמי בעצמי, בלי אנשים בסביבה היא זמן עיבוד מעולה למחשבות פנימיות, תחושות ורגשות שהן לגמרי שלי.
זו בעיני מהות החיים - לחיות את מה שבתוכי, לחוות את המציאות הפשוטה שלי בפנים בלי להתנתק ממנה ולהביא בכמה שיותר אחוזים את היכולות שלי לידי ביטוי.
לעומת זאת, ופה יש סקאלה רצינית , יש הרבה אפשרויות לחיות ופחות לחוות את המציאות הפנימית שלי.
זה מתחיל מלקרוא ספר, גם ספר טוב הוא רמה מסוימת של התנתקות ומעבר לחוויה חיצונית, אני חושבת מחשבות של אחרים ומרגישה רגשות של אחרים.
אפשר להתנתק עם סרט, וזו בעיני עליית מדרגה, הסרט "שואב" אותי אליו יותר, וגורם לי להיות מוצפת יותר ואני לא פנויה מספיק לחשוב ולהרגיש , סוג של "הולד" חלקי עד סוף הסרט. חלק מהחוויה אפשר למדוד כשהטריגר מסתיים, ואז אנחנו נשארים עם עומס קל של תחושות / מחשבות / רגשות שלא הספקנו לעבד כלל, כי צפינו בקצב שהוכתב לנו.
יש התנתקות שהיא מעבר לעולמות של ידע, העשרה מאסיבית של אינטליגנציה שלא בהכרח גורמת לעיבוד חשיבתי , כי זה ידע חיצוני לי שלא מפעיל בתוכי בדרך כלל תהליכים של מחשבה ועיבוד.
ויש התנתקות שהיא בחירה בעולמות של חברה, ושם בעיני יש גם אשליה נלווית. כיון שחווים שם חלקים מסוימים של רגשות ומחשבות ומוותרים על חלקים אחרים .
הרגשות שם הם הרבה יותר חיצוניים לי ופחות מציפים רגשות בתוכי.
אני יכולה להיות בדיכאון, אבל זה בדרך כלל לא יפריע לי לשים סמיילים של פרצופים מחייכים עד מאד,
המעשים שאפגוש שם הם תמיד מרוחקים והרבה פחות מכעיסים ומציפים , קל יותר ונחמד להתמודד עם חברה מרוחקת ווירטואלית, אבל מפסידים בהכרח גם את החיכוך הפנימי , את היכולות המתפתחות של התקשורת , והעיבוד האישי והעמוק שעוברים בתהליך של חברה קרובה ואמיתית.
בעיני עולמות וירטואליים מפתחים יכולות מסוימות (בעיקר פיתוח אינטליגנציה ויכולות מילוליות) ומנוונים יכולות אחרות של חוויה אמיתית פנימית, הקשבה , הכלה ועוד.
החוט בין עולם אמיתי לווירטואלי הוא דק ומסתבר שלא מתחיל ומסתיים בסמארטפון.
גם שיחה בווטסאפ יכולה להיות עמוקה ונוגעת, וגם שיחה אנושית יכולה להיות אסופת חילופי ידע ללא מרכיב תקשורתי בסיסי.
ועדיין, יש הרבה קשר בין מסך לווירטואליות.
האם הזמן שהסמארטפון חוסך מתועל לזמן מסך או לזמן נוכחות מלאה בעולם ? כל אחד יודע בעצמו את התשובה שלו .
ואם באמת, כמו שכתבו פה די ברצינות התקשורת הווירטואלית מפתחת את חיי החברה ומפרה אותם, למה בעצם שלא נבחר להעביר את כל הקשרים הבינאישיים שלנו לשם ? כי מסתבר שהם רבים בכמות: כמות של אנשים , כמות של שיתופים , אבל הרבה פחות באיכות .
אני אוהבת לחיות ממש. וכמה שיותר באמת. גם מתנתקת הרבה פעמים ברצון או שלא, אבל אם הייתי בוחרת באילו חיים לחיות מסתבר שהייתי מעדיפה אותם באיזה כפר רגוע, עם כמה שפחות מסיחים חיצוניים וכמה שיותר התבוננות פנימית וחוויה חזקה ומחוברת אל החיים בעצמם.
כל זמן שאוכל אני מקווה שלא יהיה לי טלפון חכם , אבל ביחד עם זאת אני מסכימה לגמרי עם כל אלו שטוענים שהמציאות היא לא דיכוטומית, לא מתחילה ונגמרת בסמארטפון ואפשר לבחור בכל רגע מחדש.